Kotimaa

Van­hus­kes­kus­te­lus­sa haettu taas luottamusta – Esperi Care suututti Tehyä hoiva-avustajien koulutuksella

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan omavalvonta on parantunut ja esimiestyö vahvistunut vanhusten asumispalveluissa. KUVA: Heikki Hakanen
Kotimaa 6.3.2019 20:49
Ossi Rajala

Vanhusten asumispalveluiden tilanteesta on keskusteltu uudemman kerran perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla. Keskustelussa ovat olleet mukana hoivapalveluyritykset, ammattiliitot, järjestöt, kuntien edustus ja valvontaviranomaiset.

Samat tahot olivat jo aiemmin tänä vuonna koolla, kun vanhusten asumispalveluissa paljastui vakavia puutteita.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan omavalvonta on parantunut ja esimiestyö vahvistunut. Valvontaviranomaiset ja kunnat ovat tehneet tarkastuksia useisiin satoihin toimintayksiköihin. Aluehallintovirastojen saamien ilmoitusten määrä on puolestaan kolminkertaistunut.

– Epäkohtia vanhusten asumispalveluissa on tunnistettu ja tunnustettu. Ne ovat rapauttaneet luottamusta, joka palautuu vain toiminnan parantamisella ja yhteisellä vuoropuhelulla. Olen tyytyväinen, että keskustelu on johtanut parannuksiin, mutta tekemistä riittää vielä, Saarikko sanoo tiedotteessa.

Eniten ongelmia on muun muassa lääkäripalveluiden saannissa hoivayksiköihin, lääkehuollossa sekä osaavan henkilöstön rekrytoinnissa.

Yksi kohun keskellä olleista yhtiöistä on Esperi Care, joka kertoi tiistaina aloittavansa hoiva-avustajan koulutusohjelman hoitajapulan ratkaisemiseksi.

Tämä suututti sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn.

– Tehy vastustaa Esperi Caren esittämää pikakoulutusta, jolla pyritään ainoastaan kiertämään vanhuspalvelun ongelmia. Tällaisilla säästöön pyrkivillä vippaskonsteilla ei korjata epäkohtia, Tehy sanoo tiedotteessaan.

Tehyn mukaan koulutettua hoitohenkilöstöä ei ole rekrytoitu riittävästi eivätkä palkkaehdot ole olleet kilpailukykyisiä. Lisäksi koulutetun hoitohenkilöstön tehtäviin on sälytetty siivousta ja ruokahuoltoa, mikä on Tehyn mukaan heikentänyt hoidon laatua ja uuvuttanut työntekijöitä.

– Resepti vanhusten hoivan tilan korjaamiseen on yksinkertainen: käyttäkää yritykset nyt sitä vuosikausia keräämäänne rahaa. Palkatkaa koulutettua hoitohenkilöstöä riittävästi, että he eivät uuvu, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Ei korvata lähihoitajia

Esperi Care korostaa, ettei se ole korvaamassa lähihoitajia hoiva-avustajilla.

– Kaikki tietävät, että laadukas hoiva ei ole mahdollista, jos ei ole riittävästi osaajia. Hoiva-ala kärsii työvoimapulasta, ja olemme osaltamme miettineet, miten voisimme alalle hakeutumista edistää. Hoiva-avustajien koulutus on yksi vastaus tähän, sanoo Esperi Caren henkilöstöjohtaja Maria Pajamo.

Hoiva-avustajan koulutuksen kautta voi Esperi Caren mukaan työllistyä hoiva-alalle avustaviin tehtäviin sekä jatkaa oppisopimuksella koulutusta lähihoitajaksi.

Työssäoppijoita ei yrityksen mukaan lasketa hoitajamitoitukseen.

Esperi Care on kutsunut sekä Tehyn että Superin edustajia torstaiksi keskustelemaan koulutusohjelmasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Esperi on vuosia palkannut hoiva-avustaja nimikkeillä jottei tartte maksaa kunnon palkkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on hoiva-avustaja ja laillinen koulutus siihen ammattiin?
Kenellä on koulutusvastuu ja onko opetusministeriön hyväksymä koulutus?

