Kotimaa

Vies­tin­tä­pääl­lik­kö kielsi toimittajia kysymästä al-Holista ennen huip­pu­ko­kous­ta – pääministeri Marin pahoittelee "turhan jyrkkää" ohjeistusta

Pääministeri Sanna Marin pahoitteli Twitterissä jyrkkää ohjeistusta al-Hol-asiassa. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 12.12.2019 15:51 | Päivitetty 12.12.2019 20:15
STT

Pääministeri kertoo Twitterissä aikataulun olleen kireä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pahoittelee ennen EU-huippukokousta Brysselissä toimittajille annettua ohjeistusta olla kysymästä al-Holin leirin naisten ja lasten tilanteesta. Hän kertoo Twitterissä olleensa matkalla tapaamaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelia kireässä aikataulussa ja halunneensa vastata ensin neuvostoa koskeviin kysymyksiin. Marin pyytää anteeksi paikalla olleilta toimittajilta turhan jyrkkää ohjausta. 

Toimittajat olisivat kysyneet Marinilta ennen huippukokousta Brysselissä al-Holista ja siitä, koska hallitus aikoo tehdä päätöksen naisten ja lasten mahdollisesta auttamisesta kotiin. Marinin vieressä ollut EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm valtioneuvoston kansliasta kielsi toimittajia kysymästä al-Holista toimittajan esitettyä kysymyksen.

–  Anteeksi me puhumme vain tästä kokouksesta, onko sinulla siitä kysyttävää, viestintäpäällikkö ohjeisti.

Sjöholm viestitti myöhemmin STT:lle, että ovensuuhaastattelua varten oli käytössä vähän aikaa.

Marin on osallistunut tänään ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa Brysselissä. Poikkeuksellisen mediahuomion keskellä oleva pääministeri on tavannut kahden kesken ainakin huippukokouksia johtavan Michelin.

Ilmastotavoite vie huomion

Kokouksessa päähuomion vie ilmastotavoite eli se, pääsevätkö EU-johtajat sopuun ilmastoneutraaliuden tavoitteesta vuodelle 2050. Marin toivoi, että tavoitteesta päästäisiin yhteisymmärrykseen.

Kokouksessa tullaan vielä vääntämään kättä ydinvoiman merkityksestä Euroopan energiapaletissa.

–  Kyllähän me kaikki tiedämme sen, että ydinvoima on tällä hetkelläkin Euroopassa yksi keskeinen energian tuotantomuoto ja ilmastopäästöjen näkökulmasta kestävä sellainen. Myös Suomessa ydinvoima on osa meidän energiapalettiamme. Ehkä tämän päivän tärkein kysymys on, että saisimme yhteisen 2050 tavoitteen aikaiseksi, Marin sanoi päivällä ennen huippukokousta.

"Suomen budjettiehdotus on tasapainoinen"

Huippukokouksessa hänen tehtävänään on esitellä rajua arvostelua saanutta Suomen budjettiehdotusta, joka jätettiin jäsenmaille viime viikolla. Työ kuului Suomelle EU-puheenjohtajamaana.

Marinin mielestä Suomen ehdotus on tasapainoinen.

–  Kun kriittistä palautetta tulee eri puolilta, on osuttu oikeaan kohtaan. Ollaan lähellä kompromissiehdotusta, joka varmasti lopulta tulee hyväksyttyä.

Ehdotusta on kritisoitu muun muassa siitä, että se leikkaa komission esittämiä tulevaisuusinvestointeja. Komissio on pettynyt siihen, että Suomi ei olisi ohjaamassa riittävästi rahaa esimerkiksi puolustukseen, rajavalvontaan ja digitalisaatioon.

Jäsenmaissa arvostelua on herättänyt se, että Suomi esittää köyhemmille maille tärkeiden aluerahojen leikkaamista komission ehdottamaa voimakkaammin. Maatalousrahoja Suomi leikkaisi komissiota helläkätisemmin.

Tunnelmasta huippukokouspöydässä tulee todennäköisesti tiukka. Näin voi päätellä jo eurooppaministerien kokouksesta, jossa mikään maa ei sulattanut ehdotusta sellaisenaan.

Liettuan varaulkoministerin Albinas Zananaviciusin saattoi jopa tulkita vihjaavan, että Suomi veti ehdotuksellaan kotiin päin.

