Kotimaa

Verk­ko­ka­las­tuk­sen ym­pä­ri­vuo­tis­ta kieltoa saimaannorpan elinalueille tuskin saadaan heti – "Heinäkuu on se kriittinen aika"

Saimaannorppa on pääosissa myös Juha "Watt" Vainion kappaleessa Vanhoja poikia viiksekkäitä, joka kuvailee miehen ja saimaannorpan ystävyyttä ja yksin jäämistä. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 7.7.2019 15:52
Minna Akimo

Saimaannorppa vetoaa suomalaisten tunteisiin traagisuudellaan ja erakkomaisella, mutta uteliaalla luonteellaan, sanoo Suomen Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen.

Ympärivuotisen verkkokalastuksen kieltäminen saimaannorpan elinalueilla tuskin toteutuu vielä lähivuosien aikana, sanoo Suomen Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen.

– Luulen, ettei aika ole vielä poliittisesti kypsä verkkokalastuksen ympärivuotiselle kieltämiselle saimaannorpan elinalueilla. Tämä on kuitenkin Suomen Luonnonsuojeluliiton tavoite pitkällä aikavälillä, Tiainen sanoo.

Tiainen iloitsee verkkokalastuksen kieltämistä vaativasta kansalaisaloitteesta, joka etenee ajallaan eduskunnan käsittelyyn.

Kansalaisaloite tehtiin heti sen jälkeen kun uutisissa kerrottiin, että heinäkuun alussa Saimaalta löytyi neljä verkkoihin kuollutta kuuttia. Kansalaisaloite keräsi hetkessä 50 000 nimeä

– Kansalaisaloite auttaa ja antaa paineita rajoitusten kiristämiselle, vaikka verkkokalastuksen ympärivuotista kieltoa ei saadakaan. Nyt käsittelyn menevät aloite antaa paineita sille, että verkkokalastuskielto ulottuisi koko heinäkuulle, Tiainen sanoo.

Tällä hetkellä verkkokalastus on kielletty huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun, mutta Tiaisen mukaan kieltoaika ei ole riittävän pitkä.

– Kun rajoitus loppuu kesäkuun alussa, se näkyy heti siinä, että kuutteja jää verkkoihin. Heinäkuu on se kriittinen aika, hän lisää.

Rajoitus kireämmäksi ehkä jo ensi vuonna

Tiaisen mukaan teoriassa on mahdollista, että pidennetty rajoitusaika voitaisiin saada käyttöön jo ensi vuoden kesällä.

Tämä liittyy maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän lupaukseen perustaa heti syksyllä saimaannorppa- ja kalastustyöryhmä, joka alkaa valmistella seuraavaa kalastusrajoituksiin liittyvää asetusta.

– Jos työryhmällä on riittävästi tahtoa, ensi vuoden heinäkuu voitaisiin saada rajoituksen piiriin.

Paikallisille jaettiin norppaturvallisia katiskoja

Suomen Luonnonsuojeluliitto jakoi lauantaina Puumassa yli 130 norppaturvallista katiskaa. Samalla ihmiset saivat luovuttaa vanhoja kalaverkkojaan pois ja sitoutua saimaannorpan suojelemiseen.

Vaikka iso osa Saimaalla liikkuvista ja siellä kalastelevista ihmisistä haluaa suojella uhanalaista eläintä, alueelta löytyy edelleen niitä, jotka eivät tapojaan halua muuttaa.

Tiaisen mukaan usein kyse on iäkkäämmistä miehistä, jotka ovat verkkokalastaneet Saimaalla ikänsä.

– He eivät luota tutkimukseen eivätkä ulkopäin tulevaan tietoon, vaan he luottavan omaan kotiseutuelämäänsä ja kokemukseen, jonka ovat alueella saaneet. Kun heille tullaan ulkoapäin sanomaan, että verkkokalastus pitäisi lopettaa, niin vastarinta on siellä noussut.

