Kotimaa

Vihreiden pu­heen­joh­ta­jan uudet il­mas­toe­si­tyk­set: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään il­mas­to­toi­mis­ta

Maria Ohisalo esittää, että äänioikeusikäraja pudotettaisiin 16-vuoteen. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.2.2020 11:28
Pekka Mauno

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo esittää, että äänioikeusikäraja pudotettaisiin 16-vuoteen ja nuoret otettaisiin mukaan ilmastopolitiikan päätösten valmisteluun.

Hän teki ehdotuksen puoluevaltuuskunnan kokouksessa lauantaina aamupäivällä.

– He ovat ensimmäinen sukupolvi, joka joutuu elämään koko ikänsä ilmastokriisin varjossa, Ohisalo perusteli.

Puheessaan hän palasi myös hallituksen Vuosaaren ilmastokokoukseen, joka on jäänyt hiertämään vihreiden eduskuntaryhmää. Vihreiden mielestä hallituksen Vuosaaressa asettamat tavoitteet ovat liian vaatimattomia.

– Eteneminen tuntuu välillä tuskallisen hitaalta. Olen ylpeä siitä, että kukaan meistä ei ole lyönyt hanskoja tiskiin, sanoi Ohisalo.

Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaiseman jutun mukaan vihreiden edustajat marssivat ulos hallituksen Vuosaari-kokouksen valmisteluistunnosta. Eduskuntaryhmä pui sen jälkeen puolueen jatkamista hallituksessa.

Ohisalo puolusti Vuosaari-kokouksen saavutuksia.

– Keskeisin tulos ovat eri sektoreille jaetut päästövähennystavoitteet. Niitä tullaan käymään läpi ensi vuonna hallituksen puoliväliriihessä.

Samalla Ohisalo tuli kertoneeksi hallituksen ilmastopolitiikan uudesta valmisteluelimestä.

– Hallitus asettaa jo ensi kuussa ilmastopolitiikan pyöreän pöydän. Se käsittelee hallituksen toimien valmistelua, sanoo Ohisalo.

Pyöreän pöydän puheenjohtajistoon tulevat myös nuorten edustajat, joiden roolista ilmastopolitiikan tekijöinä vihreiden puheenjohtaja puhui pitkään.

– Otetaan nuoret mukaan eikä jätetä portaille värjöttelemään, sanoi Ohisalo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Paitsi, että mitään ilmaston lämpenemistä ei tule tapahtumaan, mennään kohti kylmenevää seuraavat vuosikymmenet.
Tässä vihiriät hakee uusia äänentäjiä, kohta varmaan halutaan sylilapsetkin äänestämään.
Koska ihmiset kehittyvät eri lailla, voisi olla niinkin, että äänestää saisivat kaikki alle 25 vuotiaat, jotka pystyvät elättämään itsensä. Siis ovat osoittaneet tiettyä kypsyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä ikärajan laskemista he ovat esittäneet ennenkin. He tietävät - eivät myönnä - että nuorisolle on helppo kaupata pehmopopulistisia höpötyksiä, joilla nostaa siten kannatustaan. Ei onneksi tule menemään läpi tälläkään kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi lapset saa äänestää teollisuuden alasajamisesta Suomessa. Teollisuus saastuttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapset (eikä vihreät) ei ymmärrä mitään talouspolitiikasta, joka tätä maata pyörittää. Pysykööt kaukana näistä päätöksistä, jotka vain aiheuttaisivat ongelmia yhteiskuntaan heidän päätöksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meneillään ulostulojen kilpailu kuka parhaimmin vetoaa mihinkin ihmisjoukkoon, järjetöntä touhua, eikö kukaan päättäjistä älähdä! onko kaikki vain hiljaa?Suomen kansakin.!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti hallitus kaatuu ja pian.
16- vuotiaille äänioikeus, lasketaan edelleen lapsiksi.Siksikö, että heitä olisi helpompi poliittisesti ohjailla? Höpö, höpö, 18- vuotias on täysi-ikäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

16 vuotias hallitukseen päättämään koko suomen asioista, joka ei saa ajaa autoa, mennä naimisiin, polttaa tupakkaa eikä juoda alkoholia kun on niin nuori eikä ole kehittynyt ja valmis käsittelemään ko.asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedättekö, että vihreät vievät ilmastopolitiikka jo nyt kouluihin? Mitenkähän tämä sallitaan... Etelä-Suomalaiset, itsensä "ilmastoasiantuntijaksi" nimenneet henkilöt kiertävät Suomen kouluja ja jakavat OPS:n mukaista ilmastoahdistusta, ihan Opetushallituksen tuella. Ovat ihmeissään, kun suurin osa opettajista ei lähde tähän vouhotukseen mukaan. Rahan se puhuu, ei mikään muu. Oitäisi opettaa sekä oppilaille että opettajille luonnontieteellisen ilmastonmuutoksen perusteet sekä ihmisen vaikutus ilmastoon. Mutta, osa on varmasti höpläytettävissä, varsinkin nuoret, jotka eivät vielä osaa (tai jaksa) itse hakea todellista tietoa asioista. Tähän politiikan (joka on verhottu ilmasto-opetukseksi) viemiseen kouluun tarttis jonkun puuttua!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi niin makea istua tuolla koulunpenkillä ja esittää näille "asiantuntijoille" viiltäviä vastakysymyksiä. Toivottavasti nykynuorisossa on myös tiedoilla ja järjellä varustettuja nuoria, jotta tuolle propagandalle voi laittaa stopin.

