Kotimaa

Veteraanit juhlivat talvisodan iloista päivää - sodan päättymistä

Sotaveteraani Pentti Laamanen.
Kotimaa 13.3.2010 18:25 | Päivitetty 13.3.2010 18:28
STT
Vielä tänäänkin, 70 vuotta talvisodan päättymisen jälkeen, helsinkiläistä sotaveteraania Pentti Laamasta hämmästyttää eräs asia. Miten pieni Suomi saattoi pärjätä talvisodassa niin hyvin?

"Minä olen ruvennut vuosien mittaan ihmettelemään sitä yhä enemmän, ja antamaan sille arvoa", Laamanen totesi veteraanijuhlan alkaessa Presidentinlinnassa lauantaina.

Vain kuudentoista ikäisenä jatkosotaan lähtenyt Laamanen kertoi muistavansa hetken, jolloin ulkoministeri Väinö Tanner puhui rauhasta ja sen raskaista ehdoista. "Kuuntelin sitä maalla evakossa radiosta. Tänään se on päällimmäinen muistoni sodasta".

Laamanen ja parisataa muuta veteraania, rintamanaista ja muuta kutsuttua saapuivat Linnaan presidentti Tarja Halosen kutsumina. Tunnelma oli arvokas ja samalla hyväntuulinen, kun Halonen ja Pentti Arajärvi kättelivät vieraat Linnan Peilisalissa. Vierasjoukossa oli herroja ja rouvia muun muassa Sodankylästä, Savonlinnasta, Mikkelistä ja Viron puolelta, suoria ja kumaraisia, kävelykepillä, kuulolaitteella ja ilman. Monen takin ja leningin rintapieli repsotti vinossa kunniamerkkien painosta.

Veteraanien perässä Linnaan asteli yllätysvieras, presidentti Mauno Koivisto puolisonsa Tellervon kanssa. Koivisto näytti toipuneen hyvin taannoisista sydänvaivoistaan.

Vanhanen peräsi sovinnon henkeä

Halonen kahvitti veteraaneja nyt ensimmäistä kertaa tämäntyyppisessä merkkipäivää juhlistavassa tilaisuudessa, joka on jatkoa Linnan viimeaikaiselle avaamiselle kansalaisten suuntaan. Kutsulistaa tehtiin yhteistyössä veteraanijärjestöjen kanssa. Halonen totesi omassa tervehdyksessään veteraaneille, että päivän yksi teema on ilo.

"Vaikka sota on surullinen asia, sodan päättyminen on iloinen asia. Ja se, että siitä on niin monta vuosikymmentä", Halonen sanoi.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toi esille omassa puheessaan talvisodan päättymisen juhlaseminaarissa, miten paljon veteraanit ovat opettaneet suomalaisille sovinnon ja yhteistyön hengestä. Tästä on ollut apua isänmaan rakentamisessa työmarkkinoilla ja muualla yhteiskunnassa. "Tätä hyvää tahtoa on hyvä ja tarpeellista jatkaa myös tänään ja huomenna", Vanhanen sanoi seminaaripuheessaan Säätytalossa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Väite, että talvisodan päättymistä leimasi ilo, on aikamoista historian vääristelyä. Kun tiedot rauhan ehdoista ja alueluovutuksista tulivat radion ja lehdistön kautta julkisuuteen, nostettiin liput puolitankoon kaikkialla maassamme. Iloista ilmettä ei sodan päätttymisen jälkeisinä päivinä otetuista katukuvista hakemallakaan löydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vähemmän sielä' ilosia naamoja oli kun retusisa armeijan kamppeisa vuosikausia koittivat kivisiä peltoja viljellä ja mistään ei saannu mitään .herrojen puheisa varmaan kaikki oli hyvin.niinku tänäki päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koivisto oli mukana jatkosodassa Törnin pataljoonassa joten ei koivin yllätys ollut että oli mukana juhlassakin. Ihmetellä voi todellakin miten sodassa selvittiin noin hyvin kun varustelu oli laiminlyöty todella pahasti. Yksi syy on se, että kansa yhdistyi kun uhkana oli vihollinen ja miehet puoluekannasta huolimatta taistelivat rinnakkain. No ehkä yhden puolueen kannattajia oli aika paljon piilossa sodan ajan mutta rauhan tultua saivat hyviä virkoja ja asemia valtion hallinnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu, että veteraanit kutsuttiin linnaan. Kiitos ja kumarrus heille:) Kiitos myös Kalevalle talvisodn muisteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:36
Mies täräytti maasturilla ravintolan seinään Saariselällä  – puhalsi törkeän rattijuopumuksen lukemat
6:07
Iso urheilukortteli alkaa nousta Hiukkavaaraan – kuntosalin ja padelhallin käsittävä kuntokeskus saattaa olla pystyssä jo vuoden päästä
6:00
Paikallisyhdistysten aktiivit tekevät pyyteetöntä työtä yhteisen hyvän eteen ja saavat siitä harvoin kiitosta Kaupallinen yhteistyö
6:00
Fokus pitää olla koko Oulun vetovoiman lisäämisessä – alueilla asukkaiden ja virkamiesten pitää opetella tekemään asioita yhdessä Lukijalta
6:00
Kuntatalous kuopii pohjamutia – Joka kolmas kunta kerjuulla, mukana muun muassa Ii, Utajärvi, Vaala ja Tyrnävä Tilaajille
6:00
"Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta
21.10.
Brexit toisi haasteita Valioliigalle – ulkomaalaispelaajien määrä luultavasti vähenisi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

115 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Jos ei olisi rikkaita, jotka maksavat paljon veroa, köyhilläkin olisi kurjemmin. Monet hyvätuloiset yrittäjät työllistäv... Lue lisää...
Kiitos hyville veron...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image