Kotimaa

Velvollisuus ottaa työtä vastaan kiristyy – ”Tätä on pelätty”

TVY:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski kiittää hallituksen aikeita madaltaa yrittämisen kynnystä, mutta pitää työllisyyspaketin antia muutoin laihana. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 12.4.2016 14:09
Henripekka Kallio

Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön TVY:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski pitää hallituksen tiistaina julkistaman työllisyyspaketin antia laihana.

– Sen takia lisää toimenpiteitä varmaan halutaankin syksyn budjettiriiheen, hän tulkitsee.

Hallitus aikoo muun muassa tehdä työttömyysturvasta aiempaa vastikkeellisempaa. Esimerkiksi velvollisuus ottaa työtä vastaan ja osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin kiristyy.

– Vastikkeellisuusasiaa on pelätty, koska työttömyysturvahan on jo nyt vastikkeellista. En oikein keksi, että miten vastikkeellisuutta voisi enää lisätä ainakaan näillä työllisyysmäärärahoilla, Haapakoski pohtii.

Haapakosken mukaan työtarjouksia työttömille on viime aikoina lisätty, mutta samalla myös karenssien määrä on lisääntynyt. Karenssi tarkoittaa, että työtön voi menettää työttömyysetuutensa määräajaksi, jos kieltäytyy ottamasta tarjottua työtä ilman pätevää syytä.

– Ylipäänsä tällainen rasittaa turhaan työnhakijoita ja työnantajia. Ennen kaikkea nyt pitäisi luoda työpaikkoja, joita voidaan välittää. Jos ne eivät lisäänny, tämänkaltaisilla toimenpiteillä ei ole merkitystä.

Haapakosken mielestä työttömyysturvan vastikkeellisuudella pyritään lähinnä valvomaan, että työnhakijat pysyvät aktiivisina. Siihen olisi hänen mukaansa muitakin mahdollisuuksia.

– TE-palvelut voisi esimerkiksi järjestää jokaiselle työnhakijalle sähköisen postilaatikon, johon tulisi kopiot kaikista hänen työhakemuksistaan. Kun TE-toimiston virkailija tapaa työnhakijan, hän voisi sitten hakemuksiin viitaten katsoa, onko työhaku realistista ja riittävän laajaa. Näin voisi antaa konkreettista, oikeaa palvelua, joka vastaa työttömän tarpeeseen.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) aikoo kertoa ensi viikolla lisää yksityiskohtia siitä, miten työttömyyteen liittyviä kannustinloukkuja on tarkoitus purkaa ja kuinka työttömyysetuuksien aktiivikäyttöä on määrä laajentaa.

Hyvänä uudistuksena Haapakoski pitää hallituksen aikeita kannustaa työttömiä pää- tai sivutoimiseen yrittäjyyteen. Yrittäjyyden, palkkatyön ja työttömyyden välisiä raja-aitoja on tarkoitus madaltaa ainakin sosiaaliturvaan tehtävillä uudistuksilla.

– Toivottavasti tästä tulee jotain. Tässähän on lisäksi ihan hyvänä uudistuksena mahdollisuus kahdentoista kuukauden starttirahaan, Haapakoski kiittää.

Haapakoski muistuttaa, että tällä hetkellä esimerkiksi starttirahaa ja oppisopimuskoulutusta käytetään yhä varsin vähän, vaikka ne voivatkin avata työttömälle ovia työelämään.

Haapakoski sanoo pelkäävänsä, että hallitus ajaa samaan aikaan uudistustensa kanssa alas kolmannen sektorin palkkatyöllistämisen palvelut. Hän kertoo saaneensa käsiinsä virkamiesten luonnoksen, jonka mukaan työ- ja elinkeinoministeriön säästöjä kohdistettaisiin sinne.

