Kotimaa

"Venäläiset ovat kauhean kiin­nos­tu­nei­ta, missä sakon voi maksaa heti" – Virolaisille Suomessa rapsahtaneet sakot jäävät enimmäkseen maksamatta

Ylinopeuksiin reagoiva peltipoliisi on välähtänyt ulkomaan kilvissä olevien ajoneuvojen kohdalla Suomessa vuosittain yli 20 000 kertaa. KUVA: Hanna Laasanen
Kotimaa 22.10.2019 6:00
Virpi Niemistö

Sakot voivat vaikuttaa viisumin saantiin, minkä arvioidaan lisäävän Suomen itänaapurin kansalaisten maksuhalukkuutta. Viro on ensimmäinen vieras valtio, jonka kansalaisille Suomen poliisi lähettää muistutuskirjeitä rästissä olevista sakoista.

Venäläiset maksavat selvän enemmistön Suomessa saamistaan sakoista. Esimerkiksi viime vuodelta venäläiset ovat maksaneet sakoistaan 84 prosenttia, käy ilmi Oikeusrekisterikeskuksen tilastoista. 

Luvussa on nähtävissä hienoista nousua vuodesta 2015 lähtien.

Tämän vuoden osalta maksuprosentti on 78, mutta Oikeusrekisterikeskuksesta muistutetaan, että maksukertymän syntyminen on tänä vuonna vielä kesken.

Venäläisille kirjoitettiin Suomessa viime vuonna yhteensä 6 600 sakkoa, ja tänä vuonna elokuun loppuun mennessä venäläisille oli kertynyt reilut 3 900 sakkoa.

Toisin kuin venäläisiltä, virolaisilta jää suurin osa Suomessa saaduista sakoista kuittaamatta. Viime vuodelta he ovat maksaneet ainoastaan 38 prosenttia sakoistaan.

Edellisvuonna 2017 virolaiset maksoivat joka toisen heille kirjoitetuista sakoista. Toisaalta viime vuonna virolaisille annettiin yli 3 000 sakkoa, mikä on huomattavasti vuotta 2017 enemmän.

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan merkittävä osa näihin tilastoihin lasketuista rikesakoista, sakkomääräyksistä ja rangaistusmääräyksistä määrätään liikennerikkomusten perusteella.

Viisumi uhattuna

Syytä venäläisten halulle maksaa sakkoja voi hakea siitä, että sakot voivat olla esteenä venäläisten viisumin saannille Suomeen.

– Venäläiset maksavat sakkojaan pääasiassa siitä syystä, että he haluavat tulla Suomeen vielä uudestaan. Heidän viisumin saantinsa vaikeutuu huomattavasti, jos heillä on täällä keskeneräisiä asioita, kuten maksamattomia sakkoja, toteaa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin.

– Venäläiset ovat kauhean kiinnostuneita, missä sakon voi maksaa jo sillä hetkellä, kun he sen saavat. Heille ehditään usein antaa sakko tiedoksi jo heidän täällä ollessaan, hän jatkaa.

Ulkoministeriön mukaan viisumin myöntäminen perustuu kokonaisharkintaan, jonka osana ovat mahdolliset maksamattomat sakot Suomeen.

– Henkilöllä saattaa olla sakkoja vuosikymmenten takaa, mutta tuskin sellaisella on merkitystä. Jos taas henkilöllä on ihan koko ajan maksamattomia sakkoja, niin kyllä ne sakot pyydetään maksamaan siinä viisumihaun yhteydessä, yksikönpäällikkö Virpi Kankare kertoo.

Toimivalta ulottuu rajalle

Poliisihallituksen Arvelin tähdentää, että sakkojen täytäntöönpanosta annetun lain mukaan Suomessa annettu sakko pitää aina maksaa.

– Virolaisilla ei ole viisumin saannin kaltaista motivaattoria kuten venäläisillä, koska he ovat osa Schengen-aluetta. Tärkeää on ymmärtää, että Suomen poliisi suhtautuu sakkojen maksamiseen äärimmäisellä vakavuudella.

