Kotimaa

Var­hais­kas­vas­tusel­vi­tys: Päi­vä­ko­ti­ryh­mät aiempaa suurempia - levottomuus, melu ja vaa­ra­ti­lan­teet lisääntyneet

Päiväkotiryhmät ovat nyt monessa paikassa aiempaa suurempia. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 18.12.2017 18:41
Kaleva

Maanantaina julkaistun varhaiskasvatusselvityksen mukaan vuosien 2015 ja 2016 lakimuutokset ovat vaikuttaneet päiväkotien arkeen.

Lakimuutokset ovat johtaneet paikoin siihen, että lasten määrä ryhmissä on kasvanut. Lisäksi ryhmässä olevat lapset vaihtuvat aiempaa enemmän ja ryhmien kokoonpanot ovat moninaisia.

Työntekijöiden mukaan levottomuus, melu ja vaaratilanteet ovat päiväkodeissa lisääntyneet. Lisäksi tilat ovat entistä ahtaampia. Työntekijät näkevät myös, että heidän mahdollisuutensa lasten yksilölliseen huomioimiseen ovat vähentyneet.

Suuri osa ammattilaisista oli tosin sitä mieltä, että vuoden 2015 lakimuutokset ovat edistäneet laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamista. Laki vahvisti pedagogista painotusta sekä lisäsi suunnitelmallisuutta ja monipuolisuutta. Samalla lapsen oikeudet tuotiin lain keskiöön.

Vuoden 2016 lakimuutoksen kohdalla kunnat ovat käyttäneet itsehallintoon perustuvaa oikeuttaan eri tavoin. Se näkyy subjektiivisessa varhaiskasvatusoikeudessa sekä siinä, minkä verran ryhmässä on aikuisia lapsimäärään nähden.

Selvityksessä mukana olleet vanhemmat totesivat, että muutokset ovat heikentäneet lasten ja perheiden tasavertaisuutta.

Hallitus pyysi Oulun yliopistoa selvittämään, miten viime vuosien lakimuutokset ovat vaikuttaneet varhaiskasvatukseen.

Tuppuraiselta kirjallinen kysymys

Oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) on järkyttynyt maanantaina julkaistuista varhaiskasvatusselvityksen tuloksista. Hän vaatii ripeitä toimia tilanteen korjaamiseksi.

Oululaiskansanedustaja on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

Tuppurainen painottaa, etteivät lapset ole päiväkodissa säilössä. Varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan on hänen mukaansa kiinnitettävä huomiota.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä on niin surullista ja tuottaa niitä oppimisvaikeuksia roppakaupalla. Kuka oppi parhaiten kovassa metelissä? Tulee kalliiksi ja sitten ihmetellään miksi erityisopetuksen palvelut vievät aina vaan enemmän rahaa. Yksityisillä ei asiat sen paremmin, sinne ei tule palveluseteli rahaa jos ei ole isot ryhmät. Ja kuulinpa sellaistakin että Oulu vaatii myös yksityisiä päiväkoteja noudattamaan ryhmien suurentamislakia. Kaikkein huonoimmat ja pienimmät pihat olen Oulussa nähnyt juuri niissä yksityisissä päiväkodeissa jotka kehtaavat vielä mainostaa liikunnallisuudellaan. Joo on tosi paljon tilaa kun on 1 neliömetri tilaa/ lapsi pihalla. Puitakaan ei usein ole ja hellepäivän sattuessa lapset palaa kuin russakat. Mutta sisätilat ovat aivan hirveän pienet joka paikassa. Ruotsissa on edes laki joka määrittelee sen kuinka paljon neliöitä pitää olla per lapsi. Suomessa tämä laki puuttuu ja jälki sen mukaista. Kenen on vastuu tästä kaikesta? Enpä ole kenenkään poliitikon nähnyt ottavan näitä asioita agendakseen, kiitos Tytti että yritit. Mitenkäs olisi varhaiskasvatuksen laadun kehittäminen yhteistyössä ruotsin kanssa? Sotilasyhteistyötähän kovasti tehdään ja siihen rahaa hyvin riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niinpä nii net pienet o jo isoissa ryhmissä ja ikää tuloo samahomma jatkuu ....pienemmät ryhmät parempie pitemmän päälle ja myös ohjaajia enämpi ..samote vanhuten hoitoon kans...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etenkin uudet päiväkotirakennukset ovat pieniä - lapset ovat kuin sillit purkissa sisätiloissa. Pienessä tilassa melu nousee huumaavaksi. Pienempiä jakotiloja ei ole, jotta lapsiryhmät voisivat touhuta omassa rauhassaan. Nukkumahuoneetkin ovat niin pieniä, että happi loppuu. Tällaisessa ahtaudessa 9 tuntia päivässä viettävä lapsi (ja aikuinenkin!) ahdistuu vähemmästäkin.

