Kotimaa

Veikkaus-kriitikko Juhana Vartiainen on pelannut rahapeliä vain kerran – lopputulos oli yllättävä

Juha Vartiainen kuvattiin Pelaamossa, joka on hänelle itselleen vieras ympäristö. Kansanedustaja sanoo jopa vähän radikalisoituneensa kylmäkiskoisuudesta, jolla iso osa poliitikoista vähättelee peliongelmia. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 29.10.2019 7:00
Ilari Tapio

Vartiaisen mielestä Veikkaus on poliittisten pukkien vartioima kaalimaa: "Tällainen peli ei enää vetele".

Kokoomuksen kansanedustaja ja taloustieteilijä Juhana Vartiainen, 61, on yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka ovat voitolla suhteessa Veikkaukseen ja entiseen raha-automaattiyhdistykseen.

– Erehdyin kerran 15-vuotiaana kokeilemaan mekaanista pajatsoa. Se taisi olla 20 pennin versio, Vartiainen muistelee.

– Heti ensimmäinen näpäytys toi korkeimman mahdollisen voiton, olikohan se kuusi markkaa?

Ensimmäinen kerta jäi viimeiseksi. Vartiainen ei ole pelannut rahapeliä koskaan sen jälkeen.

– Olen niin tylsä ja rationaalinen tyyppi. Ajattelin, että koska olen voitolla, en voi pelata enää ikinä. Pelaamalla vain huonontaisin asemaani.

Poliitikot ovat itse riippuvaisia Veikkaus-rahoista

Tylsä tyyppi on ärhennellyt Veikkauksen kimpussa jo kauan ennen nykyisiä kohuja.

Viime torstaina hän lisäsi vettä myllyyn jättämällä eduskunnassa kirjallisen kysymyksen yhdessä Elina Lepomäen (kok) ja Saara-Sofia Sirénin (kok) kanssa. Siinä kysytään, mitä hallitus aikoo tehdä rahapelijärjestelmän vakavien valuvikojen korjaamiseksi.

Perimmäinen ongelma on Vartiaisen mukaan se, että useat Veikkauksen asioista päättävät poliittiset tahot ovat itse riippuvaisia yhtiön rahoituksesta. Hän puhuu hyvien veljien ja siskojen verkostoista. Veikkausvoittovaroista hän ei puhu. Hän käyttää termiä "uhkapelitappiovarat".

– Niillä tuetaan kohteita, jotka ovat päättäjille läheisiä.

Poliittiset nuorisojärjestöt nettoavat lähes 2,7 miljoonaa

Tämän havaitakseen ei tarvitse kuin vilkaista poliittisille nuorisojärjestöille tänä vuonna maksettuja Veikkaus-avustuksia. Esimerkiksi keskustanuoret on saanut 597 000, kokoomuksen nuorten liitto 575 000, ja sosiaalidemokraattiset nuoret 469 000 euroa. Kaikkiaan poliittisen nuorisotyön tuen saajia on tänä vuonna kaksitoista. Yhteissumma nousee lähes 2,7 miljoonaan euroon.

Veikkauksen ja politiikan päättäjillä on hyvin läheisiä suhteita myös urheilun ja kulttuurin toimijoihin. Tässä yhteydessä Vartiainen siteeraa ekonomisti Juha Itkosta.

– Itkonen totesi, että on vaikeaa kuvitella kyseenalaisempaa tapaa kerätä rahaa urheilulle ja kulttuurille.

– Hän tarkoitti markettien auloissa kampea vetävien kuluneen ja köyhän näköisten ihmisten hyväksikäyttöä.

Asetelmassa samoja piirteitä kuin pubeissa ja kaljassa

Monelle maaseudun pienyrittäjälle pelikoneet ovat tulonlähde, joka pitää kannattavuuden juuri ja juuri plussalla. Mitä helsinkiläinen ekonomisti siihen sanoo?

– On murheellista, jos maaseudun hyvinvointi perustuu köyhien ihmisten pahoinvointiin. Eiköhän yrittäjä tienaisi paremmin, jos kuluttajilla olisi siellä enemmän käyttövaroja.

Pelaaminen on myös sosiaalinen tapahtuma. Ihmiset tapaavat toisiaan jokeripokeri-koneiden äärellä.

– Kyllä, mutta asetelma on silti samantapainen kuin alkoholin ja pubien kanssa.

