Kotimaa

Vasemmiston lakialoite: 10 euron minimipalkka

Vasemmistoliiton Anna Kontula allekirjoitti ensimmäisenä lakialoitteen minimipalkasta. KUVA: Ossi Ahola
Kotimaa 31.3.2016 10:48
Juha Vainio

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä jättää torstaina lakialoitteen vähimmäispalkasta, jota pienempää korvausta ei voisi maksaa palkansaajille. Vasemmistoliiton mielestä minimipalkan tulisi olla 10 euroa.

– Yhä useampi suomalainen ei enää pärjää tekemällään työllä ja työtätekevien köyhien joukko on kasvanut tuloerojen myötä, kansanedustaja Anna Kontula sanoo puolueen tiedotteessa.

Vasemmiston mielestä minimipalkkalain tekee ajankohtaiseksi aikeet paikallisen sopimisen lisäämisestä.

– Minimipalkkaa tarvitaan perälaudaksi, jota ei voi alittaa paikallisella sopimisella. Se ei korvaa yleissitovia työehtosopimuksia, vaan täydentää niitä, kansanedustaja Jari Myllykoski kertoo tiedotteessa.

Puolueen muistuttaa, että valtaosassa Euroopan maita on käytössä lakisääteinen minimipalkka.

– Onkin lähes käsittämätöntä, ettei työntekijöiden oikeuksista tunnettu Suomi ole vielä säätänyt minimipalkkaa, Kontula sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (164)

Suomessa ei ole käytössä vähimmäispalkka lakiin kirjattuna minimipalkkana niin kuin se monissa muissa maissa ymmärretään, vaan täällä vähimmäispalkat määritellään työehtosopimuksissa jokaiselle alalle erikseen.
* * *
Selailin palkkatilastoja eri aloilta ja löysin ainoastaan maataloustyöntekijän, jonka tuntipalkka on runsaan kympin haminoilla.
Eikö tässä ole vaara, että 10-lain hyväksymisen jälkeen työnantajat alkaisivat maksaa 10 euron alennettua minimipalkkaa työntekijöille, jotka eivät älyä kysyä luottamusmieheltä asiasta?!?

Tuntemattoman sotilaan alik. Lahtista vapaasti sitaaraten: Jos valitat, että palkallasi ei tule toimeen. sinulle esitetään semmoinen rätinki, että kympin minipalkalla tulee varmaisti toimeen.
Voiko tämä olla totta vai onko tämä aprillipila?!?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, 10 euroa on jo melkein kilpailukykyinen palkka, kun otetaan huomioon Suomen korkea kustannustaso.

Työ ei ole mitään hyväntekeväisyyttä isänmaan, kansakunnan tai firman puolesta. Työstä kuuluu tekijälleen kohtuullinen korvaus ja 10 euroa tunnissa ei tässä maassa ole kohtuuton vaatimus edes kengänkiillottajalle. Pörssiyritysten tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Tätä harvoin kyseenalaistetaan. Samalla tavoin on työntekijän tehtävä tuottaa voittoa itselleen.

