Kotimaa

Vedet alkavat olla liian lämpimiä lohikaloille – monissa paikoissa kalastuskausi on vä­liai­kai­ses­ti keskeytetty

Kun kalan vapauttaa takaisin jokeen, sitä ei kannata nostaa missään vaiheessa kokonaan pois vedestä. Kalan hengittäminen on helpompaa, kun sen pää on vedessä. KUVA: Tommi Oraluoma, Biotsek
Kotimaa 19.7.2018 17:47
Anna Leinonen

Pitkään jatkuneet helteet ovat lämmittäneet pintavesiä niin, että lohikaloilla alkaa olla vaikeuksia. Suomen vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoo, että useissa koskipaikoissa kalastus on keskeytetty liian lämpimän veden vuoksi.

Kalatalousasiantuntija Mika Oraluoma vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä sanoo, että koskia on suljettu aiempinakin kesinä, mutta nyt suljettuja koskia on poikkeuksellisen paljon.

– En muista nähneeni ikinä tällaista tilannetta.

Ennakkoon ostetut luvat on mahdollista siirtää tai perua. Perutuista luvista maksetaan rahat takaisin.

Kosket avataan kalastukselle jälleen, kun veden lämpötila laskee siedettävälle tasolle.

Kalastuksen lopettamiselle on vaikea antaa tarkkaa lämpötilarajaa. Lämpötilan lisäksi kalojen elinolosuhteisiin vaikuttavat muun muassa veden epäpuhtaudet.

– Viimeistään 21–22-asteisessa vedessä alkaa olla aiheellista miettiä, onko järkeä harrastaa valikoivaa kalastamista, Oraluoma sanoo.

Lohikalat kuten taimenet, lohet ja siiat ovat kylmän veden kaloja. Kun veden lämpötila kasvaa, kalan aineenvaihduntaprosessi nopeutuu. Samalla energian ja hapen tarve kasvaa.

 – Mitä lämpimämpää vesi on, sitä vähemmän on happea, Oraluoma kertoo.

Virtaavissa vesissä kalat pääsevät monesti syvänteisiin tai pohjaveden nousemispaikkoihin lämmintä vettä piiloon. Pahimmillaan liian lämmin vesi voi johtaa kalakuolemiin.

Kalastuspaikkojen sulkemisesta päättävät vesialueiden omistajat ja hallinnoijat. Oraluoma sanoo, että helpointa päätös on tehdä sellaisissa kohteissa, joissa alue on yhden osakaskunnan hallinnassa. Kalastuslaissa ei ole mainintaa kalastuksen keskeyttämisestä lämpimän veden vuoksi.

Ympäristöhallinnon Järviwiki-sivuston mukaan vesistöjen pintalämpötilat ovat korkeita pohjoisinta Suomea myöten. Tornionjoen Kukkolankoskessa pintavesi oli torstaina 24-asteista ja Kuusamon Oulankajoessa 22-asteista. Oulujärven Manamansalossa mittari näytti pintaveden lämpötilaksi 23-astetta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image