Kotimaa

Vihreät hehkuttavat etu­lyön­tia­se­maan­sa il­mas­to­ky­sy­myk­sis­sä – "Veron avulla saisimme kasvisruoasta edullisempaa"

Vihreiden puoluehallitus on nimennyt puolueen ensimmäiset eurovaaliehdokkaat. He ovat nykyinen EU-parlamentaarikko Heidi Hautala (vasemmalla) sekä Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela. Molemmat kannattavat niin sanotun lihaveron käyttöönottoa. Hintaohjaus olisi keino vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.10.2018 17:00
Anita Simola

Kevään eduskuntavaalien kärkiteema on ilmastomuutos.

Lisäpontta aiheelle saatiin, kun YK:n alaisen ilmastopaneeli IPCC:n raportti kertoi karut madonluvut siitä, miten Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneiden valtioiden lupaukset eivät ole tarpeeksi jämäköitä estääkseen maan keskilämpötilan nousua 1,5 asteella.

Vihreälle puolueelle raportti ei ollut yllätys. He ovat pitkään vaatineet nykyistä tiukempia rajoituksia ja toivoneet myös muita puolueita tiiviimmin mukaan talkoisiin.

Vihreiden reseptit ovat selvät. Luovutaan avohakkuista, polttomoottoriautoista ja asetetaan lihalle ja kotieläintuotteille vero.

Näillä teemoilla ja nopeudella vihreät aikovat erottua muista puolueista vaalikampanjoinnissa.

– Me tavoittelemme hiilineutraaliutta 5-10 vuotta aiemmin kuin muut suuret puolueet. Muilla on ollut löysemmät tavoitteet, europarlamenttiin ja eduskuntaan pyrkivä Tampereen valtuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela sanoo.

Hänen mukaansa nyt päätetään siitä, pysytäänkö 1,5 asteessa vai ollaan menossa kohti kahta astetta.

– Ero on pieni, mutta vaikutus suuri ilmastomuutokseen. Sen ratkaiseminen on nyt erityisen iso asia. Varsinkin tämän kesän jälkeen olen tavannut runsaasti huolestuneita nuoria.

Suomela ja EU-vaaleihin ehdolle asettuva vihreiden parlamentaarikko Heidi Hautala ovat sitä mieltä, että pysyminen 1,5 asteessa on iso haaste.

– Se tarkoittaa, että rajoituksia on nopeutettava. Hallitus tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2045 mennessä liikenteessä. Se on tutkijoiden mielestä liian myöhään, Suomela toteaa.

Hänen mukaansa Ruotsissa tuetaan aivan eri lailla sähköautoja samoin kuin Norjassa, polttomoottoriautojen myynti pyritään ajamaan alas.

– Ruotsissa latauspisteisiin on investoitu ja uuden sähköauton hankkimista tuetaan erilaisin keinoin. Suomi on pohjoismaisesta tasosta kaukana.

Muutamat kaupungit ovat lähteneet itse talkoisiin. Tampere tavoittelee hiilineutraalia liikennettä vuoteen 2030 mennessä.

– Koko maassa pitäisi päästä samaan. Toivomme, että valtio tukisi ponnistuksia enemmän, ettei ympäristöteko olisi vain kaupungista kiinni, he sanovat.

Autokanta ei uudistu hetkessä. Vihreiden tavoite on, että 2030-luvun puolivälissä sähköautoja olisi 90 prosentin osuus henkilöautokannasta.

Jotta ilmastotavoitteessa pysytään, on ruoka-aineympyrä ajateltava uudelleen.

– Ruoka on iso päästölähde. Ei voida ajatella, että lihan kulutus kielletään, mutta tarvitsemme ohjauskeinoja käyttöön varsinkin vauraissa maissa, jotta kulutus supistuisi, Hautala sanoo.

Hän korostaa, ettei ole tarkoitus lopettaa maidontuotantoa Pohjois-Savossa.

– Joskin Suomen sisällä kasvis- ja eläintuotantoalueet ovat eristyneitä, mikä vaikeuttaa kiertotaloutta, Hautala toteaa.

Vihreät ottaisivat käyttöön niin sanotun lihaveron. Hintaohjaus olisi keino vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta.

– Veron avulla saisimme kasvisruoasta edullisempaa. Nythän rahaa käytetään paljon kotieläintuotannon tukemiseen, joten kasvisruoan on vaikea ottaa hintakuilua kiinni. Jos karsisimme vain tukia, niin tuontilihan määrä lisääntyisi. Tätä emme halua, Suomela jatkaa.

Vihreät esittävät myöhemmin syksyllä vaihtoehtobudjetissaan, että eläintuotteille asetetaan vero tuotannon synnyttämien kokonaispäästöjen mukaan.

