Kotimaa

Venäjän kaupan asiantuntija: ”Maaperää pakotteiden poistamiselle voidaan muokata”

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen sanoo, että ruplan kurssi nousu vaikuttaa Suomen Venäjän vientiin enemmän kuin pakotteet. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.1.2017 15:37
Kirsi Turkki

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen suhtautuu hyvin varovaisesti Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin puheisiin Venäjän vastaisten pakotteiden poistamisesta.

Ensi viikolla Yhdysvaltain presidenttinä aloittava Donald Trump sanoo Wall Street Journal-lehden haastattelussa olevansa avoin ajatukselle, että Venäjä-pakotteista luovutaan.

– Jos Venäjä todella auttaa meitä, miksi pitää yllä pakotteita, jos joku tekee joitain todella hienoja asioita, Trump sanoi lehtihaastattelussa.

Hienoilla asioilla hän tarkoittaa auttamista terrorismin vastaisessa taistelussa. Yhdysvallat voi omalla päätöksellään poistaa maan Venäjä-pakotteet. Ratkaisu ei ole mitenkään sidoksissa EU:n pakotepäätöksiin.

– Voi olla ennenaikaista tehdä johtopäätöksiä, sillä pakotteiden syyt eivät ole poistuneet. Pakotteet asetettiin ensin Krimin ja sitten Itä-Ukrainan vuoksi, Rekolainen huomauttaa.

Hänen mukaansa on todella vaikeaa ajatella miten realistista olisi pakotteiden poistaminen. Rekolainen kuitenkin muistuttaa, että sekä Trumpin että Venäjän presidentin Vladimir Putinin äänenpainot pakoteasiassa ovat olleet samansuuntaisia.

– Ikään kuin maaperää tällaisille ratkaisuille voitaisiin valmistella.

Rekolainen muistuttaa, että Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa pakotteita suurempi merkitys on ruplan kurssilla, öljyn hinnalla ja Venäjän yleisellä taloustilanteella. Ruplan kurssi on 12 kuukauden aikana vahvistunut 30 prosenttia ja se on piristänyt Venäjän vientiä.

– Syksyllä oli pitkästä aikaa kuukausia, jolloin Suomen vienti Venäjälle kasvoi.

Venäjän vastaiset pakotteet ovat Suomessa vaikuttaneet lähinnä rahoitusalaan. Venäjän määräämät vastapakotteet ovat karsineet elintarvikevientiä Venäjälle. Suuri kärsijä on ollut muun muassa Valio.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Hirttäytyminen pakotteissa venäjämielisen Krimin haltuunottoon, jossa ei käytetty nimeksikään väkivaltaa, on yksinkertaisesti typerää kiusantekoa myös meille, koska Venäjällä ei ole mitään syytä luopua niemimaasta, joka on sille lähes elintärkeä. Ukrainan tapaan esim. Serbia voi kinuta väkivalloin riistettyä Kosovoaan, mutta ei tule sitä koskaan saamaan muuten kuin sodalla, Ukrainaan kohdistunut alueloukkaus ei ole riittävä syy lännelle aloittaa suursota. Minskin sopimuksen voimaan saattaminen keskeisiltä osiltaan antaa mahdollisuuden purkaa pakotteet. Moskova ei ole ollut ainoa este sopimuksen tiellä, vaikka asiaan kuuluu osoittaa se syypääksi rauhan tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän pakotteita pitäisi lisätä koska Venäjä on alkanut pommittamaan Syyriaa. Mikä maa on seuraavana vuorossa ?

Mikäli Trump onnistuu purkamaan USA asettamat pakotteet niin silloin USA:n ja Euroopan suhteet tulevat viilentymään. Tämä ei olisi kenellekään hyväksi joten pakotteiden purkamiseen voi mennä aika kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaperää pakotteiden poistamiselle voidaan muokata heti kun Venäjä lopettaa miehityksensä sekä itäisessä Ukrainassa (Donbas) ja Krimillä (Ukrainan niemimaa).
Sitten voidaan katsoa pakotteiden poistamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen on turha haikailla pakotteiden poistamisesta. Suomirukka on niin vahvasti Eu:n liekanarussa että on tehtävä juuri siten kuin sieltä isäntä määrää. Päätäntä valta on muilla kuin meillä ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

maaperän muokkaamisella varmaan tarkoitetaan venäläisrahoitteista jälleenrakennusta krimillä ja itäukrainassa ennen sovittua palautuspäivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä se kieltolakikaan aikoinaan auttanut. pakotteilla ei ikinä ratkaista mitään mutta työllistää turhia poliitikkoja lisää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rekolainen muistuttaa, että Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa pakotteita suurempi merkitys on ruplan kurssilla, öljyn hinnalla ja Venäjän yleisellä taloustilanteella."