– Aika moni Suomessa autoilevista virolaisista käy täällä töissä, joten asia on joka tapauksessa vireillä, eivätkä he pääse sitä pakoilemaan, Arvelin muistuttaa.

Viro on ensimmäinen maa, johon poliisi on lähettänyt ylinopeussakkoilmoituksia Suomessa kaahaamisesta. Elokuun puoliväliin mennessä poliisi oli toimittanut Viroon vähän yli 300 ylinopeusilmoitusta (LM 20.8.).

Ilmoituksessa pyydetään toimittamaan poliisille Suomessa oleva osoite. Vaihtoehtoisesti sakon voi noutaa poliisin palvelupäivystyksestä Helsingistä tai hakea se joltain muulta Suomen poliisiasemalta.

Suomen poliisilla ei ole toimivaltaa lähettää varsinaista sakkoa ulkomaille.

Kymmeniä tuhansia

  • Poliisin liikenneturvallisuuskeskus käsittelee vuosittain noin puoli miljoonaa ylinopeusepäilyä, jotka ovat peräisin automaattisesta liikenteenvalvonnasta. Reilut 20 000 näistä tapauksista koskee ulkomaisissa kilvissä liikkuvaa autoa. Suuri osa ylinopeuksista hoituu rikesakkoina.
  • Viro on ensimmäinen vieras valtio, johon Suomen poliisi lähettää ylinopeussakkoilmoituksia. Käytäntö alkoi viime kesänä.
  • EU-maiden ja Pohjoismaiden välillä toimii myös sakkojen täytäntöönpanojärjestelmä.
  • Menettely koskee vain sakkoja, jotka ovat Suomen määrittelemin kriteerein täytäntöönpanokelpoisia.
  • Jos sakko on saatu EU-alueella, voi kyseisen maan viranomainen pyytää Suomelta sakon tunnustamista. Sakon saaneelle henkilölle lähetään päätös, jos tällainen tunnustaminen on tehty. Sen jälkeen hän saa valitusosoituksen.
  • Jos sakon joutuu maksamaan Suomessa, rahasumma jää Suomen valtiolle.
  • Sakkoa ei voida postittaa, koska rikosoikeudellisia seuraamuksia ei voi lähettää ulkomaille.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Suomalaiset eivät maksa esim. Ruotsissa saamiaan sakkoja, niitä on perimättä Suomessa asuvilta usean vuosikymmenen ajalta ja nyt ne ovat vanhentuneita Ruotsin valtion saamatta jääneitä rikesakkotuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sain Ruotsissa pysäköintivirhemaksun muutama vuosi sitten. Maksoin sen, kuten olisin tehnyt täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mihinkä tilastoon tuo perustuu, vai keksitkö tilaston ihan omasta päästäsi. Kerrohan suomalaisia joiden 70-luvulla tulleita parkkisakkoja ovat ruotsalaiset perinneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Intiassa opettelin mottoripyörällä ajon, vaikka ei ollut korttia.
Olen yhä elossa ja siksi katson oppineeni hiljaisen hyssyttelyajon alkeet.
Tuli kuitenkin päivä, jolloin Poliisi tuli kyselemään korttia.
"Jäi Suomeen keittiön pöydälle lähtökiireissä" valehtelin.
Poliisi antoi kaksi mahdollisuutta, joko maksaa, tai kutsutaan auto.
Poliisi pyysi 200 rupiaa, eli 2 euroa.
"Ei ole kuin 60 rupiaa käteistä" sanoin ja Poliisi hamusi olkapäätään, jossa oli "Walkie Talkien" mikrofoni.
"Löysin" sitten yllätäen lisää rahaa ja maksoin Poliisille.
Mitään sakkokaavaketta tai kuittia en saanut, mutta sain jatkaa matkaani...
Myös ulkona tupakointi on Goalla kiellettyä, asetus vuodelta 1992 muistaakseni.
Minut ja saksalainen turisti pidätettiin ja sakotettiin.
Koska Saksa on hyvä maa ja minäkin olen Suomesta, niin saatiin 50% alennusta sakkoihin!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme vässyköintiä tämä Suomen touhu. Niin tässäkin asiassa. Kyllä meiltä peritään sakot esim. Saksasta ja Suomen poliisi oikein auttaa näissä tilanyteissa. On se kumma mikä siinä on, ettei noilta ulkomaisilta saada niitä sakkoja perittyä. Ei pitäisi päästää maahaan jos sakot on maksamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Venäläiset ovat kauhean kiin­nos­tu­nei­ta, missä sakon voi maksaa heti"

