Kotimaa

Va­sem­mis­to­liit­to haluaa Suomeen perustulon, joka on vähintään 800 euroa kuukaudessa – malli pitäisi rahoittaa laittamalla tuloverotus remonttiin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi, että puolueen esittämää perustulomallia tavoitellaan käyttöön kahden vaalikauden kuluessa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.11.2018 5:00
Markku Uhari

Vasemmistoliiton on määrä julkaista oman sosiaaliturvamallinsa tällä viikolla. Lännen Media sai tutustua puolueen ehdotukseen etukäteen.

Vasemmistoliitto tavoittelee Suomeen perustuloa, jonka suuruus on vähintään 800 euroa kuukaudessa.

Vasemmistoliitto on saanut valmiiksi ehdotuksensa uudeksi sosiaaliturvamalliksi. Puolueen on määrä julkistaa malli tiistaina, mutta vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esittelee sitä jo Lännen Medialle.

– Mallimme purkaa byrokratialoukkuja, mitä pidämme nykyisen sosiaaliturvajärjestelmämme keskeisimpänä ongelmana, Andersson sanoo.

Vasemmistoliiton ehdottaman perustulon on tarkoitus korvata kaikki nykyiset perusturvaetuudet, esimerkiksi työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kotihoidontuen, sairaus- ja vanhempainpäivärahat ja opintorahan. Toimeentulotuki säilyisi esimerkiksi yllättäviä arjen kalliita hankintoja varten.

Perustulon ylittävältä osalta maksettaisiin myös ansiosidonnaisia etuuksia. Myös asumistuki säilyy.

Puolueen ajama taso perustuloksi on huomattavasti korkeampi kuin tällä vaalikaudella toteutetussa perustulokokeilussa. Kokeilussa perustuloa on maksettu 560 euroa kuukaudessa.

– Meidän pitää tunnustaa se, että meillä on köyhyyttä Suomessa. Sellaista tilannetta ei saa syntyä uudistuksen yhteydessä, jossa vähimmäisturvan taso laskisi nykyisestä, kun on tarvetta korottaa.

Puolue tavoittelee perustulon otettavan käyttöön kahden vaalikauden aikana. Ensi keväällä alkavalla vaalikaudella vasemmistoliitto haluaa tehdä jo valmistelevia toimia sitä varten. Anderssonin mukaan tuolloin voi nostaa jo kaikki vähimmäisetuudet samalle tasolle, tehdä entistä laajempi perustulokokeilu ja poistaa työvoimapoliittisia karensseja.

Perustuloa pidetään kalliina

Perustuloa on kritisoitu sen kalleudesta, eikä vasemmistoliiton tuoreessa mallissa ole laskettu uudistukselle selkeää hintalappua.

Anderssonin mukaan uudistuksen hinnan tarkka laskeminen on vaikeaa, koska siinä pitäisi huomioida, miten ihmisten perustulo muuttaisi ihmisten käyttäytymistä.

– Verrattuna nykyjärjestelmään, jossa sosiaaliturvajärjestelmä käytännössä tehokkaasti estää ihmisiä tekemästä töitä, niin hyvin todennäköisesti perustulo olisi niin kannustava, että se lisäisi valtion verotuloja, hän arvioi.

Perustuloa on kritisoitu myös siitä, että sen on katsottu vähentävän ihmisten halukkuutta työnhakuun. Julkisten ja hyvinvoinnin alojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on puolestaan esimerkiksi arvioinut Lännen Medialle kesäkuussa (2.6.), että perustulo saattaisi vähentää työnantajien halua tarjota kokoaikaisia työsuhteita. Andersson pitää perustelua ontuvana.

– Onko heidän [kriitikoiden] mielestä parempi sellainen järjestelmä, jossa ei voi ottaa vastaan kuin kokopäiväistä vakituista työtä tilanteessa, jossa tiedämme, että työmarkkinat muuttuvat. Kyllähän me tiedämme, että työttömät haluavat työllistyä ja tienata rahaa ennen kuin se vakituinen työpaikka löytyy, Andersson sanoo.

Rahoitettaisiin verouudistuksella

Vasemmistoliiton sosiaaliturvamalli on määrä rahoittaa verouudistuksella.

Uudistuksessa ansio- ja pääomatulojen verotus yhdistettäisiin yhdeksi tuloveroksi. Tuloja verotettaisiin progressiivisesti perustulon ylittävältä osalta, ja puolueen tekemien laskelmien mukaan perustuloa ylittäviä tuloja verotettaisiin vähintään 30-prosenttisesti. Tavoitteena on työpaperin mukaan, ettei kenenkään veroaste nouse yli 60 prosentin.

– Perustulo verotetaan pois ihmisiltä, jotka eivät tarvitse sitä.

Puolueen työpaperissa arvioidaan, että muutos ei "kasvattaisi mainittavasti" pieni- ja keskituloisten veroastetta nykytasosta. Sen sijaan Andersson arvioi, että suurituloisten verotusaste todennäköisesti kiristyisi.

