Kotimaa

Vihjepalkkio kannattaa: Suomesta löytyi kahdeksan uutta maakotkan pesää – Poikasia tuplasti viime vuoteen verrattuna

Maakotkan pesintätulos oli tänä vuonna erinomainen varsinkin maan pohjoisosissa. Uusia pesiä löytyi kahdeksan.
Kotimaa 13.8.2019 9:03
Jami Jokinen

Metsähallituksen pesätarkastuksissa laskettiin yhteensä 380 asuttua maakotkan reviiriä. Pesintätulos vaihteli maan eri osissa roimasti, ja yhteensä pesintä onnistui 161 kotkaparilla.

Metsähallituksen maksama vihjepalkkio näyttää kannattavan, sillä tänä vuonna löytyi yleisövihjeiden perusteella kahdeksan aiemmin tuntematonta maakotkan pesää.

Metsähallitus maksaa uusista pesävihjeistä 99 euron palkkion.

Osa tietoon tulleista pesistä sijaitsee myös aiemmin tuntemattomilla reviireillä. Lisäksi uusia reviirejä löytyi myös Metsähallituksen ja vapaaehtoisten tekemissä kartoituksissa.

Kaikkiaan Suomesta löydettiin kahdeksan uutta maakotkan reviiriä.

161 onnistunutta pesintää

Lajin pesintätulos oli kuluneena pesintävuonna erinomainen.

Metsähallituksen pesätarkastuksissa laskettiin yhteensä 380 asuttua maakotkan reviiriä. Pesintätulos vaihteli maan eri osissa roimasti, ja yhteensä pesintä onnistui 161 kotkaparilla.

Oulujoen pohjoispuolella pesintätulos oli erinomainen, mikä johtui erityisesti hyvästä ravintotilanteesta ja suotuisasta säästä varsinkin keväällä. Etelämpänäkin tulos oli normaali.

Yhtä hyvä tulos viimeksi 2011

Rengastusten yhteydessä laskettiin kaikkiaan 205 poikasta.

Viime vuosien pesintätulokseen verrattuna määrä on lähes tai yli kaksinkertainen. Vuosi sitten poikasia laskettiin 108 ja edellisvuonna 98. Tämän kesän lukuihin päästiin edellisen kerran vuonna 2011, jolloin rengastusikäisiä poikasia oli 239.

Maakotkan pesintätulos vaihtelee voimakkaasti muun muassa ravintotilanteen, erityisesti jänis- ja kanalintukantojen mukana.

Korvausmäärä noussee edellisistä vuosista

Maan 552 tunnetusta maakotkareviiristä noin 90 prosenttia sijaitsee poronhoitoalueella.

Asuttujen reviirien määrä ennakoi myös viime vuosia korkeampaa korvausmäärää porotaloudelle. Maakotkan aiheuttamia korvauksia maksetaan reviiriperusteisesti.

MAINOS

Kommentoi

Mihin päädytäänkään, tällä kehitysvauhdilla? Vastaus: jo ensi vuosikymmenen lopulla saattaa yksi ihmisikä riittää siihen, että todennäköisesti elinaikanaan pääsee näkemään maakotkan, lintujen kuninkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä uutisia villistä luonnosta. Maakotka on upea lintu, sitä täytyy suojella ja ennenkaikkea antaa pesimärauha. Pesäpaikkoja ei saa paljastaa tavallisille maapallon tallaajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin jäniskanta vaikuttaa vahvalta viimevuosiin verrattuna, joten sitä ruokalajia on ollut poikasille tarjottavaksi. Samoin oravia, joilla lienee pienempi merkitys, vaikka niitäkin kotkat saalistavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole tainnut paljon maakotkia nähdä luonnossa kun haittalinnuksi sitä nimität. Kotkan arkuus, sen kohtaama vaino, alati laajeneva metsätieverkosto, tehometsätalous sekä lintujen tahaton/tahallinen häirintä pesimäaikaan takaa sen, että kotka ei tule koskaan lisääntymään Suomessa siinä määrin, että se moiseksi haittaeläimeksi luokiteltaisiin. Ei toki muutenkaan haittalintu -termi sovi kuvaamaan tätä ilmojen ylvästä valtiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milläköhän perusteella maakotka tai mikään muukaan kotka on haittaeläin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakotkien lisääntyminen ja leviäminen vaikuttaa kääntäen verrannollisesti hanhikannan elinvoimaisuuteen. Ei hanhi jää tapettavaksi kotkan saalistusmaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image