Kotimaa

Vesi hidasti Vihtavuoren kontin lämpenemistä

Kotimaa 17.7.2013 18:00
STT

Vihtavuoren jätekontissa oli runsaasti vettä, joka todennäköisesti hidasti sen lämpenemistä. Näin kertoo Tukesin turvallisuusinsinööri Jesse Nurmela. Kontti on ollut alueella elokuusta 2012, mutta se alkoi selkeästi höyrytä vasta viime viikolla. Nurmela pitää todennäköisenä, että säiliössä kemiallinen reaktio käynnistyi jo viime syksynä.

– Vedellä on iso lämpökapasiteetti. Se on heikentänyt lämpenemisen edistymistä, Jesse Nurmela sanoo.

Hän ei usko, että auringonpaiste olisi syy siihen, että kontti alkoi savuta juuri kesällä.

Reaktio syntyi, kun rikkipitoinen malmi, happi sekä räjähdysaineen sisältämä ammoniumnitraatti saivat aikaan kemiallisen ketjureaktion, jonka seurauksena säiliössä tapahtui lämpenemistä. Malmi oli konttiin kuulumatonta ainetta.

– Malmipitoinen kiviaines sisältää rikkiä. Kun malmi oli veden kanssa tekemisissä, rikki alkoi hapettua. Tämä on eksoterminen reaktio, joka muodostaa lämpöä. Sitten on tapahtunut reagointia räjähdysaineen ammoniumnitraatin kanssa. Tämä on käynnistänyt ketjureaktion.

Kemiallisen reaktion yksityiskohtien selvittely on vielä kesken. Säiliön lämpötila nousi ainakin 200 asteeseen.

Nurmela sanoo, että rikkipitoinen kiviaines ei ole harvinaisuus, vaan se on yleinen kaivoksilla. Rikkipitoisuudet vaihtelevat kaivoksittain.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Miksi puhutaan kokoajan kontista vaikka tuo ei ole minusta kontti vaan muovinen säiliö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä puhutaan kontista, koska "kontti" on kuljetussäiliö, jota voidaan siirtää kuljetusvälineestä toiseen ilman sisällön uudelleenlastausta. Miten käsittelisit pelkkää säiliötä jota ei ole kuljettamiseen tehty? Tällaista säiliökonttia kuin kuvassa näkyy, käytetään nesteiden ja emulsioiden kuljettamiseen. Se koostuu säiliöstä ja säiliötä ympäröivästä avoimesta kehikosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkiä Talvivaaran malmissa 9% (vaikka muuten raakkua onkin), minkä takia kyseinen, murskattu, kiviaines onkin tunnetusti herkästi reagoivaa ja veistöihin jos minkälaisia yhdisteitä tuottavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image