Tässä on suuri vaara että hämärtyy eri hoitohenkilöstöjen ammatit keskenään!
Kenellä on valtuudet tehdä mitäkin!
Lopulta voi käydä niin että kaikki työntekijät hoiva-avustajia ,pienellä palkalla ja osaamisella .
Hoito muuttuu siis vieläkin huonommaksi kuin nyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tämä selviää tulevissa keskusteluissa, mutta oudoltahan hoiva-avustajan nimike ja yrityksen antama koulutus kuulostaa. Olen koko hoivakeskustelun ajan ihmetellyt, miksei puhtaanapitoon palkata siivoojia eikä keittiöön keittäjiä. Hoitajille nämä oheistyöt eivät missään nimessä kuulu, liekö kaikilla edes keittiöön vaadittavaa hygieniapassia. Onko hoiva-avustaja uusi nimi sekatyöläiselle, joka tekee em. työt? Heitähän on työttömänä jo nyt melkoinen joukko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäillyt laittomuudet poliisitutkintaan ja heti.
Viranhaltijoiden laittomuudet ja huolimattomuudet eivät voi tulla kuitatuksi ministerin silmien alla selityksin ** epäkohtia on tunnistettu, omavalvonta on parantunut, jne. Viranhaltiajn virkavastuu ulottuu 5 vuoden päähän ja sitä voi vielä jatkaa 1 vuodella , eli virkarikosepäilyjä voi tutkituttaa vielä v 2013 aikana ja sen jälkeen tapahtuneista laiminlyönneistä.
Näillä työsuhteisilla vastuut lakkavat yleensä 2 vuoden päästä.
Jos ministeriöt ja valvovat viranomaiset nyt katsovat ettei aihettaa ole selvittää mahdollisia lainrikkomuksia niin uskoa ja luottamiusta laillisuusvalvonnan puoluettomuuteen voi perustellusti kyseenalaistaa tästä eteenpäin. Kolikon toinen puoli sisältää siinä tapauksessa selkeän viestin jossa annetaan lupa jatkaa vanhusten ja muiden hoivan tarpeessa olevien puolustuskyvyttömien perustuslainvastaista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valmiiksi koulutettuja osaajia ei palkata - tai saada töihin ala-arvoisilla ehdoilla. Korjatkaa ehdot ja henkilöstö määrä = korjaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä yritykset alkaisivat jakaa hoiva-avustajien titteleitä kaikille ohikulkijoille ja määrittelisivät työehdot lähelle nollatyäsopimuksia. Nämä yritykset tekevät rahaa osakkailleen vain sillä, että makuuttavat potilaita omissa ulosteissaan viikkotolkulla ja perivät 3000-5000 euroa kuussa tästä hoidosta. Ansaintamalli täytyisi lailla säätää sellaiseksi, että hoidon taso olisi ihmisarvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoiva-avustajien koulutuksen sanomista on käytetty aiemminkin eikä se ole ongelmia poistaneet. Tällä vaan pyritään kikkailemaan ja hakemaan säästöjä. Eikö tilanne ratkeaisi kun palkataan osaavaa henkilöstöä jolla löytyy vaadittava koulutus. Tämä tietenkin vaatii maksamaan lisää palkkaa. Hyvä on hoiva henkilökuntaa pitää ja työvoima ulkoistettuna. Voidaan näin teetättää työntekijällä enemmän mitä työ vaatii. Hoiva-avustaja varmasti tulee tekemään ja korvaamaan hoitajamitoitusta. Minimi ja alimiehityksellä varmasti menevät jos eivät lisää palkkaa vaan kouluttavat hoiva työntekijöitä. Kumminkin oppisopimuksella alalle koulutus kolmisen vuotta niin siinä säästää yritys melkoisesti eikä yrityksen ole senkään jälkeen pakko maksaa korkeampaa palkkaa jos eri sopimuksella vuokralla. Vaikka henkilöt opiskelee oppisopimuksella niin henkilöt eivät voi ottaa vastuuta päälle ennen ku ovat valmistuneita. Joten eiköhän tässä nähdä että eivät halua muuttaa toimintaa vaan haluavat tehä kovaa voittoa vanhusten kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka moneksi vuodeksi joutuvat sitoutumaan hoivayhtiön palvelukseen?
Kyllä nämä työntekijät ovat jyrän alla.
Firma sanelee kaikki ehdot. Ei noudateta palkka eikä työehtoja. Eikä varmaan työaikalakia.Estää löytyy. Onhan nuo nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä se taas nähtiin ettei Tehyä ja muita liittoja kiinnosta työllistymiset eikä ihmisten saama parempi palvelu vaan ainoastaan omien nykyisten jäsenten etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehyn pomoja kiinnostaa toimiston väen palkat ei muu. Hoitajien sijaisia ei saa millekään hoitotyön alueelle (päivittäisestä kokemuksesta tiedän),missä ne kymmenet tuhannet työtä hakevat ovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä koira älähtää kun kalikka kolahtaa, tehyn suhtautuminen todella kaksinaamaista ja oman ”erinomaisuuden” turvaamisyritys on säälittävää. Koulutusta