Kotimaa

Verohallinnon asiantuntijan mukaan robottivero voi hyvinkin olla Suomessa kohta totta

KUVA: ERIIKA AHOPELTO
Kotimaa 19.2.2017 17:49
Päivi Lakka

Microsoftin perustaja Bill Gates ehdotti kuluneella viikolla uutta roboteista kerättävän veron käyttöönottoa.

Vastaavanlainen vero puhutti muutama päivä sitten myös Euroopan parlamentissa.

Gatesin mukaan yritysten verottaminen olisi tarpeen, sillä kehittyvä automatisaatio vie hänen mukaansa työpaikkoja.

Niin lääketieteeseen kuin kotikäyttöönkin tarkoitettujen robottien kysyntä tosiaankin on kasvussa.

Siitä, missä määrin työ on sen vuoksi todella katoamassa, ei ole kuitenkaan yksimielisyyttä taloustieteilijöiden keskuudessa.

Suurimmassa vaarassa kadota ovat kuitenkin matalapalkkaiset työt.

Peltipurkit eivät korvaa ihmisiä

Ajatushautomo Demos Helsingin tutkija Johannes Koponen on Bill Gatesin kanssa eri mieltä.

Koponen näkee ongelmallisena sen, miten ihmisillä on taipumus ajatella robotteja vain peltipurkkeina, jotka korvaavat ajan myötä ihmiset.

– Robotit eivät tule ihmisten tilalle, vaan ne ovat työkaluja arjessa ja työssä. Suurin osa automatisaatiosta ei tapahdu fyysisten koneiden kautta, vaan esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmien tai oikolukuohjelmien muodossa, Koponen sanoo.

Hän suhtautuu myös maltillisesti väitteeseen, että robotit korvaisivat ihmiset työntekijöinä.

– Meillä on väitetty, että keskipalkkaiset työt vaihtuvat matalapalkkaisiin töihin. Tällä kehityksellä on linkkejä automatisaatioon, mutta ei se ole ainoa syy, Koponen sanoo.

”Verotus hidastaisi robotiikan kehitystä”

Bill Gates on ehdottanut robottiverosta saatavien varojen suuntaamista sellaisille aloille, joiden työtä robotit eivät voi korvata.

Gates perustelee ehdotustaan sillä, että verotuksella pystyttäisiin hidastamaan automatisaation yleistyminen.

Robotit, verotus ja työpaikkojen katoaminen puhuttavat myös EU-tasolla. Euroopan parlamentti päätti tämän viikon torstaina kuitenkin hylätä ehdotuksen uudesta robottiverosta.

Ehdotuksen mukaan robottiveron tuotot oltaisiin voitu ohjata niiden työntekijöiden kouluttamiseen, joiden työn robotit ja automatisaatio ovat jo korvanneet.

Robottiteollisuus huojentui uutisesta, sillä veron uskottaisiin hidastavan robotiikan kehitystä ja uusia innovaatioita. Robottien kasvava kysyntä yrityksissä perustuu pitkälti juuri niiden tuomiin säästöihin.

Robottien verotuksen myötä jouduttaisiin Koposen mukaan tilanteeseen, jossa automaatio ei kalleutensa vuoksi enää kannattaisi.

Koponen antaa esimerkin Britanniasta, jossa ei hänen mukaansa enää rakenneta bensa-asemille uusia automaattipesulaitteita, sillä niiden tilalle on halvempaa palkata työntekijä hoitamaan samat tehtävät.

Koposen mukaan huolestuttavampaa onkin se, että automaatiolaitteiden korkealla verotuksella ajetaan ihmiset hoitamaan tehtäviä, joita automaattikin voisi hoitaa.

– Ei ole mielekästä ylläpitää ihmisille minkälaisia tahansa työpaikkoja, vaan kehittää verotusrakenteita, jotka ohjaavat kaikkia ihmisiä mielekkääseen työhön, Koponen sanoo.

Robottivero tulevaisuutta myös Suomessa

Koponen myös uskoo, ettei automatisaatio tulee vaikuttamaan työpaikkojen määrään ja verotukseen niin paljon kuin tällä hetkellä kuvitellaan.

Jos Koponen olisi kuitenkin väärässä ja työpaikat katoaisivat, katoaisi Suomesta samalla myös suuri osa julkisen sektorin rahoituksesta, sillä nykyinen verojärjestelmämme perustuu hyvin pitkälti juuri työn verotukseen.

Verohallinnon asiantuntijan Asko Torniaisen mukaan verotusta olisikin sen vuoksi tärkeä pohtia myös Suomessa.

Torniaisen mukaan verotukseen tarvitaan nyt uusia ratkaisuja, sillä nykymallilla ei jatkossa saada kerättyä tarvittavaa määrää varoja yhteiskunnan pyörittämiseen.

Siksi Torniaisen mukaan onkin korkea aika miettiä sitä, mistä veroja Suomessa tulevaisuudessa kerätään.

Vaikka automatisaatio ja robotiikka eivät hävittäisikään työpaikkoja täysin, niin ainakin ne muuttavat työn luonnetta.

