Kotimaa

Vapaavuori ryminällä kotimaan politiikkaan – "Mitä tässä tapahtui?"

Jan Vapaavuori oli sunnuntain kuntavaalien valtakunnallinen ääniharava. Hänen äänimääränsä oli lähes 30 000. KUVA: Markku Ojala
Kotimaa 10.4.2017 18:38 | Päivitetty 10.4.2017 18:51
STT

Kuntavaalit toivat ryminällä Jan Vapaavuoren (kok.) takaisin kotimaan politiikkaan. Vapaavuori on tuloksesta iloinen, mutta samalla hyvin hämmentynyt.

–  Ei ehkä oikein vieläkään ihan ymmärrä, mitä tässä tapahtui, Vapaavuori sanoi maanantaina.

Pormestariehdokas Vapaavuoren valtava äänipotti pönkitti osaltaan kokoomusta pitämään suurimman kuntapuolueen paikan valtakunnan tasolla. Samalla kuitenkin kaikki hallituspuolueet menettivät kannatustaan viime kuntavaaleihin verrattuna.

Kuntavaaleilla ei ole suoraa vaikutusta valtakunnan politiikkaan, mutta ne ovat politiikan ilmapuntari.

–  On selvää, kun pääministeripuolue häviää selvästi, niin sillä on oma vaikutuksensa. Ja on selvä, että perussuomalaisten seuraavan puheenjohtajan, oli hän kuka tahansa, harteille asetetaan aika paljon paineita kannatuksen nostamiseksi, joka yleensä sitten on omiaan ruokkimaan hallitusyhteistyön kannalta ei-toivottavia jännitteitä, Vapaavuori sanoi STT:lle.

Hallituksen puoliväliriihi on edessä jo kahden viikon päästä. Vapaavuoren mukaan "maa ei ole myöskään mustavalkoista" ja hallitus on varmasti toimintakykyinen.

–  Tällä on vaikutusta, mutta sitä ei myöskään pidä liioitella, Vapaavuori sanoi. 

Jussi Halla-aho lähti viime kuussa mukaan perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Tuolloin Vapaavuori tviittasi, että hänestä on selvää, ettei kokoomus voi olla hallituksessa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Vapaavuori sanoi maanantaina, ettei hän ole muuttanut kantaansa, muttei myöskään halua pyrkiä vaikuttamaan perussuomalaisiin.

–  Minulla ei ole tarvetta jatkaa keskustelua, mutta ei myöskään muuttaa kantaani, Vapaavuori sanoi.

KL: Kauppi jatkajaksi

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi on perimässä Vapaavuoren tehtävän Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajana, kertoo Kauppalehti. Kauppalehden mukaan myös entiseltä pääministeriltä ja valtiovarainministeriltä Alexander Stubbilta on kysytty halukkuutta lähteä EIP:hen, mutta hän haluaa lehden mukaan pitää tukikohtaansa Suomessa perheensä vuoksi. Stubb vastasi maanantaina STT:lle, ettei kommentoi asiaa mitenkään. STT ei tavoittanut myöskään Piia-Noora Kauppia.

Vapaavuorelta jäi neljän vuoden kaudestaan reilut kaksi vuotta käyttämättä, kun hän palaa Suomeen.

–  Todennäköisesti teen sillä tavalla, että sinä päivänä, kun Helsingin kaupunginvaltuusto minut pormestariksi valitsee ja saan siis uuden päätyön, niin sinä päivänä jätän eroanomuksen, Vapaavuori sanoi.

Professori: Kokoomuksen
painoarvo nousee

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi, että kokoomuksen painoarvo kasvaa hallituksen sisällä kuntavaalien seurauksena hallituksen alkutaipaleen jälkeen.

Vapaavuoren ilmiömäinen äänisaalis nostaa kokoomuksen itsetuntoa, mutta Grönlundin mielestä kannatus on pitkälti Vapaavuoren omaa ansiota.

–  Hän oli johdonmukainen urbaanin Suomen puolustaja jo ministerinä ollessaan. Näkisin tässä jopa kokoomuksen sisäistä kisaa siinä mielessä, että suuri osa kokoomuksen kannattajista varmasti pitää maakuntaitsehallintoa aika huonona kompromissina ja Vapaavuori ei maakuntaitsehallinnon puolestapuhujana ole profiloitunut, Grönlund sanoo.

 

MAINOS

Kommentoi

Kansa halusi antaa varoituksen Persuille huonosta politiikasta ja jätti äänestämättä ja sai tilalle vahvemman Kokoomuksen. Lähdettiin sutta pakoon ja karhu tuli vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäs tämmösen pormestarin valta-asema oikein on. Kummaksi mennyt maailma kun tittelit vaan vaihtuu,mutten ainakaan minä tiedä muuttuuko mikään muu. Paitsi tietenkin palkka vähintään tuplataan. Eikö sen olis voinu muuttaa samantien tirehtööriks. On tämä politiikan teko semmosta sirkusta nykyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image