Kotimaa

Videoraportti Ah­ve­nan­maal­ta: Suomi valmis torjumaan ”vihreät miehet”

Kotimaa 30.7.2015 4:00
Lauri Nurmi

Läntiset sotilasasiantuntijat arvioivat yleisesti, että Venäjä yrittää miehittää Ahvenanmaan ja Ruotsille kuuluvan Gotlannin, jos Baltiassa tai Itämerellä syttyy aseellinen konflikti.

– Tahdomme luottaa kansainväliseen oikeuteen, ja Suomi toimii aina sen mukaisesti, mutta emme voi siihen 100-prosenttisesti luottaa kriisitilanteessa. Näin asia vain on. Tämä on otettava suunnittelussa huomioon, painottaa puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Niinistö kertoo Lännen Medialle, että Suomen armeija varautuu nyt tilanteeseen, jossa Ahvenanmaalle ilmestyy ”vihreitä miehiä”.

”Vihreillä miehillä” viitataan turvallisuuspolitiikassa Venäjän armeijan tunnuksettomiin joukkoihin, jotka miehittivät Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan keväällä 2014.

– Ahvenanmaa väärissä käsissä on kuin pistooli Ruotsin ohimolla, sanoo Niinistö.

Miksi Ahvenanmaa on strategisesti niin tärkeä alue, että se on kansainvälisin sopimuksin demilitarisoitu? Mitä Suomessa ja Ahvenanmaalla ajatellaan Itämeren turvallisuudesta? Katso Lännen Median laaja videoraportti Ahvenanmaalta.

Lue lisää 30.07.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Eversti evp kommentoi täysin oikein. Mikä oli Ålandin strateginen merkitys 1. ja 2. maailmansodassa? 0. Kyllä alkaa natoilijoilla olemaan argumentit vähissä. Vienti, tuonti? Suomen vienti ei nytkään kummoista ole, ja kriisin sattuessa sekä tuonti että vienti on hyvin äkkiä ei mitään. Eiköhän natoilijoilla ole nopeampiakin reittejä Atlantin taakse kuin matkustajalaivalla via Åland. Kehitettäisiinkö mummovainaan linttaan astutuista aamutossuista seuraava strateginen kohde, mitä mr Putin himoitsee? Voisivat nämä verorahoilla sotatieteen tietämyksensä hankkineet asiantuntijat alkaa kehittelemään puolustusskenaarioita, joiden arvon tositilanteessa tietää sokea Reetakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne sieltä vihreät miehet karkuun lähtevät kun suomalaiset sissit hyökkäävät ja huutavat: "sarrrrrrrrrrrrrja, sarrrrrrrrrrrrrrja, laukaus, laukaus"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taistelun yltyessä voidaan ottaa vielä tykistö käyttöön ja huutaa: "Viheltää, viheltää!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomi ei tarvi ahevenanmaata muuhun kuin sen rahoittamiseen sama kuka sen omistaa pistetään myyntiin paras tarjous voittakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nano. nano. Vai virheitä miehiä on Ahvenanmaalle pyrkimässä. Ei siellä minkä tahansa maan mongerruksella pärjää, kun eivät ymmärrä paikalliset kuin ruottia. Harmi, kun ruottalaistkaan eivät heitä halua vaivoikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän merisotavoimien äskettäin uudistettu dokriini vaikuttaa suoraan Suomen asemaan ja nyt se tuodaan esille. Venäjä ilmoitti Pohjois-Atlantin, Jäämeren, Koillis-Väylän, Krimin nimimaan ympäristön eli Mustanmeren sekä Tyynenmeren sotilasdokriinin muutoksesta. On selvää, että Suomi on se, joka tulee tästä eniten kärsimään. Venäjä ilmiselvästi rakentaa SuurVenäjän perusteita näiden dokriinien myötä myös Itämerellä. Venäjä teki myös selväksi samalla Suomenniemen satamien kuin pohjanlahden satamien merkityksen Pohjois-Venäjän hyödyntämisessä sekä Koillis-väylän varmistamisessa kauppareitiksi omiin tarkoituksiin. Koillisväylä varmistettu reitti kulkee suoraan Suomen maa-alueiden läpi Suomen niemen satamiin ja siitä suoraan Keski-Euroopan sydämeen Saksaan. On hyvä, että Suomen puolustusministeri kaikesta hidasteluistaan huolimatta on ottanut vakavan asian esille. Edelleen puuttuu kuitenkin viimeisen tosiasian tunnustaminen ja johtopäätös liittymisestä Natoon on todellakin ajankohtainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuollainen Ahvenanmaan haltuunottosuunnitelma ole suomalaisilla aina ollut? Tottahan tuota valmiutta voitaisiin parantaa sijoittamalla Utin helikopterit Turkuun, samoin käytöstä poistettu BUK-järjestelmä olisi hyvä sijoittaa Turkuun. Mutta Suomen puolustusvoimien doktriini on ilmeisestikin muuttunut alueen koskemattomuuden turvaamisesta mahdollisimman suureen rahan haaskaukseen savimajasodissa ja käyttökelpoisen kaluston romuttamisessa. Esim. tuo NH-90 kopterihankinta on kallis katastrofi, yli puolet lentokelvottomina ja NH valittiin ainoastaa päättäjiemme itäkalustoa kohtaan tunteman allergian vuoksi, moni Nato-maa lentää Suomen hylkäämillä Mi-8:lla täyttä päätä ja USA osti Afganistaniin Mi-8:n uudempaa versiota Mi-171:stä.

