Kotimaa

Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain ve­gaa­ni­ruo­kaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole

Vegaaniperheiden lasten ruokavalion toteutuminen päiväkodeissa on tällä hetkellä kiinni perheen asuinpaikkakunnasta. Kuvituskuva. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 19.1.2020 14:29
STT

Käytännöt eläinperäisiä ainesosia sisältämättömän ruoan suhteen vaihtelevat eri puolilla maata.

Vegaaniperheiden lasten ruokavalion toteutuminen päiväkodeissa on tällä hetkellä kiinni perheen asuinpaikkakunnasta. Esimerkiksi Helsingissä vegaaniruoka on päiväkodeissa ilmoitusasia, mutta Oulussa se ei ole vaihtoehto lainkaan.

Helsingin kaupungin päivähoitoyksiköissä vegaaniruokavaliota noudattavan perheen lapselle on voinut valita eläinperäisiä ainesosia sisältämättömän ruoan jo parin vuoden ajan.

–  Vanhemmilta on tullut kysyntää ja sitä tarvetta on ilmennyt, niin on lähdetty sen pohjalta tekemään ja tarjoamaan vegaaniruokaa, Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara kertoo.

Viime syksyn aikana Helsingin kaupungin yhteensä noin 30  000 päiväkotilapsesta noin 150 lapselle oli tilattuna vegaaniruoka. Muunlaisten eli myös maitoa tai kananmunia sisältävien kasvisruokavalioiden määrä on suurempi kuin vegaanisten ruokavalioiden.

Helsingissä vegaaniruokavalion valintaan lapselle riittää vanhemman ilmoitus päivähoitoyksikköön. Kriteerinä on, että perhe noudattaa vegaaniruokavaliota kotonakin.

– Useinhan nämä vanhemmat ovat hyvin valveutuneita. He ovat olleet myös äärimmäisen tyytyväisiä mahdollisuuteen, Jalovaara kertoo.

Vegaanit ja uskonnon harjoittajat eri viivoilla

Tampereenkin päivähoitoyksiköissä vegaaniruokavalio on vaihtoehtona, mutta sen saaminen vaatii lääkärin, sairaanhoitajan tai ravitsemusterapeutin allekirjoittaman selvityksen erityisruokavaliosta.

–  Siksi, että ammattihenkilö osaa arvioida ruoan ravitsemuksellisen laadun, Tampereen kaupungin kasvatus- ja opetuspalveluiden palvelupäällikkö Pia Mikkola perustelee.

Hänen mukaansa uskontoon liittyvistä ruokavalioista pyydetään selvitys samalla lomakkeella kuin vegaanienkin kohdalla.

–  Siihen ei sitten tarvita välttämättä mitään ravitsemusterapeutin tai sairaanhoitajan allekirjoitusta, vaan huoltajan hakemus riittää, Mikkola sanoo.

Hän ei osaa sanoa päiväkotien vegaaniruokailijoiden lukumäärää, mutta arvelee heitä olevan jonkin verran. Allergiaruokien ja eettisten ruokavalioiden määrä on hänen mukaansa myös varmasti kasvanut viime vuosina.

Terveydellisistä syistä vai ei lainkaan?

Oulusta tilapalveluiden ateriapalvelupäällikkö Pauliina Värttö kertoo ensin puhelimitse STT:lle, että päiväkodeissa vegaaniruokavaliota ei ole saatavilla, jolleivät kyseessä ole terveydelliset syyt. Hänen mukaansa ruoan valmistajapuoli ei lähde tarkemmin arvioimaan terveydellisten syiden laatua, vaan tekee ruoan tarpeeseen. Vanhempien toiveesta erityisruokavalioita ei toteuteta.

Myöhemmin Värttö palaa kuitenkin asiaan sähköpostitse ja haluaa korjata aiemmin antamansa tiedon. Tällöin hän toteaa, että Oulun varhaiskasvatuksen tekemän sopimuksen mukaan kaupungin päiväkoteihin ei voi tilata vegaaniruokaa.

Hänen tietojensa mukaan perheiden on itse sallittu tuoda päiväkoteihin esimerkiksi maidon kaltaisia kasvipohjaisia juomia, joita Oulun kaupunki ei tarjoa. Päiväkoteihin omien eväiden tuonnin mahdollisessa kieltämisessä voi olla kyse hygienia- ja terveyssyistä.

