Kotimaa

Verohallinnon kolmella johtajalla on mahdollisuus puolen vuoden ylimääräiseen palkkaan – Ka­rens­si­so­pi­mus voi tuoda jopa 60 000 euron korvauksen

Verohallinnon pääjohtajaa ei tavoitettu kommentoimaan karenssisopimuksia. Kuvituskuva. KUVA: Jari Toivonen
Kotimaa 10.9.2019 6:00
Taneli Koponen

Valtionhallinnossa on laadittu karenssisopimuksia, jotka voivat tuoda toisiin tehtäviin lähteville johtajille ylimääräisen rahapalkkion. Sopimuksia on laadittu esimerkiksi verohallinnossa ja rahoitusvakausvirastossa.

Ylimääräisen rahakorvauksen mahdollistavia karenssisopimuksia on tehty johtajien kanssa ainakin neljässä valtion yksikössä. Sopimuksia on laadittu verohallinnossa, rahoitusvakausvirastossa ja valtioneuvoston kansliassa. Aiemmin on uutisoitu Puolustusvoimien kenraalien karenssisopimuksista.

Verohallinnossa karenssisopimuksen ovat allekirjoittaneet kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma, yritysverokeskuksen ylijohtaja Ari Mäkelä ja verojohtaja Johanna Waal.

Lännen Median hankkimien sopimusten perusteella verohallinnon johtajat voivat saada enimmillään puolen vuoden palkan suuruisen ylimääräisen korvauksen, mikäli he siirtyvät verohallinnosta toisiin tehtäviin. Verojohtajien kuukausipalkat vaihtelevat 7900-9800 euron välillä, joten kyse on jopa 60 000 euron ylimääräisestä bonuksesta.

Samalla sopimus rajoittaa kuuden kuukauden ajan siirtymistä toisen työnantajan palvelukseen, yritystoiminnan aloittamista ja hallitusammattilaisena toimimista.

Professori piti sopimuksia ongelmallisina

Karenssisopimukset perustuvat vuonna 2017 valtion virkamieslakiin tehtyihin muutoksiin.

Karenssisopimus tulee verojohtajien osalta voimaan, mikäli verohallinto arvioi johtajien voivan hyödyntää uudessa tehtävässään esimerkiksi salassa pidettävää tai julkisuuslain rajoittamaa tietoa.

Muotoilu on mielenkiintoinen, koska julkisuuslain mukaan virkamiehet eivät saa paljastaa salassa pidettävää tietoa, vaikka virkaura olisi ohi. Virkasalaisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Aiemmin rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi Lännen Medialle karenssisopimuksiin sisältyvän eettisiä ongelmia ja piti Puolustusvoimissa tehtyjä sopimuksia erityiskohteluna. Sopimusta voi tulkita siten, että rahakorvauksen saa, kun ei paljasta salassa pidettäviä tietoja, hän totesi.

Verohallinnossa karenssisopimukset on hyväksynyt verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura. Toimitus ei tavoittanut häntä.

Verohallinnon henkilöstöpalvelupäällikkö Sari Nupponen sanoo, että karenssisopimusten tavoitteena on suojata luottamusta viranomaisiin. Sopimuksia on tehty sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on pääsy arkaluontoisimpiin tietoihin.

Verohallinnon kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma katsoo, että karenssisopimuksesta on yksittäiselle virkamiehelle vain haittaa. Pitkä rajoitusaika heikentää mahdollisuuksia tulla valituksi uuteen tehtävään.

– Uskon, että karenssiaikaa tai sen korvaamista tullaan soveltamaan käytännössä niin vähän, ettei asialla ole mitään yleistä rahallista merkitystä. Väärinkäytöksen mahdollisuus on käytännössä olematon, Levasma arvioi.

Hänen mukaansa pakollinen karenssisopimus rajoittaa oleellisesti virkamiehen kansalaisoikeuksia ja mahdollisuutta elannon hankkimiseen.

– Siksi katson, että löytyy vahvat perusteet ja velvoitteet karenssiajan tulojen menetyksen korvaamiseksi virkamiehelle.Uskon, että karenssin alaisiin virkatehtäviin olisi vaikeampaa saada päteviä ihmisiä, mikäli karenssiaikaa ei korvata. En tunne riittävästi kilpailukieltosopimuksien tyypillisiä ehtoja ja korvauksia voidakseni kommentoida asiaa siltä kannalta, Levasmaa kirjoittaa. Toimitus ei tavoittanut kahta muuta verohallinnon johtajaa.