– Yritykset eivät tule korvaamaan työpajoja, kierrätyskeskuksia, työttömien ruokaloita tai kolmannella sektorilla tehtyjä iäkkäiden kotipalveluita, jos nämä palvelut häviävät. Niitä ei tuoteta kilpailuolosuhteissa, vaan ne ovat lisäboosti, jolla on pyritty kelluttamaan hyvinvointiyhteiskuntaa, Haapakoski kuvailee.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Työnhaku ei todellakaan auta, vaikka olet koulutettu ja hyvällä työkokemuksella varustettu. Maatamme vaivaa ikärasismi, eli yli 50 v on mahdotonta työllistyä. Hallituksen tulisi puuttua myös tähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa koulutus tuntuu lähinnä taakalta. Minulla on sekä ammatillinen että akateeminen koulutus. Kun olen hakenut töitä, on hyvin usein tullut vastaan se, että hakiessani ammatillista koulutusta vastaavaa työtä, niin työnantajat toteavat, että olen ylikoulutettu ja lähden heti pois kun löydän muuta työtä. Näin asia ei todellakaan ole, mutta työnantaja ei halua uskoa tätä. Palkasta työpaikka ei ole koskaan jäänyt kiinni. Akateemista työtä hakiessa työnantaja katsoo cv:stä, että olen tehnyt myös ammatillista koulutustani vastaavaa työtä määräaikaisissa työsuhteissa vuokrafirmojen kautta. Työnantajan silmissä tämä tarkoittaa sitä, että en ole uskottava työnhakija. Omasta mielestäni tämä osoittaa enemmänkin sitä, että en ole jämähtänyt kotiin sohvalle, vaan olen ahkera ja otan työn kuin työn vastaan kun sitä tarjotaan.

Suomi on työllistymisen kannalta paska paikka ja yleensä näillä esitetyillä muutoksilla vain pahennetaan asiaa. Tällä hetkellä olen määräaikaisessa työssä, joka on akateemista koulutustani vastaavaa työtä. Tällä hetkellä olen toisella puolella maapalloa opettamassa paikallista väestöä tekemään työtä, jota tullaan taas lähiaikoina siirtämään Suomesta pois ja näin saadaan uusia työttömiä. Hävettää, mutta päättäjät ovat itse osin meidät tähän ajaneet.

Mutta osallistutaan kaikki näihin talkoisiin ja annetaan taas kansanedustajille palkankorutus! Tervetuloa päättäjät todellisuuteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on todellakin oikea suunta. Aivan mahdottomaksi mennyt tilanne Suomessa, kotona maatessa saa käteen saman rahan kuin useat töitä tekevät, lisäksi pystyy laistamaan tarjottuja töitä. Nyt vaan tiukkaa linjaa ja myös leikkauksia työttömyysturvaan edelleen. Näin vähenee myös nuo yhteiskunnasta syrjäytyneet kun ai vaan voi jäädä kotiin syrjäytymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitys tarkoittaa, että työttömät joutuvat aina johonkin pakkotyöhön, vaikka se ei olisi heidän koulutustaan vastaava, jos ilmoittautuvat työttömäksi. Työttömyys tulee siis rangaistavaksi teoksi. Työtön voi saada rangaistukseksi myös pakkoyrittäjyyden, jolloin putoaminen yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle on vielä totaalisempi. Varmaankin seuraavaksi ehdotetaan helpotuksia eutanasialakiin, että "työttömyyskysymys voidaan ratkaista lopullisesti" TE-palvelukeskuksissa, jos joku sinne vielä uskaltaa mennä sopivaa työtä kysymään ja työttömyysturvaa hakemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen pakottaminen ajaa irtisanomisiin ja alipalkkauksiin, mielumminhan ahneet yritykset johtajia rikastutas kuin maksaisi oikein palkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä taidettiin julkaista sopivasti että voidaan työtömiä mollata ,kun eilen oli taas tämä veronkierto MOT,ohjelma .Parempihan on työttömiä mollata ja voidaan veronkiertäjät heittää unholaan ,kumpi on suurempi rikollinen työtön vai veronkiertäjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus rakentaa urakalla työnantajille kannustinloukkua. Kohta ei kukaan saa töitä ilman veronmaksajien maksamaa tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, niin! Mihinkähän paskaduuneihin ne aikovat kaikki puoli miljoonaa työtöntä pakottaa? Kadunlakaisijoiksi? Liikennevaloiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä hallituksella ei ole mitään kuvaa todellisuudesta - elävät kilpailukykyloikkakuplassa, jossa kaikki on valheellista! Myös keisarin uudet vaatteet kuvaa hallitusta hyvin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oikeasti mitään merkitystä. Työnantajat eivät halua työpaikalle ketään, jolla ei ole todellista halua tehdä töitä. Pienikin epäilys työhalujen puuttumisesta estää työpaikan saannin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– TE-palvelut voisi esimerkiksi järjestää jokaiselle työnhakijalle sähköisen postilaatikon, johon tulisi kopiot kaikista hänen työhakemuksistaan. Kun TE-toimiston virkailija tapaa työnhakijan, hän voisi sitten hakemuksiin viitaten katsoa, onko työhaku realistista ja riittävän laajaa. Näin voisi antaa konkreettista, oikeaa palvelua, joka vastaa työttömän tarpeeseen."

