Kotimaa

Videot paljastivat: tyttöjä ja poikia kohdellaan päiväkodeissa eri tavoin

Lastentarhanopettaja Pauliina Lehtinen on valmistunut muutama vuosi sitten. Hänestä keskustelu tasa-arvosta on tarpeellista. KUVA: Tomi Kosonen
Kotimaa 20.10.2016 6:00
Henripekka Kallio

Naisasialiitto Unioni on kouluttanut varhaiskasvatushankkeessaan jo lähes tuhat alan ammattilaista ja opiskelijaa. Koulutuksen pohjana on ollut hankkeen alussa päiväkotien arjesta tehtyjä videointeja ja niiden analysointeja.

– Videoissa paljastuu tyttöjen ja poikien erilainen kohtelu, joka on usein hienovaraista ja tiedostamatonta. Tytöille esimerkiksi annetaan poikia enemmän avustavia tehtäviä ja etenkin pienille lapsille tarjotaan helposti stereotypian mukaisia leikkejä, kansalaisjärjestön pääsihteeri Taru Anttonen kertoo.

Anttosen mukaan päiväkotien työntekijät usein yllättyivät katsoessaan omaa toimintaansa videolta.

– He olivat ajatelleet, etteivät kohtele lapsia eri tavoin. Voi olla aika herättävää, kun sen näkee nauhalta.

Naisasialiitto Unioni on tehnyt vuosia töitä sukupuolisensitiivisen eli sukupuolitietoisen varhaiskasvatuksen puolesta.

– Se tarkoittaa, että lapsi kohdataan ensisijaisesti lapsena eikä sukupuolensa edustajana, Anttonen määrittelee.

Unioni hakee parhaillaan rahoitusta jatkaakseen monivuotista hankettaan.

Stereotypiat halutaan romukoppaan

Sukupuolitietoisen kasvatuksen edistämisestä nousi kohu tiistaina, kun Helsingin Sanomien Nyt-liite uutisoi Opetushallituksen kouluille tarkoittamasta tasa-arvo-oppaasta. Uutisen pohjalta julkisuuteen levisi väärinkäsitys, ettei poikia saisi enää kutsua kouluissa pojiksi ja tyttöjä tytöiksi.

Tosiasiassa kyse on pohjimmiltaan siitä, kohdellaanko tyttöjä ja poikia samalla vai eri tavalla. Voivatko he esimerkiksi leikkiä samoja leikkejä, millaisia sukupuolirooleja lapsille luettavat sadut tarjoilevat ja niin edelleen.

Sukupuolitietoisen kasvatuksen tavoite on, ettei lasten mahdollisuuksia rajoiteta stereotypioilla, vaan lasten kasvua tuetaan riippumatta siitä, millainen heidän biologinen sukupuolensa tai sukupuoli-identiteettinsä on.

Lastentarhanopettaja Pauliina Lehtinen työskentelee vaasalaisessa Ristinummen päiväkodissa. Hän uskoo, että kun asioista puhutaan, ne kehittyvät.

– Se on nykyaikaa. Vaikka lapset saattavat tulla erilaisista lähtökohdista, päiväkodin on oltava paikka, jossa kaikki ovat yhtä tärkeitä.

Tasa-arvo näkyy päiväkodin arjessa jokapäiväisinä valintoina. Lapset saavat itse päättää, mitä leikkivät. Heitä ei ohjata tyttöjen ja poikien leikkeihin tai ryhmiin.

