Kotimaa

Venäjä-viennin pudotus tasaantumassa

Kotimaa 9.12.2016 19:10
STT

Suomen Venäjä-viennin pudotus on tasaantumassa, arvioi tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta (Bofitista).

Suomen vienti Venäjälle on pudonnut rajusti viime vuosina. Tullin ennakkotilaston mukaan lokakuussa vienti Venäjälle kääntyi syyskuun pudotuksen jälkeen taas kasvuun.

EU:n pakotteiden suora vaikutus vientiin on hyvin rajallinen, sillä ne koskevat Bofitin mukaan vain 0,5 prosenttia viennistä. Venäjän tuontikieltojen alaisten elintarvikkeiden osuus oli noin 5 prosenttia Venäjän-viennistä ennen kieltoja, mutta nyt niiden vienti on tyrehtynyt lähes täysin.

Viime vuonna Suomen tavaravienti Venäjälle oli 3,3 miljardia euroa ja palveluvienti 1,2 miljardia euroa. Molemmat supistuivat 30 prosenttia vuotta aiemmasta.

Kituliasta kasvua

Korhonen ennakoi, että Venäjän talous voi ensi vuonna yltää kituliaaseen kasvuun.

– Nyrkkisääntö on se, että jos öljyn hinta menee ylöspäin, niin se on hyvä asia Venäjän taloudelle. Öljyn hinta on selvästi korkeampi kuin viime keväänä, joten kyllä se alkaa taloutta nostaa, Korhonen sanoo.

Öljyn hinta maailmanmarkkinoilla on noussut reippaasti alkuvuoden pohjalukemista.

Bofit on ennustanut Venäjälle noin prosentin talouskasvua ensi vuodelle.

– Kyllä me uskomme, että kasvua nähdään, mutta hirveän nopeaa se ei ole. Jotkut indikaattorit kuten ostopäällikköindeksit ovat jo kääntyneet nousuun, mutta esimerkiksi vähittäiskaupassa ei positiivista virettä vielä ole, Korhonen arvioi.

Bofitin mukaan matkailussa on pieniä merkkejä elpymisestä, sillä venäläismatkailijoiden yöpymiset suomalaisissa majoitusliikkeissä kääntyivät syyskuussa kasvuun ensimmäistä kertaa lähes kolmeen vuoteen.

Venäjältä Suomeen suuntautuvat rajanylitykset ovat kuitenkin vähentyneet edelleen hieman. Öljyn hinnan nousu on vahvistanut ruplaa, ja Korhonen huomauttaa tämän pönkittävän venäläismatkailijoiden ostovoimaa Suomessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

...joo matkailu on lisääntynyt, mutta miten saataisiin myös toisin päin matkailua lisättyä...minä ainakin voisin lähteä kalaan /metsälle venäjälle kun vain uskaltaisi...tietääkö joku onko sillä kohtuu hintaisia ja rehellisiä matkanjärjestäjiä...lähinnä pohjois venäjällä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset isot yritykset ovat perustaneet Venäjälle yhteisyrityksiä, vievät sinne tietotaitoa, vievät uutta teknologiaa, työllistävät tuhansia venäläisiä ja maksavat verot Venäjälle. Tarjoavat hyvinvointia Venäjälle kun samaan aikaan Suomessa tarjotaan yt:tä. Kierretään samalla pakotteita olipa ne länsimaiden tai venäläisten asettamia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:11
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21:58
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21:56
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21:44
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera
20:50
Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"
19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
76
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
62
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
31
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
30
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
21
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image