Kotimaa

Varoitus ter­ro­ri­vaa­ras­ta tulee jatkossa mat­ka­pu­he­li­miin - "Sovellus on täydentävä palvelu"

Kehitteillä oleva varoitusjärjestelmä olisi ollut käyttökelpoinen Turun joukkopuukotuksen yhteydessä. Poliisi kehotti tuolloin kaupunkilaisia välttämään keskustassa liikkumista, kunnes vaara oli ohi. Kännykkään jatkossa tulevat varoitusviestit tekevät tiedottamisesta tehokkaampaa. KUVA: Ari-Matti Ruuska
Kotimaa 30.9.2017 10:32
Jussi Orell

Turun joukkopuukotuksen kaltaisiin vaaratilanteisiin liittyvä kehotus välttää liikkumista tietyllä alueella voidaan parin vuoden kuluessa välittää kaupunkilaisten matkapuhelimiin.

Hätäkeskuslaitoksen ylläpitämään 112 Suomi -sovellukseen kehitellään ominaisuuksia, jotka mahdollistavat reaaliaikaisten varoitusviestien välittämisen. Viestien saaminen edellyttää sitä, että matkapuhelimeen on ladattu kyseinen sovellus.

Turun tapauksessa poliisi kehotti kansalaisia poistumaan keskustan alueelta, kun selvisi, että keskustassa on puukotettu useita ihmisiä. Puukotuksissa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan henkilöä.

– Samaa viestiä, jota poliisi välitti Turun terrori-iskussa omien kanaviensa avulla, voidaan jatkossa välittää myös tämän sovelluksen kautta. Sovellus ei kuitenkaan korvaa virallisia kanavia. Sovellus on täydentävä palvelu. Toimintaa johtava viranomainen päättää jatkossakin, mitä tiedotetaan, kertoo hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitokselta Lännen Medialle.

Reaaliaikaisia viranomaistiedotteita voidaan tulevaisuudessa antaa myös esimerkiksi onnettomuustilanteissa. Lisäksi viranomaisten mahdollisuudet saada hädässä olevien paikannustietoja paranevat.

Paikannustiedot välittyvät jatkossa Rajavartiolaitokselle meripelastustehtävissä silloin, kun pulaan joutunut veneilijä on soittanut meripelastuskeskukseen sovelluksen kautta. Tieliikennekeskus saa puolestaan autoilijan sijaintitiedot tämän soitettua Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle sovelluksen avulla.

Lisäominaisuudet on tarkoitus saada käyttöön vuosien 2018 ja 2019 aikana, mutta tarkka aikataulu on vielä auki. Yksityiskohdiltaan ratkaisematta on vielä myös se, miten sovelluksen ladannut saa tiedon siitä, että puhelimeen on tullut varoitusviesti.

– Saapuneesta viestistä tulee näytölle jonkinlainen push-ilmoitus, kuten sosiaalisen median palveluissa. Ilmoituksiin liittyvät yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä ratkaisematta, Nieminen selvittää.

112 Suomi -sovellus on ladattu tähän mennessä lähes 1,2 miljoonaan älypuhelimeen ja sen kautta on soitettu noin 60 000 hätäpuhelua. Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen avulla, soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa avun lähettämistä.

– Sovellus on lyönyt itsensä läpi todella hyvin, Nieminen sanoo.

Hän korostaa sitä, että sovellusta on kehitettävä maltillisesti.

– Järjestelmän varsinainen käyttötarkoitus eli hätäpuhelun soittaneen paikantaminen ei saa hukkua. Sovelluksen on säilyttävä riittävän yksinkertaisena, jotta kynnys sen käyttämiseen ei kasva liikaa.

Sovelluksen on kehittänyt tietotekniikkayritys Digia yhdessä Hätäkeskuslaitoksen kanssa. Ilmainen sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Windows-, Android-, iPhone- ja Jolla-puhelimiin sovelluskaupoista.

