Kotimaa

Ve­nä­läis­me­dia: Putinin Suomen-vierailu oli viileä

Vladimir Putin ja Tarja Halonen tapasivat keskiviikkona Mäntyniemessä.
Kotimaa 4.6.2009 13:27
STT, MIRJA SIPINEN

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin Suomen-vierailua seurasi paikan päältä kymmeniä suuria venäläisviestimiä, muun muassa sanomalehti Kommersant, uutistoimistot Interfax ja Ria Novosti sekä suurimmat tv-kanavat.


Monet niistä arvioivat Putinin ja Vanhasen tapaamisen tunnelman jääneen kalseaksi. Venäläismedian mukaan välejä hiersivät pysähtyneet puutullineuvottelut, Suomen tiukat ympäristövaatimukset Nord Stream -kaasuputkelle sekä Anton-pojan Suomeen tuonnista syntynyt kiista.


Suurimman huomion venäläismediassa varasti Suomen ja Venäjän välisten suhteiden sijaan kaasukiista Ukrainan kanssa. Putin vihjasi Suomen-vierailullaan, että kaasuntulo Ukrainaan voi katketa jo kesä-heinäkuussa maksamattomien kaasulaskujen takia.

Kommersant tyrmäsi vierailun kokonaan

Yksi Venäjän valtalehdistä, sanomalehti Kommersant, suorastaan ryöpytti koko tapaamisen.


– 31 miinaa pinnan alla eli kuinka pääministeri Vanhanen yritti murentaa Putinin itsevarmuuden, lehti otsikoi.
Otsikko viittaa Vanhasen mainintaan siitä, että Suomenlahdella on edelleen 31 miinaa, jotka täytyy purkaa ennen putken rakentamista. Vanhanen luetteli useita muitakin kaasuputkihankkeen kynnyskysymyksiä.


Kommersantin tulkinnan mukaan Putin näytti tässä vaiheessa jo selvästi ärsyyntyneeltä, ja hän näpäyttikin takaisin:
– Kollegani tuntee asian paremmin kuin minä, hän on näköjään löytänyt kaikki miinat ja pidellyt niitä käsissään…


Putinin kuvaillaan lähteneen Säätytalolta ”keskustelun tasoon tyytymättömänä”. Kommersant ihmetteli myös Helsingissä nähtyjä pieniä mielenosoituksia, joista kirjoittaja sai aiheen sanoa, etteivät suomalaiset ”osaa käyttäytyä asiallisesti” valtiojohdon vierailuilla päin vastoin kuin esimerkiksi japanilaiset.


Kommersantin mielestä tunnelma Mäntyniemessä presidentti Tarja Halosen kanssa oli paljon parempi kuin Säätytalolla Vanhasen kanssa.


– Oli selvää, että tässä residenssissä ratkaistaan ne kysymykset, joita on koko päivä puitu säätytalolla, lehti arveli.


Räväkässä jutussa oli kuitenkin myös muutamia puhtaita asiavirheitä. Kirjoittaja oli muun muassa ymmärtänyt väärin, että Anton-pojan Suomeen auttanut suomalaisdiplomaatti olisi itse pojan isä.

Kaasuputkihanke hajotti mielipiteet

Venäjän virallinen lehti Rossijskaja Gazeta puolestaan piti pääministerien välejä hyvinä, ”jopa niin, että Vanhanen kutsui Putinin kalaan”. Lehti totesi kuitenkin, että ”ilmeisesti sillä ei ole vaikutusta maiden suhteisiin, ei ainakaan Suomen ja Venäjän kohdalla”.


– Ongelmat nousivat esiin kaasuputken rakennushankkeessa. Vanhanen luetteli pitkään kaikkia putken vaatimia ympäristövaatimuksia, lehti kirjoittaa.


Vremja Novostei -uutispalvelun mukaan Putin ei nähnyt kaasuputken rakentamiselle ainuttakaan estettä, mutta ”tätä Vanhanen ei halunnut kuulla, varsinkaan julkisesti”, lehti kirjoittaa.


Telegraph-konsernin sanomalehti Gazeta tulkitsi tunnelman päinvastoin ja otsikoi: ”Nyt suomalaiset pitävät Nord Streamista”. Lehti arvioi, että Suomi luultavasti myöntyy putken rakentamiseen.