Niin ikään pihoilla on vähän tilaa, useat pihat ovat niin pieniä, ettei niissä ole pientäkään aluetta esim. jalkapallon pelaamiseen. Ei ole pieniä länttejä metsikköä tai puustoa, joiden seassa lapset saisivat leikkiä luonnonläheisessä ympäristössä. Tarjolla on asfalttia ja hiekkaa. Sitten ihmetellään, miksi lapset lihovat eivätkä liiku tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole lakimuutoksen syy, että päivähoidossa tapahtuu paljon ikäviä asioita. Päivähoito on vanhahtava systeemi lasten joukkohoitoihin. Tulevaisuudessa päivähoito on yksityisten järjestämää, laadukasta läsnäolohoitoa, jossa lapsi saa olla lapsi, eikä hänellä ole liikaa virikkeitä tai sosiaalisia tilanteita. Koti on tietysti lapsen paras paikka - aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaaliset tilanteet ja ympäristön virikkeet lisääntyvät, kun ryhmässä olevien lasten määrä ja vaihtuvuus lisääntyy. Näitä lakimuutos kyllä lisäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillä tuntuu kun ois vaan liukuhihnatyätä ja yksilöllisyys on kaukana. Liian isot ryhmät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen paras paikka on kotona. Omani olen kotona hoitanut. Olivat päivähoidossa kukin vain pari vuotta päiväkoti-i'istään. Vuosien aikana olen huomannut, että oli oikea päätös aikanaan. Kotiäitivuosieni jälkeen olen ollut nyt 11v. työelämässä ja olen nauttinut sekä kotiäiti- että työvuosistani. Ainut on vaan, että joka vuosi menee entistä nopeammin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koti ei aina ole paras paikka. Ehkä sinulle itsellesi on ollut hyvä olla kotona, mutta oletko varma, että myös lapsillesi. Kotona hoidetut lapset, erityisesti pojat, itsenäistyvät viiveellä, jos lainkaan. Opettajana olen nähnyt, että siitä on usein haittaa koulussa ja jopa aikuisiän parisuhteissa, kun äiti ei osaa päästää irti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanko tuohon selvitys tarvittiin? Aivan maalaisjärjelläkin tuloksen olisi voinut päätellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun hallitus oikein pyysi, niin pitihän asia tutkia. Hyvä Tytti ole tiukkana!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on todellisuudesta niin vieraantunut, että ei tajua ilman tutkimusta, että jos jo ennestään isoja päiväkotiryhmiä auurennetaan ilman että henkilökuntaa radikaalisti lisätään, niin lasten levottomuus, melu ja vaaratilanteet lisääntyvät. Jokainen normaaliälyllä varustettu aikuinen tajuaa tuloksen ilman tutkimusten ja selvitysten laatimistakin. Päiväkotien työntekijät ovat ilmaisset huolensa tilanteesta jo monen vuoden ajan kaikissa mahdollisissa tilanteissa, mutta ei vain mene hallituksen ja virkamiesten päähän. Tuskin tälläkään kertaa. Tutkimus haudataan kaikessa hiljaisuudessa, kunnes teetätetään uusi tutkimus jonkun ajn kuluttua jossain muussa yliopistossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

79
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
69
Pääministeri Sipilä vahvisti Suomenmaalle: Eduskuntavaaleissa ehdolla edelleen Oulun vaalipiirissä
68
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
56
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
50
Poliisi löysi kerrostalosta Oulun keskustassa peräti 14 varastettua pyörää, kolme miestä otettiin kiinni – "Käynnissä varkausbuumi"
46
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
32
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image