Kotimaa

Viime yönä tehtiin Suomen uusi myrs­kyen­nä­tys: Tuuli puhalsi puuskissa jopa 41,6 metriä sekunnissa, keskituuli lähellä hirmumyrskyn lukemia

Myrskytuuli oli ennustettua voimakkaampi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. KUVA: Heikki Tyynysniemi
Kotimaa 2.1.2019 8:24 | Päivitetty 2.1.2019 10:33
Ulla Jäske, Anna Leinonen

Suomessa tehtiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä myrskyennätys, kun pohjoisen suunnasta puhalsi Aapeli-myrsky. Ahvenanmaalla Kökarin Bogskärissä puuskatuulen nopeudeksi mitattiin 41,6 metriä sekunnissa. Kovin tuulen keskinopeus oli 32,5 metriä sekunnissa.

Hirmumyrskyn raja on 33 metriä sekunnissa.

Suomen edellinen tuuliennätys oli 31 metriä sekunnissa, joka on mitattu vuosina 1971, 1975 ja 1995. Vuonna 1975 kyseinen tuulennopeus mitattiin kaksi kertaa.

Myös aallokko oli rajua Aapeli-myrskyn yhteydessä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 metriä sekunnissa. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä, 28 metriä sekunnissa. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin jopa 29,8 metriä sekunnissa.

Myrsky on aiheuttanut laajoja sähkökatkoja Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksilta kerrotaan, että myrsky ei juurikaan työllistänyt pelastuslaitoksia. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueelta tuli hälytys muutamasta kaatuneesta puusta.

Oulun Energian asiakkaista pahimmillaan reilut 700 asiakasta oli ilman sähköä tiistai-iltana kello 20 aikaan. Sähköt saatiin palautettua kaikille asiakkaille noin kello 22.40. Valtaosalle sähköt tulivat jo aiemmin. Sähköttä oli satoja asiakkaita ainakin Yli-Iissä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Tenhunen kertoo, että Aapeli-myrskyssä tuulen nopeus ylitti varoitusrajat.

– Ennusteessa arveltiin, että tuulen nopeus jää myrskyssä 27 metriin sekunnissa, mutta tuuli oli voimakkaampi, Tenhunen sanoo.

Tenhusen mukaan tuulen yltyminen myrskylukemiin ei ole ennenkuulumatonta. Tuulen yltyminen johtuu siitä, että Viron ja Latvian päällä on matalapaine ja Brittein saarten yllä korkeapaine. Kun korkea- ja matalapaine ovat vierivieressä, tuuli yltyy.

– Kyse on normaalista sääilmiöstä.

Torstaiksi pakastuu

Matalapaine on tällä hetkellä matkalla kohti kaakkoa ja lännessä oleva korkeapaine vahvistuu Suomen päällä.

– Se tarkoittaa sitä, että ilma kirkastuu ja pakastuu huomiseen mennessä koko Suomen alueella.

Myrskypuuskia voi tosin olla vielä ensi yönäkin lounaisilla merialueilla, mutta sisämaassa tuuli rauhoittuu.

– Puuskat voivat olla edelleen navakoita, mutta pikkuhiljaa ne laantuvat päivän aikana.

Myrskyyn liittyen maan keskiosassa on satanut myös reippaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella lunta on kertynyt noin 20 senttiä lunta.

– Vaikka lunta ei tule paljon, niin haastavaksi sen tekee tuuli. Tuuli tuiskuttaa kevyttä lunta ja näkyvyys voi olla paikoittain huono, Tenhunen sanoo.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kalevan Sää-sivulta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Utsjoen Kevojärvellä tänään klo 12 mitattu virallisesti -25,1 ast. Celciusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla kaikkien aikojen ennätys Suomessa Aapelinpäivän keskiviikolle, näin ylikuun aikaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmillista. Minulla on kohdealueella 160 ha tukkimetsää. Tuli soitto, että siellä on tukki poikineen nurin. Harmittaa, mutta ehkä vakuutuksesta jotain saa. Puitahan sinne ei saa takasin pystyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirmumyrskyjen eli hurrikaanien rajana on kait 32,7 m/s keskituulennopeus. Ei tainut ihan rikkoutua ellei datan tarkistuksessa tule muuta ilmi. Täytyy muistaa että ennätykset kirjataan vain säähavaintoasemilta. Nyt on melko varmasti hirmumyrskyraja ylitetty ainakin jossain, mutta ylitykset eivät ole välttämättä tapahtuneet havaintoa-asemien kohdalla.

Myös Perämerellä on ilmeisesti tehty uusi aallonkorkeusennätys kun havainnoissa on 5,3 metrin merkitsevä aallonkorkeus. Edellinen oli 4,4 metriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei luultavasti ollut ennätys koska jossain varmaan on jo aiemmin tuullut kovempaa ja aaltojakin on saattanut jäädä mittaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhäjoella ei tuullut juuri normaalia enemmän. Sulkapalloa olisi pystynyt ulkona pelaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Oulun kaupungille että auraajat oli motittanut auton ja näin ollen kunnon lumitöitä ennen töihinmenoa! Hyvää uuttavuotta kaupungin työntekijöille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kuin hirveästi alatte vinkumaan ilmastonmuutoksesta:

"Suomen edellinen tuuliennätys oli 31 metriä sekunnissa, joka on mitattu vuosina 1971, 1975 ja 1995. Vuonna 1975 kyseinen tuulennopeus mitattiin kaksi kertaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisessakin mainittiin, että kyse on normaalista sääilmiöstä. Ilmaston lämpeneminen edellisen ja kuluvan vuosisadan aikana puolestaan ei ole normaali ilmiö. Se on hälyttävän nopeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raukat ei uskalla hyväksyä että ilmastonmuutos on todellinen vaan pelkäävät sitä ja siksi jokaiseen sääuutiseen pitää tulla todistelemaan että kyllä näitä on aina ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myrsky on sääilmiö eli kyse on nyt säästä, ei ilmastosta. Ilmastoa kuvaa pitkäanajan mittaukset kuten vuoden keskilämpötila ja sellaiset. Ei yksittäiset sääennätykset.

Toisaalta jos ilmakehä lämmenee kuten nyt näyttää tapahtuvan niin ilmakehän energiapotentiaali kasvaa. Silloin myrkyt ja sateet lisääntyvät. Niiden lisääntyessä on kasvava mahdollisuus että tulee myös uusia äärisäiden ennätyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:01
Kultaluotsi Jukka Jalonen: Bratislavassa on oltava jotain taikaa
16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image