Kotimaa

Va­sem­mis­to­liit­to äänestää va­ra­pu­heen­joh­ta­jis­ta ja puo­lue­sih­tee­ris­tä – Ydinvoimasta ja päih­de­po­li­tii­kas­ta tulee vääntöä puo­lue­ko­kouk­ses­sa

Puheenjohtaja Li Andersson esitteli elokuussa 2018 puolueensa uutta graafista ilmettä ilmapallojen kanssa. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 14.11.2019 6:00
Aki Taponen

Puheenjohtaja Li Anderssonille ei ole ilmaantunut vastaehdokasta perjantaina alkavaan Kuopion puoluekokoukseen.

Vasemmistoliitto kokoontuu perjantaina Kuopion puoluekokoukseen eduskuntavaalivoiton jälkeisenä hallituspuolueena, jossa se vaikuttaa olevan harvinaisen yhtenäisesti hallitusvastuun takana.

Soraääniä on julkisuuteen saakka kuulunut etupäässä vain vasemmistoliiton entiseltä liikenneministeriltä, kansanedustaja Merja Kyllöseltä.

Hänen kritiikkinsä kohdistui pääministeri Antti Rinteen (sd.) sekaviin lausuntoihin ja hallituksen viestintään. Se johti yhteydenottoon pääministerin esikunnasta ja arvostelijan lupaukseen olla enempää piiskaamatta pääministeriä.

Kolme vuotta vasemmistoliittoa johtaneelle opetusministeri Li Anderssonille ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita, joten hänet taputetaan jatkokaudelle puheenjohtajana todennäköisesti ilman soraääniä.

Varapuheenjohtajat vaihtuvat

Kaikki varapuheenjohtajat vaihtuvat. Ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen jää äitiyslomalle eikä tavoittele jatkokautta. Hän siirtyy puolivälissä vaalikautta sosiaali- ja terveysministeriksi Aino-Kaisa Pekosen (vas.) tilalle.

Myös toinen varapuheenjohtaja Juho Kautto ja 3. varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo jättävät paikkansa. Molemmat nousivat huhtikuussa eduskuntaan.

Varapuheenjohtajiksi onkin nyt tungosta, mutta kansanedustajia paikat ovat toistaiseksi kiinnostaneet yllättävän vähän. Ensimmäisen kauden kansanedustaja Jussi Saramo Vantaalta lähti ehdolle sen jälkeen, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli vedonnut, että tämä olisi erinomainen ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Vasemmistoliiton poliittisena sihteerinä 2009–2016 toiminut Saramo onkin nyt ennakkosuosikki paikalle, jossa pitää tarvittaessa pystyä tuuraamaan puheenjohtajaa.

Varapuheenjohtajiksi ovat ehdolla myös Teollisuusliiton valtuustoon kuuluva pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä, elokuvatyöntekijä Joona Mielonen Kotkasta, sosionomi Minna Minkkinen Tampereelta, elintarviketyöläinen Janne Nieminen Forssasta ja tekniikan tohtori, yrittäjä Janne Parkkila Kuopiosta.

Äänestyksiin voi ilmoittautua vielä lisää ehdokkaita.

Puoluesihteeristä tiukka kisa

Myös puoluesihteeristä äänestetään lauantaina, sillä valtiotieteiden tohtori Joonas Leppänen on saanut haastajakseen yhteiskuntatieteiden maisteri Mikko Koikkalaisen.

Koikkalainen on vasemmistoliiton kunnallis- ja järjestösihteeri. Kisaa kuvaillaan tiukaksi.

Puoluekokouksessa on esillä sääntömuutos, joka siirtäisi puoluesihteerin valinnan seuraavalla kerralla puoluevaltuustolle.

Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi ovat ehdolla Mira-Veera Auer, Miikka Kortelainen, Jaakko Lindfors, Vesa Plath ja Hanna Rokkanen.

Ydinvoimakanta lientymässä

Puoluekokouksen asiakysymyksissä suurin etukäteishuomio liittyy ydinvoimaan ja päihdepolitiikkaan. Puolueen periaateohjelman mukaan ydinvoiman käyttö on asteittain lopetettava, mutta kokouksessa on esillä myös aloite, jonka mukaan vasemmistoliiton tulee hyväksyä ydinvoima.

Puoluehallituksen kokoukselle esittämässä tavoiteohjelmassa olemassa olevat ja rakenteilla olevat ydinvoimalat ovat osa energiantuotantopalettia, mutta uusia suurydinvoimahankkeita ei käynnistetä. Pienten moduuleista koostuvien ydinvoimaloiden kehitystä seurataan, esityksessä todetaan.

