Kotimaa

Vesi hidasti Vihtavuoren kontin lämpenemistä

Kotimaa 17.7.2013 18:00
STT

Vihtavuoren jätekontissa oli runsaasti vettä, joka todennäköisesti hidasti sen lämpenemistä. Näin kertoo Tukesin turvallisuusinsinööri Jesse Nurmela. Kontti on ollut alueella elokuusta 2012, mutta se alkoi selkeästi höyrytä vasta viime viikolla. Nurmela pitää todennäköisenä, että säiliössä kemiallinen reaktio käynnistyi jo viime syksynä.

– Vedellä on iso lämpökapasiteetti. Se on heikentänyt lämpenemisen edistymistä, Jesse Nurmela sanoo.

Hän ei usko, että auringonpaiste olisi syy siihen, että kontti alkoi savuta juuri kesällä.

Reaktio syntyi, kun rikkipitoinen malmi, happi sekä räjähdysaineen sisältämä ammoniumnitraatti saivat aikaan kemiallisen ketjureaktion, jonka seurauksena säiliössä tapahtui lämpenemistä. Malmi oli konttiin kuulumatonta ainetta.

– Malmipitoinen kiviaines sisältää rikkiä. Kun malmi oli veden kanssa tekemisissä, rikki alkoi hapettua. Tämä on eksoterminen reaktio, joka muodostaa lämpöä. Sitten on tapahtunut reagointia räjähdysaineen ammoniumnitraatin kanssa. Tämä on käynnistänyt ketjureaktion.

Kemiallisen reaktion yksityiskohtien selvittely on vielä kesken. Säiliön lämpötila nousi ainakin 200 asteeseen.

Nurmela sanoo, että rikkipitoinen kiviaines ei ole harvinaisuus, vaan se on yleinen kaivoksilla. Rikkipitoisuudet vaihtelevat kaivoksittain.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Miksi puhutaan kokoajan kontista vaikka tuo ei ole minusta kontti vaan muovinen säiliö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä puhutaan kontista, koska "kontti" on kuljetussäiliö, jota voidaan siirtää kuljetusvälineestä toiseen ilman sisällön uudelleenlastausta. Miten käsittelisit pelkkää säiliötä jota ei ole kuljettamiseen tehty? Tällaista säiliökonttia kuin kuvassa näkyy, käytetään nesteiden ja emulsioiden kuljettamiseen. Se koostuu säiliöstä ja säiliötä ympäröivästä avoimesta kehikosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkiä Talvivaaran malmissa 9% (vaikka muuten raakkua onkin), minkä takia kyseinen, murskattu, kiviaines onkin tunnetusti herkästi reagoivaa ja veistöihin jos minkälaisia yhdisteitä tuottavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Pirkanmaan maakunnassa sekä Enontekiön kunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image