Kotimaa

Vatsakivut ja suo­len­toi­min­nan häiriöt piinaavat varsinkin naisia – "pahimpia pommeja" ovat ruisleipä, sipuli ja palkokasvit

Suomalaisten suosima ruisleipä voi olla vatsan kannalta. Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleensä kausiluontoinen.
Kotimaa 19.4.2019 12:16
STT

Vatsakivut, suolentoiminnan häiriöt ja turvotus piinaavat säännöllisesti satojatuhansia suomalaisia. Kriteerien tiukkuudesta riippuen noin 5–16 prosenttia suomalaisista kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Sitä esiintyy naisilla kaksi kertaa useammin kuin miehillä.

Vuonna 2016 oireyhtymän diagnostiset kriteerit tiukentuivat entisestään, joten nykyään osa diagnoosin aiemmin saaneista saattaisi pudota niiden ulkopuolelle, lääkärikeskus Aavan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo.

– Monissa muissa maissa vain noin puolet diagnoosin saaneista on täyttänyt uudet kriteerit. Suomessa ei ole vielä tehty tutkimusta uusien kriteerien pohjalta, Laatikainen toteaa.

Ärtyvän suolen oireyhtymä yhdistetään Laatikaisen mukaan liian helposti lieviinkin oireisiin. Tätä tapahtuu niin potilaiden kuin terveydenhuollon asiantuntijoidenkin keskuudessa. Lieviä vatsavaivoja, joita ei voida pitää ärtyvän suolen oireyhtymänä, on lähes puolella suomalaisista.

Gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä Pihlajalinnasta kertoo, että ärtyvän suolen oireyhtymässä tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, jotka yhdistyvät suolentoiminnan häiriöihin, kuten ummetukseen tai ripuliin. Tyypillistä on myös suolentoiminnan vaihtelevuus ripulin ja ummetuksen välillä tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla.

– Pahimmillaan oireyhtymä voi eristää potilaan kotiinsa, aiheuttaa sairauspoissaoloja tai ajaa hänet toistuen päivystykseen kovien vatsakipujen takia.

Mäkelän mukaan kyseessä on erityisesti perusterveydenhuoltoa kuormittava potilasryhmä.

Hankalien oireiden syy kannattaa selvittää

Mäkelän mukaan ihmiset osaavat usein yhdistää oireensa ruokavaliostaan johtuvaksi ja pyrkivät tekemään siihen muutoksia jo ennen lääkärin vastaanotolle hakeutumista. Myös stressi yhdistetään monesti oireiden ilmaantumiseen.

– Lääkäriin olisi tärkeää mennä siinä vaiheessa, kun oireet eivät lievity ruokavaliota muuttamalla, tulee ulostamisen vaikeuksia tai uloste muuttuu veriseksi tai tapahtuu selittämätöntä painonlaskua tai kuumeilua.

Helsingin yliopistollisen sairaalan gastroenterologian klinikan osastonlääkärin Markku Hillilän mukaan pikaisille selvittelyille on tarvetta silloin, jos lähisuvussa esiintyy paksusuolen syöpää tai tulehduksellisia suolisairauksia. Myös se, jos oireita ilmestyy keski-ikäiselle tai vanhemmalle ihmiselle, jolla ei ole aikaisemmin ollut vatsaoireita tai suolentoiminnan häiriöitä, on aina hälytysmerkki.

Moni epäilee myös keliakiaa

Laktoosi-intoleranssissa, keliakiassa, haavaisessa paksusuolen tulehduksessa ja Crohnin taudissa oireet voivat olla täysin samanlaisia kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä. Hillilä kertoo monen epäilevänkin oireidensa syyksi juuri keliakiaa, joka on Suomessa kahdella prosentilla väestöstä.

Hillilän mukaan ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosiin päästään useimmiten potilaan perusteellisella haastattelemisella, verikokeilla ja ulostenäytteillä. Keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä vaaditaan usein myös paksusuolen tähystystä mahdollisten kasvainten ja paksusuolen syövän poissulkemiseksi.

Elämäntavat auttavat paljon

Suurin osa ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa oireensa kuriin ruokavalion muutoksilla, säännöllisellä liikunnalla, riittävällä unella, pienillä aterioilla ja säännöllisellä ateriarytmillä.

Noin joka viidennellä oireet rajoittavat elämää merkittävästi, kertoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

– Joillekin riittää, että jättää pois pahimmat pommit, kuten sipulin, ruisleivän, palkokasvit, kaalit, vesimelonit ja artisokan. Joillekin auttaa tiukempi fodmap-ruokavalio. Sitä tulisi noudattaa parin kuukauden ajan, jotta sen toimivuudesta saa varmuuden.

Fodmap-ruokavaliossa lautaselta karsitaan imeytymättömien hiilihydraattien määrää. Ruokavaliossa vaihdetaan esimerkiksi suolistolle ongelmalliset ruis, ohra ja vehnä vatsaystävällisempiin kauraan, riisiin ja kvinoaan.

