Kotimaa

Verk­ko­uu­ti­set: Kokoomuksen sote-malli pohjaa kaupunkeihin ja kuntiin – va­lin­nan­va­paut­ta voidaan lisätä pal­ve­luse­te­lein

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi, että kaupungit ja kunnat kantavat parhaiten vastuun soten uudistamisesta. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.3.2019 16:56
Joonas Kuikka

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen pitää ensi vaalikaudella pohjata kuntapohjaiseen järjestelmään. Vielä viikko sitten kokoomus kannatti maakuntamallia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo siirtäisi sosiaali- ja terveydenhuollon vastuuta kaupungeille ja kunnille.

– Edistämme vahvempien järjestäjien muodostumista vapaaehtoiselta pohjalta. Kuntaliitokset eivät ole ensisijainen tavoite, vaan vahvojen sote-järjestäjien syntyminen, Orpo sanoi Verkkouutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa ei ole tarpeen yrittää saada soten yhteyteen hallinnollista uudistusta, vaan pelkkä sote-palvelujen kehittäminen riittäisi.

Käännös maakuntamallista

Orpo ei halua uutta hallintoa, kuten maakuntahallintoa, vaan palveluja ihmisille. Kyseessä on poliittinen täyskäännös, sillä vielä viikko sitten kokoomuksen puheenjohtaja ainakin virallisesti kannatti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen maakuntamallia.

– Näyttää siltä, että tämänkaltaisten jättiuudistusten tekeminen on lähes mahdotonta. Mitä jos keskityttäisiin puhtaasti sosiaali- ja terveyspalveluihin, Orpo sanoi.

Kokoomus kavahtaa varsinkin ajatusta maakuntaverosta, joka nostaisi Orpon mukaan vääjäämättä suomalaisten kokonaisveroastetta.

Palvelusetelillä valinnanvapautta

Kokoomuksen sote-mallissa kaikenlaisilla toimijoilla pitää olla mahdollisuus päästä terveysmarkkinoille, ei vain suuryrityksillä. Mukana olisivat yksityisten yritysten lisäksi järjestöt ja yhdistykset.

Kokoomuksen mukaan terve kilpailu jalostaa kaikkien sosiaali- ja terveysalan toimijoiden palveluita.

Ihmisten valinnanvapautta voidaan parantaa lisäämällä palveluseteleiden käyttöä huomattavasti nykyisestä. Palveluja on Orpon mukaan kehitettävä potilaiden näkökulmasta. Valinnanvapaudella he voivat vaikuttaa hoitoonsa.

Kokoomus lupaa julkaista tarkat sote-linjaukset 20. maaliskuuta.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt tarvitaan jo ulkopuolisten puuttumista Kymenlaakson Erikoissairaanhoitoa yli 6 kk odottaneet 10 000 asukasta kohden.
YLI 11 kuukautta odotusaika .
Kymenlaakso siis ykkösenä sieltä häntäpäästä.
THL tutkimus lähteenä.
Koko maan keskiarvo vähän yli 2 kk.
Tilanne on kestämätön ja vaarallinen hoitoa tarvitseville ihmisille
Kymenlaakson sote on täysin epäonnistunut ja vienyt Kouvolasta pienimmätkin leikkaukset ja erikoissairaanhoidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on SDP rähmällään maalaisliittoon. Ihan hävettää tuommoinen yhteinen hallituskiima. Kokoomuksen sote-malli sen sijaan on toteuttamiskelpoinen: Siinä ei ainakaan rakenneta kolmatta julkishallinnon tasoa - niin kuin maalaisliitto-demarien mallissa. Mutta voiko kokoomukseen enää luottaa kun se oli Sipilän kanssa pettämässä kaupunkilaisäänestäjät juuri äsken vielä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareilla aivan hirveän älykäs sote-malli. Pitäisi tietää kuka sen on keksinyt? Älykössä on ihan pääministeriainesta, ellei peräti seuraavalsi presidentiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä yrittää 18 alueen pohjalle vieläkin, mutta keskittykää soteen eikä kok. + kepu politikointiin. Säälittävää pelata tällaista peliä vuodesta toiseen. Mutta ei kiitos lisää politiikkaa ja yhtä polittista tasoa enää jota voidaan myös maakunnaksi kutsua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dejavu. Tätähän kokeiltiin jo Kataisen hallituksen aikana. Törmäsi arvatkaa mihin - perustuslakiin. Kuntapohjainen systeemi ei takaa riittävän leveitä hartioita maksumiehelle. Juuri siksi piti valita maakuntamalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus joutui tuuliajolle Kokoomuksella on Myyrä tuolla meidän yhteisessä Pääkaupungissamme jota Orpon sakki kuunteli, äsken katsoin ylen uutisia jossa tuleva pääministeri ehdokas Rinne sanoi kannatavansa 18 maakuntaa mutta eri nimellä 18 sotekuntaa. tuo on lähempänä Keskustaa tuo Luku 18 on ainakin sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kunnille annettu valinnanvapautta päättää miten Sotensa haluavat järjestävät? Miten hoitotakuu tai hoituturva esim. Utsjoella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt kuulostaa ihan järkevältä. Kepun mammuttimaakuntahallinnossa pärjäisi vain byrokratia ja poliitikot, ei asiakas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntamallissa järjestäjien määrä 18, kuinka monta kokoomuksen mallissa. Selvästi enemmän.
Kuntien tilannetta kokoomuksen malli ei paranna yhtään. Vanha laulu jatkuu myös yritysten osalta. Suuryrityksille edelleen markkinat avoinna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkoon yritys iso tai pieni kaikki samalla viivalla kilpailutilanteessa laatu ja hinta ratkaisee ei sdp taskujen tyhnennysmalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia luoteistuuli on voimakasta aamuyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image