Kotimaa

Vielä ei tiedetä, milloin ravintolat pakotetaan sulkemaan –Vanhanen kiirehtii eduskunnan tämän illan aikataulua

Eduskunnan ensimmäinen istunto keskiviikkona kello 15 kesti vain viitisen minuuttia.
Kotimaa 25.3.2020 17:03
Aki Taponen

Eduskunnan pitäisi saada tänä iltana kello 24:een mennessä käsiteltyä lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä ravintoloiden sulkemista koskeva esitys. Muussa tapauksessa istunto sen hyväkymistä varten joudutaan kutsumaan lauantain sijaan koolle sunnuntaina.

Näin kertoi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.). Lakiesityksen toinen käsittely voi alkaa aikaisintaan kolmantena päivänä ensimmäisen käsittelyn päättymisestä.

Laki ravintoloiden sulkemisesta voi tulla voimaan vasta, kun valtioneuvosto on saanut siitä eduskunnan vastauksen ja vienyt sen presidentin esittelyyn. Silloin siihen kirjoitetaan voimaantulopäivä.

Siten vielä ei tarkkaan tiedetä, milloin ravintoloiden sulkemislaki tulee voimaan. Lakiesityksen mukaan sen pitäisi tapahtua mahdollisimman pian.

Talousvaliokunta ja perustuslakivaliokunta käsittelevät parhaillaan ravintoloiden sulkemisesitystä. Eduskunnan istunnon on määrä jatkua niiden pitämien kokousten jälkeen noin kello 17.30.

Useita istuntoja

Eduskunnassa järjestetään tänään useita istuntoja. Vanhanen arvioi, että viimeisin istunto alkaisi arviolta kello 21–22. Siinä voidaan käydä lähetekeskustelut hallituksen tänä iltana antamista uusista esityksistä, joita odotetaan Uudenmaan eristämisestä.

Valtioneuvosto kokoontuu illalla. Sen on määrä tiedottaa päätöksistä yleisölle illalla kello 21.

Eduskunta käsitteli kahdessa ensimmäisessä tämän päivän istunnossa muutosta opetuksen rajoittamista koskevaan asetukseen, joka oli tullut jo voimaan.

Muutos mahdollistaa kaikille 1–3. luokkien oppilaille mahdollisuuden lähiopetukseen ilman, että vanhempien tarvitsee työskennellä kriittisillä aloilla. Suosituksena on kuitenkin ollut, että lapset pysyvät etäopetuksessa.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan 1–3 -luokkalaisista on lähiopetuksessa kahdeksan prosenttia. Hän kiittikin vanhempia suosituksen noudattamisesta.

Eduskuntaa puhutti asiaa käsiteltäessä etenkin kouluruokailun järjestäminen. Lisäksi kaivattiin tarkennuksia kriittisten alojen listaukseen, vaikka sitä ei nyt tässä yhteydessä käytetäkään.

Anderssonin mukaan kunnille on jätetty harkintavaltaa ruokailun järjestämisessä, mutta jos kaikki oppilaat kävisivät ruokailussa, tavoite tartuntojen vähentämisestä ei toteutuisi.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voisiko ne HUS:sin alueen raflat laittaa ensin kiinni ja sitten vaiheittain muualla suomessa. Järjetöntä laittaa esim. kainuukin kiinni vaikkei koronaa vielä siellä ole tavattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän näiden ravintoloiden työntekijät ja yritystoiminta on huomioitu muuten kuin kauniilla sanoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää sulkea myös kuntosalit ja yksityiset liikuntahallit, joissa edelleen on vuoroja aikuisille ja lapsille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
20
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image