Jos pelkät ruokavaliomuutokset eivät auta, löytyy oireiden helpottamiseen monia keinoja. Helsingin yliopistollisen sairaalan osastonlääkärin Markku Hillilän mukaan esimerkiksi piparminttuöljykapselit sekä kipukynnystä nostavat lääkkeet auttavat vatsakipuihin.

Kuituvalmisteilla voidaan hoitaa ummetusta ja ripulilääkkeillä ripulia. Moni saa helpotusta oireisiinsa myös probiooteista, jotka tasapainottavat ruoansulatuskanavan mikrobistoa.

– Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleensä kausiluontoinen, eli joskus oireet ovat lievempiä ja joskus pahempia. Moni käyttää lääkkeitä vain pahimpiin oireisiin.

Hillilän mukaan myös psykologisista hoitokeinoista on tutkimusnäyttöä. Esimerkiksi hypnoterapiasta, kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta ja erilaisista rentoutustekniikoista on osoitettu olevan apua.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Suoliston toiminnalla on suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Tässä maassa lääkärit eivät ymmärrä sitä. Minua esim. ei lääkärit ole koskaan yrittäneetkään auttaa suolentoiminnanvaikeuksissani. Minua on vaivannut ummetus 65 vuotta, että tiedän miten vähän suoliston ja potilaan hyvinvoinninasiat lääkäreitä kiinnostavat. Olen ihan varma siitä, että suomalaiset olisivat terveempiä, jos suomalaisten suoltentoiminnoita hoidettaisiin kunnolla. Esim. nuorena ollessani, kun kerroin suoltentoimintavaikeuksista lääkärille, tämä sanoi minun kiinnittävän liikaa huomiotani suolentoimintaani. Ja nyt kun ummetus on kestänyt näin pitkään, nyt sen seuraamuksesta on todettu munuaistenvajaatoiminta ja kun ulostus ei ole toiminut niin, kun aineenvaihdunta ei ole toiminut, ja kun tämän seuraamuksesta käyttämäni lääkkeet ovat aiheuttaneet uskomattoman paljon haittavaikutuksia, arvannette miten monesti olen manannut suomalaista korkeatasoiseksi kehuttua terveydenhoitoa, joka ei ole koskaan ymmärtänyt, miten paljon suoltentoiminta ihmisen hyvinvoinnille merkitsee. Ja kun lääkärit kaiken suolistovaivojen vähättelyn lisäksi, eivät ollenkaan ymmärrä eikä ota huomioon lääkkeitten haittavaikutuksia. Kun lääkkeiden haittavaikutuksista kertoo lääkäreille, he näyttävästi ensin osoittavat vihamielisyytensä lääkehaitoistaan kertovaa potilasta kohtaan minkä jälkeen lääkärit pyrkivät eroon vaikeasti hoidettavasta potilaastaan konstilla millä hyvänsä. En tunne ihmiskehon toimintoja kirjanoppineidentavoin, mutta elämänoppini kokemuksesta tiedän, että lääkkeiden sietokyky olisi ihmisillä paljon parempi, jos suoltentoiminnoista huolehdittaisiin hyvin, toisin sanoen suomalainen kansa olisi paljon terveempi, jos kansalaiset pyrittäisiin hoitamaan kokonaisvaltaisesti täsmähoitomenetelmällä hyvin. Täsmähoito onko se suomessa koskaan mahdollinen? Lääkärit kun saattavat pelätä työnpuutetta, jos panostavat liikaa työnlaatuun?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...voit itse vaikuttaa suolesi toimintaan ei siihen lääkäriä tarvita.
Luulisi, että noin monen vuoden aikana olisit jo oppinut suolesi toiminnan.
Harmittaa kun ihmiset syyttävät omista toimistaan lääkäreitä jotka yrittävät auttaa, mutta apu ei mene perille kun ei lääkäreiden sanomaan uskota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä se ongelma taisi ollakin. Lääkäreillä ei ole ollut ko. henkilölle mitään "sanomaa" suolistovaivojen osalta. Mikä se sellainen lääkäri on joka sanoo potilaan vaan kiinnittävän liikaa huomiota vaivalleen? Luulisi lääkäreidenkin tajuavan kuinka huono juttu ummetus on terveyden kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..et näemmä myöskään ymmärrä, että lääkäri on voimaton kun ei hänen ohjeitaan noudateta.
Luulotauti on palannut takaisin ja on monen vaivan syy eli omat toimet johtaa sairauksiin ja siitä kehdataan syyttää lääkäriä.
