Kotimaa

Verohallinnon kolmella johtajalla on mahdollisuus puolen vuoden ylimääräiseen palkkaan – Ka­rens­si­so­pi­mus voi tuoda jopa 60 000 euron korvauksen

Verohallinnon pääjohtajaa ei tavoitettu kommentoimaan karenssisopimuksia. Kuvituskuva. KUVA: Jari Toivonen
Kotimaa 10.9.2019 6:00
Taneli Koponen

Valtionhallinnossa on laadittu karenssisopimuksia, jotka voivat tuoda toisiin tehtäviin lähteville johtajille ylimääräisen rahapalkkion. Sopimuksia on laadittu esimerkiksi verohallinnossa ja rahoitusvakausvirastossa.

Ylimääräisen rahakorvauksen mahdollistavia karenssisopimuksia on tehty johtajien kanssa ainakin neljässä valtion yksikössä. Sopimuksia on laadittu verohallinnossa, rahoitusvakausvirastossa ja valtioneuvoston kansliassa. Aiemmin on uutisoitu Puolustusvoimien kenraalien karenssisopimuksista.

Verohallinnossa karenssisopimuksen ovat allekirjoittaneet kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma, yritysverokeskuksen ylijohtaja Ari Mäkelä ja verojohtaja Johanna Waal.

Lännen Median hankkimien sopimusten perusteella verohallinnon johtajat voivat saada enimmillään puolen vuoden palkan suuruisen ylimääräisen korvauksen, mikäli he siirtyvät verohallinnosta toisiin tehtäviin. Verojohtajien kuukausipalkat vaihtelevat 7900-9800 euron välillä, joten kyse on jopa 60 000 euron ylimääräisestä bonuksesta.

Samalla sopimus rajoittaa kuuden kuukauden ajan siirtymistä toisen työnantajan palvelukseen, yritystoiminnan aloittamista ja hallitusammattilaisena toimimista.

Professori piti sopimuksia ongelmallisina

Karenssisopimukset perustuvat vuonna 2017 valtion virkamieslakiin tehtyihin muutoksiin.

Karenssisopimus tulee verojohtajien osalta voimaan, mikäli verohallinto arvioi johtajien voivan hyödyntää uudessa tehtävässään esimerkiksi salassa pidettävää tai julkisuuslain rajoittamaa tietoa.

Muotoilu on mielenkiintoinen, koska julkisuuslain mukaan virkamiehet eivät saa paljastaa salassa pidettävää tietoa, vaikka virkaura olisi ohi. Virkasalaisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Aiemmin rikosoikeuden professori Matti Tolvanen arvioi Lännen Medialle karenssisopimuksiin sisältyvän eettisiä ongelmia ja piti Puolustusvoimissa tehtyjä sopimuksia erityiskohteluna. Sopimusta voi tulkita siten, että rahakorvauksen saa, kun ei paljasta salassa pidettäviä tietoja, hän totesi.

Verohallinnossa karenssisopimukset on hyväksynyt verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura. Toimitus ei tavoittanut häntä.

Verohallinnon henkilöstöpalvelupäällikkö Sari Nupponen sanoo, että karenssisopimusten tavoitteena on suojata luottamusta viranomaisiin. Sopimuksia on tehty sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on pääsy arkaluontoisimpiin tietoihin.

Verohallinnon kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma katsoo, että karenssisopimuksesta on yksittäiselle virkamiehelle vain haittaa. Pitkä rajoitusaika heikentää mahdollisuuksia tulla valituksi uuteen tehtävään.

– Uskon, että karenssiaikaa tai sen korvaamista tullaan soveltamaan käytännössä niin vähän, ettei asialla ole mitään yleistä rahallista merkitystä. Väärinkäytöksen mahdollisuus on käytännössä olematon, Levasma arvioi.

Hänen mukaansa pakollinen karenssisopimus rajoittaa oleellisesti virkamiehen kansalaisoikeuksia ja mahdollisuutta elannon hankkimiseen.

