Kotimaa

Va­rus­mies­liit­to tyrmistyi: Asepalvelus ei voi olla vain miesten oikeus – naiset ovat olleet todella mo­ti­voi­tu­nei­ta

Tänä vuonna naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen ennätysmäärä naisia, yhteensä 1 516. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 18.5.2018 10:13
Tanja Nuotio

Varusmiesliiton puheenjohtaja: "Jos on motivoituneita ihmisiä, niin kyllä kaikki pitää ottaa mukaan. Säästökohteet on löydettävä muualta."

Varusmiesliiton mukaan asepalvelus ei voi olla vain toisen sukupuolen oikeus.

Liitto tyrmää puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esityksen, jonka mukaan naisten vapaaehtoinen asepalvelus voitaisiin jäädyttää säästöjen vuoksi.

– Kaikilla pitää olla yhtäläinen oikeus suorittaa asevelvollisuus ja hakeutua sitä kautta esimerkiksi töihin, Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö kommentoi Lännen Medialle.

– Jos on motivoituneita ihmisiä, niin kyllä kaikki pitää ottaa mukaan. Säästökohteet on löydettävä muualta, Kivistö painottaa.

Hän yllättyi totaalisesti Niinistön esityksestä. Hän muistuttaa, kuinka motivoituneita naiset ovat olleet hakemaan armeijaan.

– Tämä on tosi huono juttu, kun tiedetään, kuinka motivoituneita naiset ovat. Puolustusvoimat on panostanut koko ajan tähän, ja naisten asepalveluksesta on saatu hyviä kokemuksia ja kertomuksia.

Kivistö muistuttaa tasa-arvotutkimuksista, joiden mukaan naisten asemassa armeijassa on aika paljon petrattavaa.

– Jos yksikin saapumiserä poistetaan, niin siitä tulee olo, että naisten vapaaehtoinen asepalvelus on jokin luksusasia, josta voidaan leikata.

Tänä vuonna haki ennätysmäärä naisia

Naisten asepalveluksen suosio on ollut koko ajan kasvussa. Jaakko Kivistön mukaan Puolustusvoimien rekrytointiprosentti on kaksinkertaistunut, kun toinen sukupuoli on otettu mukaan.

Tänä vuonna naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen haki jälleen ennätysmäärä naisia, yhteensä 1 516.

Hakemuksia tuli noin 400 enemmän kuin vuonna 2017. Hakuaika päättyi 1. maaliskuuta

Eniten hakijoita oli Porin prikaatiin, jonne haki tänä vuonna 343 naista. Viime vuonna hakijoita oli 222.

Seuraavaksi eniten hakijoita oli Kainuun prikaatiin: 233. Viime vuonna hakijoita oli 167.

Puolustusvoimien mukaan huhtikuussa pidetyissä valintatilaisuuksissa naiset määrätään palvelukseen pääsääntöisesti vuoden 2019 tammi- tai heinäkuun saapumiseriin.