siinäkin porukassa todella tarvittaisiin, vai miksi pelätään muiden koulutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NoNo mieti mitä kirjoitat vai saitko Esperi Carelta palkkiota kannanotostasi. Jos toimit hoitoalalla niin omaa pesää ei saa liata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ministeri saarikon painoarvo saa rosvofirmoja kuriin. Hämmästytyävää. Eikö kainot toiveet mene perille. Kirjekurssilla ruvetaan kouluttamaan hoitajia. Johtajat boisi korvata pikakurssilaisilla. Ei ainakaan tilanne huononisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esperi Care haluaa sivuuttaa meidän koulutusjärjestelmän ja ammattipätevyysvaatimukset. Pikakoulutettu hoitaja ja ale palkkaus, eikä mahdollisuutta liittyä mihinkään ammattiliittoon ja puolustaa etujaan joukkovoimalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajille oikea palkka ja heille kuulumattomat työt kuten siivous, pyykinpesu, ruuanvalmistus jne aivan toisille ammattihenkilöille. Ja heillekin oikea palkka. Tämä vaatisi hoivayhtiöitten johdolta selkärankaa ja järkeä, mutta näitten tilalta löytyykin vain lyhytnäköistä ahneutta. Eikä valtiovalta puutu siihen, koska sen edustajat ovat osakkaana bisneksessä. Vaalipuheet on vaalipuheita ja loppuvat heti kun viimeinen ääni on annaettu. Maahan haalituille loisille riittää jokaiselle keskimäärin 5833,30 euroa kuussa virallisen 2016 tilaston mukaan. Eikä tästä mene veroa. Kyllä tuolla hinnalla löytyisi hoitajia ainakin kymmenkertainen määrä siitä, mitä tarvitaan! Kyse on siis tarkoituksellisesta toiminnasta valtioeliitin taholta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäskö oikeasti sitä palkkaa alkaa maksaa eikä keksiä lisää kepulikonsteja... koko hommahan alkaa melkoiselta jo näyttää. Mitoitus ja palkka kuntoon. Tehtävänimikkeitä on jo riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin varmaan, mutta kun on työvoimapula niin silloin se on. Tehylle ei kuitenkaan näytä kelpaavan työvoimapulan helpottaminen. Ajattelinkin että tämä kohu on edunvalvontaan ja vaaleihin liittyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pulaa työntekijöistä näillä yksityisillä firmoilla on vain siksi kun maksavat alinta mahdollista palkkaa. jos verojen jälkeen käteen jää 1400-1800 (lisineen) kuukaudessa täysillä työtunneilla raskaassa työssä, niin ei se paljoa houkuta työntekijöitä astumaan remmiin. Nostaisivat palkat kunnalliselle tasolle (alkupalkka 2200/kk+lisät) niin alkaisi työntekijöitä löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin suuri osa lähihoitajista on tuntilaisia joilla ei ole lähellekään täysiä työtunteja eli käyttämätöntä työvoimaa olisi jos vain tunteja annettaisiin. Lähihoitajan koulutus on kohtuu lyhyt ja kyllä se tulee vaatia hoitohenkilökunnalta. Työn houkuttelevuutta on saatu pilattu teettämällä liian pienellä työvoimalla jolloin moni korkean hoitomoraalin omaava hoitaja on vaihtanut alaa koska ei ole halunnut tehdä huonosti työtään. Eli firmat ovat itse kusseet muroihinsa ja nyt itkevät kun ei maistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä kuule unta näe! Eihän tuohon päääse edes aloitteleva insinöörikään ja vientiä pitäis saada Suomenmaahan. Selluköpit ja muut eliitttiduunarit toki saattaa päästäkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

22:42
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22:28
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
22:08
Huippuhetket: Kärpät-TPS
21:58
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
21:35
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
21:26
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21:15
Samuel Purola avasi hallikautensa juoksemalla 200 metriä aikaan 21,29
57
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
27
Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa
22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
18
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
17
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
17
Ammattiliitto Pro laajentaa teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakonuhkaa – mukana noin 30 uutta yritystä
16
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Makuja

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

129 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image