Kotimaa

Vihreätkin tavoittelevat 100 000 uutta työpaikkaa: "Ilmasto ja talouskasvu eivät ole vihollisia"

Vihreiden valtuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg johti talouden ja työllisyyden tiekarttaohjelman valmistelua.
Kotimaa 17.2.2019 15:06
Aki Taponen

Vihreät korostavat etenkin maahanmuuttajien merkitystä Suomen työllisyydelle.

Myös vihreiden tavoitteena on työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ja 100 000 uutta työpaikkaa ensi vaalikaudella.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg sanoo, etteivät ilmastonmuutoksen torjuminen ja suotuisa talouskehitys ole toistensa vihollisia.

– Yritykset uskaltavat investoida, kun toimintaympäristö on ennustettavissa ja reitti kohti päästötöntä Suomea tiedossa.

Välietappina vihreät pitävät Suomen hiilineutraalisuutta, jossa hiilinielut kumoavat päästöt vuonna 2030.

Silloin tulisi sitoutua luopumaan hiilen ja turpeen energiakäytöstä sekä polttoöljyn käytöstä lämmitykseen 2020-luvulla. Maakaasun ja fossiilisten liikennepolttoaineiden käyttö lopetettaisiin 2030-luvulla.

Työlupien tarveharkinta pois

Merkittävä työllisyyden lisäys on vihreiden mielestä mahdollista ilman tempputyöllistämistä ja ihmisten kyttäämistä.

Hernbergin mukaan maahanmuuttajien merkitys Suomen työllisyydelle on valtava. Se tarkoittaa sekä osaajien tuomista ulkomailta että Suomessa jo olevien maahanmuuttajien työllistämistä.

Vihreät edistäisivät työperäistä maahanmuuttoa poistamalla työlupien tarveharkinnan ja nopeuttamalla työlupakäytäntöjä.

Turvapaikan hakijoiden työllistymisen esteitä purettaisiin. EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut poistettaisiin ja valmistuneille tarjottaisiin pysyvä oleskelulupa.

Kaikille nuorille pitäisi vihreiden mukaan taata vähintään toisen asteen koulutus pidentämällä oppivelvollisuutta.

Vihreät parantaisivat myös osatyökykyisten mahdollisuuksia työntekoon. Yli 55-vuotiaiden työllisyyttä vihreät parantaisivat lisäämällä täydennyskoulutusta.

Perheellisten mahdollisuuksia työntekoon vihreät parantaisivat uudistamalla perhevapaat 6+6+6 mallilla.

Yritystuet vihreät suuntaisivat etenkin pieniin ja kasvuhakuisiin yrityksiin.

Arvonlisäverollisen toiminnan alarajaa vihreät eivät nostaisi. Se muodostaisi Hernbergin mukaan kannustinloukun ja johtaisi yritysten pilkkomiseen.

Vihreiden tavoitteita

Vauhditetaan investointeja vähäpäästöiseen energiantuotantoon ja kiertotalouteen.

Ajetaan vähitellen alas ympäristölle haitalliset yritystuet, noin 3,5 miljardia euroa.

Panostetaan miljardi euroa lisää koulutukseen ja tutkimukseen.

Siirrytään kohti perustuloa, joka takaa perusturvan ja tekee työn vastaanottamisesta kannattavaa.

Selvitetään paikallisen sopimisen laajentamista järjestäytymättömiin työnantajiin.

Luovutaan teollisuuden ja maatalouden energiaveron palautuksista.

Lakkautetaan teollisuuden uusiutumista hidastava päästökauppakompensaatio.

Otetaan käyttöön kaivosvero, muovivero, eläintuotevero ja lentovero.

Poistetaan asuntokaupan varainsiirtovero ja korotetaan kiinteistöveroa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Lemmikkivero käyttöön. Suomessa on 600 000 koiraa eli yli kaksinkertaisesti sen mitä esim. lypsylehmiä. Suurin osa koirista on ihan tarpeettomia, syövät lihaa, paskovat pitkin teitä ja näille pitää olla ilmastoa kuormittavaa lemmikkiruoka, tarvike ym. teollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On onnetonta, että kaikki lupaavat ennen vaaleja lähes mitä vain. Eivät nuo vihreiden lupaukset kovinkaan paljon eroa demarien tai vasurien lupauksista. Ongelma on vain siinä, että yksikään näistä puolueista, eivätkä paljon muutkaan, puhu talouden ikävistä reaaliteeteista mitään. Tosiasia numero yksi on kestävyysvaje, luit oikein, kestävyysvaje, jota on edelleen vaikea ratkaista. Tältä vihreiden pohjalta äänestäminen ei oikein kiinnosta, koska tulevakin hallitus, luit oikein, tulevakin hallitus joutuu karsimaan menoja, jottei ajautuisi uudelleen vakavaan velkakierteeseen ja turmioon. Mirja Niemitalon hiljattain ilmestynyt vaalikolumni kannattaa tässä lehdessä lukea uudelleen ja miettiä, mitä siinä sanotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo lupaajat oli edellisessä halituksessa jossa näyttivät mihin pystyvät silloinkin lupasivat satatuhatta työpaikkaa mutta tekivät satuhatta työtöntä lisää, en luota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarve harkinta pois,sosiaalimenot kattoon.Tarveharkinnan poistolla palkkojen huutokauppa kiihtyy ,asumistuet kasvaa, toimeentulo avustusten määrä nousee, siihen vielä välillisten verojen korotus jotta ilmasto pelastuu. Loppu tulos olemme kehitys maa muutaman kymmenen vuoden päästä josta koulutettu ihminen muuttaa pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aika sanaton , no ehkä muutamia taksisuhareita vois vihreät kyllä työllistää ovat kuulemma kovia ajamaan taksilla kun on niin ympäristöystävällistä ja vielä edullistakin......heille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsköhän ensin saada meidän omia työttömiä sellaisiin töihin,jossa olisi palkkana edes jonkunkaanlainen ostovoima?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tunnu vaihtoehdolta. Sama talouskasvu ja työttömien holhoamista. Yli 55-vuotiaiden jatkokoulutus oli kai vitsi sillä sen ikäisenä kuolleisuuskin alkaa nousta kuten olemme viime päivinä huomanneet ja joillakin aloilla eläkeikäkin alkaa täyttyä.

