Kotimaa

Vihreän kehityksen ohjelma saa kiitosta, mutta myös kritiikkiä – vasta toteutus ratkaisee

Komission vihreän kehityksen ohjelma on tässä vaiheessa pääasiassa kokoelma tavoitteita ja painopisteitä, mutta konkretiaa on tulossa pian. Politiikalla etsitään reittiä kohti hiilineutraalia Eurooppaa. Mukana ovat myös luonnon monimuotoisuus ja esimerkiksi kemikalisoituminen. KUVA: Tamas Soki
Kotimaa 11.12.2019 18:55 | Päivitetty 11.12.2019 22:03
Jami Jokinen

Ministeri ja EK korostavat ohjelman kokonaisvaltaisuutta. Luontojärjestö vaatii vielä tiukempaa päästötavoitetta vuodelle 2030.

Tänään julkistetun EU:n komission vihreän kehityksen ohjelman konkreettisia vaikutuksia Suomeen on vielä vaikea arvioida, sillä komissio alkaa antaa ohjelman eri kohdista tarkempia ja konkreettisempia esityksiä vasta tammikuusta alkaen.

Tavoitteet ovat suuria, mutta vasta toteutus ratkaisee, jäävätkö ne sellaisiksi.

Tässä mielessä tilanne muistuttaa ilmastotavoitteiltaan kunnianhimoiseksi sanottua Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmaa, joka siirtyi sellaisenaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaksi. Siinäkin ratkaisevimmat toteutusvaiheet ovat vielä edessä.

EK kiittää kokonaisvaltaisuutta

Suomalaista elinkeinoelämää edustava EK kiittää komission vihreän kehityksen ohjelmassa erityisesti sen kokonaisvaltaisuutta.

– Parasta Green Dealissä on sen kattavuus ja ulottuminen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden lisäksi muun muassa rahoitukseen, kiertotalouteen ja teollisuuspolitiikkaan, toteaa EK:n johtava asiantuntija Kati Ruohomäki.

Hän huomauttaa, että ohjelmassa on nostettu myös vahvasti esiin ilmastotoimien sosiaalinen hyväksyttävyys ja oikeudenmukainen siirtymä vähähiiliseen talouteen.

Huomiota saa myös elonkirjon huomiointi. EU valmistautuu ensi vuonna pidettävään, YKn kansainvälisen biodiversiteettisopimuksen osapuolikokoukseen.

– Komissio nostaa nyt luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen merkittäväksi globaaliksi haasteeksi ilmastonmuutoksen rinnalle. Luonnon monimuotoisuuden varjelu, kiertotalouden edistäminen sekä ympäristöntilan parantaminen haastavat elinkeinoelämää myös Suomessa, sanoo EK:n asiantuntija Heidi Lettojärvi.

Ohjelma mainitsee myös teollisuuden päästösääntelyyn liittyvän uudistamisen, mutta ei vielä tarkemmin.

Tavoitteet ovat lupaavia, mutta aikataulu erittäin tiukka.

– Tärkeintä on, että vaikutusarvioista ja huolellisesta valmistelusta ei tingitä ohjelmaa toteutettaessa, Ruohomäki sanoo.

Mikkonen: Kestävyystavoitteiden ohjattava kaikkea politiikkaa

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) kuvaa ohjelmaa merkittäväksi avaukseksi, jolla EU:n talous voidaan rakentaa kestävälle pohjalle.

Hänen mielestään ohjelma osoittaa, että vähähiilisen tulevaisuuden rakentaminen on unionin prioriteetti.

– Kestävyystavoitteiden on ohjattava kaikkea EU:n politiikkaa. Vain näin voimme tarttua kestävyyskriisin juurisyihin, Mikkonen toteaa.

Hän lupaa, että Suomi antaa komissiolle täyden tukensa, jotta komission tulevat lainsäädäntöehdotukset saadaan mahdollisimman ripeästi jäsenmaiden käsiteltäviksi.

Luontojärjestö vaatii tiukempaa päästötavoitetta 2030

Suomen luonnonsuojeluliitossa ohjelman päästötavoitteita pidetään liian löyhinä.