Siinä vaiheessa robotiikka täytyy Torniaisen mukaan ottaa myös verotuksen kohteeksi.

– Uudistus voi hyvinkin tarkoittaa myös robotiikan verottamista. Muita vaihtoehtoja olisivat myös yleisemmin kiinteän omaisuuden verottaminen tai arvonlisäveron korottaminen.

Torniaisen mukaan on hyvinkin mahdollista, että koko verokertymän rakenne tulee muuttumaan tulevina vuosina merkittävästi.

– Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta se saattaa olla nopeampaa kuin kuvitellaankaan.

Eikä kyse ole pelkästä robotiikasta. Kun ansainta tapahtuu yhä enemmän verkossa ja pilvessä, niin paikka, jossa lisä-arvo syntyy, on vaikea määritellä.

– Joka tapauksessa verotuksen luonne muuttuu työn kehityksen myötä tulevaisuudessa oleellisesti. Jotain asialle pitää tehdä, sillä jollain tapaa hyvinvointivaltio on pakko rahoittaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Millä perusteella robotti olisi niin erilainen
apuväline, että sitä pitäisi muista poiketen ryhtyä verottamaan ?

Meillä on olemassa EU perustuslaki ja sen 5 artiklan 2) kohta mitä räikeästi loukataan, kun vaaditaan "tekijän" omaisuutta vastikkeetta omaan käyttöön (kaikki se (henkinen) työ mitä robottien raudan suunnittelu ja valmistus sekä ohjelmistojen tekemiseen edellyttävät, että ne toimivat turvallisesti). Mikäli kysymyksessä olisi jonkin taiteen (ei mitään tuotevastuita) lajin asiasta kysymys, asia olisi helppo ymmärtää ja sielläkin "tekijän" oikeuksia valvotaan seuraavasti. "Mitään mitä et ole itse tehnyt ei ole sinun eikä sinulla ole sitä lupa käyttää ilman tekijänsä lupaa", mutta kun mennään insinöörityön vastuulliselle puolelle, niin kaikkea mitä näkee tai löytää saa vapaasti käyttää (ettei markkinamekanismit häiriinny ja osakkeiden omistajat köyhdy).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Automatisoidaan julkinen talous niin silloin ei tarvitse kerätä veroja julkisen talouden pyörittämiseen. Samassa uudistuksessa voitaisiin vähentää ja yksinkertaistaa verotusta niin paljon että ei tarvittaisi Asko Torniaisen kaltaisia verohallinnon asiantuntijoita ja kaikenmaailman dosentteja kommentoimaan verotus asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi verottaa hyödyllisiä keksintöjä hengiltä?

Aika lailla kivikaudessa oltaisiin jos jokainen työkalu ja apuväline olisi aikanaan verotettu (tai julistettu uskonnon varjolla synniksi niin kuin ennen oli tapana).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Softan tekijöissä monet ovat kolme kertaa keskitasoa tehokkaampia.

Nämä vievät näin kahdelta keskitason tekijältä työt.

Ylimääräinen vero siis näille riistäjille ja työttömyyden aiheuttajille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata verottaa tuotannontekijää, edes työntekijää, vaan liikevaihtoa. Liikevaihdon verottaminen onnistuu sitä paitsi aina. Esim. voiton verottamisen kiertämiseen yrityksillä on keinonsa, eikä se verona ole järin tasapuolinen.

Robottien verottaminen olisi paha harhalaukaus. Maissa, joissa on eniten robotteja, on paras työllisyys. Eivät ne siis vie työpaikkoja, vaan nostavat kilpailukykyä.

Jos robotit vievät kaikkien työt, niin kenelle ne sitä työtä tekevät, kun kenelläkään ei ole varaa maksaa siitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotin jo 80-luvun alussa, että säädettäisiin robottivero. Olisi kerätty veroja säästöön, jotta tavalliset ihmiset olisivat voineet nauttia, kun robotin tekevät työt, mutta päättäjät päättivät rikastuttaa suuryhtiöitä ja viedä pienpalkkaisilta elämisen mahdollisuus, kun kaikki on kallista ja työstä ei makseta kunnon palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehokkaat yritykset tekevät tulosta jota verotetaan ja myyvät tuotteita ja palveluita joita verotetaan. On yrityksen oma asia kuinka se tämän tekee kunhan kilpaillaan reilusti eikä aiheuteta vahinkoa.