Mikäli ilmaston muutos huomataan tositodekssi, kaikissa teollistuneissa valtioissa joudutaan hillitsemään talouskasvua pakkokeinoilla kun sen mittarina on energian kulutus ja käyttämättömät raaka-aineet. Tätä keskustelua ei ole edes vielä käyty. Ikävää on huomata ettei Vihreilläkään ole halua etsia talouskasvulle vaihtoehtoisia elämäntapoja.

Työn tekeminen on nykyään kannattavaa. Teollisuuden keskipalkka on reilusti yli 3000 euroa kun työtön ei enää saa maksetua kaikkia perustarpeitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on kulutuksen suhde kasvihuonepäästöihin? Kaupungissa asuvat tuottavat enemmän päästöjä, kun he ansaitsevat enemmän ja heillä on mahdollisuus kuluttaa enemmän.
Pitäisikö jokaisella olla yhtäläinen oikeus tuottaa saman verran kasvihuonekaasupäästöjä ansiotuloista riippumatta? Näin köyhä voisi edelleen ajella vanhoilla autoilla, kun heillä ei ole varaa lennellä kaukomailla eikä pitää mökkiä lämpimänä ympäri vuoden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät ovat siinä oikeassa, että yritykset uskaltavat investoida kun toimintaympäristö on ennustettava. Vihreiden tavoitteiden toteutuessa yritykset ja miksei kansalaisetkin uskaltavat paremmin investoida jonnekin muualle kuin Suomeen. Ohjelmassa on menopuoli on tiedossa, mutta tulopuoli nojaa taas kerran haaveisiin ilman konkretiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillehhän on tullu jo 30 000 maahanmuuttajaa, joko ne kaikki on töissä kun lisää pitäis saaha?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kyllä järkyttävän kalliit tavoitteet. Mistä rahat kaikkiin noihin jää kertomatta. Pelkkää haihattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreidenkin olisi aikaa alkaa hankkimaan autoja ja tällä tavalla osallistumaan verojen keruuseen. Vaihtoehtoisesti autottomille perusverotukseen kunnon lisäkorotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaaliohjelman nimi voisi olla "koko planeetan sosiaalitoimisto". Juuri missään kohtaa näissä linjauksissa ei ole mitään järkeä, maahanmuuttajien työllisyysaste on reilusti alle kantaväestön, ja tarveharkinnan poisto heikentäisi olemassaolevan työvoiman työehtoja ja myöhemmin myös sosiaaliturvaa (eihän sosiaaliturva voi olla parempi kuin työstä saatu ansio).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos hommattaisiin suomalaisille ensiksi töitä ja kunnon palkat sitten voidaan miettiä muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Otettaisiin mallia vaikka espanjasta. Ensin kotiväki töihin ja sitten jos ei riitä niin yritetään palkata muualta. Ei siten, että näitä "huono-osaisia" jotka ilmestyy rajalle.
Ja kikythän ei auta muuta kun rikastuttaa yrityksen omistajia ja vähentää kulutusta (vai miten se voi lisätä kun ilmaiseksi tehdään töitä)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sallikaa minun nauraa... Nyky hallitus onnistui nostamaan työllisyyttä. Kiitos siitä oli kaikkien vihat niskaan. Vihreiden puheet ovat satu tarinoita ja vieläpä huonoja semmosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaaditte öljylämmityksen poistamista. Kertokaa mulle kuinka se on taloudellisesti mahdollista sillä saan eläkettä 1400 € ja vaimo 900€ kuussa. Lämmitysremontti maksaisi yli 10000€. Talon myynti ei kannata,siitä saisin ehkä 70000€,millä summalla ei saa kelvollista asuntoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden aika on ohi. Lennokkaan tyhmät ideat kansalaisten kurkistamiseksi on olleet ainakin minulle ihan riittämiin, eikä ailahteleva johto ole toimillaan kuin vahvistanut vihreiden olevan kehä kolmosen etujen ajajia. Meillä on nyt isommat ongelmat kuin man-made-climate-change.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

103
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
92
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
84
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke voi siirtyä vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
60
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
42
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
35
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
34
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image