Kotimaa

Vapaus viehättää liftaria

Liftarille tulevat tutuiksi monenlaiset ajoneuvot citymaastureista rekka-autoihin. Mikael Korpela odottelee kyytiä.
Kotimaa 14.6.2009 8:47
STT, HEINI STRAND
Peukalo pystyyn ja menoksi. Kun opiskelija Mikael Korpela haluaa vaihtaa maisemaa, hän liikkuu liftaamalla. Nuori mies on matkannut niin citymaasturissa, rekka-autossa kuin elämäntapahippien ja punkkareiden kyydissä. Vaikka aikataulua ja matkaseuraa ei voi liftatessa aina valita, se ei tamperelaista Korpelaa haittaa - päinvastoin.

"Kyllähän siinä myös säästää rahaa ja luontoa, mutta itse liftaan siksi, että se on niin hauskaa!"

Vuodesta 2006 liftaamista harrastanut Korpela ylläpitää suomenkielistä Liftariwiki-nettisivustoa. Hän kirjoittaa myös matkablogia, jossa hän suunnittelee tulevaa ulkomaanreissuaan.

"Olen töissä juhannukseen asti, minkä jälkeen lähden pariksi kuukaudeksi liftaamaan. Puolan ja Saksan osalta olen osittain suunnitellut reitin, mutta saa nähdä mihin päädyn. Esimerkiksi paluureitti ei ole vielä selvillä."

Matkustusmuodon sattumanvaraisuus ja vapaus viehättävät Korpelan tapaan muitakin liftareita.

Kaikki voivat liftata

Liftauskulttuuri on vahvimmillaan Itä-Euroopassa. Mikael Korpelan mukaan esimerkiksi Liettuassa on paljon aktiivisia liftareita, ja vilkasliikenteisessä Saksassa liftaaminen on helppoa.

"Suomessa liftaaminen taitaa olla nykyään enemmän extreme-laji. Luulen, että se on kuitenkin kasvussa. Ilmastonmuutoksen ja taantuman keskellä liftaamisesta voisikin kehittyä varteenotettava matkustusmuoto."

Korpela uskoo, että liftaamisen lisääntymiseen vaikuttaa myös alakulttuurien kasvanut arvostus.

"Internetin myötä tiedonsaanti on helpottunut huomattavasti. Yksinkertainenkin tieto hälventää pelkoa."

Konkariliftari suosittelee liftaamista kaikille. Kyytiin ottajat ovat yleensä värikkäitä persoonallisuuksia, joita ei tarvitse pelätä.

"Vaarallisinta liftaamisessa on liikenne. Kaikenikäiset kuskit, sekä miehet että naiset, ottavat liftareita kyytiin. Monet kuskit kertovat liftanneensa kerran tai kaksi joskus 70-luvulla, mutta hyvin harva heistä liftaa itse säännöllisesti."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suosittelen liftaamista myös yksinäisille naispuolisille matkustajille. Palasin juuri juhannuksen vietosta 300km päästä jonne kuljin molempiin suuntiin liftillä - tutustuin mahtaviin ihmisiin ja sain rupatteluseuraa matkalle. Odotusajat olivat yllättävän lyhyitä (pisin oli puolituntia, hiljaisemmalla sivutiellä) ja tähän mennessä kukaan epäilyttävän oloinen ei ole poiminut matkaan. Nykypäivänä on kuitenkin aina kännykät matkassa, joilla saa helposti soitettua apua jos sellaiselta vaikuttaa. Ihmiset tosiaan pelkäävät toisiaan liikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh, vai kirves mukaan... siinä voisikin liftaus loppua lyhyeen kun kuski moisen huomaisi. Ihmisissä on nykyään se vika, että pelkäävät toisiaan ihan liikaa. Ennen toivotettiin maalaisjärkeä mukaan - mä haluaisin nähdä sellaisen 50-70 lukujen ystävällisen ja vieraanvaraisen Suomen jälleen uudelleen. Yrittäkää edes? Olen funtsinut, että jos tulee vaarallinen tilanne, heittelen kuskin kännykät/avaimet yms ikkunasta pihalle, tai potkin auton konsolia jotenkin rikki. Eiköhän auto sitten äkkiä pysähdy. Koskaan ei kuitenkaan ole käynyt meno vaaralliseksi. Nytkin viikonloppuna sain extrana kahvia ja pullaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina juttu menee vaarallisuuteen! Liftareille sattuu vähemmän onnettomuuksia kuin Inter-reilaajille tai vuorikiipeilijöille. Televisiosta saa aivan väärän käsityksen ihmiskunnasta, eivät ihmiset ole pahoja. Minä olen liftannut monta sataatuhatta kilometriä pitkin Afrikkaa, Etelä-Amerikkaa, Aasiaa ja muuallakin, eikä koskaan ole ollut ongelmia. Moni ystäväkin on liftaillut joka puolella, eivätkä edes mustassa Afrikassa ihmiset tee mitään pahaa liftarille. Onko tämä Suomi muka jotenkin erityisen vaarallinen kun täällä pitäisi sitten pelätä? Minua ainakaan ei ole koskaan Suomen teillä pelottanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