Hautala nostaa esille metsät ja hakkuutavoitteet.

– Jättimäisillä hakkuusuunnitelmilla vasta vuonna 2050 tehokäytössä oleva metsä muuttuu nieluksi. Siihen asti metsien päästöt lisääntyisivät.

Maamme metsäpolitiikka pitäisikin ottaa uuteen tarkasteluun varsinkin, kun ilmasto lämpenee Pohjolassa nopeammin kuin muualla.

Molemmat ovat sitä mieltä, että avohakkuista pitäisi luopua kokonaan. Tilalle otettaisiin kestävät hakkuutavat. Hakkuut olisi vietävä siihen suuntaan, että hiilinielut kasvaisivat nykyistä nopeammin.

– Runkopuu pitäisi käyttää fiksulla tavalla, ei niin, että se päätyisi vain selluksi tai polttamiseen. Yksi suuntaus olisi puurakentaminen. Sen osuus on meillä pieni verrattuna vaikkapa Itävaltaan, Hautala sanoo.

Hän jatkaa, että Suomessa on satsattu liikaa siihen, että liikenteen ongelmat ratkeaisivat biopolttoaineilla.

– Moni on aiheellisesti varoittanut, että liikenteen nestemäiset biopolttoaineet eivät ole pitkän ajan ratkaisu,

sillä hiili palaa nopeasti ilmakehään. Intoa puupohjaisiin biopolttoaineisiin kannattaisikin suitsia.

Kun sähköautot lisääntyvät, lisääntyy myös sähkön tarve, mutta vihreät eivät ole pehmentäneet kantaansa ydinvoimaan.

– Ei tarvitse kuin katsoa Olkiluotoa ja Fennovoimaa. Olkiluoto 3 on monta vuotta peräkkäin lykkääntynyt vuodella. Fennovoima on ongelmallinen turvallisuuspoliittisesti, Hautala sanoo.

Hän on sitä mieltä, että suomalaiset päätöksentekijät osoittivat huonoa harkintaa, kun lähtivät mukaan Fennovoimaan.

– Se on mielestäni katastrofaalinen teollisuuspoliittinen ratkaisu. Hanketta ei ole selvitetty vielä loppuun asti. Varmaan joskus tutkitaan, miten valtio lähti ohjaamaan pörssiyhtiötä, ja onko Venäjän puolelta ollut painostusta.

Hän jatkaa, ettei ydinvoiman perään kannata haikailla senkään tähden, että uusiutuvan energian kustannukset ovat alentuneet dramaattisesti.

– Yksi tulevaisuuden haaste on uusiutuvan energian varastointi. Ne voivat olla myös hajautettuja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

En jaksa millään muotoa uskoa, että ilmastonmuutos estetään keräämällä valtiolle lisää rahaa.
Voinko luottaa että ilmastonmuutos pysäytetään jos äänestän vihreitä tai vasemmistoa.
Vasemmiston osalta voi vain todeta että kaikista surkeimmassa kunnossa ympäristö on niissä maissa missä kommunistit ovat vallassa.
Vihreät puolestaan ovat onnistuneet sammuttamaan ydinvoimalat mm. saksassa jossa on jouduttu aloittamaan kivihiilen polttaminen aivan käsittämättömässä määrin.

Seuraavissa vaaleissa kannatan sellaista puoluetta, joka edistää ydinvoiman nopeaa uudelleen käyttöönottoa siihen saakka että korvaavat teknologiat ovat olemassa. Missään muussa ei ole järkeä lyhyellä tähtäimellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli vihreiden keihäänkkärkiehdotuksena on että lisää veroja.