– Nämä ovat niitä, jotka ovat sanoneet, ettei heitä hetkauta pätkään, jos norppa jää heidän verkkoonsa, Tiainen kertoo.

Suomalaisille norppa on myyttinen eläin

Huoli norppakannan suojelemisesta kertoo suomalaisten lämpimästä suhteesta saimaannorppaan.

Tiaisen mukaan eläimeen liittyy jotain mystistä, joka puhuttelee ihmisiä. Saimaannorppa on samaan aikaan utelias ja erakkomainen luonne.

– Saimaannorpassa on suomalaisiin vetoavaa traagisuutta ja erakkomaista. Sanotaan, että jo norpan kohtaamisessa on jotain merkillistä mystisyyttä, koska todellisuudessa eläimen voi kohdata harvoin, Tiainen sanoo.

Tällä hetkellä saimaannorppia arvioidaan olevan noin 380–400 yksilöä. Ympäristöministeriön mukaan verkkokalastus on saimaannorpan suurin uhka.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) ja metsähallitus ovat vedonneet kalastajiin, etteivät he verkkokalastaisi norppavesillä heinäkuussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ihmiset hurahtelevat mukamas hyvän asian puolesta. Norppakanta on lisääntynyt nykyisillä suojelumääräyksillä aivan mukavasti. Muutaman kuutin kuolema ei kannan lisääntymisen kannalta vaikuta yhtään mitään. Esityksellä tehdään vain kiusaa saimaan alueen mökkiläisille ja ranta-asukkaille. Se norppa-alue alkaa Joensuun kaupungin edustalta Pyhäselältä jatkuu Orivedelle, puruvedelle , pihlajavedelle siitä edelleen suursaimaalle ja piensaimaalle. Se on noin 200 kilometriä pituussuunnassa vesistöaluetta. Saimaalla on tilaa kalastajille ja norpille esityksellä vain pilataan ihmisten asenne norpan suojeluun. Ranta-asukkaalle ja mökkiläiselle kuuluu kalaruoka siinä missä norpallekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joku kalastaja sanoi jossain, ettei Heinäkuun kattava kielto vielä paljoa haittaisi.
Eli ensi kesälle vaikka kokeiluna (joka tietenkin jää pysyväksi) kielto myös heinäkuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas hylje karannut käsistä, mietikä niitä ihmisiä jotka viitsivät vielä kalastaa heille tärkeä ruuan lisä. Vihervasurit vouhottaa ettei lihaa saa syödä eikä kalaa saa pyytää. Kohta varmaa marjojen poimintakin kielletään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä norppia on ihan riittävästi vaikka muutama kuutti jääkin verkkoihin. Turha alkaa mitään verkkokieltoja edes suunnitelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölynpölyä.
Viranomainen voi määrätä vaikka huomenna väliaikaisen kiellon verkkokalastukselle ko alueilla siksi kunnes lakikäsittely on valmis.
Kyse on pelkästään tahosta ja toimintakyvystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:00
Kaksi hirveä tippui jäihin Pudasjärvellä – pelastustoimet käynnissä
12:00
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
11:39
Aholle hirmutehot Carolinan kotivoitossa, viiden tehopisteen ilta oululaisen NHL-uran ensimmäinen – Myös Donskoi tehtailemassa ennätyspisteet jo kauden puolivälissä
11:00
Vanhat kuvat: Itsenäisyyspäivänä Oulussa seurattiin oman varuskunnan paraatia ja villiinnyttiin Leipätehtaan rock-konsertissa
9:00
Essee: Saan lapsen – mutta minulla ei ole oikeutta kehottaa muita tekemään samoin Tilaajille
9:00
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
8:58
Autoilija törmäsi omakotitalon seinään Raahen keskustassa – kuljettaja pakeni paikalta
45
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
36
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
32
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
30
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
11
Palkkatuen kuntalisä työnantajien tietoisuuteen Lukijalta
10
IS: Sixten Korkman ja Maria Romantschuk menivät naimisiin – häävalssi tansittiin Linnan juhlissa
9
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image