Vartiainen suhtautuu myönteisesti malliin, jossa Veikkaus voisi käyttää pelaajadataa ongelmapelaajien tunnistamiseen ja auttamiseen. Tarvittaessa pelitili saatettaisiin sulkea.

– Se voisi toimia kuin entisajan viinakortti, Vartiainen hymähtää.

– Ajatuspaja Liberan sisältöjohtaja Tere Sammallahti jo kertoikin, että hänen otettiin Veikkauksesta yhteyttä. Hän ei ollut kuulemma pelannut tarpeeksi.

Vartiaisen teesit

Pelikoneet pitää siirtää kokonaan pois marketeista, kioskeista ja vastaavista paikoista. Ne täytyy sijoittaa omiin tiloihinsa. Se ehkäisee altistumista.

Veikkauksen valvonta on syytä antaa riippumattomalle viranhaltijataholle.

Veikkauksen hyödyt eli tappiorahat pitää siirtää valtion budjettiin. Silloin tuottojen käytöstä päättäisi viime kädessä eduskunta.

Monopolin kautta saataviin julkisiin tuloihin pitää suhtautua sellaisina eikä omaan erilliseen päätöksentekoon perustuvana prosessina.

Pohjoismaisen vertailun ja selvityksen avulla voidaan tutkia kansallisen monopolin tarpeellisuutta ja sitä, mitä esimerkiksi lisenssimalli tuottaisi. Ainakin Ruotsissa ja Tanskassa sovelletaan sellaista. Yhtiöt maksavat julkiselle taholle liiketoiminnan harjoittamisesta.

Euroopan maiden väestöön suhteutettuna Suomessa hävitään Irlannin jälkeen toiseksi eniten rahaa uhkapeleihin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Toden totta, Juhana on jälleen oikeassa, eihän ole olemassa mitään "Veikkausvoittovaroja" vaan on olemassa "Uhkapelitappiovaroja", jotka on kerätty kokoon yksittäisten ihmisten rahapelitappioista. Valitettavasti jotkut ovat peliriippuvaisia samoin kuin toiset ovat nikotiiniriippuvaisia. Mitä jos kone palauttaisi rahat pelaajille, siis virkailija ei kävisikään tyhjentämässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peliongelmaisuus kuten muutkin riippuvuudet ehkäistään valistamalla, eli peruskoulun opintosuunnitelmaan miten odotusarvot, varianssi ja palautusprosentit toimivat käytännössä molemmilta puolilta pöytää. Jos haittailmiö poistetaan kielloilla niin ymmärtämättömyys säilyy ja siirtyy muihin vastaaviin haittailmiöihin. Markettikoneet eivät kauaa seiso jos kukaan/harvat eivät suostu niitä käyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla kun Veikkaus laitetaan valvonnan alle, voisi samalla pikavippiyrityksetkin laittaa pankkivalvonnan alle.
Näin länsimaissa tehdään, siksi siellä niitä ei ole. Vain entisessä itäblokissa ne kukoistavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Vartiaisen tavoin voitolla rahapelikoneista. Vuosia sitten erään tapahtuman seurauksena päädyin ensimmäistä kertaa peliautomaatille. 50senttiä koneeseen. Koneesta tuli 2.5€. Eli jäin 2€ voitolle. En pelaa enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta haastat Veli Juhana kerro esimerkiksi jokin muu missä raha liikkuu ei poliittinen eliitti olisi mukana.

Finanssivalvonta on antanut tarkat ohjeet pankeille ja vakuutusyhtiöille pitämään huolta poliittisesti vaikutusvaltaisten sukulaisille annettavasta erityisaseman suojasta.

Miten muuten olisi ymmärrettävä asiakkaan luotettavuuden selvitettäväksi tehtävät kyselyt.

Oy Viekkaus Ab olisi syytä selvittää asiakkaiden luotettavuus ja kyky ymmärtää käyttääkö rahansa leipään vai pelikoneisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vartiainen on tässä oikeassa: Ei pukin pidä olla kaalimaan vartijana. Tämäkin on vain yksi esimerkki suomalaisesta maan tavasta ja rakenteellisesta korruptiosta, jota puolueet suojellusti harjoittavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä - jo aikaa sitten -Veikkaus siirsi palvelun YLE'stä kaupalliselle kanavalle ja vähän ennen tuota toteutettua siirtoa ilmestyi Jokeri-pelin voitoksi 7 miljoonaa euroa - sen vakiintuneen max. miljoonan tilalle. Jäin odottamaan - ja olin oikeassa - heti perään, saman viikon arvonnassa jossain Taka-Hikiän kioskilla oli pelattu voittoisa 7-oikein rivi!