Ihmiskunnan koko historia osoittaa, että työstä maksetaan juuri niin vähän kuin laki mahdollistaa, mieluummin käytettäisiin orjia. Työntekijän on puolustettava itseään. Vastakkainasettelun aika ei ole ohitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palaan vielä hetkiseksi asiaan, kun luin loputkin kommentit. Äärettömän usein ja jälleen kerran täällä tulee esiin
vasemmistolainen ajatus maailma eli miten tuo saa ja minä en.. Jokaiselle tekojensa ja valintojensa mukaan. Jo
ajatus siitä, että kaikki saisivat saman verran hirvittää. Toiset painaa töitä, kouluttautuu ja ehkäpä jopa yrittävät.
Naapurin kaveri taas ei tee muutakun nauttii elämästä ja rahat tasan..Huhu, raaka on painajainen kohta ei uskalla edes nukkua. Sitten hyvät juttutupalaiset esitän teille pienen mielipide-kyselyn.Mitä tarkoittaa kun on ansaittu?? Täälläkin kirjoitetaan jatkuvasti, että joku on ansainnut jotain.Esim,kohtuullisen toimeentulon, tekemättä mitään, Samalla kaverilla on
usein hirvittävästi oikeuksia. Tietääkö joku kertoa minulle ensiksi tämän ansaitsemisen perusteet? Syntyä suomalaisesta äidistä, syödä hiekkakakkuja pienenä vai mikä synnyttää tämän ansaitsemisen? Että tietäisin milloin olen itse mahdollisesti ansainnut jotain oikein mukavata.Toiseksi osaisiko joku vastaavasti kertoa onkohan sana VELVOLLISUUS poistettu suomenkielestä? Kun nykyisin kaikilla on roppa kaupalla oikeuksia, mutta kenelläkään ei enää ole velvollisuuksia mitään tai ketään kohtaan. Toivottavasti joku osaisi vanhaa höppänää valistaa asioissa. Ettei vaan pääse vahinkoa sattumaan ja tuunarin oikeuden ja ansainnat jää saamatta. Ja vielä erinomaisen hyvää ja aurinkoista kevättä kaikkille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansaitseminen syntyy siitä kun toinen pyytää tekemään työtä hänen hyväkseen. Siitä on maksettava sovittua palkkaa,muutoin se menee hyväksikäytön puolelle. Tämä lienee saivartelijoillekin selvä juttu. Nyt on kyseessä palkan suuruus tai pienuus. Kysymys kuuluu onko alle 10 euron tuntipalkka liian pieni sillä palkalla elämiseen vai ei. Työtähän tehdään sen vuoksi että siitä saatavalla palkalla voisi maksaa elämisen kulut. Palkan suuruudella myös mitataan eri töiden arvostusta. Joku tionen saa 100 euroa tunti ja toinen 10 euroa. Onko tuo satasen sajan työ kymmenen kertaa arvokkaampaa kuin kympin saajan, molemmat kuitenkin käyttävät saman verran aikaa elämästään työn tekemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylemmässä kommentissa henkilö ei halua ymmärtää miten eri ammattialojen ja töiden palkka muodostuu.
Miksi esimerkiksi lääkäri saa ammattissaan parempaa liksaa kuin siivojaa? Olisiko syynä markkinat ja se että toinen saa määritellä palkkansa hintaa koska tarjonnan ja kysynnän lait.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyse ollu siitä paljonko tuo saa vaan se että minimi on 10 euroo tunnista. Saa maksaa vaikka 1000 euroo tunnissa jos on nii hyvä tyyppi, mutta 10 annetaan surkeimmallekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisen puolen keskipalkka on n.3500e/kk, eli 22e/h. Joistain ihmisistä sitten 10e/h on liian iso palkka, minusta 8e/h on melkeimpä rikos ihmisyyttä vastaan. Jokainen voi miettiä miten moisella palkalla tulisi toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselin tuolta EVA:N nimilistaa kun puhuivat Valtion omaisuuden myymisestä niin siellähän näkyi että sama jengi pyörivän mitkä on ollut ennenkin .Eikö näiltä herroilta voisi leikata kun osa asuu jo Ruotsin puolella eikä ole varmaan eurosta kiini.kerta omistusta on vielä Suomenkin puolella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan käyttöön Saksan malli, joka toimii siellä jo 7,5 miljoonalla työntekijällä:
- yritys maksaa palkkaa täysiaikaisesta työstä 400€ kuussa
- valtio maksaa työntekijälle sosiaalitukea 600€ kuussa
Tämä ei vääristä yritysten välistä kilpailua, eihän :-) Eikä rasita veronmaksajia, eihän :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto haluaa olla naivin lapsellinen. Silti näin yksioikoinen esitys voi riemastuttaa yhtä yksioikoisen äänestäjän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen ehdotus ja vielä poliittiselta vasemmistolta. Ay- liikekin hyppii tasajalkaa kannatusta tälle ehdotukselle. Tällä perusteellahan voidaan nyt luopua Tes yleisitovuudesta. Yksi keskeinen Tes yleisitovuuden perustehan on ollut minimipalkan puuttuminen. Tällä se korjaantuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei meillä ole varaa vasemmiston hyvinvointivaltioon. Sen aika meni umpeen 1980-luvun lopulla. Nyt me elämme kapitalismissa."