Osa hakijoista voidaan määrätä myös jo tämän vuoden heinäkuun saapumiserään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Olenko minä jotensakin jälkeenjäänyt kun en enää ymmärrä herrapoliitikkojen aivoituksia? Nykyisin kohdellaan ihmisiä (koululaisten lomien siirrot, varuspalvelukset, sote y.m.) ainoastaan eräiden tahojen "tuotantoeläiminä". Kyllä aikaisemmin yhteiskunnan palvelut oli tarkoitettu ihmisiä varten eikä päinvastoin. Olin ennen kiitollinen saadessani maksaa veroni yhteisen hyvinvointiyhteiskunnan kassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Naisten asepalveluksen suosio on ollut koko ajan kasvussa. Jaakko Kivistön mukaan Puolustusvoimien rekrytointiprosentti on kaksinkertaistunut, kun toinen sukupuoli on otettu mukaan".
On säälittävää että naisten vapaaehtoinen asepalvelus yritetään ottaa säästökohteeksi samaan aikaan kun meillä on naisia jotka ovat osoittaneet kyvykkyytensä puolustusvoimien organisaatiossa.
Ehkä parempia säästökohteista löytyisi kansainvälisen toiminnan ja siihen liittyvien asejärjestelmähankintojen taholta, koska niiden vaikutukset eivät suinkään vähennä väestöömme ja maahamme mahdollisesti kohdistuvia aseellisia riskejä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi Niinistö saisi erota. Mies on väärässä, liian vaativassa työssä ja vaaraksi isänmaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö on ilmeisesti katsonut Ylen sarjan Naissotilaat, ehkä sen piti olla dokumentti, vaan kyllähän siitä väkisinkin tuli mieleen komedia tai paremminkin naissotilasfarssi, jolla ei ole mitään tekemistä oikean ja vaativan sotilaskoulutuksen kanssa. Tässä asiassa Niinistö on kyllä ihan oikeassa, oli perustelut sitten mitkä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa tuo kaikkia tulonsaajia, miehiä ja naisia, koskeva veronmaksuoikeuskin määrättäisiin vuodeksi vain naisille, miehiltä tämä oikeus kiellettäisiin.
Sitten miehet kapinoisivat ja loppujen lopuksi hyvä hallintomme antaisi periksi ja miehetkin saisivat maksaa - siis vapaaehtoisesti tietysti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varusmiesliitto on asian ytimessä. Jos vain motivoituneiden (miesten, naisten ja henkilöiden) pitäisi suorittaa asepalvelus saataisiin suuriakin säästöjä aikaan. Nyt asepalvelukseen on miesten mentävä koska se on vain pakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ihmetyttää tämä säästökohdentaminen Suomessa.
Pitää säästää palveluista ja kohdistetaan ne hoitajien ja lastentarhanopettajien palkkaan. Pitää säästää työnantajakustannuksista, niin pistetään joillekin +24h/vuosi.
Jos oma talous menee kuralle, niin myytkö ensimmäisenä ikean kahvilusikat?
Minua kieltämättä vähän pelottaa tämä meidän politiikkojen taloudenhallinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että ihan miesten "oikeus". Melko jännä oikeus kyllä, vankilaan joudut jos et halua käyttää "oikeuttasi".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun puolesta akat voisivat käydä intin ns. pakollisena ja meille ukkoille vapaaehtokseksi vastaavasti. Siinä mieli muuttuu hyvin äkkiä, kun käy ryynmäämässsä muutaman kerran paukkupakkasessa. Että sillälailla sitte. Niinkö Lidlin mainoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästöjä syntyisi kaikista eniten,kun vähennettäisi näitä ministereitä,virkamiehiä ja kansanedustajia ja vielä poistettaisiin nuo turhat sopettamiseläkkeet,niin säästöjä syntyisi todella paljon,ei maamme puolustusmenoista ole varaa paljon säästää!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerillä on huono laskupää. Säästöjä syntyisi enemmän jos jäteittäisiinkin miehet pois naisten sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa selväksi sekin paljonko varusmieskoulutus maksaa. Samassa suhteessahan säästöä syntyisi sukupuolesta riippumatta mutta keskustelua yleisestä asevelvollisuudesta Niinistö ei silti halunnut avata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun siirryttäisiin vapaaehtoisuuteen niin saataisiin kustannuksia laskettua. Silloin halukkaat naiset sekä miehet voisivat mennä ja säästö syntyisi itsestään ilman keinotekoisia rajoituksia. Aivan selväksi on käynyt että nykyinen järjestelmä on aivan liian kallis ylläpitää ja jotakin tarvitsisi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen tasa-arvo: Varusmiespalvelus ei voi olla vain miesten oikeus mutta voi olla vain miesten velvollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Myös ilmaiset terveyspalvelut ovat käytettävissä pientä pakollista maksua vastaan, työttömyyskorvausta saat kun käyt vähän töissä, kansaa edustaa henkilöitä joilla ei ole hajuakaan miten kansa elää, kukaan ei kerro äänestäjille että äänestät puoluetta etkä henkilöä ja ehdokkaita on täten vain kourallinen, ja muuta mukavaa outoa löytyy tästä pienestä maasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämän tasa-arvohöpötyksen aikakaudella pitäisi keskustella ennemminkin siitä, miksi asepalvelus ei ole naisten velvollisuus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiukempi ote asesita kieltäytyneisiin , puhutaa sitten vasta naisten asepalveluksesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image