– Siksi katson, että löytyy vahvat perusteet ja velvoitteet karenssiajan tulojen menetyksen korvaamiseksi virkamiehelle.Uskon, että karenssin alaisiin virkatehtäviin olisi vaikeampaa saada päteviä ihmisiä, mikäli karenssiaikaa ei korvata. En tunne riittävästi kilpailukieltosopimuksien tyypillisiä ehtoja ja korvauksia voidakseni kommentoida asiaa siltä kannalta, Levasmaa kirjoittaa. Toimitus ei tavoittanut kahta muuta verohallinnon johtajaa.

Lähtijälle korvauksia

Rahoitusvakausvirastossa (RVV) karenssisopimus on tehty lähes kaikkien eli yhteensä 14 asiantuntijan kanssa. Viraston tehtävänä on muun muassa estää ennalta ja hoitaa pankkikriisejä. Viraston ylijohtaja Tuija Taos sanoo, että sopimusten tarkoituksena on suojella viraston toiminnan luotettavuutta ja riippumattomuutta.

– Virastossamme virkamiehillä on hyvin laajasti pääsy salassa pidettäviin viranomaistietoihin ja pankkien liikesalaisuuksiin. Meillä työntekijät hankkivat sellaista tietoa ja osaamista, jota alalla ei yleisesti ole.

Maksetaanko virkamiehille karenssisopimuksissa siitä, että he eivät tee rikoksia?

– En missään nimessä allekirjoittaisi professorin tulkintaa. Näkisin niin, että rajoitusajalla suojellaan viranomaistoiminnan luotettavuutta, Taos sanoo.

Yhdelle RVV:sta pankkiin johtotehtäviin siirtyneelle työntekijälle on hiljattain määrätty kuuden kuukauden karenssi ja maksettu korvauksia. Myös ylijohtaja Taos on allekirjoittanut karenssisopimuksen. Se mahdollistaa enimmillään 60 000 euron suuruisen korvauksen.

Myös valtioneuvoston kansliassa (VNK:ssa) on tehty karenssisopimuksia. Viime kevään tietojen mukaan sopimukset on tehty yhden valtiosihteerin, kolmen osastopäällikön ja neljän erityisavustajan kanssa. Toimitus ei pyynnöistä huolimatta saanut VNK:sta ajantasaista tietoa tällä hetkellä voimassa olevista sopimuksista.

MAINOS

Kommentoi

Täällä verkkarikansa itkee, kun ei ymmärrä asioista mitään. No olihan tuo otsikko raflaava. Yleensä tällaisia sopimuksia veivataan johtajille, joiden mukana poistuu sellaista tietoa, mistä olisi ylivoimaista hyötyä yritysmaailmassa. Moniko kommentoineista lukutaidottomista huomasi kohdan, jossa mainittiin että sopimus on jopa epäedullinen uudelleen työllistymisen kannalta? Lopettakaa uhriutuminen ja keskittykää oikeisiin ongelmiin, persuhommia on jo puitu ihan riittämiin tässä maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun herrat on rahaa,saamassa niin ottakoot köyhiltä kaikki pois,etteivät pääse rikastumaan.lisää poonuksia ja suomi nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahdollista vain Suomessa. Vaikka väittävät, että kilpailua on, niin olen varma että näilläkään johtajilla EI ole pienintäkään kysyntää vastaaville paikoille yksityiselle puolelle, saati sitten ulkomaille. Poliittinen kirja kun ei takaa lihavaa työpaikkaa, kuin valtiolla ja tästä päästäänkin Suomea jäytävään korruptioon, joka on täysin kaikkien nähtävillä ja edellä perusteltu. Eliitti kahmii itselleen etuja jotka eivät sille kuulu: mikäpä sen selkeämpää korruptiota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että ylimmät virkamiehet ovat psykopaatteja tai typeryksiä, jota eivät ymmärrä noudattaa lakia muuten kuin hellittelemällä heitä suurilla rahasummilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä edellinen hallitus keksinyt kaiken mahdollisen, että ns kansanpelastajat saavat kaiken mahdollisen irti veronmaksajien rahoista , vaikka salassa pito velvollisuus kuuluu jo työsopimukseen . Tässä tulee taas kerran esiin , kuinka korruptunoitunut Suomi on !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat edut vaadittava kaikille työntekijöille , jos ei kannata , niin menkää Kiinaan verottamaan ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image