–  Meidän mielestämme tämä ehdotus näyttää siltä, että joulupukki pysyi Suomessa, ehkä vieraili muutamassa muussa maassa. Odotamme yhä lahjoja, mutta joulupukki ei ole edes lähettänyt korttia, Zananavicius sanoi kokouksen julkisessa osuudessa.

Perjantaina kansainväliselle lavalle

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.), joka on ollut hallituksessa vastuussa budjettivalmistelusta, matkustaa Marinin mukana. Huippukokoushuoneessa päämiehet ja -naiset istuvat kuitenkin yksin.

Ilmaston ja budjetin lisäksi pöydällä on torstai-iltana tukku muitakin asioita. Käsittelyssä on Ukrainan sodan ja Minskin rauhansopimuksen tilanne, WTO:n riitojenratkaisumenetelmän kaatuminen, Afrikka-suhde ja Turkki.

Perjantaina kokous jatkuu euroalueen uudistuksilla ja erillisellä brexit-kokouksella 27 johtajan kesken. EU-puheenjohtajamaan pääministerinä Marin kertoo perjantaina kokouksen annista yhdessä Michelin ja komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 20.14.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Oiskohan käynyt näin että lähennymme itäisiä "demokratioita" jolloin tarvitaan lupa tiedotusvälineiden kysymyksiin ennakolta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Suomi menee nyt paraatiovista Eurooppaan. Hyvä, tällä jatketaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomiko muka maa jossa maailman vapain media?

Eikös tätä juuri mainostettu vuosi sitten kesällä kun Trump ja Putin pitivät kokousta Helsingissä!