Anton-kiistan osalta lähes kaikki venäläismediat siteerasivat Putinin tokaisua, jonka mukaan kuljetuksessa avustaneen suomalaiskonsulin pitäisi jättää diplomaatin tehtävät ja mennä töihin kirkkoon.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Höhhöh, mitä teistä kukaan muka mitään ulkopoliitikasta ymmärtää? Parempi kysyä itseltään, onko tämä nyt niin tuttu asia, että käyn kommentoimaan asiantuntemustani... Jotkut ihmisethän tietävät asioista kaiken - tosiasiassa he eivät tunne edes itseään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kannattaa pitää tiukkaa linjaa, mutta myös osata taipuakin joissakin asioissa. Ei jollai puuttinilla kiinnosta anttoni poika piste. mutta vanhane joutaa tän kauden jälkeen vaihtoon. samoten suurin osa nykysistä ministereistä. jan vapaavuori vois silti jatkaa :) uskalsi pistää sukarille hanttiin tietyisä asioisa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka munta muuta suomalisten lasta on tavoitettamattomissa Venätällä. Isakson Kemistä oli vasta telkussa. Anna-Liisan poika, mutta ei löydy vastausta suuresta maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuis, että "Lukija" olisi aito sossu äärivasemmalta ja tunnustaa DDR:n aikaiset Putin/Halonen suhteet Suomen eduksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sivusta seurannut No todella olet sivusta seurannut jutustelustasi päätellen. Et huomannut sitäkään kuinka hermostunut ruusun...eikun vanhanen oli kun tuli tapaamisesta lehdistön eteen Putinin kanssa...Taisi olla ke ke ke keskustelu vähän yksi pu pu puoleista ? Ky ky kyllä pitäisi olla di di di diplomaattisempi henkilö asioita hoitamassa tällaisen suurvallaan e e e e e e edustajan kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhanen toimi aivan oikein. Kissa täytyy nostaa pöydälle, muutoinhan on yksi hailee mitä puhutaan. Sitäpaisti Vanhanenhan kutsui Putinin kalaan Suomeen, joten aivan asiallisesti hän käyttäytyi. Olen muuten sitä mieltä, että Anton-pojan tapaus on kärpäsen kakka Putinin asialistoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

matti poikee vanahasen akan poika on juuri tyypillinen jopa professööörinkin pikku poika joka ei hallitse sosiaalista kanssa käymistä kenenkään kanssa. yksityiselämä tarjoaa maukkaita juttuja mauttomuudessaan kaiken lisäksi! henkilökohtaisesti sosiaali - psyokologinen tilanne taju täysin onnetonta! ps. uusi-suomi juttu tupassa joku sanoikin älykkkäästi jo kahdesti eronneesta merkantti päällikkö tason naisesta että kuha uiskentelee kaislikosta meleko pian kun mattti setällä ei tittelietä - piakkoin valitettavan peijakkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppiipahan herrajoukko hyräilemään Suomessa, ei se nykyajan venäjänkään tarvi kyykistellä itsevaltiaiden edessä,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläismedia sanoi juuri, että: Kommersantin mielestä tunnelma Mäntyniemessä presidentti Tarja Halosen kanssa oli paljon parempi kuin Säätytalolla Vanhasen kanssa. — Oli selvää, että tässä residenssissä ratkaistaan ne kysymykset, joita on koko päivä puitu säätytalolla, lehti arveli. Miksi siis Halosta räksytätte? Vanhanenhan tässä taas töppäsi ja sai Putinin ärtymään turhalla jauhamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stub ja Vanhanen on kallis parivaljakko Suomen talouselämälle. On typerää harjoittaa salakuljetusta diplomaatin avustuksella. Olisivat edes tuominneet moisen touhun. Nyt tullitarkastukset suomalaisautoihin vaan tehostuvat ja hidastuvat entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jippu 15:21! Ja sinä häpeäksi suomen kielelle. Suomi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halonen sai odottaa putinin tapaamista 2 tuntia sovitusta. Seuraavalla kerralla putin kävelee ohi halosen ja kysyy tovereilta kuka on halonen. Matti V hoiti asiansa putiniin asiallisesti. Halonen lässytti, lässyttämällä ei ajeta suomen etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kissa on uskallettava nostaa pöydälle, oli kyseessä vaikka mikä suurvalta tahansa, tältä osin Vanhasen toimina avoimin kortein on oikeutettua ja mitä Antonin kiistaan tulee sehän on yksittäistapaus joka ei saa hiertää Venäjän ja Suomen suhteita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki maat, joiden talousalueen läpi kaasuputki on suunniteltu menevän tekevät täsmälleen samanlaisen ympäristöselvityksen kuin Suomi. Venäläisten tiedossa on ollut, että Suomella ei ole poliittisia syitä vastustaa putken vetämistä Suomen talousalueen läpi, jos siitä ei aiheudu merkittäviä ympäristöhaittoja. Venäläisten milelestä ympäristövaikutuksillle ei pitäisi antaa mitään arvoa, jos taloudelliset ja jmuut seikatt puhuvat rakentamisen puolesta. Se on selvää, että Suomi ei uskalla ympäristöhaittaperusteilla estää putken rakentamista, koska sillä olisi niin suuria negatiiivisia vaikutuksia Suomen ja Venäjän välisiiin suhteisiin. Toista maata ovat Ruotsi ja Baltian maat, jotka varmasti estävät putken rakentamisen oman talousalueen läpi, jos rakentamisesta tulee ympäristö-tai turvallisuuspoliittisia haittoja. Venäjän ei ole syytä olla huolta Suomen kannasta vaan Baltian maiden ja Ruotsin. Näiden maiden ei tarvitse pelätä suhteiden viilenimistä, koska ne ovat jo valmiiksi viileät. Ruotsille Venäjä ei ole kovin tärkeä rkeä kauppakumppani ja Ruotsilla ei ole onneksi yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin siinä käy, kun kulttuurierot kohtaavat. Toinen hallitsee diplomatian, toinen ei. Tässä tilanteessa Halonen vei pisteet, Vanhanen tyri. Tiedä sitten, kumpi on parempi toimimaan Suomen edustajana ulkomailla. Neuvottelutaito olisi hyvä opetella, kun tuolla tasolla liikutaan. Suomessa on siirrytty sanelupolitiikkaan Vanhasen kaudella. Ei hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image