Kotimaa

Va­sem­mis­to­lii­tol­la vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hal­li­tus­neu­vot­te­lut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson korosti maanantaina iltapäivällä sitä, että hallitusneuvotteluiden tulos on kokonaisratkaisu.
Kotimaa 20.5.2019 12:01 | Päivitetty 20.5.2019 15:39
Aki Taponen

Hallitusneuvottelut keskeytyivät maanantaiaamuna, koska vasemmistoliitolla ei ollut halua rahoittaa hallituskauden suuria liikenneinvestointeja valtion omaisuutta myymällä.

Iltapäivällä kiistassa päästiin tiettävästi sopuun, ja neuvottelut jatkuivat.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi aamulla, että neuvotteluissa on enemmän yhteen sovitettavaa, kuin mitä viime viikolla näytti.

– Kun talouden raameja on käsitelty, neuvotteluihin on tullut lisää hankaluuksia, hän myönsi.

Iltapäivällä Andersson kommentoi tilannetta STT:n mukaan siten, että hän korosti neuvottelutuloksen olevan kokonaisratkaisu, jota arvioidaan sitten, kun se on valmis.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ollut aiemmin sitä mieltä, että kaikki kolme suurta ratahanketta voitaisiin käynnistää hankeyhtiömallilla, jonka edellinen hallitus laittoi alulle. Tällöin puhutaan nopeista junaradoista Tampereelta, Turusta ja Itä-Suomesta Helsinkiin.

Keskustan yhtenä kynnyskysymyksenä hallitukseen osallistumiselle on se, että julkisen talouden pitäisi olla tasapainossa vuonna 2023.T

Näkemys on, sopimusta ei

Hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) sanoi maanantaiaamuna, että neuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat saivat sunnuntaina aikaan yhteisen näkemyksen talousraamista, josta on tarkoitus sopia.

– Täytyy sovitella eri asioita ja painotuksia yhteen. Luulen, että se on nyt kaikkein vaikeinta, hän arvioi.

Rinteen mukaan kaikkia asioita ei pystytä ratkotaan niin sanotuissa ilmiöpöydissä, vaan ne siirtyvät puheenjohtajien pöytään.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi maanantaiaamuna, että ministerien lukumäärästä vallitsee hänen ymmärtääkseen yksimielisyys. Ministereitä uuteen hallitukseen tulisi 18, hän kertoi.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi vähän myöhemmin, ettei ministerien määrästä ole kuitenkaan sovittu vielä mitään

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto (kuvassa) kertoi jatkaneensa myös suoraa neuvonpitoa keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kanssa.

Haavisto arvioi, että edessä voi olla pallottelua työryhmien ja puheenjohtajien pöydän välillä.

– Saatetaan lähettää asioita takaisin ryhmiin ja kysyä, missä prioriteetit menevät taloudellisessa mielessä.

Haavisto on käynyt asioita läpi myös kahden kesken keskustan Juha Sipilän kanssa.

– Keskinäisiä jännitteitä, joita on joissain ryhmissä tullut esiin, koitetaan ratkoa myös puheenjohtajatasolla.

Jännitteet liittyvät Haaviston mukaan keskusteluihin ilmastosta, hiilinieluista, turpeesta ja sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen.

Hallitukseen 18 ministeriä

Haaviston mukaan ministeripaikkojen jaosta tai ministerien välisestä työnjaosta ei ole vielä neuvoteltu.

– Siitä vallitsee ymmärtääkseni yksimielisyys, että tulevassa hallituksessa olisi 18 ministeriä.

Omat hankaluutensa neuvotteluihin tuovat myös eurovaalitentit. Rinteen mukaan on neuvoteltu tenttien järjestäjien kanssa, että voidaanko tentteihin ottaa varapuheenjohtajia.

– Tänään olen kuitenkin Ylen tentissä mukana, Rinne sanoi.

Ehdokkaan rikostuomiot yllätys Rinteelle

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne joutui maanantaina ottamaan kantaa myös eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärven (sd.) rikostuomioihin. Ne eivät olleet ennen viikonvaihdetta sdp:n puoluejohdon tiedossa.

Demarinuorten puheenjohtajana toimiva Näkkäläjärvi kertoi sunnuntaina, että hänet on nuorena tuomittu eläinsuojelurikoksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

– Nuori mies on tehnyt hölmöilyjä, tosi ikävä asia. Toivon, että mies on ymmärtänyt tilanteen ja ottanut opikseen, Rinne sanoi.

Hallitusneuvotteluissa alkoi maanantaina ratkaiseva viimeinen viikko, jos hallituksen muodostajan Antti Rinteen tavoitteeksi asettama aikataulu pitää. Silloin hallitusohjelma olisi valmis ensi perjantaina.'