Suomelle on aina paras jos täällä ollaan parempia ja tehokkaampia kuin muualla, sitä on täysin turha estää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuryhtiöillä oli varaa ostaa teollisuurobotteja - ei pienyrittäjillä! Raha meni rahan luo, kun saivat robotit töihin 24/7 ja ei tarvinnut maksaa ylityökorvauksia, eikä muitakaan lisiä... saatikka eläkkeitä. Siis tämäkö on sitä reilua meininkiä? "Tehokkaat yritykset tekevät tulosta jota verotetaan" , mutta missä? Veroparatiiseissako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienyrittäjät ovat pian suuria kunhan toimivat oikein. Yhteiskunnan kannalta on pahasta jos yritysten tehokkuutta aletaan tahallaan rajoittamaan. Jokaisen suomalaisen etu on että pysymme maailman kehityksessä mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moottorisaha, moottorikelkka ja monitoimikone on vieneet tuhansilta työt. Niille reilu vero ja siitä rahasta korvaus niille jotka eivät enää pääse unelmiensa hommiin savotalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puimurit, traktorit ja lypsykoneet veivät aikoinaan jo yli 70% kaikista työpaikoista. Nyt tilanne muuttuu sikäli, että myös hyväpalkkaisia keskiluokan työpaikkoja alkaa lähteä, kun tekoälysovellukset valtaavat alaa... mutta silti, ajatus ettei korvaavia työpaikkoja ala ilmestymään kuulostaa oudohkolta. Nyt ei vaan vielä tiedetä mitä ne voisivat olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Gates alkaa olla menneisyyden miehiä näiden puheiden perusteella.
Aikanaan olisi ilmeisesti pitänyt verottaa raskaasti tietotekniikan kehitystä. Se vasta työpaikkoja on vienyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mahdotonta määritellä mikä on robotti tai missä automaation taso ylittää verotuskynnyksen. Emme me ole tähänkään mennessä osanneet verottaa erikseen tietotekniikan ja automaation hyötyä vaikka se periaatteessa tuntuisikin oikealta. Eri palvelut on tapana hinnoitella niiden ylläpitokustannusten perusteella ja tuottokin lasketaan erikseen paikan ja tehtävän mukaan, siksi automaation vaikutuksen pitäisi näkyä vain tuotteiden ja palvelujen hinnoissa. Jos tämä markkinamekanismi ei toimi ja se kyetään näkemään liian suurena liikevoittona, voisi verolle olla kirjanpidollinen peruste. Laitekohtainen robottivero on kuitenkin mahdoton. Kyse on loppujen lopuksi vain valinnasta haluammeko tehdä työtä omin käsin vai emme. Ongelmat ja hyödyt on molemmissa. Tuotannon määrä ja tehokkuus on jo riittävä. Riittänee että robotiikka auttaa vain fyysisesti siellä missä sitä käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos robotilla on neljä pyörää alla, niin kyllä siitä menee ainakin ajoneuvovero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Robotit vaan korvaamaan suomalaisia yli-innokkaita virkamiehiä ja niille sitten kauhea vero päälle. Maailma pelastuu sittenkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska ihmistyöntekijä maksaa palkkaveroa ja kulutusveroja,ja yritykset liikevoitosta veroa, niin jos robotit tuottavat jotain arvonlisää liiketoiminnassa, niin tähän verotus samoin kuin ihmiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvonlisää tuottaa mikä tahansa kone koska se tehostaa ihmistyötä ja käsipareja tarvitaan vähemmän.

Nyt lisäverot vasaralle, hitsipillille, sorville ja pölynimurille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta tämä vero on jo olemassa = liikevaihtovero eli mm. materialisten tuotantopanosten ja niistä kehitetyjen lopputuotteen 24 %:n arvojen erotus.Mitä suurempi jalostusarvo... sen korkeampi absoluuttinen arvonliveron tuotto valtiolle.Arvonlisäveron alkuperäinen tarkoitus oli laskea kuluttajahyödykkeiden hintoja tasaamalla juuri tuotantopanoksista juohtuvaa kustannusta jalostusarvokehityksessä ja kannustaa liiketoimintaa kehittämään innovatiivisia ja materiaaleja säästäviä lopputuotteita. Ko. veron perusteet säädettiin aikana, jolloin aineettomista tuotantopanoksista ja lopputuotteista ei ollut mitään käsitystä ja se on ollut luonut nyt 2000-luvulla eriarvoistavaa kehitystä etenkin niissä maissa,joissa mm. verolainsäädäntö ja työmarkkinat pitävät tiukasti kiinni täysin erillaisessa toimintaymäristöissä luoduista järjestelmistä.Veroja säädettäessä on hyvä muistaa, että kun niiden osuus kokonaisuutena lähentyy tai ylittää suhteellisesti 60 %:n rajan - veron absoluuttinen kokonaistutto ei rajan jälkeen kasva... vaikka veron osuutta prosenttuaalisesti kasvattettaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jo. Eikä tarvitse olla edes konetta apuna, arvonnoususta verotetaan vaikka se olisi saavutettu ihan vain markkinoinnilla tai mielikuvilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa robottisoitu tehdas voisi valmistaa vaikka kännyköitä ja ommella t-paitoja puupohjaisesta viskoosikankaasta. Jos robottisoitu tehdas ei ole Suomessa niin se on sitten jossain muualla, verotuksella kun on suuri vaikutus tehtaan sijaintiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Ei köyhyys puhumallakaan poistu, se vaatii jokaiselta terveeltä ihmiseltä tekemistä. Lue lisää...
joko kouluun tai työ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image