Uudistus suuri teema vaaleissa

Puolueet valmistautuvat kevään eduskuntavaaleihin esittelemällä omat ehdotuksensa miljardiluokan sosiaaliturvan uudistamiselle. Puolueiden mallit eroavat siinä, miten paljon ihmisen aktiivisuus vaikuttaa etuuden tasoon ja onko sitä myönnettävä syyperusteisesti vai yhtäläisesti kaikille.

Esimerkiksi kokoomuksen, kristillisdemokraattien, sdp:n ja sinisten sosiaaliturvamallissa aktiivisuus vaikuttaa.

Vasemmistoliiton lisäksi vihreät ovat tavoitelleet puolestaan vastikkeetonta perustuloa. Myös keskusta linjasi kesän puoluekokouksessaan perustulon olevan sen pitkän aikavälin pyrkimyksenä. Vaalien jälkeen puolueet joutuvat sorvaamaan intressejään yhteen.

Andersson arvioi, että vasemmistoliitolle neuvottelu olisi helpointa vihreiden kanssa.

– Työelämä on muuttunut, ja nykyinen sosiaaliturvajärjestelmämme ei huomioi sitä riittävästi vaan olettaa edelleen, että ihminen on 100-prosenttisen työtön tai 100-prosenttisen töissä, 100-prosenttinen palkansaaja tai 100-prosenttinen yrittäjä. Ihmisten elämä ja työnteko eivät enää näytä tältä.

Näin puolueet linjaavat

Perustuslaki takaa kansalaisille oikeuden elämisen kannalta välttämättömään toimeentuloon. Sen suuruutta ei kuitenkaan ole määritetty.

Sosiaaliturvan kustannukset olivat vuonna 2016 yli 69 miljardia euroa.

Vasemmistoliiton lisäksi mallejaan ovat toistaiseksi esitelleet myös muut puolueet.

Kokoomuksen mallia kutsutaan yleistueksi, ja se on syyperäinen ja suuruudeltaan vastikkeellinen eli edellyttää aktiivisuutta esimerkiksi työttömältä työnhakijalta.

Sdp:n malli, yleisturva, on niin ikään vastikkeellinen ja syyperusteinen. Etuusrakenne eroaa kuitenkin kokoomuksen mallista.

Vihreät ja keskusta kannattavat perustuloa, mutta kumpikaan ei ole vielä julkaissut tarkennuksiaan.

Kristillisdemokraateilla on oma kannustava perusturva-malli.

Sinisten perusturva perustuu käänteiseen tuloveroon.

Rkp ja perussuomalaiset valmistelevat vielä omia ehdotuksiaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Kuulun näihin suurempituloisiin 20%:iin. En silti tienaa keskituloista palkansaajaa enempää kuin ehkä nettona noin 1500e kuussa. Työ todella raskasta henkisesti, painan pitkää päivää ylitöissä ja työt seuraavat kotiinkin. Jos tämä toteutuu ja progressiivinen verotus kiristyy niin jatkossa pudotan työtunnit 50%:iin - progressiivinen verotus pitää huolen, että käteen jää kuitenkin vai muutama satanen vähemmän. Ei maksa vaivaa tehdä yhteiskunnalle ilmaista työtä jonka joku laiskempi saa eväänsä liikauttamatta itselleen. Veikkaan, että moni muukin downshiftaa siinä tapauksessa. Ei nouse valtion tulot kyllä ja homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa... Kumma, ettei tässä maassa kannusteta ahkeruuteen ja työntekoon, kannustetaan vain laiskottelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millaista yritystä se tämä L.A olikaan pyörittänyt? Millaiset on näytöt työelämässä?😂👏🏻🤑🤣😘🤥😪

