Kotimaa

Väyryselle olisi ny­ky­sään­nöis­sä takaportti keskustan pu­heen­joh­ta­ja­kil­paan – sääntömuutos tekeillä

- Puoluekokous tekee valinnan, joten vain puoluekokous voi päättää ehdokkaiden vaalikelpoisuudesta, sanoo Paavo Väyrynen. Näin se on myös keskustan sääntöjen mukaan.
Kotimaa 8.2.2018 13:24
Ossi Rajala

Keskustan tilaamassa asiantuntijalausunnossa mainitaan, että keskustan nykysääntöjen mukaan on mahdollista, että puolueen puheenjohtajaksi pyrkii henkilö, joka on juuri ennen puoluekokousta eronnut toisen puolueen jäsenyydestä.

Näin voi olla mahdollista, että Paavo Väyrynen voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi, jos hän ennen kesäkuun puoluekokousta eroaa Kansalaispuolueesta. Lopullisen sanan vaalikelpoisuudesta sanoo keskustan puoluekokous kesäkuussa Sotkamossa.

Puoluekokouksen menettelytapavaliokunta on suuressa roolissa vaalikelpoisuutta määriteltäessä.

Keskusta pyysi lausunnon Paavo Väyrysen vaalikelpoisuudesta puolueen puheenjohtajakisaan yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta.

Nämä asiantuntijat toteavat lausunnossaan, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

Lausunnossa esitetään lisäksi, että keskustan sääntöjä pitäisi muuttaa siten, että puheenjohtajaksi ei voitaisi valita henkilöä, joka on ollut toisen puolueen jäsen edellisen 12 kuukauden aikana.

– Puoluehallitus valmistelee tällaista sääntömuutosta. Kokouksessa oli hyvä henki ja kanta on selkeä. Puoluehallitus esittää yksimielisesti puoluekokouksen menettelytapavaliokunnalle toimimista asiantuntijalausunnon mukaan. Kunniapuheenjohtajan sooloilu on ollut eriskummallista, sanoo keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Uusista säännöistä päättää niin ikään puoluekokous, mikä voi jättää Väyryselle ja hänen kannattajilleen mahdollisuuden haastaa puoluehallituksen linja.

Nykyinen keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä oli torstaina mukana puoluehallituksessa tekemässä päätöstä. Sipilä on tosin aiemmin toivottanut Väyrysen tervetulleeksi kisaan.

Asiantuntijalausunnossa korostetaan myös sitä, ettei puolue ole voinut sääntöjä tehdessään ennakoida tällaista tilannetta, jossa puolueen kunniapuheenjohtaja hakee puheenjohtajaksi ollessaan toisen puolueen jäsen.

Hallitus yksimielinen

Keskustan puoluehallitus yhtyi torstaina yksimielisesti asiantuntija-arvioon ja pitää itsestään selvänä, että kilpailevan puolueen jäsen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi.

Puoluehallituksen kokouksissa istuu noin 30 keskustalaista, jotka tulevat eri puolita Suomea sekä esimerkiksi keskustan nuoriso- ja opiskelijajärjestöistä.

Puoluehallitus totesi myös, että Keskusta on pitänyt ovea auki Paavo Väyryselle, mutta hän on itse sen sulkenut.

Lännen Median keskiviikkona tavoittama Paavo Väyrynen pitää selvänä, että vain puoluekokous voi päättää puheenjohtajaehdokkaan vaalikelpoisuudesta.

– Puoluekokous tekee valinnan, joten vain puoluekokous voi päättää ehdokkaiden vaalikelpoisuudesta. Siitä eivät voi puolueen alemmat elimet tehdä päätöstä. Tämä ei vaikuta omaan kampanjointiini, Väyrynen kertoi.

Väyrynen on aiemmin sanonut eroavansa keskustasta, mikäli häntä ei valita puheenjohtajaksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

Keskustan arvot takaisin.
Syrjäseutujen ihmiset on huomioitava.
Tarkoittaa siis kehä3n ulkopuolella asuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun linjasta on keskusteltava.
Linja on hukassa.
Tavalliset ihmiset on hylätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan tärkein asia on aktiivimallin puolustaminen ja kunniapuheenjohtajan kiusaaminen ja potkiminen puolueesta pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta osoittaa pienuutensa, kun ei pysty Paavoa erottamaan. Se, että pääministeripuolue pelkää erottaa yhden jäsenistään, on todella huolestuttavaa. Miten näillä eväillä voi johtaa maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo aiheuttaa pöhinää populistipiireissä.

