Kotimaa

Väyläalus Seili parantaa öl­jyn­tor­jun­ta­val­miut­ta Suo­men­lah­del­la

Kotimaa 19.2.2004 9:52
Kaleva
Varustamoliikelaitoksen väyläalus Seilin peruskorjaustyö, pidennys ja muuttaminen väylänhoito-öljyntorjunta-alukseksi on valmistunut. Alus parantaa merkittävästi itäisen Suomenlahden öljyntorjuntavalmiutta erityisesti jääoloissa.

Aluksen molemmille sivuille asennettavat laitteet öljyn keräämiseksi jäistä on kehitetty Suomen ympäristökeskuksessa. Seili otetaan käyttöön maaliskuussa ja sen sijoituspaikaksi tulee Kotka, josta käsin se huolehtii myös Suomenlahden suuremmista väylänhoitotöistä.

Seilin parannustöissä alusta jatkettiin liki kahdeksan metriä lisäämällä aluksen keskelle uusi jatkolohko. Tähän osaan on sijoitettu aluksen öljynkeräysjärjestelmät sekä kerätyn öljyn varastotankit, joiden yhteistilavuus on 200 kuutiometriä. Aluksen koko kuljetuskoneisto vaihdettiin ja siihen asennettiin tehokkaat palonsammutustykit ja hätähinauslaitteisto. Uuden ruoripotkuri- ja paikannusjärjestelmän avulla Seili kykenee pysymään automaattisesti paikoillaan ilman ankkurointia. Muutostyö parantaa aluksen kykyä kulkea jäissä.

Aluksen täryvälpät kiinnitetään tarvittaessa aluksen runkoon öljyn keräämiseksi. Laitteet ovat merkittävä lisä jääolosuhteiden öljyntorjuntaan, johon on olemassa maailmanlaajuisestikin vain muutamia laitteita.

Venäjän Suomenlahden itäpäähän rakennettujen öljysatamien aiheuttama öljyliikenteen kasvu ja alueen uudet satamahankkeet lisäävät alusöljyvahinkojen vaaraa ja onnettomuusriskejä. Siksi Itämeren suojeluohjelmassa yksi tärkeimpiä tavoitteita on Suomenlahden merenkulun turvallisuuden parantaminen sekä öljyntorjuntakapasiteetin lisääminen. Nykyiseen hallitusohjelmaan sisältyvät myös selvitys öljyntorjuntakeskuksen tarpeellisuudesta, esitys öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaan soveltuvan monitoimimurtajan hankkimisesta sekä Venäjän ja Viron avustaminen öljyntorjuntakaluston hankinnassa. Merkittävä hanke on myös kahden Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaivan, Tursas ja Uisko, muuttaminen Seilin kaltaisiksi öljyntorjuntaan kykeneviksi monitoimialuksiksi. Alusten muutossopimus on allekirjoitettu ja alukset tulevat käyttöön vuosina 2004 ja 2005.

Seilin muutostyöt tehtiin Varustamoliikelaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteishankkeena Olkiluodossa, Aslemetalsin telakalla. Kahdeksan miljoonan euron muutostöiden toteuttaminen kesti noin 9 kuukautta ja sen rahoitti kansallinen öljysuojarahasto.

Seilin muutostöiden myötä kaikki Varustamoliikelaitoksen yhdeksän väyläalusta on nyt muutettu öljyntorjuntakykyisiksi. Vuoden 2004 alussa toimintansa aloittanut Varustamoliikelaitos käyttää alusta Suomenlahden alueella väylänhoitotehtävissä ja erilaisissa merenkulun turvalaitteiden rakentamis- ja huoltotehtävissä. Alusta voidaan myös käyttää mm. jäänmurrossa, erilaisissa kuljetustehtävissä ja vaikeissa jääolosuhteissa tukemassa luotsaustoimintaa. Pohjanlahdella toimiva Letto on ainoa Seilin tyyppinen saman suuruusluokan alus Suomessa.

Ympäristövahinkojen torjunnassa väylänhoito/öljyntorjunta-alukset toimivat Suomen ympäristökeskuksen johdossa, joka ympäristöministeriön alaisuudessa vastaa Suomen merellisestä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunnasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

100
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
85
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
62
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
32
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image