syy, minkä takia nykyään liftaaminen on harvinaisempaa on nimenomaan ihmisten kummallinen asenne. kyllä sen osaa katsoa minkalainen kyydittäjä/liftaaja on kyseessä jo ulkonäöstä. leffamaailma on kylvänyt ihme ajatuksia ihmisten mieliin. eihän linja-autoissakaan kukaan uskalla katsoa toista silmiin..joskus siellä vielä saatettiin jutella niitä näitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan vaan liftareiden turvallisuudesta mutta entäs jos otat kyytiin jonkun sekopään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80-luvulla kuljettiin pelkästään liftillä. Suomessa kaikki festarireissut ja tulipa käytyä Oulusta Göteborgissa Bowien konsertissakin liftillä. Hölmöin reissu tehtiin talvella Kolariin kun pakkanen paukku yli -30 mutta sekin matka meni lopulta ihan hyvin. Noilta ajoilta on perua päätös tarjota liftareille kyytiä aina kon se on mahdollista. Ympäristöystävällistä, halpaa ja hauskaa. Turvallistakin, kun ei liftaile yksin ja pitää järjen matkassa. Kaikkien hyypiöiden kyytiin ei kannata nousta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1984 Euroopassa noin kuuden kuukauden aikana yli 5000 kyytiä. Upeaa aikaa, vain 3 hankalaa kyydittäjää, liikenne hengenvaarallisinta. Suosittelen kaikille kaks'kymppisille. Kielikylpy kannattelee vieläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nuorena liftasin usein sekä suomessa että ruotsissa. se oli iloista aikaa. nyt vanhana muistellaan niitä aikoja 70-luvun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liftattiin kavereiden kans 80-luvun alussa paljonkin. Pisin reissu oli Oulusta-Helsinkiin ja takas. Oltiin 15 v ja kotona valehdeltiin, että mennään kaverin mökille vanhempien kyydillä. Hyvin meni reissu, mut en suosittele liftaamista tuossa iässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuota tullut itsekkin liftailtua. Oulu Tampere väliä useasti ja Saksassa Bremenistä Hampurin kautta Berliiniin. Aluksi idea kuulosti arvelluttavalta kun silloin tyttöystävä sitä ehdotti, mut onneksi lähdin hommaan mukaan. Kesällä tietty paljon mukavempaa. Viime tammikuussa oli aika kylmä mut hyvin sai kyytiä. Yleensä siinä vaiheessa kun tulee epätoivo ja haluaa suunnata lähimmälle bussi pysäkille niin joku pysähtyy ja tarjoaa kyytiä. Unohtumattomin liftikyyti oli se kun vanhempi rouva otti kyytiin ja kysyi halutaanko lähteä kesäillan valsiin mukaan. Päätettiin lähteä ja sehän oli loistava juttu. Yöllä kun ei kyydistä ollut varmuutta kysyttiin YLE:n kuvausryhmältä kyytiä ja he ystävällisesti veivät meidät Tampereelle. Suosittelen kyllä kokeilemaan liftausta=)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä suosittelis liftaamista yhellekkään naispuoliselle. Todella vaarallista touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä viikolla Raksilan pohjoiseen menevällä