Kotimaa

Verk­ko­uu­ti­set: Kokoomuksen sote-malli pohjaa kaupunkeihin ja kuntiin – va­lin­nan­va­paut­ta voidaan lisätä pal­ve­luse­te­lein

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo linjasi, että kaupungit ja kunnat kantavat parhaiten vastuun soten uudistamisesta. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.3.2019 16:56
Joonas Kuikka

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen pitää ensi vaalikaudella pohjata kuntapohjaiseen järjestelmään. Vielä viikko sitten kokoomus kannatti maakuntamallia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo siirtäisi sosiaali- ja terveydenhuollon vastuuta kaupungeille ja kunnille.

– Edistämme vahvempien järjestäjien muodostumista vapaaehtoiselta pohjalta. Kuntaliitokset eivät ole ensisijainen tavoite, vaan vahvojen sote-järjestäjien syntyminen, Orpo sanoi Verkkouutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa ei ole tarpeen yrittää saada soten yhteyteen hallinnollista uudistusta, vaan pelkkä sote-palvelujen kehittäminen riittäisi.

Käännös maakuntamallista

Orpo ei halua uutta hallintoa, kuten maakuntahallintoa, vaan palveluja ihmisille. Kyseessä on poliittinen täyskäännös, sillä vielä viikko sitten kokoomuksen puheenjohtaja ainakin virallisesti kannatti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen maakuntamallia.

– Näyttää siltä, että tämänkaltaisten jättiuudistusten tekeminen on lähes mahdotonta. Mitä jos keskityttäisiin puhtaasti sosiaali- ja terveyspalveluihin, Orpo sanoi.

Kokoomus kavahtaa varsinkin ajatusta maakuntaverosta, joka nostaisi Orpon mukaan vääjäämättä suomalaisten kokonaisveroastetta.

Palvelusetelillä valinnanvapautta

Kokoomuksen sote-mallissa kaikenlaisilla toimijoilla pitää olla mahdollisuus päästä terveysmarkkinoille, ei vain suuryrityksillä. Mukana olisivat yksityisten yritysten lisäksi järjestöt ja yhdistykset.

Kokoomuksen mukaan terve kilpailu jalostaa kaikkien sosiaali- ja terveysalan toimijoiden palveluita.

Ihmisten valinnanvapautta voidaan parantaa lisäämällä palveluseteleiden käyttöä huomattavasti nykyisestä. Palveluja on Orpon mukaan kehitettävä potilaiden näkökulmasta. Valinnanvapaudella he voivat vaikuttaa hoitoonsa.

Kokoomus lupaa julkaista tarkat sote-linjaukset 20. maaliskuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt tarvitaan jo ulkopuolisten puuttumista Kymenlaakson Erikoissairaanhoitoa yli 6 kk odottaneet 10 000 asukasta kohden.
YLI 11 kuukautta odotusaika .
Kymenlaakso siis ykkösenä sieltä häntäpäästä.
THL tutkimus lähteenä.
Koko maan keskiarvo vähän yli 2 kk.
Tilanne on kestämätön ja vaarallinen hoitoa tarvitseville ihmisille
Kymenlaakson sote on täysin epäonnistunut ja vienyt Kouvolasta pienimmätkin leikkaukset ja erikoissairaanhoidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on SDP rähmällään maalaisliittoon. Ihan hävettää tuommoinen yhteinen hallituskiima. Kokoomuksen sote-malli sen sijaan on toteuttamiskelpoinen: Siinä ei ainakaan rakenneta kolmatta julkishallinnon tasoa - niin kuin maalaisliitto-demarien mallissa. Mutta voiko kokoomukseen enää luottaa kun se oli Sipilän kanssa pettämässä kaupunkilaisäänestäjät juuri äsken vielä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareilla aivan hirveän älykäs sote-malli. Pitäisi tietää kuka sen on keksinyt? Älykössä on ihan pääministeriainesta, ellei peräti seuraavalsi presidentiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan sitä yrittää 18 alueen pohjalle vieläkin, mutta keskittykää soteen eikä kok. + kepu politikointiin. Säälittävää pelata tällaista peliä vuodesta toiseen. Mutta ei kiitos lisää politiikkaa ja yhtä polittista tasoa enää jota voidaan myös maakunnaksi kutsua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Dejavu. Tätähän kokeiltiin jo Kataisen hallituksen aikana. Törmäsi arvatkaa mihin - perustuslakiin. Kuntapohjainen systeemi ei takaa riittävän leveitä hartioita maksumiehelle. Juuri siksi piti valita maakuntamalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus joutui tuuliajolle Kokoomuksella on Myyrä tuolla meidän yhteisessä Pääkaupungissamme jota Orpon sakki kuunteli, äsken katsoin ylen uutisia jossa tuleva pääministeri ehdokas Rinne sanoi kannatavansa 18 maakuntaa mutta eri nimellä 18 sotekuntaa. tuo on lähempänä Keskustaa tuo Luku 18 on ainakin sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kunnille annettu valinnanvapautta päättää miten Sotensa haluavat järjestävät? Miten hoitotakuu tai hoituturva esim. Utsjoella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt kuulostaa ihan järkevältä. Kepun mammuttimaakuntahallinnossa pärjäisi vain byrokratia ja poliitikot, ei asiakas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntamallissa järjestäjien määrä 18, kuinka monta kokoomuksen mallissa. Selvästi enemmän.
Kuntien tilannetta kokoomuksen malli ei paranna yhtään. Vanha laulu jatkuu myös yritysten osalta. Suuryrityksille edelleen markkinat avoinna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkoon yritys iso tai pieni kaikki samalla viivalla kilpailutilanteessa laatu ja hinta ratkaisee ei sdp taskujen tyhnennysmalli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
15:11
Liisa Jaakonsaari valittiin Oulun yliopiston hallitukseen – "On tärkeää puolustaa tiedettä ja tutkimusta"
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
18
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
16
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
12
Vahva Euroopan unioni selvisi vaalien voittajaksi Suomessa – EU-myönteiset ryhmät joutuvat kuitenkin yhdistämään voimiaan parlamentissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image