Kotimaa

Van­hus­pal­ve­lu­lain uudistamiseen asetetaan työryhmä, Annika Saarikko: "Jul­ki­suu­des­sa käyty keskustelu on tuonut esiin huo­les­tut­ta­via asioita van­hus­ten­hoi­don tilasta"

Ministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan "ikäihmisten kohtelu ei kaikkialla täytä toimintamme arvolähtökohtia ja luottamusta palveluihin on rapautettu". Arkistokuva. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 12.2.2019 19:53
Taneli Koponen

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ministeriryhmä on päättänyt käynnistää työn vanhuspalvelulain uudistamiseksi jo tällä hallituskaudella.

Hyvinvoinnin ja terveyden ministeriryhmä käsitteli tiistaina pitämässään kokouksessa vanhuspalvelujen tilannetta. Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa, että ministeriryhmä on päättänyt käynnistää työn vanhuspalvelulain uudistamiseksi jo tällä hallituskaudella. Työ kattaa koko vanhuspalveluiden kokonaisuuden.

Laajapohjainen virkamiestyöryhmä valmistelee esityksiä lainsäädäntöön tarvittavista muutoksista vaikutusarviointeineen vuoden 2019 loppuun mennessä. Työssään ryhmä arvioi esimerkiksi ennaltaehkäiseviä palveluita ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseksi, henkilöstön määrää, osaamista ja kohdentamista sekä osaajien tarvetta ottaen huomioon myös kotihoito ja omaishoito. Myös valvontaan liittyvää sääntelyä arvioidaan.

– Julkisuudessa käyty keskustelu on tuonut esiin huolestuttavia asioita vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Ikäihmisten kohtelu ei kaikkialla täytä toimintamme arvolähtökohtia ja luottamusta palveluihin on rapautettu. Asia on vakava. Julkinen keskustelu epäkohdista on vahvistanut käsitystä siitä, että tarvitaan laaja ja huolellinen valmistelutyö, jotta vanhusten palveluihin saadaan yhtenäiset käytännöt ja ratkaisut. Hoitajien riittävyys ja määrä on osa tätä valmistelua, sanoo tiedotteessa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk).

Valvontaan lisää resursseja

Ministeriryhmän mukaan nyt tarvitaan laaja virkamiesvalmistelu yli hallinnon rajojen sekä keskustelua ikäihmisten itsensä ja heidän omaistensa kanssa. Ministeriryhmän mukaan valvontaan tarvitaan lisää voimavaroja, ja niitä on luvassa seuraavassa lisäbudjetissa.

– Resurssien lisäämisen lisäksi tarvitaan muun muassa parempaa johtamista, omavalvontaa ja hankintaosaamista sekä luotettavaa seurantatietoa hoivan ja hoidon laadusta. Tarvitaan myös yhtenäiset laskentapohjat ja mittarit. Hyvää hoitoa toteutetaan yhteistyössä omaisten kanssa, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin).

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan vanhusten hoidosta on paljastunut laiminlyöntejä, jotka ovat "sietämättömiä ja tuomittavia".

– Siksi vanhuspalvelulaki on uudistettava ja sen velvoittavuutta on lisättävä. Työssä on otettava huomioon koulutusmäärät ja henkilöstön riittävyys, sillä vanhustemme on oltava aina osaavissa ja luotettavissa käsissä, hän sanoo tiedotteessa.

Valmistelussa otetaan huomioon jo käynnistynyt ikästrategian pohjatyö, jossa ikääntymiseen liittyviä tekijöitä arvioidaan pitkällä aikavälillä ja sosiaali- ja terveyspalveluja laajemmin. Lisäksi ministeriryhmä päätti, että lainsäädännön valmistelun rinnalla päivitetään vanhuspalvelujen laatusuositukset vuosille 2020 – 2023.

Ministeriryhmä kuuli kokouksessaan Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonia ja sai tilannekatsauksen ikäihmisten palveluiden laadusta sekä valvonnasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Julkisuudessa käyty keskustelu huolestuttaa Saarikkoa,onko syy syylisten etsiminen johon myös entisiä ja nykyisiä politikkoja kuuluu välillisesti vai vanhusten hoidon laiminlyönti jopa mahdolliset kuoleman tapaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä vanhustenhoito on täysin väärillä raiteilla Suomessa yksityistämisen myötä. Itse olin aikoinaan vanhusten hoitajana Suomessa ja nykyisin USA:ssa.
Ennen oli Suomessa hyvin kun ”vanhainkodit” oli valtion omistuksessa ja valvonnassa. Nyt kun lukee näitä juttuja kuulostaa täysin hirvittävältä. USA:ssa tällaista ei pääsisi tapahtumaan sillä valvonta on tiukkaa ja ja luvat uusitaan vuosittain sekä pistotarkastuksia tehdään. Samoin on voimassa pisteytys jossa arvioidaan asteikossa ”hoivakodin” toimintaa. Näin omaisilla on varaa valita mihin vanhempansa laittavat. Toisaalta jos tällaisia väärinkäytöksiä tapahtuisi täällä niin korvaukset lakimiesten välityksellä olisi huimat tällaisista väärinkäytöksistä hoivakodeissa.
Mentaliteetti on täysin eri täällä ja vanhuksia kunnioitetaan enemmän ja hoidetaan asiallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksillä ei ole minkäänlaista moraalia. Vain raha ratkaisee. Lainsäädännön on oltava sellainen, että yrityksen kannattaa noudattaa yleisiä eettisiä ohjeita. Jos jotain sääntöä on vaikea saada muuttumaan rahaksi, on sen rikkominen laitettava rikoslakiin ja yrityksen toimitusjohtaja sitteen vastaa siitä.
Yrityksetkin haluavat mieluummin tällaisen järjestelmän, jossa ei ole mitään epämääräisiä arvoja ja sääntöjä. Työntekijät ovat helpottuneita, kun ei irtisanomisen välttämiseksi tarvitse toimia omien ettisten periaatteiden vastaisesti.
Niin ja terveyspuolen yrityksiltä tulee aina vaatia, että todelliset omistavat henkilöt ovat tiedossa. Silloin voi toimittaja kysyä: "mitä mieltä olet yrityksenne väärinkäytöksistä, mitä olette tehneet asian korjaamiseksi tai mitä aiotte tehdä asian korjaamiseksi esimerkiksi seuraavassa yhtiökokouksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hurskastelua, jos työryhmä haluaa kuulla mikä on vanhustenhuollon tilanne laitoksissa niin kuultavaksi tulee kutsua työntekijöitä, vain he tietävät todellisuuden. Muut toimijat laskevat luikuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

