Kotimaa

Vesilaitosten määrää halutaan vähentää – vesihuolto voi livahtaa ulkomaiseen omistukseen "pesuveden mukana"

Kunnallistekniikan päällikkö Martti Kaunismäki vastaa Lapuan kaupungin keskustaajaman vesihuollosta. Alavesisäiliössä piisaa putkia. KUVA: Matti Hautalahti
Kotimaa 12.9.2017 5:00
Virpi Niemistö

Suomessa on liikaa pieniä vesihuoltolaitoksia. Jos laitoksia olisi vähemmän, suomalaisten vedensaanti olisi varmempaa ja edullisempaa.

Tätä mieltä on maa- ja metsätalousministeriön vesihallintojohtaja Kai Kaatra.

Kaatra oli yksi elokuun puolivälissä julkaistun Vesihuollon suuntaviivat 2020 -selvityksen asiantuntijoista.

Myös selvityksessä kannetaan huolta vesihuollon voimavaroista ja toimintavarmuudesta.

Kaatra peräänkuuluttaa laitoskentän rakennemuutosta.

– Se voidaan tehdä esimerkiksi vesilaitoksia yhdistämällä.

Suomessa on tällä hetkellä arviolta 1 500 vesihuoltolaitosta, joista noin 1 100 on käyttäjien perustamia osuuskuntia tai muita yhteisöjä. Loput noin 400 on kuntaomisteisia laitoksia tai yhtiöitä.

Kiinnostusta Turun ja Tampereen laitoksiin

Vaikka vesilaitosten yhdistymisiä tulevina vuosina tapahtuisi, omistuksen ulkomaille valumisen uhkaa ei vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtajan Osmo Seppälän mukaan ole.

– Se nähtiin jonkinlaisena uhkana kenties vielä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alkupuolella, kun ylikansallisten yritysten vyöry vesihuoltoalalla oli voimakkaampaa kuin nykyisin. Kuten Suuntaviivat -raportissakin todetaan, tämä kehitys ei kuitenkaan koskaan kantautunut Suomeen saakka ja on kansainvälisestikin laantunut selvästi, hän perustelee.

Seppälän mukaan Suomessa isoja kansainvälisiä yrityksiä voisi kiinnostaa korkeintaan Helsingin seudun tai mahdollisesti Turun tai Tampereen kaltaisten kaupunkien vesihuolto.

– Mutta ei varmaankaan juuri näistä pienempien, hän linjaa.

Sen sijaan ulkomainen kiinnostus voi olla suurempaa niin sanottuihin monialayhtiöihin.

– Niissä kuntien vesihuolto on fuusioitu useimmiten kuntien omistamiin energiayhtiöihin. Vaikka vesiyhtiöt eivät erillisinä kiinnostaisikaan ulkomaisia suuryrityksiä, energiayhtiöt voisivat jo kiinnostaakin ja siinä samassa voisi ”pesuveden mukana” mennä myös vesihuolto, hän ennakoi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Ihan sama, antaa mennä vain. Äänestämiselläkään ei enää voi vaikuttaa. Hintalappu joka paikkaan, mutta se tässä on ihmeellistä, että halvimman hinnan tarjoaja varmaankin voittaa (kuten kaikessa kansalaisia koskevassa palveluntuotannossa), vaikka puhtaalla vedellä kuitenkin voi tehdä globaalia suurituottoista kauppaa. Mutta eihän se kiinnosta maan "päättäjiä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli kolmanneksella nousi veden hinta kun liityttiiin isompaan eli Oulun vesiyhtiöön...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kysyä mitä ja ketä varten kuntat on perustettu, onko ihmisiä,maakuntaa,luontoa vai Bisnestä varten. Jääkö kuntalaisille muuta kuin palvelu ja verojen maksu kunnan palveluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaatra näkee ongelman, mutta tarjoaa väärää ratkaisua. Vesilaitosten koko ei ole ratkaiseva.
Omistusmuoto on tärkeämpi. Osakeyhtiömuoto mahdollistaa myynnin esimerkiksi ulkomaisille suurfirmoille.
Kuntien ei missään tapauksessa pidä yhtiöittää vesilaitosten kaltaisia luonnollisia monopoileja, kuten ei myöskään jätevesipuhdistamoita ja sähkölaitoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä ulosmyyntiä onkin jo osannut hetken aikaa odottaa. Pumppaavat veden vientiin ja suomalaiset saavat tyytyä lammikoiden kuravesiin.
Kovaa vauhtia on kaikki kansallisomaisuus pian myyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä valetta koko juttu. Pienten vesilaitosten tuottama vesi on ollut edullista, korkealaatuista ja vesihuolto on toiminut maailman parhaiten. Vesilaitoksia ei saa päästää suurten toimijoiden käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjetön ehdotus, suomessa on erittäin hyvä vesihuolto, ehkäpä maailman parhaitten joukossa, ja tämä hyvin toimiva järjestelmäkö pitäisi luovuttaa kansanvälisille markkinoille, entäs ne tulot kunnille ja kaupungeille, ne sitten korvattaisiin ilmeisesti jollain vedenkäyttöverolla tai vastaavalla. Ja ne hinnat, ne takuuvarmasti ei tule laskemaan, päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myydään vaan kaikki mikä voidaan, koska meillä ei ole varaa omistaa mitään päättäjien mukaan. Maksetaan sitten toiseen kertaan kaikki vesilaitokset ja verkkoyhtiöt. Sitten ei ole varaa mihinkään, luulen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että veden hinta laskisi muutamien isojen rohmujen ksäsissä? Ei taatusti laske, ainakin meidän osuuskunnassa se moninkertaistuisi. Karmea esimerkkihän on sekin, kun pienet sähköosuuskunnat myytiin pari-kolmekymmentä vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi samainen porukka antaa kaivosoikeudet ilmaiseksi ulkomaalaisile, suomalaiset siivoa kuitenkin jäljet omalla kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varokaa! Sipilän hallitus myy nämäkin ulkomaiseen omistukseen. Ovat tieverkostoakin väkisin myymässä, sähköverkot myivät jo. Mitenhän käy rautatieverkoston?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nestlen pääjohtaja sanoi jo vuosia sitten että koko maailman puhtaan veden varannot pitää yhtiöittää globaaleille suuryrityksille, jotta vedelle saadaan määriteltyä hinta kysynnän mukaan. Toki häneltä jäi mainitsematta se, että samalla iso siivu hinnasta menee niiden suuryritysten kirstuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nestlen ex-pääjohtaja Brabeck sanoi, että vedellä pitää olla arvo, muuten sitä käytetään tuhlaten.
Ihmisoikeuksiin pitää kuulua 50 litraa per pää per vuorokausi, mutta uima-altaan täyttö ei voi olla ihmisoikeus.