Lähtijälle korvauksia

Rahoitusvakausvirastossa (RVV) karenssisopimus on tehty lähes kaikkien eli yhteensä 14 asiantuntijan kanssa. Viraston tehtävänä on muun muassa estää ennalta ja hoitaa pankkikriisejä. Viraston ylijohtaja Tuija Taos sanoo, että sopimusten tarkoituksena on suojella viraston toiminnan luotettavuutta ja riippumattomuutta.

– Virastossamme virkamiehillä on hyvin laajasti pääsy salassa pidettäviin viranomaistietoihin ja pankkien liikesalaisuuksiin. Meillä työntekijät hankkivat sellaista tietoa ja osaamista, jota alalla ei yleisesti ole.

Maksetaanko virkamiehille karenssisopimuksissa siitä, että he eivät tee rikoksia?

– En missään nimessä allekirjoittaisi professorin tulkintaa. Näkisin niin, että rajoitusajalla suojellaan viranomaistoiminnan luotettavuutta, Taos sanoo.

Yhdelle RVV:sta pankkiin johtotehtäviin siirtyneelle työntekijälle on hiljattain määrätty kuuden kuukauden karenssi ja maksettu korvauksia. Myös ylijohtaja Taos on allekirjoittanut karenssisopimuksen. Se mahdollistaa enimmillään 60 000 euron suuruisen korvauksen.

Myös valtioneuvoston kansliassa (VNK:ssa) on tehty karenssisopimuksia. Viime kevään tietojen mukaan sopimukset on tehty yhden valtiosihteerin, kolmen osastopäällikön ja neljän erityisavustajan kanssa. Toimitus ei pyynnöistä huolimatta saanut VNK:sta ajantasaista tietoa tällä hetkellä voimassa olevista sopimuksista.

MAINOS

Kommentoi

Täällä verkkarikansa itkee, kun ei ymmärrä asioista mitään. No olihan tuo otsikko raflaava. Yleensä tällaisia sopimuksia veivataan johtajille, joiden mukana poistuu sellaista tietoa, mistä olisi ylivoimaista hyötyä yritysmaailmassa. Moniko kommentoineista lukutaidottomista huomasi kohdan, jossa mainittiin että sopimus on jopa epäedullinen uudelleen työllistymisen kannalta? Lopettakaa uhriutuminen ja keskittykää oikeisiin ongelmiin, persuhommia on jo puitu ihan riittämiin tässä maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun herrat on rahaa,saamassa niin ottakoot köyhiltä kaikki pois,etteivät pääse rikastumaan.lisää poonuksia ja suomi nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollista vain Suomessa. Vaikka väittävät, että kilpailua on, niin olen varma että näilläkään johtajilla EI ole pienintäkään kysyntää vastaaville paikoille yksityiselle puolelle, saati sitten ulkomaille. Poliittinen kirja kun ei takaa lihavaa työpaikkaa, kuin valtiolla ja tästä päästäänkin Suomea jäytävään korruptioon, joka on täysin kaikkien nähtävillä ja edellä perusteltu. Eliitti kahmii itselleen etuja jotka eivät sille kuulu: mikäpä sen selkeämpää korruptiota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että ylimmät virkamiehet ovat psykopaatteja tai typeryksiä, jota eivät ymmärrä noudattaa lakia muuten kuin hellittelemällä heitä suurilla rahasummilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä edellinen hallitus keksinyt kaiken mahdollisen, että ns kansanpelastajat saavat kaiken mahdollisen irti veronmaksajien rahoista , vaikka salassa pito velvollisuus kuuluu jo työsopimukseen . Tässä tulee taas kerran esiin , kuinka korruptunoitunut Suomi on !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat edut vaadittava kaikille työntekijöille , jos ei kannata , niin menkää Kiinaan verottamaan ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
20:13
Ottelukooste: KooKoo–Kärpät
20:00
Lohkovoitto ja kasa maaleja – Niklas Jokelaisen hattutemppu siivitti AC Oulun Suomen cupin lohkovoittoon
20:00
Rovaniemen hovioikeus on aktiivisin matkakäräjillä, joista suurin osa kohdistuu Ouluun – Miksi hovioikeus niin usein alentaa tuomioita? Tilaajille
178
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
66
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
27
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Verotus kovenee jo muutenkin aika nopeasti kun eläke yli kahden tonnin menee. Tällaiset jutut kumpuavat vasemmiston rive... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image