Kotimaa

Viikon hyvät uutiset: Kuusamon Juustolla on positiivinen ongelma ja Hupisaaren purojen kunnostus alkaa

Maitoa tarvitaan Kuusamon Juustossa yhä enemmän, kun myynti on kasvanut. KUVA: Helge Murtovaara
Kotimaa 1.10.2017 8:53
Kaleva

Vaikka onnettomuudet, kiistat ja kriisit hallitsevat usein uutisotsikoita, maailmaan mahtuu myös paljon hyvää.

Kaleva.fi kokosi Viikon hyvät uutiset -jutun, johon on poimittu päättyvän viikon hyviä uutisia.

1. Kuusamon Juusto on positiivisen ongelman edessä: myynti on kasvanut sellaisella vauhdilla, että juustolaa uhkaa loppuvuodesta maitopula. Tilanteeseen etsitään apua jopa Pösön ratista. Myynti on kasvanut tämän vuoden aikana yli 30 prosenttia. Talousvaikeuksissa paininut Kuusamon Juusto pääsi velkasaneeraukseen alkuvuodesta 2016. Toimitusjohtaja Jyrki Vaittinen vakuuttaa, että kaikki tärkeimmät mittarit osoittavat nyt ylöspäin.

Valaistu valaanpyrstö nähdään Linnansaaren ja Kauppatorin rantavesistöissä. KUVA: Oulun tapahtumapalvelut

2. Oulun Hupisaarten purojen kunnostus vaelluskaloja varten alkaa syksyn aikana. Hupisaarten purojen kunnostaminen alkaa syksyn aikana. Kunnostustyön tavoitteena on palauttaa puroihin luonnonvaraisesti lisääntyvät vaelluskalakannat, ensisijaisesti meritaimen sekä parantaa Hupisaarten alueen maisemallista arvoa.  

Lisäksi Hupisaarilla kunnostetaan Paratiisisaarta ja tuunaraan Lasaretinsaarelle johtavaa kevyenliikenteen vanhaa siltaa. 

3.  Pohjois-Pohjanmaalla riittää kasvu-uskoa useilla toimialoilla. Myynti kasvaa ja yli puolet yrityksistä ennakoi liikevaihtonsa kasvavan. Työvoimaa ollaan palkkaamassa ennemminkin lisää, kuin vähentämässä.

4. Komeita valoteoksia on pian nähtävissä Oulussa. Oulun Lumo-valofestivaalilla nähdään tänä syksynä valtava valas eli The Whale -teos tuodaan kauppatorin rantavesiin 17.–19. marraskuuta.

Myös Oulun kaupungintalon takajulkisivu valaistaan näyttävällä portugalilaisella valoteoksella nimeltä Colored Mosaic, jonka sisältöön oululaiset voivat itse vaikuttaa.

5. Nauru pidentää ikää. Tv-juontajan pokka petti täysin. 

Huomenta Suomen juontaja Joanna Kuvaja repesi hillittömään nauruun ohjelman lopussa. Juontajakollega Mika Saukkonen jatkoi pokkana juontamista.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Toivotaan, että Hupisaarten "maisemoija" ei ole sama joka pilasi Kuuskan yhdeksi aavaksi plantaasiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtapa tuohon plantaasiin rakennetaan kerrostaloja. Niitä korkeita homepommeja, mitä grynderit on jo kauan himoinneet. On toki sekin parempi kuin nykyinen häiriköitten metelöintipaikka keskellä kaupunkia. Liikenneyhteydet vain on huonot mihinkään suuntaan, mutta eipä ole Oulun valtaeliitti ennenkään autoilijoita huomioinut kuin kielteisissä merkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että liikenneyhteydet muka huonot! Höpsistä. Merikosken Siltoja kulkee varmaan suurin osa Oulun seudun bussiliikkenteestä joten muutaman sadan metrin käppäsyllä pääsee Kuuskasta ja Pikisaaresta matkaan joka suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupisaaren kunnostuksessa jalat tiukasti maahan, kun puhutaan meritaimenen luonnonkierron palauttamisesta. Paperilla voi luoda asiaa tuntemattomille ruusuisia haavekuvia, muuta etenkin meritaimenen osalta haasteita riittää jo kutuparien vähäisyydestä johtuen. Lisäksi on muistettava, että luonnontilaisen Oulujoen aikaan vuosittainen meritaimensaalis oli vain n. 5-10 % lohisaaliskiloihin verrattuna.

Parempi painottaa toimia alueen muun yleisen viihtyvyyden kehittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kuusamon juuston ongelma ei ole pitkään positiivinen, vaan kohta negatiivinen, liian nopeaa kasvua ja alas tullaan rytinällä, jos myydään eioota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin "Ei pidä paikkaansa"? Lukutaitoko vai ymmärryskö klikkasi. Eivät he myy "ei oota" vaan juustoa. ja myyvät vielä enemmän, kunhan saavat hankituksi lisää maidon tuottajia. Ei epäiltstäkään, etteivät saa. Kyllä
Toiseksi sanon: Inhoan pessimistisiä ennustajaeukkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupisaarten kunnostus kalanviljelylaitokseksi... Pian se kunnostetaan kerrostaloalueeksi, tai ainakin tuulipuistoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kumma kukka.
yks mummeliini

Uusin lukijakuva

Forest

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

98 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Käy koulua alalle, jossa on töitä tarjolla. Valmistu hyvillä papereilla ja pidä jo opiskeluaikana kesätöissä huoli posit... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image