Kotimaa

Vankiloiden toi­min­ta­mal­lin mullistus alkaa Hä­meen­lin­nas­ta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Kuva Hämeenlinnan vankilatyömaalta. KUVA: Rikosseuraamuslaitos
Kotimaa 24.1.2020 19:40
Juho Peltoniemi

Vankiloista luodaan rikoksettoman elämän oppimisympäristöjä. "Kyseessä on valtava muutos vankeinhoidossa."

Uusi Hämeenlinnan vankila eroaa kaikin tavoin perinteisistä "kivitaloista".

Rikosseuraamuslaitos (Rise) on suunnitellut vuodesta 2014 lähtien uutta toimintakonseptia, joka otetaan ensimmäisenä käyttöön Hämeenlinnassa. Ajatus on luoda vankiloista rikoksettoman elämän oppimisympäristöjä, jota toteutetaan niin tilojen kuin toimintatapojen puolesta.

– Uusi toimintamalli lisää vankeja kuntouttavaa omatoimisuutta ja muokkaa vartijoiden työnkuvaa valvojasta enemmän kohti valmentajaa. Vuorovaikutusta vankien ja henkilökunnan välillä on lisätty jo nyt, mutta kyseessä on valtava muutos vankeinhoidossa, sanoo Risen toimitilapäällikkö Kauko Niemelä.

Hämeenlinnaan ensi syksynä valmistuva naisvankila on tilaratkaisuiltaan kirjaimellisesti eri vuosituhannelta Suomen muiden suljettujen vankiloiden kanssa.

Vankilan osastoille tulee perinteisen käytävän sijaan olotila.

– Selliosaston keskellä on kuin kodin olohuone ja keittiö, jossa voidaan kokoontua ja tehdä yhdessä esimerkiksi kotitöitä, Niemelä kuvailee.

Jokainen vanki saa käyttöönsä digipäätteen. Sitä ei ole vielä päätetty, tuleeko laite olemaan mobiili vai kiinteästi selleihin sijoitettu. Niemelän mukaan verkkoyhteyksien mahdollistaminen vangeille on monin tavoin perusteltua ja sopeuttaa siviiliin.

– Opiskelu, työnhaku ja yhteydet ihmisiin hoidetaan nykymaailmassa verkossa. Nykyisin vankitapaamiset perustuvat vielä siihen, että omaisten pitää tulla vankilaan. Yhtä hyvin vanki voi olla perheeseensä Skype-yhteydessä ja kysyä päivittäin lapselta, miten koulupäivä on mennyt.

Hämeenlinnan vankilan pihalle tulee erilaisia ulkoilu-, kuntoilu- ja tapahtumapaikkoja. Suunnitelmissa on myös luontopolku muurien sisäpuolelle.

Valtaosa suomalaisista pitää tuomioita lievinä ja vankiloita liian lepsuina paikkoina. Kauko Niemelän esittelemien lukujen mukaan vuonna 2019 suomalaisista 86 prosenttia oli sitä mieltä, että rikoksentekijät saavat Suomessa liikaa ymmärrystä.

Niemelä huomauttaa, että suljetuissa laitoksissa rangaistustaan suorittavien vankien mahdollisuudet opiskeluun ja elämänhallinnan taitojen parantamiseen eivät nykyisin riitä, jotta sopeutuminen yhteiskuntaan onnistuisi tehokkaasti.

– Noin puolet vankiloissa rangaistusta suorittavista palaa takaisin. Se on hirvittävän iso määrä, ja kallista.

Suomessa on tällä hetkellä tekeillä Hämeenlinnan vankilan lisäksi kaksi muuta uuden mallin laitosta: Keravan avovankila, sekä Jyväskylän kampus, jonne siirretään Laukaan avovankila ja muita toimintoja.

Niemelä esitteli uutta tila- ja toimintakonseptia perjantaina Hämeenlinnassa järjestetyssä valtakunnallisessa turvallisuusseminaarissa.

