Kotimaa

Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oi­keus­kans­le­ri

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo, että oikeudenkäyntien todisteiden muuttuminen digitaalisiksi on sekä mahdollisuus että uhka. KUVA: Anssi Jokiranta
Kotimaa 19.11.2019 7:00
Pekka Mauno

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo kannattavansa "pidättyvyyttä ja harkintaa" käynnistää oikeudellisia toimia sellaisten aineistojen osalta, jotka ilmestyessään ovat laillisia mutta muuttuneet yhteiskunnallisten arvostusten seurauksena lainvastaisiksi.

Pöysti sanoo, että hänen kantansa koskee ylipäätään vanhoja lausumia. Hän ei ota kantaa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kirjoituksesta käynnistettyyn esitutkintaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan kansanedustaja Räsäsen pamfletista Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, jonka Suomen Luther-säätiö julkaisi vuonna 2004.

Esitutkinta on aiheuttanut keskustelun, voidaanko esimerkiksi verkossa olevaa sisältöä käyttää todisteena vaikka kuinka kauan. Yhteiskunnallisten arvostusten muuttuessa ne eivät ehkä olekaan hauskaa pilaa vaan muuttuvat rikoksiksi.

Pöystin mukaan vanhenemisaika on rikoslain soveltamisen osalta muun muassa tarkoitettu suojaamaan sitä, että esimerkiksi 15 vuotta sitten "huono vitsinä" pidetty asia ei myöhemmin johda kunnianloukkaussyytteeseen

Kunnianloukkausrikoksissa vanhenemisaika on kaksi vuotta ja törkeässä kunnianloukkauksessa viisi vuotta.

Myöhemmin lainvastaisiksi muuttuneista mielipiteistä ei saa syytettä, jos pyytää operaattorilta niiden poistamista

Verkossa kirjoitettujen mielipiteiden vanhenemisen arviointi on vaikeaa sen vuoksi, että pääsääntöisesti ne pysyvät siellä hamaan tulevaisuuteen. Tietosuojalainsäädännössä tunnetaan kuitenkin käsite oikeus tulla unohdetuksi.

Se tarkoittaa henkilön oikeutta saada poistetuksi häntä itseään koskevia tietoja internetistä esimerkiksi niin, että hakukone poistaa hakulistauksestaan tietyt henkilön nimeen yhdistetyt haut Tätä kautta pystytään poistamaan verkosta sisältöjä, jotka vuosikymmeniä myöhemmin kenties johtaisivat syytteeseen.

– Rikoslain soveltamisessa kyse on viime kädessä sen arvioimisesta, kuinka aktiivisia toimia vaaditaan henkilöltä sisältöjen poistamiseksi.

Entä kirjallisuus, joka on edelleen yleisön saatavilla?

– Yleisesti ottaen sanoisin, että oikeustoimiin ryhtyminen sellaisen kirjan osalta, joka ilmestyessään on laillinen, edellyttää suurta pidättyvyyttä ja harkintaa, sanoo Pöysti.

Digitaaliset todisteetkin valehtevat, kun niitä voi helposti muokata

Tuomarit joutuvat yhä useammin arvioimaan digitaalisten todisteiden luotettavuutta: onko niitä muokattu ja voiko niihin ylipäätään luottaa.

– Digitaalisuus tuo oikeudenkäyntiin mahdollisuuksia ja uhkia tässä järjestyksessä. Oikein säänneltynä, oikein käytettynä oikein valvottuna, digitaalisuus on hyvä juttu, sanoo Pöysti.

Uhkan muodostavat esimerkiksi deep fake-tyyppiset kuvanmuokkaussovellukset, joilla kuka tahansa voi manipuloida kuvien ja videoiden henkilöitä.

– Vaikka digitaalisen kuva- ja asiakirja-aineiston todistusvoima käy kyseenalaiseksi, kehitys mahdollistaa toisaalta oikeudenkäyntien todisteiden paremman punninnan. Kun näyttöä tutkitaan myöhemmin hovioikeudessa, todisteiden digitaalinen muoto parantaa niiden arviointia. Niihin ei voi vaikuttaa samalla tavalla kuin henkilötodisteisiin, sanoo Pöysti.

Tuomarit ja poliisit koulun penkille digitodisteiden luotettavuutta arvioimaan

Oikeustieteen tohtori Juhana Riekkinen tutki tuoreessa väitöskirjassaan sähköisten todisteiden arvoa rikosprosessissa. Myös ne voivat valehdella.