Verrataanpa Mi-171 vs. NH-90:
Kun NH-90 pystyy kuljettamaan 14-20 täysissä varusteissa olevaa sotilasta niin Mi-171 kuljettaa 32 sotilasta. Sen tavaratila on myöskin huomattavasti soveltuvampi erilaisiin muihin tarvittaviin kuljetustehtäviin.
Kun NH-90:n kuljetustilan koko on: k 155 cm, l 201 cm ja p399 cm, niin vastaavasti Mi-171 ovat 180x236x638cm k x l x p.

Mi-171:n sisään mahtuu ajamaan jeepillä sivulle avautuvien takaluukkujen kautta, vastaavasti NH-90:n perärunko on niin matalalla, että rampin kautta maassa siihen pääsee vain kontaten. Täten Mi-171 soveltuu ratkaisevasti paremmin myös rauhanaikaisiin eri moninaisiin kuljetus- ja pelastus- ym. tarpeisiin, kuten esimerkiksi palokaluston kuljetukseen, johon NH-90 ei jo sisätilojen pienuuden ja rampin mataluuden takia sovellu laisinkaan.

Puolustusvoimien kokometalliset Mi-8 koptereita on käytetty myös metsäpalojen sammutuksessa, soveltuuko muovinen/komposiittirakenteinen NH-90 siihen? . Varmaa on kuitenkin se että erilaiset muovipohjaiset kuiturakenteet ja kuorimateriaalit eivät kestä kuumuutta ja lentäviä kipinöitä samalla tavalla kuin kokometalliset Mi-8 ja niiden parannetut ja ajanmukaistetut Mi-17 ja Mi-171 seuraajansa.

NH90:n hankintahinnalla olisi saatu 60 venäläistä Mi-17 –kopteria. Kun vielä ottaa huomioon Mi-17 suuremmat kuljetuskapasiteetin niin samaan kuljetuskapasiteettiin oltaisiin päästy kolmanneksella nykyisestä 350 miljoonasta eurosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodan sytyttyä kenraali painaa Moskovassa nappia, ja vihollismaahan myydyt Mi:t tipahtavat taivaalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se niinkin olla, mutta voi olla niinkin, että Nokia-Suomessa nuo napit osattaisiin perata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

BUKit poistettiin käytöstä kun huomattiin että toimittaja (venäjä) oli pistänyt piirilevyt täyteen omia hassunhauskoja piirejä jotta vehkeillä ei ammuta alas venäläisiä koneita.

Pietarin pressille toki sopisi että suomi ostaisi neukkoteknologiaan pohjaavaa venäjäkalustoa ruostumaan sodan sattuessa kentille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoo Helsingin Tehtaankadun toimisto vai onko Turun Vartiovuorenkadun toimisto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata ruveta torjumaan eikä estelemään. Kohteliaasti päästää vaan sotilaat. Silloin ei jouduta minkään sodan osapuoleksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti UKK Turhapuron sanoin:Myydään se ruottalaisille jos ne jotaki siitä maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas nimettömät "sotilasasiantuntijat" ottavat kantaa ja tekevät puolustuspolitiikka. Niinistölle on noussut valta pääähän kun on jo järjestämässä Ahvenanmaan asemaa uudelleen. Jokainen ammattisotilas sekä turvallisuus- ja gepolitiikkaa vähänkin ymmärtävä tajuaa, että Krimin kaappauksella ja Ukrainan tilanteella on hyvin vähän tekemistä Suomen turvallisuuden kanssa. Toki sotilaallinen aktiivisuus on lisääntyntyt Itämerellä mutta siitä on pitkä matka sotilaalliseen yhteenotoon, joka ei ole minkään osapuolen etu. Suorastaan hävettää, että meillä on puolustusministerinä tuollainen arrogantti möläyttelijä. Missä on päävastuunkantaja, joukkueenjohtaja Sipilä, tuo "mukava" mies?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on ollut dosenttina Maanpuolustuskorkeakoulussa sekä puolustusministerin neuvottelukunnassa vuosikaudet ennen nykyistä pestiään, eiköhän se tarkoita samaa kuin 'turvallisuus- ja gepolitiikkaa vähänkin ymmärtävä'? :))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun sotilaat tarvitsevat lisää määrärahoja, käynnistetään pelottelukamppanjoja erillaisilla uhkakuvilla maustettuna. Ruotsalaiset tarvivat lisää naamioverkkoja voidakseen piiloutua suomalaisten selän taakse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image