Kotimaa

Venäjä-viennin pudotus tasaantumassa

Kotimaa 9.12.2016 19:10
STT

Suomen Venäjä-viennin pudotus on tasaantumassa, arvioi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta (Bofitista).

Suomen vienti Venäjälle on pudonnut rajusti viime vuosina. Tullin ennakkotilaston mukaan lokakuussa vienti Venäjälle kääntyi syyskuun pudotuksen jälkeen taas kasvuun.

EU:n pakotteiden suora vaikutus vientiin on hyvin rajallinen, sillä ne koskevat Bofitin mukaan vain 0,5 prosenttia viennistä. Venäjän tuontikieltojen alaisten elintarvikkeiden osuus oli noin 5 prosenttia Venäjän-viennistä ennen kieltoja, mutta nyt niiden vienti on tyrehtynyt lähes täysin.

Viime vuonna Suomen tavaravienti Venäjälle oli 3,3 miljardia euroa ja palveluvienti 1,2 miljardia euroa. Molemmat supistuivat 30 prosenttia vuotta aiemmasta.

Kituliasta kasvua

Korhonen ennakoi, että Venäjän talous voi ensi vuonna yltää kituliaaseen kasvuun.

– Nyrkkisääntö on se, että jos öljyn hinta menee ylöspäin, niin se on hyvä asia Venäjän taloudelle. Öljyn hinta on selvästi korkeampi kuin viime keväänä, joten kyllä se alkaa taloutta nostaa, Korhonen sanoo.

Öljyn hinta maailmanmarkkinoilla on noussut reippaasti alkuvuoden pohjalukemista.

Bofit on ennustanut Venäjälle noin prosentin talouskasvua ensi vuodelle.

– Kyllä me uskomme, että kasvua nähdään, mutta hirveän nopeaa se ei ole. Jotkut indikaattorit kuten ostopäällikköindeksit ovat jo kääntyneet nousuun, mutta esimerkiksi vähittäiskaupassa ei positiivista virettä vielä ole, Korhonen arvioi.

Bofitin mukaan matkailussa on pieniä merkkejä elpymisestä, sillä venäläismatkailijoiden yöpymiset suomalaisissa majoitusliikkeissä kääntyivät syyskuussa kasvuun ensimmäistä kertaa lähes kolmeen vuoteen.

Venäjältä Suomeen suuntautuvat rajanylitykset ovat kuitenkin vähentyneet edelleen hieman. Öljyn hinnan nousu on vahvistanut ruplaa, ja Korhonen huomauttaa tämän pönkittävän venäläismatkailijoiden ostovoimaa Suomessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

...joo matkailu on lisääntynyt, mutta miten saataisiin myös toisin päin matkailua lisättyä...minä ainakin voisin lähteä kalaan /metsälle venäjälle kun vain uskaltaisi...tietääkö joku onko sillä kohtuu hintaisia ja rehellisiä matkanjärjestäjiä...lähinnä pohjois venäjällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset isot yritykset ovat perustaneet Venäjälle yhteisyrityksiä, vievät sinne tietotaitoa, vievät uutta teknologiaa, työllistävät tuhansia venäläisiä ja maksavat verot Venäjälle. Tarjoavat hyvinvointia Venäjälle kun samaan aikaan Suomessa tarjotaan yt:tä. Kierretään samalla pakotteita olipa ne länsimaiden tai venäläisten asettamia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image