– Yleensä ajatellaan, että sähköinen tai automaattisesti tuotettu todistusaineisto olisi jotenkin objektiivista ja luotettavaa verrattuna henkilötodisteisiin. Niihinkin liittyy virhelähteitä ja epävarmuustekijöitä, johon tuomareiden pitäisi suhtautua samalla lailla kriittisesti kun henkilötodistajiin, sanoo Lapin yliopistossa tutkijatohtorina toimiva Riekkinen

Tuomareita on viime vuosina koulutettu psykologien avulla arvioimaan, milloin todistaja puhuu totta ja milloin valehtelee. Nyt samaa ajattelutapaa pitäisi toteuttaa digitodisteiden arvioinnissa.

Oikeudenkäynneissä käytetään nykyisin todisteina automaattisesti kertynyttä sähköistä todistusaineistoa, jota syntyy pelkästään sen vuoksi, että älykännykät tuottavat sitä kaiken aikaa. Sitä tuottaa esimerkiksi älypuhelinten paikannusominaisuus, joka kirjaa lokitietona puhelimen sijainnin kaiken aikaa.

Sen lisäksi kännyköiden käyttäjillä on omia sovelluksia, joiden tuottamaa tietoa tarjotaan usein todistusaineistoksi.

Riekkinen sanoo, että molempiin liittyy luotettavuusriski.

Tanskassa jouduttiin ottamaan uuteen käsittelyyn noin 10 000 oikeustapausta, kun kävi ilmi, että puhelimen paikantamiseen käytetyssä ohjelmassa oli bugi, mikä tuotti virheellisen paikannustiedon.

Toinen esimerkki on puhelimen käyttäjän oman sovelluksen tuottamasta todistusaineistosta. Tarkemman selvittelyn jälkeen selvisi, että todiste oli tuotettu manipuloimalla sovelluksen tuottamia alkuperäisiä tietoja

– On siis tietojärjestelmien tuottaman tiedon epävarmuuteen liittyviä luotettavuusongelmia ja sovellusten avulla tapahtuvaa todisteiden manipulointia, sanoo Riekkinen.

Hänen ohjeensa onkin, että tuomareiden pitäisi tarvittaessa turvautua asiantuntijoiden apuun.

– Tietysti tuomareiden pitäisi itsekin ymmärtää tietoteknisistä todisteista ainakin se, millä tavoin ne voivat olla virheellisiä, sanoo Riekkinen.

Samalla kannalla on oikeuskansleri.

– Onko esimerkiksi oikeudenkäyntiin ja rikostutkintaan osallistuvilla poliiseilla riittävä osaaminen arvioida todisteiden luotettavuutta, sanoo Pöysti.

MAINOS

Kommentoi

Monilta puuttuu lakimiehen koulutus,kyllä on vaikea pulliaisen ymmärtää mikä on laitonta puhetta.Loukkaantuvia tulee lisää jotka testaavat poliisia rikos ilmoituksilla,lait pitäs olla selkeitä josta jokainen tietäisi mikä on laitonta ja mikä on laillista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsin merkittävä avaus sananvapauden poistamisessa. Tähän asti on pikkuhiljaa hivutettu, mutta nyt näköjään laitetaan isompaa vaihdetta silmään.

Ja tiedotusvälineet vain hurraavat kehitykselle. Ajatellaanko valtamediassa, että siellä ollaan turvassa kunhan vain tanssitaan aina tarkasti hallinnon pillin tahdissa, ilman pienintäkään soraääntä? Vallan vahtikoira, vai miten se oli? Sylikoira?

Kalevankin juttuja on netissä vuosien ajalta. Onko ihan varmaa, ettei sieltä arkistosta tarpeen vaatiessa saada oikeusjuttua aikaiseksi kun oikein silmin katsotaan?
Asiaa pohdiskellessa tulee muistaa se, että sanat ja sanamuodot ovat näissä oikeudenkäynneissä sivuseikka. Merkitsevää tuomion kannalta on se, mitä syyttäjä katsoo kirjoittajan ajatelleen ja tarkoittaneen sanoja kirjoittaessaan.