Että näillä eväillä vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naudanliha tuotetaan täysin kasvisruualla, paljon pahenpi ympäristöteko on rahdata soijaa ja noita etelä hedelmiä tänne, kuljetus jo saastuttaa valtavasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun ruokavaliotani suurempia ilmastouhkia ovat mm.sotateollisuus,formula-ja ralliajot sekä kaupallinen jääkiekko.Ovatko ne pyhiä asioita vai miksei niistä puhuta koskaan tässä yhteydessä??Pientä piiperrystä on meikäläisen ruokalautanen tai olematon matkustelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-parlamentaarikko Heidi Hautala. Verottamalla ja veroja korottamalla ! näilläkö on ainut vaihtoehto ilmastonmuutosta vastaan. Ketä verotetaan? pienituloisia kyllä !! suurituloisille vain korotetaan palkkoja. Ettekö muuten saa kansaa kontalleen kuin veroja korottamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hautala voisi aloittaa maailman parantamisen kulkemalla Brysseliin junalla eikä lentämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisekseen mitä ihmettä pieni Suomi pystyy tekemään ilmastonmuutoksen suhteen kun suuret maat tekevät asian suhteen ihan mitä niitä lystää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi pystyy tekemään parhaansa, ehkä toimimaan jopa esimerkkinä isommilleen. Ja ainakin jälkipolville voidaan näyttäytyä puhtaalla omallatunnolla. Nyt tarvitaan uutta 'talvisodan henkeä'; vihollinen vain on globaali, ei itärajan takana..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä menee pieleen jo heti tuossa ensimmäisessä lauseessa. Aikovat "tehdä jotain" ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mikä ihmeen hulluus saa tämän porukan taistelemaan sitä vastaan mikä on luonnollista? Ilmastonmuutos on luonnollinen asia ja sitä se on aina myös ollut planeettamme historiassa. Se on luonnollista, että jälleen koittaa aika kun Grönlanti sulaa ja on maailman suurin vihreä tasanko joka ylläpitää miljardeja kasveja ja eläimiä. Se on luonnollista että Grönlanti on sula eikä se, että Grönlanti olisi jäässä loputtomasti. Se nimikin tulee siitä, että kyseessä on Vihreämaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaanpa sitä niin vihreitä että...

Hiilineutraalisius 25 vuoden kuluttua? Pitää olla päästään vialla jos tällaisiä päättömyyksiä vakavalla naamalla mukamas ajetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilijalanjälki ei ainakaan pienene äänestämällä vihreitä. Vihreät pelottavat teollisuuden pois Suomesta. Maihin missä saasteiden valvonta on minimaalista, Suomeen verattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotan sitä päivää, kun vihreät alkavat vaatia lisää ydinvoimaa. Merkkejä on ilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta saadaan helposti hiilineutraali valtio, väestö on vain siirrettävä päiväntasaajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää tuo vihreiden touhu. Helsingissä, jossa vihreät toiseksi suurin puolue valtuustossa 50 prosenttia lämmöstä tuotetaan kivihiilellä. Sähköhän on varmaan aina ekologista vrt. saksan 40 prosenttia ruskohiilellä tuotettua. Yleisesti ihmetyttää se, että ei haluta muuttaa autioilua kerralla pienempi päästöiseksi poistamalla autovero kokonaan. Jos tämä tuplaa autokaupan, niin arvonlisävero tuo saman rahan kuin ennen arvonlisä+autovero. Lisäksi saadaan lisää työpaikkoja ja vähempipäästöiset autot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen voisi laskea oman hiilijalanjälkensä netistä löytyvällä hiilijalanjälki-testillä ja tosissaan miettiä, miten kuormitustaan saisi laskettua. Mieluummin jokainen nyt vapaaehtoisesti kuin kaikki myöhemmin pakolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestöräjähdys muslimimaissa ja Afrikassa on suurin yksittäinen tekijä ja siitähän eivät vihreät mainitse sanallakaan. Täysin pihalla koko porukka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti puolueen maineen tuhosivat puolueen puheenjohtaja Touko Aalto, lentokoneessa protestin toimeen pistänyt puolueen työntekijä sekä kansanedustaja Jani Toivola taksiajeluillaan sekä asumisjärjestelyllään. Tilannetta ei pelasta lainkaan ne hyvikset, jotka ovat hyvin ahkerasti tehneet hyvien asioiden ja arvojen puolesta töitä. Vasemmistoliitto Li Anderssonin johdolla tulee menemään Vihreiden ohitse vauhdilla. En äänestä näistä kumpaakaan itse, mutta näin tulee tapahtumaan näiden kahden puolueen kannatuksen määrässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa olla vihreä ja kaupunkilainen, mikä ristiriita. Muuttakaa maalle ja alkakaa elää ekologisesti te hiilenmustajalkaiset verojennostoja haikailevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä porukka saisi päättää, niin kaikki asuisivat ihanissa pienissä kaupunkiasunnoissa. Kaikki palvelut olisivat siinä kerrostalon alimmassa kerroksessa, ja töitä tehtäisiin kotona. Metsässä, jonka omistaa joku riistokapitalisti, voisi käydä viikonloppuna katselemassa sitä omaa "voimapuuta". Sähkö ei käytettäisi ollenkaan, sillä sen tekeminen saastuttaa. Paitsi voi sitä pistorasiasähköä käyttää, jos se on "ekosähköä". Kiellettyjä ovat myös yksityisautoilu, lihapullat ja maalaisuus; nämä kaikki ovat erittäin saastuttavia ja nopeuttavat merkittävästi ilmastonmuutosta. Suomen talous paikattaisiin veroilla, ja jollain muulla, mutta ei tiedetä vielä millä.

Saas nähä, miten eduskuntavaaleissa käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image