Kotimaa

Vihapuhe pyrkii vaientamaan saamelaiset - "Todistaa, miten paljon töitä on vielä tehtävänä"

Kotimaa 24.3.2018 4:41 | Päivitetty 24.3.2018 5:04
STT

Saamelaisiin kohdistuu säännöllistä vihapuhetta, minkä vuoksi moni ei uskalla puhua kansan asioista julkisesti.

Pirita Näkkäläjärvi on tehnyt saamelaisten sananvapaudesta Suomessa gradu-tutkielman brittiläisessä London School of Economics -yliopistossa. Näkkäläjärven mukaan saamelaisia pyritään vaientamaan, heitä halveerataan ja alistetaan, heidän sanomansa mitätöidään ja heistä tai heidän vaatimuksistaan levitetään väärää tietoa. Lisäksi saamelaisten omaa yhteiskuntaa on rapautettu vuosisatojen ajan.

- Vihapuhe vaarantaa yhdenvertaisen oikeuden osallistua päätöksentekoon, Näkkäläjärvi sanoo.

- On vaarallista, jos ihmiset pelottelun tai painostuksen takia vaikenevat. Syntyy kehä, jossa meitä ei tarvitse kuunnella, sillä emme osallistu keskusteluun.

Näkkäläjärvelläkin on henkilökohtaista kokemusta vihapuheesta: Yleisradion saamenkielisen toimituksen eli Yle Sápmin päällikkönä loan vastaanottaminen kävi raskaaksi. Nykyään Näkkäläjärvi on muissa tehtävissä ja kokee voivansa yksityisenä keskustelijana puolustautua paremmin kuin Ylen edustajana.

Myös oikeusministeriö totesi vuoden 2016 selvityksessään, että vihapuhe on omiaan vaientamaan saamelaisia.

Äänekkäimmät leimataan aktivisteiksi

Aggressiivinen puhe painottuu internetiin. Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti on huomannut, että saamelaisiin kohdistuva vihapuhe on luonteeltaan erilaista kuin vaikka maahanmuuttajiin kohdistuva puhe.

- Siitä puuttuu tuntemattomuuden pelko.

Suomalaisten tölvintä saamelaisia kohtaan on niin röyhkeää, että puhuja ei välttämättä edes vaivaudu perustelemaan sanomisiaan.

Näkkäläjärvi on havainnut, että saamelaisilta vaaditaan samanaikaisesti sekä yksimielisyyttä että moniäänisyyttä. Jos kansa ei ole yksimielinen, huomautetaan keskinäisestä riitelystä.

Toisaalta erityisesti paikallisella tasolla käytetään retoriikkaa, jossa vedotaan sovinnollisuuteen. Äänekkäimmät puhujat leimataan aktivisteiksi.

- Se on vahva ase.

"Tämä ei vaikuta toimintaani"

Saamelaisnuorten puheenjohtaja Laiti kohtaa trollausta sekä blogissaan että Twitterissä. Se kohdistuu sekä häneen henkilönä että saamelaisiin kansana. Laitin toimintaan puhe ei vaikuta.

- Minun tekemiseni eivät ole syy tähän. Vihapuhe todistaa, miten paljon töitä on vielä tehtävänä.

Ongelman ytimessä voi olla se, että suomalaiset eivät miellä saamelaisia erilliseksi kansaksi, vaan osaksi suomalaisia.

Tietämättömyys saamelaisasioista on koko kansan läpäisevä ilmiö, Laiti sanoo. Siksi valistuksenkin pitää ulottua poliitikoista pikkulapsiin. Näkkäläjärvi toivoo lisäksi, että lakiin löytyisi enemmän keinoja puuttua vihapuheeseen.