Nuorilta huumealoitteita

Vasemmistonuoret esittää aloitteessaan huumeiden käytön ja pienten määrien hallussapidon sallimista. Nuorten toisessa aloitteessa vaaditaan kannabiksen laillistamista, myynnin siirtämistä valtio-omisteisiin liikkeisiin ja pienimuotoisen kotikasvatuksen sallimista.

Puoluehallitus esittää, ettei puoluekokous yhdy kumpaankaan aloitteeseen. Puolueen kannat päihdepolitiikkaan pitäisi puoluehallituksen mukaan valmistella päihdepoliittisen ohjelman laadinnan yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ilmoitti hiljattain kannattavansa sitä, ettei kannabiksen käytöstä rangaistaisi. Samalla kannalla on useampi vasemmistoliiton kansanedustaja.

Pääministeri Antti Rinne vakuutti kuitenkin viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, ettei hallitus tuo kannabiksen käytön sallivaa lakiesitystä eduskuntaan.

Puoluekokous

Vasemmistoliiton 9. puoluekokous järjestetään 15.–17. marraskuuta Kuopiossa.

Puoluekokous valitsee vasemmistoliitolle puheenjohtajiston, puoluesihteerin sekä puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsenet.

Lisäksi sen on määrä hyväksyä puolueen tavoiteohjelma ja päättää puolueen sääntöjen muuttamisesta.

MAINOS

Kommentoi

Äärivasemmistosta ei paljoa kirjoiteta, kun ei haluta, mutta tämmöistäkin porukkaa löytyy Saksan vasemmistosta. Terrorisoivat Saksaa jatkuvasti, mutta eipä näy Suomen uutisissa...

Vasemmistoradikaalit tekivät palopommi-iskun: Poliisi lupaa 30 000 euron palkkion vihjeestä, jolla päästään Bautzenissa palopommeja räjäyttäneiden vasemmistoradikaalien jäljille. Tekijät tunkeutuivat marraskuun 5. päivän yönä rakennusfirman alueelle ja sytyttivät useita tulipaloja. Paloissa tuhoutui koneita ja ajoneuvoja. Vanhingot nousevat 400 000 euroon. Rikospoliisi pitää iskua vasemmistoradikaalien tekona, Bild-lehti uutisoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko maailma tullut työväenliikkeen näkökulmasta niin valmiiksi, että voidaan todellakin puuhailla tuollaisten huumeiden käytön edistämisen kaltaisten asioiden parissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tämä Vasemmistoliitto ole enää työväenpuolue vaan vihreiden feministien ja uusliberaalien globalistien pikkuapulainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistoliitto ei ole enää sellainen palkansaajan asiaa ajava puolue kun odotetaan heidän keskuudessaan, huumeiden käytön salliminen, Eu:n ulkopuolisen työvoiman vapaa pääsy, päästövähennysten kaatuminen heidän niskaansa verojen korotusten muodossa ja vaikka pakkoruotsin tuleminen yo kirjoituksiin ei ainakaan nosta Vasemmistoliiton kannatusta palkansaajien keskuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.12.
Tyhjillään olevassa Karjasillan koulussa syttyi tulipalo, syttymissyy vielä epäselvä
15.12.
Presidentti Niinistö al-Holin pakolaisleirin suomalaisista: "Lapsia Suomen tulee auttaa"
15.12.
Anu Kaipainen oli Huppa-Leenaan kätkeytynyt Oulu-kriitikko – Tutkija: "Oulu on ollut omiaan kasvattamaan kirjailijoita" Tilaajille
15.12.
Mitä jos jättäisit suosiolla taakse joulunaluskiireet ja istuisit aattona valmiiseen pöytään? Hotellijoulujen suosio kasvaa, Pohjois-Suomessa huoneita on vielä vapaana Tilaajille
15.12.
Peltonen nousi vapaaohjelmallaan Saarisen ohi, Galay luisteli miesten SM-kultaan
15.12.
Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan
15.12.
Oulun talvi on talitiaiselle ankara, eikä se pärjäisi täällä ilman ruokintaa – linnun paino voi laskea talviyönä vajaat 10 prosenttia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaverilla mukaa isot säästöt

On vitsi. Ja muutaman tonnin rahaa saaneet vastaavat. Lue lisää...
ALOITUSHAN

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image