– Lapset myös kysyvät heti, jos jokin asia ihmetyttää. Esimerkiksi kerran eräs poika tuli päiväkotiin lakkaa kynsissään. Joku kysyi, voiko pojillakin olla kynsilakkaa. Tilanteet ovat hyvin luontevia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Aurinko on aurinko ja kuu on kuu eikä ikinä muuksi muutu , molemmilla on hieno tehtävä . Ja näin on myös tytöillä ja pojilla , näillä kasvatus jutuilla saadaan vain se että ei ole hyvä olla tyttö eikä poika .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja että verovaroilla eli oikeasti ulkomailta lainatuilla rahoilla tällaista toimintaa rahoitetaan. Vieläkö naurattaa kreikkalaisten toilailut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras tapa kohdella lapsiyhteisön jäseniä tasaveroisesti on eriyttää pojat ja tytöt erillensä. Näin ollen poistuu kysymys sukupuolineutraaliudesta ja tasa-arvosta koska poikia kohdellaan keskenään samalla tavoin ja tyttöjä keskenään samalla tavalla.
Kenenkään ei tarvitse kiinnittää teennäistä huomiota siihen miten puhuu pojille tai tytöille samassa tilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mahtaa olla oikeat ongelmat vähissä kun pitää alkaa tämmösistä vääntään. Ainakin tähän asti meidän tytär on saanut leikkiä autoilla ja pelata potkupalloa ja sählyä, vaikka muut tytöt halunneet leikkiä nukeilla ja voimistella. Näin siis nykyaikajan päiväkodissa Kiviniemessä. En tiä onko koitettu ohjata johonkin suuntaan, mutta ainaki lapsi on onnellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä nykyajan meininki on jo aivan sairasta. Mikä tätä maailmaa vaivaa? Kaikenkaikkiaan alkaa tuntua että näen vain pahaa unta? Poikia ei saa pian sanoa koulussa pojiksi eikä tyttöjä tytöiksi ja nyt tämä uutinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä on sairasta, että poikia ei pakoteta leikkimään ainoastaan autoilla ja tyttöjä nukeilla? Siitähän tässä on kysymys. Eli, jos poika haluaa leikkiä nukeilla tai tyttö autoilla, niin heidän annetaan niin tehdä. Vai onko nukeilla mielellään leikkivä poika se kauhistus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli mieleeni tyttäreni, joka valitsi yläasteella mieluummin puutyöt kuin käsityöt. Aluksi oli useampi tyttö aikonut valita niin, mutteivat saaneet kotoa lupaa. Hän oli ainoa, mutta ei antanut sen haitata. Näin 2000-luvulla Patelassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulussa ainakin onnistunut lapsen oman mielenkiinnon mukainen toiminta, meillä tyttärellä oli jo ala-asteella puutöitä ja muutama vuosi myöhemmin pojalla tekstiilityöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ääriliikkeiden toiminnassa tahtoo kohtuus ja arkijärki unohtua. Siitäpä syystä näille yhden asian unioneille ei pitäisi verovaroista rahoitusta myöntääkään. Siinäpä sitten vouhottakoon näistä "maailman tärkeimmistään" ihan omin kustannuksin.

On järjen köyhyyttä (ja ilmeisesti myös paremman tekemisen puutetta), että pienen vähemmistön vouhotus johtaa siihen, että Kasvatusmetodeja aletaan aivopesemään sukupuolineutraaleiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se ole ihan luonnollista, että tyttöjä ja poikia kohdellaan eri tavoin. Tutkimusten mukaan käytöserot sukupuolten välillä tulevat esiin lähes välittömästi syntymän jälkeen. Pojat ovat enemmän kiiinnostuneita asioista ja tytöt ihmisistä. Samanlainen kohtelu eri sukupuolille olisi käytännössä pakottamista ellei jopa väkivaltaa.