MAINOS

Kommentoi

Voisiko joku kertoa mulle mikä määrää että kuka on saamelainen ja kuka ei? Ihan oikeasti? Kenellä päätäntävalta tähän on? Luulen että tätä tietoa ei ole aika monella muullakaan ja tämä johtaa väärinymmärryksiin, ei vihapuheeseen. Geneettistä tämä ei voi olla koska Suomi on geneettisesti niin sekametelisoppa kuin olla voi ja saamelaiset eivät ole eläneet erillään muusta populaatiosta. Onko kyseessä sukuoikeus kuten bussilinjoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen puolustanut saamelaisia ja heidän asiaansa vuosikaudet suomalaista imperialismia vastaan. Pikkupoikana onnistuin saamaan isän putkiradiosta kuulumaan saamenkieliset uutiset, mistä en saanut tietenkään mitään tolkkua. Myöhemmässä elämässäni olen usein ollut monella tavalla tekemisissä saamelaisten kanssa ja vanhempieni kautta on tuttavuuksia niin Enontekiöllä kuin Inarissakin. Edelleen kiinnostuin maailmanlaajuisesti aboriginaalien sikamaisesta käsittelystä, jopa niin paljon, että nykyään seuraan kiinteästi myös YK,n toimia olosuhteitten parantamiseksi. Valitettavasti nykyisetkään kamelit eivät edelleen mahdu neulansilmän läpi oikeudenmukaiseen tulokseen vähemmistökansojen oikeuksien hyväksymiseksi. Tässä suhteessa katolinen kirkko, ja erikoisesti jesuiittajärjestö on törkeimmin kohdellut aboriginaaleja. Ongelma on edelleen maailmanlaajuinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihapuhe käsitteenä on hyvin venyvää. Vihapuhe on todellista mutta myöskin kuviteltua ja silloin kun se on kuviteltua sen esilletuonti on yhtä lailla suun tukkimiseksi tarkoitettua toimintaa.
Otanpa esimerkin: Pääsin jäseneksi yhteen Fb susiryhmään ja jäsenyys kesti yhden kommentti kirjoituksen. Kirjoitin näin, susi käy pihamalta koiran ruuakseen ja koiran omistajalla tulee olla oikeus tappaa susi. Ryhmän ylläpitäjä totesi tuo on vihapuhetta ja poisti ryhmästä. Näin se menee muuallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elää omaa elämää ja antaa jauhajien jauhaa ,nauraa vain asioille joilla jotkut tärkeilevät.Ole itsesi herra.Toiset kadehtivat kaikkea vaikka omistavat melkein kaikki romut ja ongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin kovasti kiinnostunut, jos nämä henkilöt antaisivat konkreettisia esimerkkejä saamastaan vihapuheesta.

Se kokemus, mikä minulla on, eräät saamelaisryhmät eivät voi sietää minkäänlaista vastaanväittämistä ja julistavat kaiken saamansa kritiikin vihapuheeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se aika outoa ettei Suomessa yleisellä tasolla ole juuri mitään tietoa saamelaisista vaikka vielä pari sataa vuotta sitten saamelaisperäinen alkuperäisväestö asutti puolta maan pinta-alasta.Kylläkin vähälukuinen joka eteläisemmillä alueilla nopeasti sulautui tulokasväestöön ja koululaitos ja väestökirjanpito sulautti lopullisesti.Se on erikoista ettei koulukirjoissakaan (vieläkään) juuri käsitellä saamelaisia,intiaaneista on enemmän asiaa ja afrikan eläimistä koululapset tietävät enemmän kuin porosta tai sopulista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei minulla ole mitään saamelaisia vastaa, mutta olen pitänyt heitä suomalaisina, eli olen siis vihapuhuja rasiti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saamelaisilla on Suomen perustuslaissa turvattu oikeus alkuperäiskansana kehittää kieltään ja kulttuuriaan. Suomessa on myös saamelaiskäräjälain nojalla perustettu saamelaisten kulttuuri-itsehallintoelin, Saamelaiskäräjät. Pohjoismaat valmistelevat yhteispohjoismaista saamelaissopimusta, jonka tarkoituksena on yhtenäistää saamelaispolitiikkaa pohjoismaissa. Norja on ainoana pohjoismaana ratifioinut ILO169-alkuperäiskansasopimuksen.Saamelaiset siis nähdään pohjoismaiden valtaväestöistä erillisenä kansana. Tiedon puute saamelaisista ei tee kenestäkään rasistia.Saamelaista kansanryhmää tahallisesti vahingoittamaan tarkoitettu leimaava puhe sen sijaan ei ole asiallista. Onneksi sitä esiintyy verrattain vähän, ja suuri osa siitäkin nettikeskustelupalstojen anonyymien nimimerkkien takaa. Meidän pitäisi pystyä lisäämään tietoa saamelaisista yleisellä tasolla, kuten tässäkin jutussa todetaan. Se edesauttaisi asiallista, tietoon perustuvaa keskustelua aiheesta. Koululaitoksella olisi tässä paljon tehtävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:35
Armenian vt. pääministeri voitti parlamenttivaalit helposti
8:00
Parin päivän ikäisenä menehtynyt Gabriel kulkee yhä Kirsikka-siskon rinnalla – Äiti: "Lapsi on monesti viisaampi sielultaan kuin ikä antaa ymmärtää" Tilaajille
7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
6
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
3
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
3
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
2
Britannian valtiolaiva voi ajautua tiistaina tuuliajolle – jos parlamentti hylkää brexit-sopimuksen, edessä on myrskyisiä aikoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image