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Vallanhimo, ja hallitukseen menee vasemmisto, jos vain joku pyytää. Ja lopputuloksena Suomea tuhotaan maan tasalle seuraavat 4 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se vallanhimo taisi olla ihan muilla puolueilla...Et muuten tiennyt että esim. stora enso ei maksa veroja suomeen. Mitäpä siihen tuumaat?
Miten olisi kepu/kokoomus politiikka...
tai se että kaivokset ovat ihan ulkomaisten omistuksessa, mihinkäs verot menee?
Mitenkä ajattelit jatkossa hyvinvointivaltion toimivan tuolla kaavalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työpaikkoja pitää saada lisää eli yrittäjille, erityisesti alle 20 hengen PK yritystä vetäville ihmisille reilusti porkkanaa, verohelpotuksia, edullisia investointi lainoja yms. viennin ja tuottavan työn vauhdittajia koska hyvin meneviltä yrityksiltä tulee valtion antamat avustukset 10 kertaisina takaisin kunnille ja valtiolle kun työllisyysaste nousee 75 %. Ja aktiivimallia vaan kovalla kädellä eteen päin, saadaan luikurit kerta kaikkiaan pois Kelan kassalta tuottavaan työhön. Näin Suomi lähtee uudelleen nousuun, mutta voi olla Rinteelle ja SAK:lle liian karvasta vaikka asuntobisnekset tuottavat heille satoja miljoonia euroja kun heidän ei tarvitse maksaa köyhien ihmisten kovilla vuokrilla heille maksamista osingoista euron euroa veroa. Kerta kaikkiaan röyhkeys huipussaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun ja Lapin vasemmistoliittolaisilla se vasta vaikeaa onkin, kun oma puolue vastustaa sekä Pohjanmaan rataa että Kemin sellutehdasta. Ihan vaan siksi että pj on tyttö Turusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleen ärsyttää tuo asenteellisesti valittu otsikko. Kauhean valitettavaa, jos keskustalaiset, lue: kokoomuslaiset "reunaehdot" eivät kelpaa. Kokoomuslainen talouspolitiikka, joka on VM:n linja, perustuu loputtomiin leikkauksiin, rikkaiden ja suurten yritysten veronkevennyksiin ja veronkiertoon, miljardien turhiin yritystukiin. Ei investoida koulutukseen, tutkimukseen, infraan, kotimaiseen kysyntään ja siten ajetaan talous tulevaisuudessa alas.

Sen sijaan vasemmisto ymmärtää paremmin valtiontalouden pitkän aikavälin hoitoa. Vasemmisto kyllä ymmärtää makrotalouden todelliset reunaehdot. Tämän päivän investoinnit ovat tulevaisuuden tuloja, lypsäviä lehmiä ei kannata myydä, laskusuhdanteessa elvytetään ja noususuhdanteessa kiristetään, panostetaan koulutukseen ja tutkimukseen ja reiluun tulonjakoon, velkahysteriaa ei pidä lietsoa, valtion ei koskaan tarvitse olla velaton, Suomen valtionvelka on EU:n keskitasoa, julkiset palvelut ovat usein halvin ja helpoin tapa toteuttaa palvelut, verovapaamatkustajat pitää ottaa kiinni, harmaa talous ja veronkierto pitää panna kuriin, tehdään satsauksia jotka säästävät tulevaisuudessa rahaa ja ovat inhimilliseltä kannalta oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ehdottomasti valtion omistukseen kaikki yhtiöt vähintään 55 prosenttia valtiolle ja yrittäjä loiset ja keplottelijat pois suomesta niin saadaan hyvinvointi valtio takasi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan, monissa valtioissa tuosta valtion omistamisesta ja yritysten johtamisesta puolueiden pätevimmillä henkilöillä on todella positiivisia kokemuksia, tosin ne ovat kaikki tainneet jostain syystä lopettaa toimintansa Pohjois-Koreaa ja Venezuelaa lukuunottamatta. Venezuelassa on joitain pieniä Trumpista johtuvia ongelmia, mutta edes Suomessa ei näe niin iloisia ihmisiä, kuin Pohjois-Korean johtajaansa palvovat hallintoalamaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on velkaantunut viimeiset 10 vuotta koska Kataisen sosiaal-viher-vasemmistohallitus loi puitteet julkisten menojen kasvulle. Näyttää siltä että nyt halutaan uusia Kataisen hallituksen mokat jossa kasvatetaan julkisia menoja, korotetaan veroja ja ajetaan Suomi pitkään taantumaan.

Kataisen hallituksen tulokset on tämä päivänä nähtävillä joten ei luulisi olevan vaikeaa ymmärtää miksi valtiontaloutta pitäisi tasapainoittaa ja supistaa. Mikäli viher-vasemmisto ei tähän pysty niin sitten voisivat mennä oppositioon itkemään menojen leikkauksista.