Oli kylttejä ympäri kaupunkia joissa luki: “Mr. President, welcome to the land of the free press”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kysyy saman kysymyksen viiden minuutin välein ja vastaus on aina sama, niin missä vaiheessa kovempikin pää ymmärtää asian? Toimittajat tarvitsevat ilmeisesti toistoja enemmän kuin muut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kysymään samoja vanhoja kysymyksiä, joihin ei ole mitään uutta vastattavaa. Kiinnostaako tämä saman toisto edes ketään.
Viisas kysyjä keskittyy kulloiseenkin tilanteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Kalevakin nosti juuri tämän aiheen Marinin jutun otsikoksi. Varsinkin iltapäivälehdet käyvät ylikierroksilla aiheen ympärillä, Hesari ja YLE peesaavat. Kuuntelin Eduskunnan kyselytunnin ja kyllä siellä ministeri Pekka Haavisto ihan ymmärretttävällä suomenkielellä vastasi missä mennään. Kun tähän on tiltu, en näe tämän A Hol-asian julkisuudessa pitämisessä muuta ideaa kuin että oppositio ei vieläkään hyväksy viime kevään eduskuntavaalien tulosta. Kammeta täytyy Marininkin hallitusta keinoja kaihtamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan kuuluu nostaa sensuuri otsikoihin. Valta tarvitsee vahtikoiran, suuren, vahvan ja riittävän vihaisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Trumpiltakaan saa kysyä ikävistä asioista joissa on väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikka nykyään täyttä räksyttämistä ja kaivelua. Tulee ikävä vanhan ajan poliitikkoja he olivat asialinjalla ja politikinti vähäisempää.
Kansalaisten kiinnostus politiikkaan horjuu pahasti jatkuvan kaivelun johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marin jatkaa munamultahallituksen äänestäjiä halveksivaa linjaa. Ei tiedä hyvää hallitukselle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On eriskummallista, jos politikoilta ei voi kysyä jostakin asiasta mistä tahansa. Taitaa demareilta olla selitykset lopussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viestintäpäällikkö teki tärkeän oman ratkaisunsa joka täysin oli täysin oikein, kun tärkeä EU kokous oli pääministerillä juuri alkamassa, keskittyminen kokoukseen tärkeää Suomen kannalta.
Maalittaminen jatkuu suomiromanialaisilla , rollaajat jaksaa valittaa kaikesta hyvästä huolimatta, viestintäpäällikkö toimi erittäin fiksusti asiassa.
Marin on kokouksen jälkeen vastannut kysymykseen perusteellisesti, sensuuri on Romanian ongelma, meillä jopa salassa pidettäviä tietoja annetaan toimittajille.
Tärkeä kokous, upea vastaanotto EU maiden johtajilta, kielitaitoinen pääministeri edusti Suomea erittäin hyvin. Luulisi sen kiinnostavan pelkästään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marin korostanut avointa keskustelua luottamuksen rakentamisessa ja ilmastonmuutosta vastaan taistelua. Todellisessa kuitenkin kielletään kysyminen "vääristä" asioista ja lennetään yksityiskoneella kokoukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea linjaus, kun Suomen vielä pitää hoitaa pj-maan velvollisuudet, ennenkuin tehdään kuten britit. Vaikka toimittajat yrittäisi kysellä, aina ei ole pakkoa vastailla kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britannian lähtiessä eu,sta,,, alkaa suomessa....>>>Voi kuinka hyvä tämä EU, on, me ei voida olla sitä ilmankaan. Tämä paasaaminen alkaa, ja kansa ei ajattele omilla nystyröillään, vaan uskovat sokeana kaikkeen, koska eivät itse tiedä politiikan kulusta mitään. EU, ei ole tuonut suomelle mitään hyvää. KTS, valtion velka, työttömyystilastot, köyhyys, pienipalkkaisuus, Ay, liikkeiden alasajo yritykset jne. En itse näe näissä mitään hyvää. Suomen menot/ tulot ei ole lähelläkään edes vaateria. Menot kasvaa rajusti, ja valtion tulot pienenee.! Tähän kun uskotte, olette takuuvarmasti oikealla tiellä minun kanssa.!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa on jo nyt investoinnit karannut esim Saksaan ja muihin EU maihin, isojen pankkien pääkonttorit muuttaa EU maihin, jopa pörssin arvellaan lähtevän, isot mullistukset edessä Britanniassa, vaikka Trump lupailee mitä vaan.
Valitettavasti tavallinen kansa lopulta kärsii eniten aina näissä, rikkaat ei niin paljon.
Johnson tunnetaan miehenä jonka pakkomielle on ollut EU: sta eroaminen, hän on irvaillut siitä jatkuvasti, se on hänelle mielestään voitto, näillä ajatuksilla on ajettu karille pahasti ennenkin maailmassa.
Pitää muistaa että EU ei ottanut Britanniaa ensimmäisellä kerralla jäsenekseen, lopulta Britannian talous oli niin huono ja se otettiin hampaita kiristäen, hyvä kun ongelmamaa taas poistuu, mutta yritysten kannalta Britanniassa ja ehkä myös EU ssa vaikea tilanne ja taaksepäin mennään kovasti byrokratia kasvaa, maahanmuutto jatkuu edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marinin hallitus on niin sekasi että turha kyllä on ees kysyä, katsoin juuri kyselytuntia niin jaarittellua ja kiertäviä vastauksia , ei suoraan vastannut ministerit asiaan. Marin pääsi tänään helpolla ku oli rysselissä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan vitsin murjasit.
Haavisto puhui selvästi ja kertoi kaiken rautalangasta vääntäen oppositiolle.
Valitettavasti kuullun ymmärtäminen ei oikein vakuuttanut, sama kysymys lopussa vielä toistui ja Haavisto sanoi sen uudestaan ja uudestaan, täysin selvästi, rauhallisesti ja perusteellisesti.
Suomessa on erittäin hyvä ulkoministeri taas jälleen kerran ja Tuomioja on ollut vastaava myös aiemmin.
Soini pakeni ulkoministeriksi, kun pelkäsi vaativaa valtiovarainministerin pestiä.
Amerikan matkat jäi mieleen ja Britannian matkat.
Keskustalla on valtivarainministerin salkku joka kuuluu toiseksi suurimmalle puolueelle, Perussuomalaiset eivät siihen pystyneet ja Soini kieltäytyi.
Nyt on paljastunut vakava Halla-ahon tekemä maalittaminen, salassapitorikosko, se onkin jo iso juttu, tutkinta olisi jos Jussi ministeri, oppositiosta voi mitä vaan tehdä ja toivottavasti se tutkitaan kansalaisten tasa-arvon ja oikeuden kannalta perusteellisesti.
Hallitus kertoi kaiken lopullisesti ja välikysymyksessä vastaa vielä PerusS väitteisiin, jotka kaikki ovat jo nyt osoittaneet vääriksi, ovat perättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö vihakysymykset saada rikoslakiin. Uhka demokratialle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

48
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
24
Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa
22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
17
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
16
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
15
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
15
Ammattiliitto Pro laajentaa teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakonuhkaa – mukana noin 30 uutta yritystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image