Jokaisen nuoren tulisi tietää, että suomi on jo aiempien hallitusten toimesta pienentäneet päästöjä maailman kärkikastissa jo lähes 20 vuoden ajan. Siis vähentäneet jo vuosi vuodelta.

Maailma ei pelastu kun suurimmat päästäjä maat päästelevät vuositoisensa jälkeen enemmän ja enemmän.

Kaikki päästöihin liittyvät johtuu niin monesta asiasta, että yksittäisten tekojen esim. lihansyönnin merkitys on nolla. Mitä enemmän teollisuutta eli työpaikkoja niin sitä enemmän päästöjä. Mitä enemmän ihmisiä sitä enemmän päästöjä (ja samaan aikaan nämä hurskastelijat ovat huolissaan syntyvyyden laskusta). Suomi ei voi myöskään mitään sille että täällä pitää talot lämmittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joskus jossakin on populismia niin nyt ja niin että yli valuu kuormasta.
Lisäksi tuollainen , ei edes heitto, kertoo jonkuasteisesta poliittisen taktiikan tyhmyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähtevät hallituksesta mahdollisimman nopeasti, eivätkä palaa enää koskaan.
Meillä veronmaksajilla ei enää ole heihin varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ilmasto höpinä on mennyt täysin liiallisuuksiin. Ilmasto tavoitteet eivät ole realistisia missään muodossa ja tämän tietävät poliitikotkin.
Suomi ei pysty pelastamaan maailmaa yksin vaikka poliitikot luulee näin tapahtuvan. Kansalaisten varat ei riitä noihin tavoitteisiin mitä poliitikot ovat asettaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai haluaa Ohisalo nuoret äänestämään vihreitä, mites rikosoikeudellinen vastuu...mikäli on riittävän vanha äänestämään maata tuhoavaa puoluetta, on riittävän vanha vastaamaan myös muista teoista!
Ohisalokin on käynyt kouluja, joten voisi olettaa ymmärtävän asioista enemmän, mutta ilmeisesti näin ei ole.
Pysähtyykö ilmastonmuutos, mikäli Suomi on hiilineutraali, autoton, jokunen tuulimylly vain pyörii ja pössytellään ruohoa.
Suomen päästöillä ei ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta, mutta tätä vihreät eivät kiihkossaan huomioi....ei edes kuunnella, vaan fanaattisina halutaan kaataa koko maa asian takia mihin Suomi ei voi vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitiä ei saa sanoa enään äidiksi ja ei vissiin sitten isääkään niin muodoin isäksi. Lapset päättämään asioista. Kalojakaan ei vissiin saada syödä, kun nekin on kuulemma yksilöitä. Kuinka järjettömäksi tämä meno vielä kerkiää mennä. Mielenkiinnolla seuraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viherpössyttelijät kyllä keksivät huumepäissään sellaisia ajatuksia, joita normaali selvänä (korkeintaan viikonloppukossunsa vetävä) ei varmasti pysty ymmärtämään. Joten seurattavaa riittää. Nyt pitäisi jo 16 vuotiaiden äänestää, seuraavaksi varmaan kysellään sikiöiltä mielipidettä ilmastonmuutoksesta ... Tuolta porukalta on järki karannut ovista jo kauan sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harkitsemisen arvoinen ehdotus. Tulevaisuus on nuorten, miksi he eivät saisi vaikuttaa siihen äänestämisen kautta? Heittäisin samalla ehdotuksen äänioikeuden yläikärajasta. Me vanhemmat ikäpolvet olemme liian konservatiivisia ja meitä on liian paljon. Vanhemman ikätyhmän määräenemmistö vaikuttaa negatiivisesti nuorten mahdollisuuksiin päättää omasta tulevaisuudestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkan vielä samalla teemalla. Vanhemmilla ihmisillä kyky ajatella yhteiskunnan parhaaksi heikkenee iän myötä. Samoin kuin hyvin nuorilla ja lapsilla ikähaitarin toisella laidalla. Lisäksi määrittelisin äänioikeudelle älyllisen ja sivistyksellisen vaatimustason. Äänioikeuteen luotaisiin ajokortti, jonka joutuisi suorittamaan 16-vuotiaana ja uusimaan 5-vuoden välein 70-vuodesta ylöspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisen äänestyskortin joutuisivat suorittamaan ensimmäisissä vaaleissa kaikki äänioikeudet omaavat suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image