Neuvostoliitossa oli sanonta: kun syyllinen on selvillä, rikos kyllä löydetään. Tämänkin artikkelin avauksella lainsäädäntöämme siirretään pykälä tuohon suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti oikeuskansleri ymmärtää viheltää pelin poikki, oikeuslaitoksen järjettömyydelle, hallituksen tahtotilan mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjastot, arkistot ja museot sisältävät loputtomasti "laittomiksi muuttuneita mielipiteitä". Kaupoista puhumattakaan. Niidenkin sisältö pitäisi kaikki käydä läpi ja saattaa "laittomia mielipiteitä" esittäneet ja niitä esillä pitäneet instituutiot vastuuseen. Tähänkö ollaan tultu? Media lammaslaumana seuraa sivusta, kun Orwellin kuvaama vainoharhainen yhteiskunta tekee tuloaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on Sananvapaus joten valtakunnankansleri Jauhiainen ei mahda mitään sille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vapauttaa kuten valtakunnankansleri Toiviainenkin on osoittanut omalla sanomisellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpompaa olisi poistaa kaikki 10 vuotta vanha data joka ei ole ollut uutenakaan tietona tallentamisen arvoinen. Ei pitäisi olla mitään tarvetta säilyttää esimerkisi 10 vuotta vanhoja Juttutuvan keskusteluja. Vanhojen tietojen ja käsitysten varassa eläminen ei ole muutenkaan tervettä. Ei aina edes uuden tiedon. Mitä vähemmän tietoa, sitä enemmän näkee, ymmärtää ja kokee. Ei kukaan meistäkään ole sama kuin meistä tallennettu tieto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mitä vähemmän tietoa, sitä enemmän näkee, ymmärtää ja kokee."

Tuo oli hyvä :)

Pari muuta, eivät ole omaa keksintöäni, käännetty englannista: "Tietämättömyys on siunaus", "Vapaus on orjuutta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa'a!!! koskeeko Ko. asia vain tavallista kansalaista? ja viranomaisia ei tämä asia koske lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koske viranomaisia, eikä teletappi hallitusta, jonka toimien arvostelu on rikollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tolkutonta sallia tällainen lain tulkinta ja taannehtivasti vielä. Kyseessä on totalitarismin kädenojennus ja siitä kädestä ei pitäisi kenenkään ottaa mitään. Kirjat on helpompi polttaa kuin nettisivut poistaa. Mutta mitä sanotaankaan heistä, jotka tänään polttavat kirjoja? Mitä tekevätkään huomenna? Pitäisi tässäkin herätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö ne vastuupoliitikot ja Pöystin kaltaiset virkamiehet, joiden päätösten ja tulkintojen seurauksena suomalainen oikeusjärjestelmä on politisoitunut viedä oikeuteen perustuslain vastaisten toimien vuoksi? Kun emme toimi oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti niin seurauksena on mielivaltaa ja mielivaltaan nämä viimeaikaiset tutkinnat jo viittaavatkin. Nyt olisi jo aika herätä, sananvapaus ei ole itsestäänselvyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi ehdottomasti.
Kukaan ei tee mitään isoissa rikos ja oikeusasioissa. Poikkeusta ei tee edes oikeuskanslerin johtama laitos. Pikkujutuissa edellä mainitut tahot näpertelee ajankuluksi ja huviksi. Meillä on kaikkialla rakenteellinen korruptio ja sitä ei kukaan vahdi eikä kontrolloi. Oikeuslaitos ja oikeusvaltio ovat vain toiveajattelua ja sananhelinää käytännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi, että verkossa se ei ehkä onnistukkaan. Itselläni kotisivut olivat tallentuneet jollekkin palvelimelle, josta niitä ei saanut mikään taho poistettua. (Mm. valtakunnan suurin operaattori) Kymmenen vuoden jälkeen ko. sivut katosivat, ilmeisesti jonkin "koneremontin" myötä. Kannattaa harkita kaksi kertaa mitä nettiin syöttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netissähän on arkistoja, jotka tallentavat jatkuvasti kaikkia mahdollisia nettisivuja. Ne eivät ole operaattorien hallinnassa ja toimivat usein maissa, joista on hankala oikeusteitse alkaa vaatia poistoa. Toki nykyaikana sivustoja on niin paljon, ettei läheskään kaikki enää mahdu yksittäisiin arkistoihin. Näistä on kaiveltu vitsimielessä esimerkiksi Googlen tai muiden tunnettujen palveluiden vanhoja etusivuja esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
49
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
44
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
31
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
26
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
18
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image