Mielestäni tuollainen malli siirtäisi vastuuta pois työnhakijalta ja olisi siltä osin kyseenalaista eikä aktiivisuuteen ohjaavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos omalta paikkakunnaltani löytyisi edes osaamista lähentelevää työtä, niin lähden mielelläni. Helsinkiin kahden viikon komennusta vastaan en suostu lähtemään, ellei ns. pätkätöitä ole luvassa ympäri vuoden. "Työtä edistävät toimet" puolestaan, ainakin näin arvelen, tarkoittavat käytännössä ilmaista "työkokeilua" ja/tai "harjoittelua" - jolloin työtön pakotetaan tekemään työtä ilman palkkaa. Tehdystä työstä kuuluu saada asianmukainen palkka eikä "kokeiluita" tai "harjoitteluita" voida siihen käyttää. Jos työtön pakotetaan tekemään työtä työttömyyskorvausta vastaan, on kyse orjuuttamisesta ja sen kieltävät kansainväliset säännöt (http://www.echr.coe.int/Documents/Guide_Art_4_ENG.pdf).

Kyllä olisi paikallaan, että suomalaisetkin ymmärtäisivät oikeutensa eivätkä suostuisi kansainvälisiä lakeja rikkoviin "vaatimuksiin" tehdä töitä ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan erikoiset norminpurkutalkoot hallitukselta on, kun vähän poistetaan, mutta keksitään tuplasti enemmän tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typeryyttä on vaikea käsitellä jos sen nimi on perussuomalainen. Itse sana kun kuvaa suomalaisuutta. Psykologisesti PS-puolueen olisi hyvä vaihtaa nimensä esimerksi JYTKY:ksi. Itseasiassa kyse on henkisestä maanpuolustuksesta kuten myös siinä että tiedostaa kuinka vaikeaa ihmisillä on juuri keväisin. Mitä yrittämistä muka on jos siihen painostaa joku toinen? Kuka ottaa taloudellisia riskejä tässä tilanteessa ja mikä pankki takaa lainat? Viha, mikä näkyy täällä, on tramatisoivaa. Se ei kannusta, ei paranna ammattitaitoa vaan kertoo kuinka vaikeata monella elämä on. Parissa päivässä mentiin todella huonoon suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika helppo on haastattelussa möhliä, joten saahan sitä työkkäristä tarjota. Laiska keinot keksii....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on siinä tuppu hallituksella työnsarkaa kun työttömiä on yli 550.000 tuhatta kun ei kaunistella eikä valehdella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon mukaan tiukentavat. Tiedän kotimammoja, jotka nostaa työttömyystukeja eikä työkkäristä oo heille koskaan melkein 10v. kotona olon aikana mitään työtä osoitettu. Riittänyt kun kertonut et hoitaa useampaa lasta kotona, se siis "oikeuttaa" työttömyysturvaan eikä oikeaa työtä tarvi hakea. Työttömyysraha on parempi kuin kotihoidon tuki. Tämän ovat vielä itse kertoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

80
Lähes 200 metriä pitkä risteilyalus Amadea saapui Ouluun – aluksen lähdön voi nähdä Nallikarista
64
Hallikainen haluaa Oulun kaupungilta lievempiä ukaaseja torihotellin rakentamiselle – esittää vakuuden pienentämistä puoleen miljoonaan ja rakennusajan ehdollista pidentämistä
56
Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä
53
Kolumni: Huono omatunto kalvaa lihansyöjää, mutta kasvisravintoon siirtyminen ei onnistu sormia napsauttamalla
32
Maria Ohisalo: "Jos pelkäisin, en olisi lähtenyt politiikkaan"
31
Ukko-Pekka sytytti kolme maastopaloa reitillään Ylä-Savossa  –  samanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin
22
Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupaan kirjoittajat ovat ikävää porukkaa

Jos kirjoittajat ovat ikävää porukkaa niin on se källi homma että näitä kuiten luetaan. Mielipiteitä on niin monta kuin ... Lue lisää...
Ratiriti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image