Tämä voi tietysti olla Paavon tarkoituskin. Timo Soinin poistuminen seuranäyttämöltä teki sopivasti tilaa uudelle pääosan esittäjälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovaskan mukaan Väyrysen pitää toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan. Kuitenkin kaikki tämä sääntöjen muuttelu on viritetty vain yhden henkilö sulkemiseksi pois puheenjohtajakisasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siinä korkeasti lukeneet miettineet miten kunniapuheenjohtaja erotetaan ja laaditaan vastaisen varalle uusia sääntöjä, ettei näin vaan koskaan käy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavon poliittinen loppu häämöttää. Yksi neuvo Patelle: älä tee itsestäsi pelleä vaikka ympärillä kuiskutteleekin syrjäytynyttä ps-väkeä. Siirry mieluummin Sinisiin jos Kepu ei kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myötähäpeää tunnen Paavon puolesta. Lopettaisi nyt uransa kunniakkaasti. Ei kannata jatkaa kiukuttelua ja oman aseman pönkitysyrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo Paavo älyä, että on ihan säälittävää tommonen poukkoilu?! Herra eläkkeelle ja tila nuoremmille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustassa selvästi vallitsee venäläinen demokratia jossa etukäteen päätetään vaalien voittaja ja kilpailijat on poistettu kisasta .

Ilmeisesti ei haluta keskustelua keskustan linjasta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ainakin vaihdan Keskustasta Paavon puolueeseen, jos häneltä estetään ehdokkuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilähän ei pelkää Väyrystä - höpö, höpö! Hänhän on sanonut, että on valmis rehtiin kilpaan Väyrysen kanssa, mutta sitä ennen Väyrysen pitäisi erota toisesta puolueesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolueen johto pelkää, että Paavo vie 30 % kepulaisista omaan puolueeseensa, jos erottavat. Ei Paavo niin tyhmä ole, että luulisi pystyvänsä Sipilän haastamaan. Paavo saa ehdokkuudellaan levitettyä omaa mantraansa Kepun laskuun. Sen jälkeen häviää vaalin ja saa paljon jäseniä omaan puolueeseen. KEPU parka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo ei petä, niin kuin sipilä. Paavolla tulee olemaan vankka kannatus puoluekokouksessa. Keskusta ja Suomi uutee nousuun...ja lupaukset pitää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erota vaan Väyrynen kepusta odotteluu itse Väyrynen,että sillä repeää kepulaiset y.m jytky kansanpuolueelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijat eivät ottaneet lausunnossaan huomioon sitä, ettei Kansalaispuolue ole perinteinen poliittinen puolue vaan pikemminkin katto-organisaatio, jonka varsinaisiksi jäseniksi vain kansanedustajat ovat kelpoisia. Henkilöjäsen voi siis olla vain kannattajajäsen. Tässä menee helposti puurot ja vellit sekaisin, jos ei selvitetä asiaa perusteellisesti laki ja puolueen säännöt edellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavon pitäisi pyrkiä tosissaan demokratian nimissä torppaamaan Keskustan ajama uusi veronmaksajille kalliiksi tuleva hallintohimmeli nimeltä maakuntauudistus. Näin Paavo saisi laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä J. Sipilä pelkää kun yrittää estää Paavon ehdokkuuden puheenjohtaja vaalissa. Pelkääkö hän menettävänsä paikkansa puheenjohtajana vai mistä nyt kenkä puristaa. Antaa Väyrysen yrittää vaikka sillä Sipilän kuuluttamalla reilulla pelillä niin nähdään kuka pärjää kisassa, eikä kabineteissa. Reilua ei ole alkaa hyvissä ajoin etsimään keinoja, että voitaisiin estää Väyrysen osallistuminen koko kisaan.
Toivon ja uskon, että Väyrynen on mukana ja hänestä tulee uusi puheenjohtaja keskustapuolueelle koska Sipilä on kyntensä näyttänyt ja hänen aikanaan kepun kannatus on tippunut todella alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
48
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image