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida vaan olla yrittäjiä Suomessa tuon verouudistuksen jälkeen, vaan kaikki jää perustulolle ja tekee lopun pimeänä.
Tuon voisi rahoittaa yksinkertaisesti potkimalla Kelan osaamattomat haaskat ja siirtää ne perustulolle. Mistään oikeasta talosta sillä pätevyydellä ja asenteella ei töitä tahdo saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudistus kannattaa tehdä jos kaikki maksaisivat samanverran veroa silloin toteutuisi myös vasemmiston ajama tasa arvo. Tasavero tasattaisiin aluksi 25% ja vuodenpäästä tarkistus, jolloin nähtäisiin mihin yhteiskunnan varat riittävät Toinen ja tärkeä asia on ettei ay:lle annettaisi poliittisia
etuja vaikka he niitä lakoilla ajaisivatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt nappasi. Asunto on jo maksettuna ja 800€ kuussa riittää loistavasti kuluihin ja hyvään elämään. Jos jotain extraa tarvitsee niin käväisee jonkun viikon töissä. Piruako tässä yrittäjänä yrittää firmaa pyörittää kun ihan mukava elämä voisi olla noin helppoa. Vasemmiston voittoa odotteleva yrityksen lopettaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos 800 ekellä pärjäät, niin suosittelen työttömäksi hakeutumista ja pientä marjan ja tyhjien pullojen poimintaa👍🏻💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa hyvältä vasemmiston esitys sosiaaliturvamenot 69 miljardia vuodessa nykyään on valtava summa ja lisäksi työllistää kymmeniä tuhansia byrokraatteja ja keinottelijat rikastuu.
800 euroa on pikku summa perustulona.
Verotus ei nouse pieni ja keskituloisilla.
Verotus nousee niillä joilla on oikeasti varaa maksaa enemmän, maksimi kuitenkin 60 prosenttia, nyt maksetaan veroja keskimäärin 30-40 prosenttia.
Valtion velka on kasvanut 4 vuodessa noin 25 miljardia ja varmasti hyvätuloiset maksaa yli 25 miljardia vähemmän 4 vuoden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto tykkää kun on työttömiä ja syrjääntyneitä. Kiva on rokottaa loisijoiden eläminen työssäkäyviltä. Kuka elämänsä eteen jotain tehnyt noita äänestää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loisijoita näkyy iso populaatio joulukuun alussa olevassa tv lähetyksessä. Lähetys on joka vuosi samana kuukauden päivänä. Eivät ole kovin työn raskauttaman näköisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mikisipä sinä et ole siellä? Oletkos niin kovasti tehnyt töitä ettet kelpaa tuonne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistää miettimään onko tuo puhdasta populistista ääneten kalastelua vai ovatko vassarit oikeasti noin ulapalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pitää olla perustulo nii pystyy hommaa uuden ammatinki jos vanhassa ei töitä ja jos hetken on työtön nii ei laskut tapa sinua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustulo kaikille suomalaisille verottomana etuutena, taso olisi noin 560 euroa. Sillä korvataan kaikki sosiaaliturvan vähimmäisetuudet, kuten työttömien perusetuudet, minimivanhempainpäivärahat, opintotuet, lapsilisät, varusmiespäivärahat ja jopa asumistuet. Verotuksella perustulo kerättäisiin asteittain pois niiltä, jotka eivät sitä tarvitse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi jakaa tukia ensinkään? Pistetään kaikki tavarat ja palvelut ilmaisiksi, niin vassareiden köyhyysongelma ja epätasa-arvoisuus poistuu. Mie hakisin ensiksi uuden auton liikkeestä ja sitten Alkon kautta uuteen kattohuoneistoon juhlimaan. Aa että! Tuliskohan tuosta jotain ongelmia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustulossa ei ole mitään järkeä niin kauan kun valtio ja kunnat määräävät pakollisia "hengitys" veroja ja muita maksuja maksettavaksi. Mitään järkeä jos ensin annetaan 800€ ja sitten lätkäistään 800€ pakkoverot maksettavaksi.

Paras perustulo olisi keventää asumisen ja elämisen verotusta tai keventää näitä menoja muulla tavalla. Esimerkiksi poistamalla sähkönsiirron kuukausimaksut jolloin sähkön säästämisellä voisi vähentää enemmän omia menoja. Kunnat pitäisi velvoittaa toimimaan voittoa tavoittelemattomalla tavalla. Oulun kaupunkikin piiloverottaa monopolin turvin yhdestä jos toisesta asiasta.

Voisi Vasemmistoliitto ja kaikki muutkin puolueet esittää millä tavalla Suomessa pärjäisi vähemmillä tuloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillisiä veroja rakastaa Oikeisto puolueet koska ne koskevat kaikkia saman verran.
Kokoomus sanoi sen suoraan, kaikki kelpaa välillisiin veroihin.
Ansiotulojen verotus halutaan tasaveroksi oikeiston mukaan.
Perustulo 800 euroa vähentää byrokratiaa, saattaapa olla sosiiaalimenojen 69 miljardia euroa pieneneminen edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nimimerkille Velkavastuu Ihmisen elämässä sattuu ja tapahtuu vaikka ja mitä! Firma kaatuu,toinen velka vastuulinen kuolee,sairastut,tai muuten taloutesi romahtaa!Enkä tarkoittanut että velkaa ei maksettaisi vaan että järjestelmää korjataisiin oikeuden mukaiseksi. Eihän siinä ole mitään järkeä että velan jäämä velka on 90 senttiä ja perintä ja korko kuluja 75 euroa.tähän kun haetaa oikeuden päätös niin puhutaa jo sadoista euroista! Oikeuden mukaista onko kysyn vaan?.Sitä kun yrität hoitaa uo kautta niin arvaapa kuinka kauanko siihen menee,Vastaa puolestasi KAUAN!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuollaisilla vaalipuheilla ääniä saada, päivänselvää ettei tule koskaan menemään läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
53
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
28
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
25
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image