A. Saarikko, sivullisena. Mmmm seuraa vanhus-hoidon tilaa.
Ei ole ministeri alansa tasoihin perehtynyt. 0 points.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan aikaisempikaan ministeri ei ole puutunut asiaan. Nyt kun asia mediassa (vaalien alla) niin vanhustenhoidon ogelmista puhutaan kuin se olisi ihan uusi asia. Hoitajat ovat raportoineen ja kertoneet ongelmista ja puutteista ainakin vuosikymmenen. Vanhustenhoitajia vaihtaa alaa ja uusia on vaikea rekrytoida. Nyt jeesustellaan vanhustenhoidon ongelmia kun lehdet kirjoittaa. Missä ihmeen todellisuudessa poliitikot elävät? Jokaine luo omaauraansa ja muurahaispesää ei sohaise kukaan. Tietämättömiä he eivät ole olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaa Oulunkaaren vanhushoitokin tarkastukseen. Kotipalveluhoito ja hoivakoti/laitoshoito.
Liian huonokuntoisia, muistisairaat/fyysisesti sairaat, vanhuksia pidetään kotona yksin asumassa.
Ja onko hoivakodeissa tarpeeksi hoitajia? Saavatko vanhukset tarpeeksi hoitoa vaiko minimimäärän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ahneus saa vallan .niin näin siinä käy.ei taida omavalvonta toimia.ulkopuoliset on oltava.ja yllätyskäynnit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti uutisessa mainitut naisministerit eivät tule mukaan työryhmään, sillä he eivät ole saaneet toimikaudellaan mitään positiivistä aikaiseksi vanhustenhoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan kumma että vuosia olemme valittaneet vanhempiemme hoidosta ja juuri niistä asioista joita mm. yle ja muu media ovat nostaneet esille. Miksi valituksiimme ei ole tartuttu. Nythän on vaalit tulossa ja omaistemme tarpeet häviävät yhtä nopsaan kuin vaalien takavalot häviävät. Yksinomaan vanhukset eivät kaipaa asiallista hoitoa, sitä kaipaavat kaikki hoitoa tarvitsevat. Miksi heidät on unhdettu tässä keskustelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

medialla on tarve myötäillä paikallisia tahoja. Kenen leipää syöt sen lauluja laulelet.

Yleensä kommenteissa ja pääkirjoituksissa todetaan lopuksi kaiken olevan hyvin. Suomi on paras jne hah hah. On ilmainen terveydenhoito ja koulutus, mutta kun ei ne olekaan.

Olet oikeassa, ettei kaikilla ole varaa terveyskeskuskäynteihin, eikä suurimmalla osalla palvelut ole lähellä edes suurissa kaupungeissa. Tässä on kyse arvoista, joita edes paikallinen media ei tohdi kyseenalaistaa. Suuruutta ihannoidaan ja pienet ihmiset murheineen joutavat jäädä unholaan. Paitsi vaaalien alla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerillähän on tieto asiasta ollut, mutta huolestui vasta kun asiasta alettiin keskustella julkisuudessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:01
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
9:00
Essee: Politiikkaa tehdään juoksuradoilla, tenniskentillä ja jääkiekkokaukalossa, ja siksi minä katson urheilua Tilaajille
8:28
HS: Venäjä pohti Karjalan myymistä vuonna 1991, mutta ei kertonut Suomen johdolle
8:02
Oulujärven Ärjänsaaressa aika tuntuu pysähtyneen ja lehdossa laiduntavat lampaat, katso kuvagalleria
8:00
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
8:00
Seksuaalisesta identiteetistä kiinnostunut Aurora Reinhard kuvasi 2002 pojilta näyttävien tyttöjen ulkopuolisuutta – Venus-sarjaan innoitus syntyi pornosivustojen isorintaisista naisista Tilaajille
8:00
Yhtenä päivänä taksinkuljettaja Jouko Taipale huomasi, ettei osannut ajaa liikenneympyrästä ulos – Muistisairaan arki on jatkuvaa huolehtimista mutta myös iloa, paljastaa päiväkirja Tilaajille
25
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
8
Sivulliset pelastivat veteen pudonneen miehen Oulun torinrannassa
6
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
4
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
4
Mykkänen kritisoi liikenneministerin puheita ratahankkeista – "Ristiriita lupausten ja tekojen välillä on suuri"
3
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
3
MTV: Helvetin enkeleiden johtaja vangittu – Tutkinnanjohtaja: "Kokonaisuus on hyvin poikkeuksellinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miten tämä juttutuvan nykyinen viestiketjujen lukitseminen sopii sananvapauden kanssa?

Juu, ei ole Kalevan juttutuvalla ja sananvapaudella muuta tekemistä kuin se, että Kaleva tarjoaa tällaisen alustan kirjo... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image