MAINOS

Kommentoi

112 sovellus ei välittänyt hätäpuhelua, kun koitin soittaa apua Turun terroriiskun tekohetkellä. Sovellus antoi virheilmoitusta, minulta kului minuutteja kunnes luovutin ja liityin hätäkeskuksen jonoon normaalilla puhelinsoitolla. En luota tuohon aplikaatioon tästä syystä enää lainkaan. Puhelimen kautta sain lopulta yhteyden hätäkeskukseen ja poliisille tiedon murhaajan tuntomerkeistä sekä kulkusuunnasta. Oli järkyttävää paniikissa nähdä virheilmoitus sovelluksessa, jonka piti auttaa avunsaannissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varoitus terrorivaarasta????? Koko ajan meille on höpötetty ettei suomessa ole terroria eikä terroristejä. Turun tapahtumakin on vain... no tapahtuma, jolla ei mitään tekemistä minkään kanssa, kaikkein vähiten terrorismin.
Eli mihin tarvitsemme varoitusjärjestelmää terrorivaarasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä ole kuin lankapuhelin, kännykkää en tarvitse ja lankapuhelinkin on aika turha , kaverit käy kylässä ja jos en ole kotona niin tulevat uudestaan . Turhaa höpötystä koko älypuhelimet !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hälytyssireenit soimaan niin voivat muutkin kuin älypuhelimen omistajat olla varuillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ex. kännykkätukiasemien suunnittelijana ihmettelen. Mihin se kaksi vuotta tarvitaan kun se voidaan ottaa käyttöön ihan nyt samantien heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttävää, oon moisesta (ryhmä/aluekohtainen tilannetiedottaminen henkilökohtaisiin laitteisiin) paasannu jo kohta kymmenen vuotta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos viimesimmät 20v eduskunnassa istuneille. Te olette rakentaneet tästä maasta turvattoman. Tämä ei ole vihapuhetta vaan faktatietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tähän mennessä harmiton sovellus alkaakin paisua ja kuluttaa akkua taustalla. Ei varmaan tee hyvää sovelluksen asennusmäärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän vaiheessa viranomainen keksii, että kaikissa puhelimissa on jo ollut cell broadcast -toiminto viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan? Tuo ei vaadi erillisiä sovelluksia puhelimiin, joten sen toteutuskin olisi käytännössä ilmainen ja toimisi myös turistien puhelimissa. Esimerkiksi USA käyttää tuota, edellisen kerran sain tuommoisen viestin kun myrskyn tuoma tulva uhkasi New Yorkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aamen, ja toimii myös peruspuhelimilla. Toisaalta epäilen koko homman hyödyllisyyttä. Terroriuhan kohdalla on parempi pitää silmät ympäristössä kuin puhelimen näytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä minäkin olen ihmetellyt. Cell broadcastin avulla pystyy puskemaan viestin vaikka vain yhden tukiaseman alueella oleviin matkapuhelimiin. Muistelen että on käytössä keski-euroopassa esim. varoittamassa moottori teiden ruuhkista ja onnettomuustilanteista joissa varoituksia annetaan rajatulle alueelle. Miksi ei käytössä Suomessa? Eräät firmat haluavat tehdä bisnestä veronmaksajien rahoilla. Kehitellään pari vuotta applikaatiota veronmaksajien rahoilla, sehän tässä on kupletin juoni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi kysyä kaikilta maailman poliitikoilta yhden kysymyksen, missä olemme menneet metsään kun terrorismi kukoistaa ja sodanuhka tuntuu olevan yllä joka puolella? Toinen kysymys voisi kuulua että pitäisikö jatkaa tätä omaan jalkaan ampumista vai katsoa peiliin ja todeta tehdyt virheet ja muuttaa politiikkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä uskoisi että maailman "turvallisimmassa ja vakaimmassa" maassa tarvitaan terrorismista varoittavaa puhelinsovellusta. Onko hyvin hoidettu maan asiat? Miltä näyttää lastemme tulevaisuus uudenlaisessa Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ole vielä keksineet mitään tyyliin: kaikki Turun alueella sijaitsevat kännykkätukiasemat lähettävät sillä hetkellä kirjautuneille kännyköille varoitustekstiviestin?
Salliiko nykytekniikka? Entä 5G?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ollut jo olemassa 10 vuotta: Cell Broadcast. Kehitetty ja standardoitu jo aikoja sitten, mutta kun Suomessa aina halutaan kehittää joku uusi ominaisuus eri firmojen toimesta joka on mahdollisimman epäyhteensopiva muun maailman kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hälyttääkö sovellus myös silloin kun poliitikot rajoittavat uusilla esityksillään ihmisoikeuksia tai kun ovat kaivautumassa yhä syvemmälle kansalaisten taskuihin verojen noston muodossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
18
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
13
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
12
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
3
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Töistä hautaan, no kukin tavallaan. Lue lisää...
Kx

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image