rampilla oli pari liftaria. Älyvapaa paikka, sillä ramppi lienee jo moottoritietä, jolla ei saa pysähtyä. Kannattaisi mennä liittymän lähettyville esim. rampin itäpuolelle linja-autopysäkille ison lapun kanssa. Itä siksi, että länsipuolella motarille menevät autot ryhmittyvät herkästi vasemmalle kaistalle, kun linja-autopysäkki on oikealla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liftari! Muista pitää retkikirvestä kaiken varalta rinkkasi päällimäisenä, eletään vaarallisia aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä suosittelisi liftausta enää kenellekään kun yhteiskunnasta on tehty sellainen kun on tehty. Murhia, järjettömiä väkivallantekoja, ihmiskaappauksia, taudintartuttajia.Liikkeellä on epätoivoisia, kaikki näköalansa ja mahdollisuutensa menettäneitä ihmisiä, joille mikään ei merkitse enää mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:25
Etelä-Afrikka haluaa pidättää Grace Mugaben – Zimbabwen entisen presidentin vaimoa epäillään pahoinpitelystä
14:04
Keskustan ministerit kieltäisivät energiajuomien myymisen alle 15-vuotiaille – "Myyntikielto on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan"
13:35
Virossa pidätettiin kymmenen Danske Bankin entistä työntekijää epäiltynä rahanpesusta
13:22
Vaalan uusi vankila rakennetaan kylän ulkopuolelle Tervareitti
13:18
Hehku Kauppaa koskevat yt-neuvottelut päättyivät – liikkeiden toiminta loppuu kevääseen mennessä, Oulussa kaksi myymälää
13:15
Poliisin uusi rekisteri kokoaa tietoa uhkaavasta käytöksestä ja "hiljaisista signaaleista" – Turun iskun kaltaisten tapahtumien ennakointi paranee
12:49
Oulun poliisi: Joulun menoliikenteen ruuhka alkaa perjantaina – kauppojen parkkipaikoilla pelti kolisee
53
Isokatu ja Kirkkokatu kaksisuuntaisiksi – Oulun kaupunki investoi ensi vuonna liikenteeseen ja ympäristöön 19 miljoonaa euroa
21
Valtuusto nuiji päätöksen: Oululaisnuoret saavat maksuttoman ehkäisyn käyttöönsä alkuvuoden aikana
19
Oikeusministeriö: Vaalan uusi vankila sijoitetaan keskustaan
17
Kirkko ennakoi jäsenenmääränsä tippuvan pian 70 prosenttiin – Yhä useampi kirkkoon kuuluvista vanhemmista ei halua lastaan kastettavan
16
Yön uutiskooste: Talousahdinkoon joutuneet maatilat joutuvat ottamaan pikavippejä, joulupaketin ehtii lähettää vielä tänään
15
Oulu sitoutuu päästövähennyksiin – tavoitteena hiilineutraali sähkön- ja lämmöntuotanto vuoteen 2050 mennessä
14
Oululainen mies iski salaattibaarissa Tikkurilassa – mieheltä löytyi myös iso keittiöveitsi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

TALOUSKASVU HIIPUU ENSI VUONNA

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

on, osaatko laskea kuinka paljon Alahuhta on maksanut muiden eläkeitä eläkemaksuina kun hänelle on kertynyt noinkin hulp... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image