Kotimaa

Viherkasvit tilataan nyt netistä – huo­ne­kas­vi­har­ras­ta­jien määrä paisuu Facebook-ryhmässä

Erityisesti ilmaa puhdistavia kasveja tilattiin kotiin nettikaupasta. Kultapalmu, rönsylilja traakkipuu, kultaköynnös ja aloe vera ovat tuttuja huonekasveja. KUVA: Kaleva
Kotimaa 17.3.2018 13:52 | Päivitetty 17.3.2018 23:02
Taina Virolainen

Viherkasvit ovat nyt nosteessa. Facebookissa olevan Huonekasvit-ryhmän jäsenmäärä on kasvanut yli 25 000 jäseneen. Huonekasvien tilaaminen netin kautta on yleistynyt.

Viime vuonna perustetun Huonekasviseuran hallituksen jäsen Katja Elkomaa kertoo, että kasviharrastus innostaa nyt entistä suurempaa porukkaa. Se ei ole vain mummojen juttu. Facebook-ryhmässä kasveista kiinnostuneet kysyvät toisiltaan hoitovinkkejä, taimia vaihdellaan ja kasveja esitellään valokuvissa. 

Netin kautta viherkasveja myyvän eteläpohjalaisen Luoman puutarhan yrittäjä Jani Luoma kertoo, että alkuvuoden aikana myynti on noussut kaksinumeroisen prosenttiluvun verran, talvesta huolimatta.

– Vaikka kukkasipuleita, kesäkukkien pistokkaita sekä puiden ja pensaiden taimia on saanut aikaisemmin tilattua netistä, nyt myös viherkasvit ovat nousemassa nettimyyntiin, Luoma kommentoi.

Katja Elkomaan mukaan trendikasveja ovat nykyään muun muassa peikonlehdet, ilmakasvit, kilpipiilea ja kultaköynnös. 

Ilmakasvit ovat olleet viime aikoina suosittuja, ne eivät tarvitse multaa lainkaan. KUVA: Kaleva

Vaikka kaikki viherkasvit puhdistavat ja kosteuttavat ilmaa, Jari Luoma on huomannut myös erityisten ilmanpuhdistuskasvien olevan haluttuja. 

Esimerkiksi Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus NASA on tutkinut kasvien kykyä parantaa huoneilmaa. Tehokkaiksi ilmanpuhdistajiksi osoittautuivat muun muassa monille tutut anopinkieli, rönsylilja, kirjo- ja viirivehka,  sulkasaniaiset, palmut, traakkipuut ja kultaköynnökset.

Katja Elkomaa kertoo, että kasvit voivat puhdistaa huoneilmasta epäpuhtauksia, esimerkiksi formaldehydia, ammoniakkia, ksyleeniä ja tolueenia.

– Jos pelkää kasvien mullasta tulevia homeitiöitä, kannattaa kastella kasvit alakautta. Lisäksi voi käyttää mullan sijasta kookoskuitua, Elkomaa vinkkaa. 

Lähettäjä on vastuussa siitä, etteivät nettikaupasta tilatut kasvit saa kylmää kuljetuksessa ja vahingoitu. KUVA: Kaleva

Nettikasvien ostajat hakevat Luoman mielestä erikoisten lajien lisäksi myös nuoruuden muistojaan. 1950- ja 60-lukujen suosikkikasvit nukkumatteineen ovat haluttuja.

Tulevaksi trendiksi kasveilla sisustamisessa Jani Luoma uskoo kasviterraariot eli suljettuihin lasiastioihin rakennetut kasvien omat pienoismaailmat.

Elkomaan kommentoi, että verkkokaupat on kätevä tapa hankkia erityisiä huonekasveja  pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Kehä kolmosen sisäpuolella saa ostettua haluamansa kasvin, mutta muualla Suomessa kukkakaupat ovat harvassa. Marketista ei välttämättä löydä haluamaansa.

Harvinaisuuksien metsästäjät saattavat tilata kasvinsa Keski-Euroopasta saakka.

 

Anopinkieli on tehokas ilmanpuhdistaja. KUVA: Kaleva

Juttua muokattu kello 23:02: Luoman puutarhan yrittäjän nimi on Jani Luoma, ei Jari Luoma, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

MAINOS

Kommentoi

No ei ihme, että tilataan netistä, kun Oulussa ei enää ole mitään kunnon puutarhaa/kasvimyymälää. Yrjänäinen on talvella kiinni ja Välivainio lopetti, joten jos ei halua markettirehuja, niin eipä ole juuri mahdollisuuksia olla viherpeukalo. Olin aikaisemmin, mutta nyt ei ole mitään mistä ostaisi. Vai onko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo kasvien kasvatus hauskaa puuhaa. Nyt ikkunalla banaani, kahvipensas ja appelsiinin alku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mut kun ne tahtovat ryökäleet kuolla hoidossani. Ja kevään koitteessa taas uus kukkakuume!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image