Toimintamalli herättänyt kritiikkiä

Uusi "rikoksettoman elämän oppimisympäristö" ei sovi kaikille vangeille. Toimintamalli herättää kritiikkiäkin vankeinhoitoalalla. Tiettävästi Risellä on ollut vaikeuksia uusien vartijoiden rekrytoinnissa ainakin Etelä-Suomessa.

Kauko Niemelä sanoo, että uusi toimintamalli sopii kuitenkin suurelle enemmistölle vangeista.

– Henkilökunnan turvallisuus on jatkossakin taattava. Tarvitsemme varmuusostoja, mutta emme jokaiseen vankilaan.

Uusissa vankiloissa ei ole otettu erikseen huomioon vaarallisimmaksi arvioitua vankiryhmää, vaan asia ratkaistaan erikseen. Riihimäen vankila jengiosastoineen säilynee vielä pitkään vaarallisimmiksi arvioitujen vankien sijoituspaikkana.

– Riihimäki on rakennuksena suhteellisen hyväkuntoinen, vaikka modernisointitarpeitakin on.

Risen uusi toimintakonsepti otetaan sitä mukaa käyttöön kun uusia laitoksia valmistuu tai vanhoja remontoidaan sopivaksi.

– Läheskään kaikki nykyiset vankilat eivät peruskorjauksenkaan jälkeen sopisi malliin, Kauko Niemelä kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Vankiloista on tulossa sosiaalikasvatuslaitoksia. Onko viisasta ? Kannattaa sijoittaa ennaltaehkäisevään toimintaan veronmaksajien rahoja. Suomessa on menty hakoteille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niemelä huomauttaa, että suljetuissa laitoksissa rangaistustaan suorittavien vankien mahdollisuudet opiskeluun ja elämänhallinnan taitojen parantamiseen eivät nykyisin riitä, jotta sopeutuminen yhteiskuntaan onnistuisi tehokkaasti.
Useat rikollisten uhreista eivät palaa yhteiskuntaan koskaan, miksi siis tekoon syyllistyneen pitäisi olla paremmassa asemassa, kuin uhrin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollaisiin oloihin tulee kilpailua. Kaikki halukkaat eivät pääse. Jonotusajoista tulee pitkiä. Vankila eliitille, siis rikoksen parhaimmistolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vankeja ja muita rikollisia kohdellaan meillä paljon paremmin kuin vanhuksia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain Suomessa rikoksesta palkitaan ja rikollisia palvellaan kuin hotellivieraita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mallivankiloitako ollaan rakentamassa tulevaisuuteen, jonne rikolliset oikein haluavat asumaan? Ja vartijat muuttuvat valmentajiksi? Ei kuulosta oikein toimivalta konseptilta. Tehdään väkisin sellaista mikä ei tule toimimaan, missä toivemaailmassa tämä toimitilapäällikkö oikein elää? Joka vankilassa on aina pelkääjiä ja velanperijiä, ei niistä pääse eroon tuollaisilla mallivankiloilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin RISE elää jossakin haave maailmassa, jossa vangit leipoivat pullaa vankiloissa ja skypettelevät perheilleen iloisesti selleistään. Todellisuudessa rikolliset käyttävät järjestelmää hyväkseen niin paljon kuin kerkeävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä näitä viisaita on, he elävät omassa mielikuvitus maailmassaan, eikä ymmärrä todellisuudesta oikeasti mistään mitään!!
Tuhansia virkamiehiä joka virastossa ja ministeriössä , joskus ihmetyttää kun muutama ministerin avustaja saa keltaisessa lehdistössä arvostelua ja äärioikeistolle oppositiossa on liian paljon.
Viime hallitus ei saanut muuta kuin yritystukia nostettua 9 miljardia edellisen hallituksen ajasta, se onnistui ja taksilaki.
Porvarihallitus vähensi avustajia, säästi euron menetti miljardeja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tekemistä nuilla kommenteilla on sen kanssa, että Rise haluaa helpottaa vankiloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa byrokratia kukoistaa ! Mitä tyhmempien ajatusten toteuttamiseen myönnetään määrärahoja ja vielä palkataan lisää "asiantuntijoita", kohta palkataan vankeja kokemusasiantuntijatehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image