Jos Suomi ja Suomen poliisi olisi riittävän monikulttuurinen, tämmöisiä ihmettelyjä ei tarvitsisi lehdistä lukea. Todellisissa monikulttuureissa on normaalia arkea, että sakon voi maksaa samantien käteisellä sakon antaneelle poliisille. Heti maksamalla saa alennustakin, kun auttaa säästämään yhteiskunnan resursseja turhasta paperinpyörityksestä.

Niin varovasti ei kukaan voi ajaa, etteikö joskus jostain syystä sakkoa saisi. Tällöin pika-maksun mahdollisuus on kätevä kaikille osapuolille. Toivottavasti pian Suomessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asun Kanadassa.Yhtenä kesänä vierailimme sukulaisissa USAssa. Vastaan tuleva poliisi pysäytti ja antoi 20 sakon ylinopeudesta. Vaati rahan heti , antoi kuitin ja sillä siisti. Tää Suomen homma paperitöineen on niiin suomalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjälläkin miliisit keräävät rahat heti ja vain käteinen kelpaa. Samahan ne olisi Suomessakin kerätä rahat kuleksimasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just näin vaatii vaan lakumuutoksen ja en usko että siellä Suuressa ja Mahtavassa kaikki raha päätyy valtion kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan yksinkertainen asia. Sakko maksetaan heti, tai jos ei löydy rahaa niin auto jää siihen ja saa lähteä kävellen jatkaan matkaa. Sen jälkeen maahantulokielto. Kyllä tämä on yksinkertainen asia hoitaa jos on tahtoa. Ja sama myös oman maan kansalaisille sakot maksettava heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä suomalaista munattomuutta. Oman maan kansalaisille on kyllä tiukat säännöt ja liikennevaloissa suhteellisen kovat rangaistukset, mutta ulkomaalaisille ihan sama mitä täällä tekevät. Kuinka tämä yhteiskunta voikin olla näin kieroutunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, kansalaisille on tiukka meno, kuri ja "ärrjestys" kuin mummon ahterissa, mutta...
RUK:n käyneet kytät vain jatkavat "jarittamista", kuin lakia ei olisi lain!
Vantaan alumininen koirankoppi on kieroutumien pyhättö .. ja kallis sellainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No poliisille maksupääte sinne maijaan, onhan siellä muutakin ammattiin kuuluvaa rompetta. Ja tietenkin aina käsittelymaksu 70 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsissa jo vuonna 2000 piti Australialaisen maksaa sakko heti.
Kysyin entä jos ei ole rahaa.
Poliisi sanoi kaikilta on löytynyt rahat ennen kuin on putkaan viety.
Miksi Suomessa ollaan niin tyhmiä että ei voida tehdä samaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi kun eivät pääsis tänne autoineen ollenkaan on meinaan niin erillainen liikennekulttuuri..Katsoo vaikka netistä Venäjän liikenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulepa liikenteeseen seuraamaan kotimaisia autoilijoita, ehkä mielesi meidän pyhäkoulu autoilijoista muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on nössö.
Saksa ja Unkari mm. lähettävät sakkoja kotiin tänne Suomeen.
Miksei Suomi lähetä muualle kuin Viroon ja Venäjälle?
Ainakin Pohjois Euroopan maat äkkiä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image