– Jotta EU:n toimet olisivat linjassa Pariisin sopimuksen kanssa, komission on pikaisesti esitettävä vuoden 2030 päästövähennystavoitteen nostamista 65 prosenttiin, vaatii suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Liitto kiittää muun muassa metsäkatoa ja ruokaketjua koskevista linjauksista. Pelkät tavoitteet eivät kuitenkaan riitä.

– Jatkotyöstä riippuu se, tuleeko suunnitelmiin riittävästi konkretiaa ja sitovuutta, sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Muokattu klo 22.03: Lisätty EK:n Lettojärven kommentit.

Konkreettisia askelmerkkejä

Tammikuu 2020:

Esitys oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Rahastoon on tarkoitus ohjata sata miljardia euroa, ja sillä tuetaan muun muassa vahvasti hiiliteollisuudesta riippuvaisia maita.

Helmikuu 2020:

Tavoite hiilineutraalista EU:sta 2050 ja tämän sitominen ilmastolakiin.

Helmikuu 2020:

Esitys biodiversiteettistrtegiasta, metsästrategiasta ja maatalouden ohjauksesta.

Maaliskuu 2020:

Esitys kiertotalouden toimintasuunnitelmasta. Pääkohteena resurssi-intensiiviset alat, kuten tekstiili- ja rakennusalat.

Kesäkuu 2020:

Esitys ilman ja veden laatua koskevista ohjelmista, teollisuuden päästösääntelyn uudistamisesta ja kemikaalistrategiasta. Tavoitteena nollapäästöstrategia, jolla suojellaan sekä ympäristöä että ihmisten terveyttä.

Kesä 2020:

Vuoden 2030 päästövähennystävoitetta (50 ja 55%) koskeva suunnitelma.

Aikataulu avoin:

Hiilitullit EU:n ulkopuolelta tuleville tuotteille.

MAINOS

Kommentoi

Parasta tässä kuitenkin on se, että varmuudella EU:ta ei ole enää olemassa vuonna 2030 eli me tulemme vapautumaan tuosta kauhistuttavasta Eurostoliitosta ennen kuin ne ehtivät kuristaa meidät hengiltä. Huomenna torstaina Britanniassa pidetään parlamenttivaalit jossa vasemmisto (Labour) tulee ottamaan historiallisen rökäletappion. Se taas puolestaan tarkoittaa sitä, että Britannia lähtee EU:sta ennätysvauhtia ilman minkäänlaisia sidoksia EU:hun.

Seuraava lähtijä tulee olemaan Ranska. Ranskan alati yltyvät keltaliivimellakat ovat täyttäneet jo vuoden eikä loppua näy. Marconin hallinto tulee kaatumaan kevään aikana ja kesällä Ranskassa pidetään uudet presidentinvaalit jonka vuittaa LePen ja Ranska jättää EU:n samalla hetkellä vertauskuvallisesti.

Eliitti tässä aikoo tuttuun tapaansa meiltä kansalta repiä jälleen uudet 100 miljardia ja se tullaan ottamaan korotettujen jäsenmaksujen eli verojen kautta. Eikä tuo ole mikään kertamaksu, vaan ne haluavat 100 miljardia joka vuosi. Mitään kuitteja me emme näe, koska emme ole nähneet niitä tähänkään asti. Sosialistinen eliitti vaatii kyllä meiltä kuitit, mutta siihen ne eivät suostu, että me pyydettäisiin heiltä kuitit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen vuosikausia ihmetellyt pienivikaisten laitteiden korjaamisen "kannattamattomuutta". Komponenttien paketoimista isoiksi ja kaalliksi kokonaisuudeksi. Jonkin pienen ja halvan muoviosan "ei saa erikseen" -tilanteita. Eli "uusi tulee halvemmaksi". En ole näitä niellyt vaan omatoimisesti sitten nähnyt korjaamisen ja laitteen tutkimisen ihan periaatteellisista syistä viisaaksi.
Säännöt kiertotauloudesta tulevat tarpeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän porukan idea on se, että kaikki mistä ei puhuta, tehdään... Ja kaikki mistä on sovittu, unohdetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image