Pojat tekivät pinkkaa! Muistakaa, että Jokeri-pelin numerot arvotaan tietokoneella ja .. loput voi päätellä itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni korkein voitto 20 pennin pajatsosta oli keskeltä saatu 1 mk 80 penniä eli 9-kertainen voitto, keskeltä- ei kuutta markkaa yhdellä lyönnillä saanut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

20 markan pajatsosta sai keskeltä 180 markkaa. Mummonmarkka-aikana sitä oltiin rikkaita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n alueella tulisi kieltää peliyhtiöiden ruokoton mainonta. Eihän viinaa ja tupakkaakaan saa mainostaa. Samalla tavalla pelaaminen aiheuttaa ongelmia kuin päihteetkin. Ongelmat ovat enemmän henkisellä ja taloudellisella puolella mutta kuormittaa henkisesti siinä missä fyysiset sairaudet. Ulkomaisia peliyhtiöitä ei säätele mitkään rajoitukset. Sama kuin antaisi päihteitä 24/7 ongelmaiselle.

Veikkauksesta voi aloittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet asian ytimessä. Mainontaa pitää kitkeä ja erityisesti lapset ovat alttiita Veikkauksen ja muiden rahapelitoimijoiden mainonnalle. Ehkä merkittävin mainospaikka Veikkaukselle on kauppojen, kuppiloiden ja huoltamoiden rahapeliautomaatit, jotka vilkkuvin valoin, värein ja piirroshahmoin houkuttelevat myös lapsia puoleensa. Siksi kannatan kansalaisaloitetta pelikoneiden poistamiseksi ja suosittelen myös muita allekirjoittamaan aloitteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peliongelmaisen on mahdotonta välttyä Veikkauksen mainonnalta ja houkutuksilta aloittaa pelaaminen uudelleen. Peliautomaatit on saatava pois kaupoista ja vastaavista paikoista. Lisäksi muuta mainontaa on vähennettävä. Myös ulkomaisten peliyhtiöiden!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeksi sanottuna poliitikot ovat korruptoituneet päätöksien teossa. Vaikka poliitikot eivät itse saa mitään niin on hyvin huolestuttavaa että päätökset perustuvat rahan ahneuteen.

Nykyään tuntuu siltä että poliitikkojen tehtävä on kerätä keinoja kaihtamatta mahdollisimman paljon verotuloa kuin päättää miten verovarat käytetään järkevästi ja oikeudenmukaisesti, puhumattakaan verotuksen järkevästä ja inhimillisestä tasosta. Valtion taloudessa on menossa eräänlainen valtion kapitalismi jossa valtion "liikevoitolle" ei ole mitään rajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkauksen hallituksessa ja hallintoneuvostossa poliitikot ovat saaneet muhkeat palkkiot. Lisäksi Veikkaus rahoittaa puolueiden nuorisojärjestöjä ja muita puolueita lähellä olevia toimijoita, kuten aatteellisia lomatoimintayhdistyksiä. Näissä yhdistyksissä poliitikot ovat usein hallituksissa tai muissa tehtävissä nostamassa palkkioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juhana on Neuvosto-Suomen aivopesun kasvatti ja ihminen on ympäristönsä tuote, aivan kuten kaikki muutkin kansanedustajat Lottovoittajien maassa, jossa Veikkausvarat ovat osa Valtion Budjettia.

Suomen Neuvostoliitosta kopioidun Politbyroon rakenne-ongelma on Hallinnon pohjaton ahneus, jonka vartijana ovat ihmiset jotka säätävät omaa palkkansa, voiko Kaalimaan Pukki sen jälkeen olla objektiivinen enää yhtään mihinkään?

Suomi on varmaan ainoa maa maailmassa, jossa Suuret tulot tuottavat alati kasvavaa ongelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannatusta Vartiaisen ehdotuksille!
Pitää ihmisillä joku ilo olla, eikä se ole Vartiaisen pussista pois, vaan sen pussista, joka pelaa. Ja on hyvä, että valtiolla on monopoli näihin Suomessa. Sitten se vasta hullulle mallille menee, jos ulkolaiset pelifirmat pääsee täällä vauhtiin! Hyvä on, jos pelaamista valvotaan paremmin ja ongelmaisia autetaan. Lisäksi pelien tuottojen kohdentaminen täytyy tehdä avoimesti, puolueettomasti ja julkisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
109
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image