Tämä ei tietenkään tarkoita etteikö lapset pitäisi aina kohdata yksilöinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisasialiitto Unioni...tämän unionin nimeksi pitäis vaihtaa sukupuolineutraali unioni..emmehän me halua korostaa kenenkään henkilön sukupuolta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimestä viisi mutta pelottavan huonolla ymmärryksellä heillä on tasa-arvo kysymykset: esim. heidän sivuiltaan "Naisiin kohdistuvaa lähisuhdeväkivaltaa ei nähdä sen laajoista vaikutuksista huolimatta yhteiskunnallisena epäkohtana eikä toteutumattoman tasa-arvon ilmentäjänä, vaan yksityisasiana, vaikka väkivallantekijä lähes poikkeuksetta on mies ja uhri nainen. Naisiin kohdistuva väkivalta on rikos, vaikka ympäröivä yhteiskunta ja nainen itsekään eivät sitä vielä aina sellaiseksi tunnista." Jos katsoo vääristelemättömiä tilastoja on kategorisesti väärin sanoa että väkivalantekijä on lähes poikkeuksetta mies ja uhri nainen. Mutta tätä he varmaan mielellään kuiskivat lastentarha oppilailleenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisasialiitto Unionin jäseneksi pääsee vain naiset! Tarkistin tämän asian. Kertokaapa naiset, miksi miehet ei voi osallistua teidän tasa-arvokeskusteluun ja päätöksentekoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, isien pitää opettaa nuo talvirenkaiden vaihdot ja autojen huollot tytöille eikä pojille, niinkuin tähän asti on tehty. Pojille pitää opettaa ruoanlaittoa, koska joka tapauksessa se pitää osata, viimeistään avioeron jälkeen. Lumen kolaaminenkin ja rakentamisen niksit on hyvä tyttöjen oppia. Pojat opetelkoot luku- ja kirjoitustaitoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitien ja isien pitää lukea pojille aikaisempaa enemmän. Me luettiin ja annettiin laskutehtäviä pojalle jo vauvaiästä lähtien. Äiti saattoi lukea satuja unisaduiksi jopa toista tuntia joka ilta. Poika oppi kuuntelemaan ja se puolestaan auttoi koulussa menestymään kun osasi kuunnella, mitä opettaja opetti. Näin pojatkin tulee menestymään myös myöhemmin työelämässä kun kykenevät opiskelemaan pidemmälle. Tytöt "pärjäävät" koulussa juuri tästä syystä poikia paremmin. Isien pitää urheilun ja autojen parista siirtyä lukujen pariin auttaakseen parhaiten poikiaan menestymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hitusen hämmentää nyt tämä Naisasialiitto Unionin päiväkotien videointi - missä vaiheessa yhdestä järjestöstä on tehty päiväkotien kasvatusauktoriteetti, kun muunlaisiakin tutkijoita olisi ja miten yhteiskunta näin auliisti rahoittaa tätä ideologisesti asennoitunutta järjestöä antamaan ohjeitaan siitä, miten lapsia päiväkodeissa pitää kasvattaa. Kysynpähän vaan. Näillä perusteillahan kaikki etujärjestöt ja muut voisivat laittaa edustajansa päiväkotiin videoimaan ja antamaan ohjeitaan kasvatuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisasialiitto Unioni on poliittisesti sitoutumaton feministinen kansalaisjärjestö eli rekisteröity yhdistys. Aika huolestuttavaa, että tälläiselle yhdistykselle on annettu valtuudet ja veronmaksajien rahat, tehdä koulutustoimintaa varhaiskasvatuksen parissa. Tätä "koulutusta" ei valvo kukaan ja sisältö voi siten olla täysin tarkoitushakuista ja vinoutunutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä täällä ihmiset valittaa? Eikö ole hyvä asia, että vihdoin viimein päiväkodeissakin havahdutaan siihen tosiasiaan, että tytöt voivat tykätä leikkiä myös autoilla ja pojat voivat tykätä leikkiä myös nukeilla? Eikö ole hyvä asia, että myös poikia kannustetaan pienestä pitäen avustaviin tehtäviin, eivätkä ne ikään kuin luonnostaan lankea vain tytöille?

Tietysti, jos halutaan kasvattaa taas uusi sukupolvi koulukiusaajia, mennään edelleen sillä mentaliteetilla, että se autoilla leikkivä tyttö on omituinen ja oikein osoitellaan sormella, kuinka poikkeavaa se sellainen on. Sitähän me kaikki halutaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image