Juu, ei. Mutta toimitusjohtajien ja yhtiöiden hallitusten osakkaiden ym herrojen järjettömän suuriin palkkoihin ja palkkioihin on varaa, vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattais työllisyysluvut kasvaa tuommosen vaatimuksen takia koska jostakin sen rahan on tultava yritykseen josta tuo palkkakin maksetaan.On vain aikamoinen korotus kustannuksiin jo nyt muiden korkeiden sivukulujen lisäksi.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Duunareille 8 euroo tunnista ja herroille miljoona boonukset. Mistä johtuu että yritys kyllä löytää miljoona boonukset herroille helposti mutta duunareille ei löydy edes 10 minimi liksaa? Hassua eikö. Se on tuo ahneus mikä sanelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko 10 € palkka tunnilta/päivältä/viikolta vai kuukaudelta?
Vähän taas on jäänyt vajaaksi tämän jutun sisältö. Kieliposkessa tietty tämän kirjoitan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En jaksanut lukea kaikkia kommentteja mutta suurin osa on vastaan 10e:n minimituntipalkkaa, kyllä tässä maassa on kateellisia rikkaita! menisivät itse tekemään raskasta työtä alle kympin. Kehtaavatkin nostaa älämölön noin olemattomasta palkasta, mutta sitä juuri rikkaat ovat, riistäjiä; mulle kaikki muille ei mitään.
Ja jos tuo laki tulee voimaan niin tulisi koskea myös kaikkia mamuja, ei niitä palkkaamaan muutamalla eurolla/tunti, sillä ei suomi nouse (ja rahat valuu vielä enempi rikkaiden taskuun)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin asiallisesti ajateltu, mutta kuinkahan käytännössä käy?
Koska nämä mainitsemasi kateelliset"rikkaat" ovat ihan normaaleja suomalisia veronmaksajia tai
vähintäänkin verotuloista nauttivia. Varsinaisia rikkaita meillä on surullisen vähän vaikka näiltä vietäisiin
kaikki niin kohta olisi taas kädet ojossa..Suurin riistäjä tässä maassa on haluamaton, negatiivisen asenteen omaava ja
työtä vieroksuva suomalainen. Enkä todellakaan tarkoita kaikkia työttömiä,sairaita tai muita sellaisia henkilöitä
joilla on hyvä syy olla elättämättä itseään. Vaan kohdistan viittaukseni niille joiden ainoa peruste olla tekemättä on
se ettei ole KIVAA.10 euroa/tunti on hyvä tavoite ja aivan varm,asti kuuluukin mkaksaa tekijöille.
Mutta rohkenen silti vielä muistuttaa, ettei tämä 10 euron minimi ole mikään autuus.
Meillä menee järjetön määrä rahaa valtiokassasta, tähän kaiken ymmärtämiseen ja kivan/mukavan tavoittelemiseen.
Tekemisen sijasta, aina pitäsi olla niin mahdottoman fantsua että viitsisi edes kouluttautua.
Vaikka tämäkin maksetaan yhteisistä varoista. Mitenhän meidän kävisi, jos joku päivä kaikki kellä ei ole töissä,koulussa tai muussa toimessaa erinomaisen mukavaa jättäisi aamulla lähtemättä?? Kääntäisi kylkeä ja haistattaisi pas..t kaikelle.
Aina vain keskustellaan siitä kuinka paljon minun pitää saada, mikä on hyvin ymmärrettävää. Väitän kuitenkin, että
ns.parempina aikoina on kuulunut kaduilla useammin ME. On se ja sama vaikka summa olisi 12 euroa, jos saadaan
parhaassa työiässä olevat tekemään joskus epämukaviakin asioita. Nyt saa usein lukea, että eläkeläiset jatkaa töitä kun kiinnostuneita työntekijöitä ei ole.. Ja kyllä tiedän työtä himoitsevia olevan täälläkin olevan pilvin pimein, mutta ystävät kaikki eivät voi olla koodareita,räppäreitä,kitaristeja,pelaajia, jne...jokainen saa paikkansa kykyjensä mukaan.
Kauhalla on mahdotonta vaatia, jos on lusikalla annettu..Ikävää, mutta totta.
Aurinkoista kevättä kaikille,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (164)

Uutisvirta

39
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
16
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
16
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image