Tässä ainoa ongelma on, että potilas ei viitsi itse tehdä asian eteen mitään vaan jatkaa samaa linjaa vaikka tietää sen olevan suolistolle epäedullinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä sain avun ihan rehellisestä ripulilääkkeestä, käytin loperamidi-valmisteita (jonki aikaa, ja sitte ne sai jättää pois). Oli huikeaa pitkän, pitkän, pitkän ajan jälkeen elää normaalia elämää. Enää ei tarvi pelätä töissä sitä, että se kantautuu kahvihuoneeseen, ku minä räjäytän vessan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian tuore leipä ja pulla ei ole suolistolle hyvä, pitää olla vähintään yhden yön yli nukkunutta. Ärtsiin kun sekoittuu vielä laktoosi-intoleranssi, äänekkäät töräykset ovat jokapäiväisiä. Liidelin saksanjäätelöt eivät aiheuta juuri mitään oireita. Tuore sipuli saa naapuritkin epäilemään ukkosen jyrähtelevän lähistöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvateksti: "Suomalaisten suosima ruisleipä voi olla vatsan kannalta." Niin voi olla mitä? :D Hyvä juttu kuitenkin, huvitti vain tämä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruis, vehnä ja maitotuotteet ei sovi omalle vatsalle. Joskus harvoin, kun maitotuotteita käytän, niin laktoositon menee.
Kasviksista ainakin porkkana ja punajuuri aiheuttaa mahakipuja.
Gluteenittomia leipomotuotteita syön.
Kaura tuntuu rauhoittavan vatsaa.
Oli ihana, kun vihdoin älysi, mikä aiheuttaa turvotusta, mahakipuja ja kiirettä vessaan.
Vatsakin on palautunut litteäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän virastossa torstaisin iltapäivällä on inha pierunhaju. Päällikkö ja alempi taso syö joka jumalan kerta tuhdin annoksen hernekeittoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin ruisleipä kohotetaan hiivalla ja myllyssä jyvätkin kuoritaan ennen jauhamista säilyvyyden takia kaikesta kuoresta ja alkiosta. Alkiohan sisältää runsaasti hyvää rasvaa. Kunnon juurella hapatettu ruisleipä on suolille terveellistä. Kaupasta saa myös viljojen leseitä, ne ovat terveellisiä ja edistävät suolen toimintaa. Nykyihmiset eivät tiedä näistä viljojen käsittelyasioista tarpeeksi.
PS. piereminen on normaalisa vatsan toimintaa jos se ei tule kastikkeen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syön vain hernekeittoa, palkokasveja, sipulia (paljon), tuoretta ruisleipää ja kebab-lihaa. Hyvin on pärjätty ja naiset tykkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän lääkärit määrää lääkkeitä aina kun lääkäriin menee,sehän on heille bisnestä.Vatsan saa varmasti toimimaan ruokavaliota muuttamalla ilman lääkärissä käyntiä.Se ei vaan tapahdu yhdessä päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun suolistolle on pahaksi sokeri, makeutusaineet ja viljat, erityisesti vehnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on lähes kaikkien muidenkin suolistolle mutta osa ei tajua yhteyttä ja vaaraa, osa taas ei välitä vaan jatkaa entiseen malliin ja ottaa sitten kourallisen lääkkeitä, jotka peittää ikävät oireet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viljat ja sokeri pois niin suolisto kiittää ja kumartaa eikä valita enää. Valtamerilaivat kääntyvät hitaasti, nyt aletaan virallisella puolella pikkuaskelin myöntää viljojen osuus tautien aiheuttajana. Yksityisen lääkäriaseman lääkäri voi tosin saada lääkäriliitolta, THL:ltä ja Valviralta lunta tupaan moisesta irtiotosta ja puoskarimaisita lausunnoista. Viljat kun ovat niiiiin terveellisiä ja täynnä kuitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että leivissä on lisättyä sokeria . On myös täysiä jyviä kun ei viitsitä kuoria poistaa ja jauhaa jauhoksi . Jyvät turpoaa suolistossa tietysti !!! Älkää syökö jyviä kuorineen . Mitään siemeniä nehän kylvetään maahan tai linnut syö . Siemenet pois ja jyvät . Sitten on myrkkymarjat mitä ei poimijat välitä erottaa . Ja edelleen katajanmarja on myrkkymarja . Niin myös karvasmanteli joten älä juo syö mitä vaan . Kyllä ahneet ja pahat syöttää rahasta mitä vaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen loppuivat vatsakivut ja vakava suolistotulehdus, kun jätin KAIKKI viljat pois.
Ei mennyt kuin 24 tuntia, kun vatsa oli kivuton ja nyt mennyt useita vuosia ja kaikki oireet ovat pysyneet pois. Kerran viikossa voi syödä vaikka hampurilaisen tai jotain muuta viljapitoista, mutta raja on siinä.
Lääkärissä epäilivät, että eihän tällainen muutos voi olla pysyvä ja mielellään olisivat tuputtaneet lääkkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärillä on tutkinto nimenomaan LÄÄKEtieteissä, ei lääkkeettömissä tieteissä. Siksi lääkäriltä saa lääkereseptin joka vaivaan, eikä lääkkeettömiä keinoja. Lääketieteen perusta onkin se että oireet peitetään mikä milläkin lääkkeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image