Oulun päivähoitoyksiköissä kasvisruoista on tarjolla maitotuotteita ja kananmunia sisältävä lakto-ovo-vegetaarinen dieetti. Kaupungin opetustoimessa ainoastaan lukioissa on ollut viime syksystä asti tarjolla vegaaninen pääruokavaihtoehto, jonka on Värtön mukaan valinnut vajaat 200 nuorta. Kaikkiaan päivälukiolaisia on Oulussa yli 4  200.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Varsinainen perähikiä. Jo nyt on kumma, että ei tähän taivuta, kun allergisillekin tehdään erikseen ruuat. Se nyt vaan on teidän työ. Kasvisruoka on helppo muuttaa vegaaniseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heleposti ois vegaanista ruokaa, jos sitä ihmeen juustocremeä (täysin turha), ei ois sotkettu mukaan joka toiseen ruokaan. Kattokaapa ainesosia, mitä nuo pk-sapuskat yleensä sisältää ja miksi on mahat löysällä yhtenään. Hyh! Niin ja saahan sitä vaikka uskoa vegaaniuteen, kyllä semmosella planketilla luulis onnistuvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisellä ei ole ainakaan vielä märehtijän ruoansulatusjärjestelmää. Osa meistä erehtyy luulemaan olevansa lehmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt näivetkkö kasvavia lapsia sen vegaaniruokanne kanssa, se on laihduttajille tarkoitttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun meillä syödään vain herkkuja.
Päiväkodin ja koulun on tarjottava meidän lapsille vain herkkuja. Ja vain meidän suosikkiherkkuja.
Muuten me kerrotaan medialle ja valitetaan oikeusaputoimistoon.ja jos se ei tehoa, valitetaan eu tuomioistuimeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päiväkodissa ei tarjota "herkkuja" kenelläkään. Lihansyöjillekin syötetään kaurapuuroa, perunaa, porkkanaa, hedelmiä, salaattia, tomaattia, kurkkua ja muuta vegaaniruokaa. Vegeperheet syövät ihan samaa kuin muutkin lukuunottamatta eläinperäisiä tuotteita. Kysymys ei ole siitä, että vegeperheet haluaisivat jotain aivan erilaista tai varsinkaan herkkuja vaan. Laitoskeittiöt eivät (valitettavasti) käytä enää oikeaa kermaa vaan kasviskermaa, ja sitä saavat lihansyöjätkin. Sokerin mussuttaminen jääköön kodin asiaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voivatko vanhemmat ilmoittaa Helsingin päiväkodeissa, että lapselleni ei saa tarjota muuta kuin liha- tai kalaruokaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei perunaa, porkkanaa, riisiä, salaattia tms? Kai teillä jotain kasvisperäistä eli "vegetystä" syödään? Ranskanperunoita? Nekin on vegeä :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään on tehty työtä kansanterveyden parantamisen eteen, ja sitten tulee vegaanit vesittämään tehtyä. Mikä kummallisinta, jonkinlaisella "hyväksytyllä" luvalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Tosin tuo heinäpaalin mukanaan kuljettaminen voi osoittautua ainakin näissä julkisen liikenteen kulkuneuvoissa joskus hieman haasteelliseksi tehtäväksi ko. ajoneuvon kuljettajan ymmärtämättömyydestä johtuvan suoranaisen närkästymisen johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vegaanit tuokoot omat moskansa, jos oikea ruoka ei kelpaa"
Tuoko lihansyöjätkin omat puurot, perunamuusin, salaatit ja hedelmät eli omat "moskansa"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raivostuttavaa ja epäoikeudenmukaista että ilman lääkärintodistusta saa kallista erityiskohtelua, samaan aikaan kun ikänsä veroja maksaneet vanhukset joutuvat syömään kylmää moskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvikset maksavat 1-8 euroa kilo, liha maksaa 8-50 euroa kg eli kukakohan se kallista erikoiskohtelua saa? Päiväkodeissa, kouluissa ja vanhainkodeissa tarjottavissa ruuissa on hyvin vähän "kallista erityiskohtelua" eli lihaa tai kalaa. Esim. liha-perunavuoka sisältää niin vähän lihaa ettei sitä aina pysty silmämääräisesti havaitsemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

212 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image