Kotimaa

Veteraanit juhlivat talvisodan iloista päivää - sodan päättymistä

Sotaveteraani Pentti Laamanen.
Kotimaa 13.3.2010 18:25 | Päivitetty 13.3.2010 18:28
STT
Vielä tänäänkin, 70 vuotta talvisodan päättymisen jälkeen, helsinkiläistä sotaveteraania Pentti Laamasta hämmästyttää eräs asia. Miten pieni Suomi saattoi pärjätä talvisodassa niin hyvin?

"Minä olen ruvennut vuosien mittaan ihmettelemään sitä yhä enemmän, ja antamaan sille arvoa", Laamanen totesi veteraanijuhlan alkaessa Presidentinlinnassa lauantaina.

Vain kuudentoista ikäisenä jatkosotaan lähtenyt Laamanen kertoi muistavansa hetken, jolloin ulkoministeri Väinö Tanner puhui rauhasta ja sen raskaista ehdoista. "Kuuntelin sitä maalla evakossa radiosta. Tänään se on päällimmäinen muistoni sodasta".

Laamanen ja parisataa muuta veteraania, rintamanaista ja muuta kutsuttua saapuivat Linnaan presidentti Tarja Halosen kutsumina. Tunnelma oli arvokas ja samalla hyväntuulinen, kun Halonen ja Pentti Arajärvi kättelivät vieraat Linnan Peilisalissa. Vierasjoukossa oli herroja ja rouvia muun muassa Sodankylästä, Savonlinnasta, Mikkelistä ja Viron puolelta, suoria ja kumaraisia, kävelykepillä, kuulolaitteella ja ilman. Monen takin ja leningin rintapieli repsotti vinossa kunniamerkkien painosta.

Veteraanien perässä Linnaan asteli yllätysvieras, presidentti Mauno Koivisto puolisonsa Tellervon kanssa. Koivisto näytti toipuneen hyvin taannoisista sydänvaivoistaan.

Vanhanen peräsi sovinnon henkeä

Halonen kahvitti veteraaneja nyt ensimmäistä kertaa tämäntyyppisessä merkkipäivää juhlistavassa tilaisuudessa, joka on jatkoa Linnan viimeaikaiselle avaamiselle kansalaisten suuntaan. Kutsulistaa tehtiin yhteistyössä veteraanijärjestöjen kanssa. Halonen totesi omassa tervehdyksessään veteraaneille, että päivän yksi teema on ilo.

"Vaikka sota on surullinen asia, sodan päättyminen on iloinen asia. Ja se, että siitä on niin monta vuosikymmentä", Halonen sanoi.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toi esille omassa puheessaan talvisodan päättymisen juhlaseminaarissa, miten paljon veteraanit ovat opettaneet suomalaisille sovinnon ja yhteistyön hengestä. Tästä on ollut apua isänmaan rakentamisessa työmarkkinoilla ja muualla yhteiskunnassa. "Tätä hyvää tahtoa on hyvä ja tarpeellista jatkaa myös tänään ja huomenna", Vanhanen sanoi seminaaripuheessaan Säätytalossa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Väite, että talvisodan päättymistä leimasi ilo, on aikamoista historian vääristelyä. Kun tiedot rauhan ehdoista ja alueluovutuksista tulivat radion ja lehdistön kautta julkisuuteen, nostettiin liput puolitankoon kaikkialla maassamme. Iloista ilmettä ei sodan päätttymisen jälkeisinä päivinä otetuista katukuvista hakemallakaan löydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vähemmän sielä' ilosia naamoja oli kun retusisa armeijan kamppeisa vuosikausia koittivat kivisiä peltoja viljellä ja mistään ei saannu mitään .herrojen puheisa varmaan kaikki oli hyvin.niinku tänäki päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koivisto oli mukana jatkosodassa Törnin pataljoonassa joten ei koivin yllätys ollut että oli mukana juhlassakin. Ihmetellä voi todellakin miten sodassa selvittiin noin hyvin kun varustelu oli laiminlyöty todella pahasti. Yksi syy on se, että kansa yhdistyi kun uhkana oli vihollinen ja miehet puoluekannasta huolimatta taistelivat rinnakkain. No ehkä yhden puolueen kannattajia oli aika paljon piilossa sodan ajan mutta rauhan tultua saivat hyviä virkoja ja asemia valtion hallinnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu, että veteraanit kutsuttiin linnaan. Kiitos ja kumarrus heille:) Kiitos myös Kalevalle talvisodn muisteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image