Jos Talvivaaran juoksutusvesille olisi laskettu arvo, niin altaat olisi rakennettu pitäviksi. MOT.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin yhdistetään, sit myydään ulkomaiselle "kun on pakko vähän paikata budjettivajetta". Jahas kappas vesimaksu nousi 200%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysten tärkein tehtävä on tuottaa voittoa omistajille hinnalla millä hyvänsä, vesihuollossa asiakas voi valita janon tai veden väliltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä hommia ei saa myydä millekään ulkopuoliselle, ei missään tapauksessa tai tilanteessa. Noiden sähköverkkojen myynti on hieno esimerkki täydellisestä munauksesta, nyt sähkönsiirroilla voidaan veloittaa melkein mitä tahansa eikä kellään ole nokan koputtamista. Nuo sähköverkot pitäisi olla valtion hallinnassa ja kuluttajilta veloitettaisiin vain omakustannus hinta. Tämä homma ei vaikuta pelkästään tavallisiin kuluttajiin, vaan myös yrityksiin ja heidän kilpailukykyynsä. Sama homma käy myös veden kanssa jos ne myydään ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kapitalismin mallimaassa, usassa, on aivan normaalia, että vesijohtovedestä voi saada lyijymyrkytyksen. Siellä myös juomavesi sisältää mikromuovia enemmän kuin euroopassa. Varmasti politikot ovat myymässä vesihuoltomme ja niin halvalla, että tiskin alta maksetaan miljardeja veroparatiisitileille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän sitten käy kun se yks ja iso yksikkö menee epäkuntoon? Onhan tuo toki terrori iskua suunnitelevalle tai sodan syttyessä viholliselle helpompi rampauttaa infraa ku keskitetään kaikki yhteen paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

12:48
Neste lisää paukkuja uusiutuvien tuotteiden valmistukseen – 1,4 miljardin investointi Singaporeen
12:20
Oulussa yliopisto lähti tukemaan ylioppilaslehteä - Itä-Suomen Uljas taas lakkautetaan ja Tampereen Aviisin kohtalosta päätetään ensi vuonna
12:12
Juna ja kuorma-auto kolaroivat Kemijärvellä, kuljettaja kuoli
12:10
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
11:40
Mies pahoinpiteli naisen astalolla yksityisasunnossa Kuhmossa, poliisi tutkii tapon yrityksenä
10:56
Brexit voi lykkääntyä Britannian hallituskriisin vuoksi – Theresa May joutuu konservatiivipuolueen epäluottamusäänestykseen
10:56
Poliisi julkaisi murhayrityksestä epäillyn kuvan – Epäily: Mies yritti tappaa tuttavansa heittämällä polttopullon asuntoon
40
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
37
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
29
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus
13
Salonpään uudesta koulusta aloitetaan hankeselvitys – vanha korvataan uudella sivukoululla ja varhaiskasvatustiloilla
11
Kärpät viimeisenä suomalaisjoukkueena ulos Mestarien liigasta – Manner: ”Tuntuu vähän, että olemme pettäneet Suomi-kiekon”
9
Pohjantiellä siirrytään vaiheittain älykkääseen liikenteenhallintaan – ensimmäinen osa valmistuu Lintulan ja Iskon välille tammikuussa
8
Kempeleen kunta kilpailuttaa vuokratilat, viimeiset työntekijät muuttavat pois vanhasta kunnantalosta helmikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työttömät ja pienituloiset, miksi äänestätte etuanne vastaan?

Nykyhallitus on ansiokkaasti leikannut työttömyysturvaa yli 160 000 työttömältä, pakottanut vastaanottamaan valtavan mää... Lue lisää...
jo riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image