Tuo Rekolaisen kommentti kannattaa pitää mielessä, kun haaveilee oltermannien uudelleen vientiä Venäjälle, sitten kun Putin joskus tuontikiellon purkaa. Valion tuotteiden ja kaikkien muiden kulutustavaroiden kauppa olisi joka tapauksessa ruplan romahduksen myötä loppunut pari vuotta sitten.
Oma lukunsa on sitten se, että Venäjän rikokset Ukrainassa eivät ole mihinkään hävinneet tai unohtuneet. Kalliiksi tulevat maan varastamiset ja sodat ulkomailla näkyvät monella tavalla arkipäivän elämässä Venäjällä. Venäjä yksinkertaisesti rapistuu sotakulujen paisuessa ja valloitusalueita elättäessä. Venäjä kulkee Neuvostoliiton polkua, kohti omaa tuhoaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakotteille ei ole perusteita, eikä niillä ole Venäjälle ollut merkittävästi kielteistä vaikutusta, joten ne on syytä lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi sinua trolli, parhaasi yrität. Sehän ei ole mikään peruste jos venäjä hyökkäsi itsenäisen maan kimppuun ja ryösti siltä alueita? No ei ehkä sinusta, muista kyllä. "Ei merkittävästi haittaa" ... Maan talous on niin kuralla, että rahastoidut varat, eläkevarat ja viimeksi öljy-yhtiökin pitää realisoida, että kansalaiset pysyvät suhteellisen rauhallisina ja johto voi jatkaa maan ryöstämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

veronmaksajien kustantamilla maataloustukiaisilla ei putinin kannattajia pidä ruokkia....ja viljelijöiden omistamien osuuskuntien kepu-johtajien on lopetettava osuuskuntien rahojen hävittäminen tappiollisiin venäjän "investointeihin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eu ja murikka lyövänsä Venäjän polvilleen jos ei viedä juustoa ym.koneenosia.Maailma on väärällään ko.tavaraa,kilauttaa vain Kiinalaisille ne kyllä tuo mitä vain .l. muu maailma ampui itseään polveen varsinkin eu.Pitäisi jo tietää että Venäjä ei korvaansa lotkauta muun maailman mielensäpahoittajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjällä alkaa olla maksuvaluutat lopussa. Ei Kiinakaan sinne ilmaiseksi tavaraa ala viemään.

Venäjä kehitti vastapakotteet säästääkseen ulkomaan valuuttaa. Venäjältä loppuu valuutta, jos pakotteita aletaan purkamaan. Venäjän oma tuotanto ei ole nimittäin kilpailukykyinen ulkomaiselle tuotannolle ja öljyn hintakin on puoliutunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinalaiset ovat maailman toiseksi kovimpia kapitalisteja heti jenkkien jälkeen. Kuvitteletko, että he hyvää hyvyyttään auttaisivat Venäjää? Kaikki Venäjän sopimukset Kiinan kanssa tältä erää ovat voimakkaasti Kiinalle hyödyllisiä, koska Venäjällä ei pakotteiden vuoksi ole varaa valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on esim.uralin takana isommat viljelysmaa kun europassa yhteensä.Kiinalaiset ostaa kaiken öljyn mitä vain saavat,kaivostuotteet mistä tuotot jäävät kotimaahan jolla maksaa tuotteita toisin kuten Suomessa.Kulta,timantit,uraani,asevienti,aivovienti mm.tuottavat maalle miljardeja dollareita viikossa.Eli ei pojilta pelimerkit lopu.Kuten sanoin muut ampuivat itseään polveen ja pahasti.Suurin haitta tästä on Suomelle että eivät tule enää ostamaan täältä tuotteita kun saavat tehtyä ne itsekin.Maa on niin valtava että muualla ei tätä oikein ymmärretä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästäisiinpä myymään uudelleen Oltermanni-juustoa . Siitähän venäläiset pitävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään löysiä pakotteiden suhteen, ei ole tilanne Ukrainassa muuttunut. Krim on edelleen miehitetty, itä-Ukrainassa Venäjän johtama konflikti pysyy yllä. Tuhansia ukrainalaisia on kuollut, siviililentokone ammuttu alas... Meidän taloutemme ei ole niin riippuvainen venäjän viennistä mitä yleisesti annetaan käsittää. Lännen yhtenäisestä pakotelinjasta ei luisteta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image