En vieläkään ymmärrä mitä Sipilä tekee hallitusneuvotteluissa, luuleeko Sipilä oikeasti että vasemmiston kanssa voisi tehdä yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ihmettelen itsekkin, keskittyisi Sipilä oman firmansa johtamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se ihmeellistä että puhutaan vain joko velan ottamisesta tai valtion omaisuuden myymisestä . Samalla kuitenkin rahaa jaetaan hyvinkin hölläkätisesti ympäri maailmaa. Vanhusten hoitoon tarvittava rahoitus löytyisi hyvinkin helposti karsimalla turhia avustusmaksuja joita maksettu vuosikymmeniä tietämättä mihin rahat käytetty vai onko menneet jonkin kyläpäällikön omiin hankintoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä tähän hätään usko että Rinne saa keskustan kanssa hallitusta pystyyn, Taitaa puolueiden reunaehdot olla liian kovia. Olisi hienoa jos perussuomalaiset pääsisivät hallitukseen, taitaisi puolueelle käydä sitten huonommin kuin keskustalle näissä vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Neuvostoliitolla, DDR:llä ja Venezuelalla (uusin esimerkki) oli vaikeuksia hyväksyä talouden reunaehtoja.

Miten kukaan järkevä ihminen voi enää nykyaikana äänestää sosialisteja yhtään minnekään? Kokonaiset maanosat on raunioitettu sosialismilla vuosikymmenien ajaksi ja silti tätä ihmisen tekemään vitsausta ei saada kitkettyä pois mitenkään. Ai niin, se kateus tietysti....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistoliitto yrittää vielä säilyttää edes osan esi-isien rakentamasta kansallisomaisuudesta, joka on menetetty suurimmaksi osaksi.
Äärioikeisto veljeilee samaan aikaan Venäjän ja venäjä mielisten kanssa, mikä tästä maailmasta on tulossa?
Neste ja Alko ovat varmasti seuraavana monikansallisten pörssiyhtiöiden ostoslistalla, oikeistohallitus myi Nestettä ja valtiolla ei ole enää määräävää asemaa, nyt alle 50 % omistus, miljardivoitot häviää maailmalle, Alko onkin sitten seuraava kultakaivos sijoittajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esi-isien rakentama kansallisomaisuus..."

Valtion omistamat yhtiöt, nämä "kansallisomaisuudet" ovat vanhemmasta päästäkin vain muutaman kymmenen vuoden vanhoja yhtiöitä. Vanhin lienee vuonna 1932 perustettu Imatran voima, joka on sulautunut nykyiseen Fortumiin.

Hyvässä muistissa on vielä valtion "kruununjalokivi" Sonera (nykyisin osa Teliaa), jonka pörssihinta oli korkeimmillaan samansuuruinen kuin Suomen valtion velka. Kun sitä silloin yritettiin myydä, niin toverit eduskunnan vasemmalla laidalla pistivät lujasti hanttiin, eikä Soneraa saatu myytyä kuin vain pieni siivu. Sitten Soneran hinta romahti ja se myytiin halvalla Telialle. Suuret rahat jäi saamatta. Todellinen tyhmyyden riemuvoitto!

Veikkaan samanlaista kohtaloa valtion syliin ajautuneen Talvivaaran pohjalle perustetusta Terrafame-yhtiöstä. Valtion omistus on siitä 71%. Akkukemikaalitehtaan perustamisen jälkeen sen hinta voi kohota merkittävästi, jolloin toverit taas estää "kansallisomaisuuden" myynnin... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloudella ei voi olla reunaehtoja tai rahapussissa pohjaa, eikä realiteeteillä saa asioita sotkea, kun jalat ovat tukevasti arvopohjassa ja ollaan punavihrein voimin pelastamassa ihmiset, maailma ja ilmasto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meijän pitäis täällä pohjoisessa vetää yhteistä köyttä. Kaikki puolueet ja alueen ihmiset pohjoisen puolesta! Vai haluammeko, että täällä olisi vielä elämää, vai haluammeko, että täältä loppuu elämä ja kaikki elämä keskittyy Hki-Tre-Tku-kolmioon? Vasemmistokin -- lähetään yhessä puolustamaan pohjoista Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa tosi pahalta, että vappusatasten ym. helppoheikki-poliitikkojen lupausten rahoituksen vaihtoehtoina ovat vain valtion (siis meidän veronmaksajien) omaisuuden myynti ja ulkomaanvelan kasvattaminen. Eikö Pekka Haavistolle riittänyt sähkönjakelun myynti enimmäkseen ulkomaalaisten omistukseen (Caruna ym)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä ja Orpo rahoittivat budjettia myymällä 3miljardilla valtion omaisuutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova on huuto kokoomuksella ja persuilla. Kyllä heitä hirvittää josko joutuvat muutaman kympin luovuttamaan veroina! Nyt vain kaikki verosuunnittelu ja veronkiero kuriin, kyllä siellä eliitillä on hynää, ei niitä kaikkia ylimääräisiä rahoja tarvi talletuskuoriin eikä veroparatiiseihin laitella! Kun vähänkin tulisi tänne köyhälle, niin kaikki raha menee kiertoon, eihän porvari voi enepäänsä syödä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image