Kotimaa

Van­hoil­lis­les­ta­dio­lai­set toivovat sopuratkaisua samaa sukupuolta olevien vihkimisessä

Viljo Juntunen KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 13.12.2014 15:26
Hannamari Ahonen

Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen puheenjohtajan Viljo Juntusen mukaan vanhoillislestadiolaiset odottavat rauhassa, miten evankelisluterilainen kirkko reagoi samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen.

Lännen Median evankelisluterilaisen kirkon papeille tekemässä kyselyssä 59 prosenttia papeista arvioi, että luterilainen kirkko on vaarassa jakautua kahdeksi tai useammaksi kristilliseksi liikkeeksi. Osa papeista arvioi, että herätysliikkeitä irtoaisi kirkosta.

Juntusen mukaan ainakaan vanhoillislestadiolaisten piirissä ei ole käyty keskustelua kirkossa eroamisesta.

– Emme provosoidu tai lähde vaikuttamaan mielenosoituksellisesti. Historiankulussa pidetyissä kokouksissa olemme aina tuoneet esille, että olemme osa tätä kirkkoa, Juntunen muistuttaa.

– Me emme kannata tasa-arvoista avioliittolakia, mutta toivomme ja uskomme, että parien vihkimiseen löytyy omantuntomme huomioonottava sovintoratkaisu.

– Yksi vaihtoehto on, että kirkko säilyttää vihkimisoikeuden ennallaan, eikä samaa sukupuolta olevia pariskuntia vihitä kirkossa. Toinen vaihtoehto on, että kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevat parit avioliittoon, mutta papeille annetaan omantunnonvapaus, vihkiäkö vai ei. Kolmas vaihtoehto on, että kirkko luopuu vihkimisoikeudestaan ja siunaa vain heteroparit.

Arkkipiispan kanta yllätti

Juntusen mukaan kirkko on jakaantunut, mutta hän uskoo, että ihmisten mielet rauhoittuvat, kun ensishokki on mennyt ohi.

Juntunen ei voi puhua yksittäisten vanhoillislestadiolaisen liikkeen jäsenten osalta, onko jäseniä eronnut kirkosta viime viikkojen eroamisaallossa.

Juntusen arvio on, että vanhoillislestadiolaisia ei olisi juuri eronnut kirkosta tasa-arvoisen avioliittolain takia. Liikkeen johto on halunnut viestiä, että kirkosta eroaminen ei ole tarpeellista.

Juntunen myöntää, että vanhoillislestadiolaiset olivat yllättyneitä arkkipiispa Kari Mäkisen kannasta tasa-arvoiseen avioliittolakiin, koska kanta oli eri, mitä kirkon elimissä oli päätetty.

– Kirkon elimissä avioliittoa on pidetty naisen ja miehen välisenä.
Juntunen ei ole ollut yhteydessä Mäkiseen, koska hänen mukaansa arkkipiispa kyllä on tietoinen kirkon sisällä olevista erilaisista näkemyksistä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (94)

Jos papit saavat omantuntonsa mukaan päättää vihkiikö tai siunaako vain heteroparit, niin kirkon ei tarvitse jakaantua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa nähdä kuinka monta vuosikymmentä vielä tarvitaan siihen kun hyväsytään ettei raamattua voi käyttää lainsäädännön ohjeena, se kirjahan on täynnä ristiriitaisuuksia, väkivaltaa suosivia ja täysin sopimattomia käskyjä nykyaikaiselle yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasa-arvo tulee toteutumaan ennemmin tai myöhemmin tällä menolla. Kirkko ja valtiollinen päätösvalta eivät näin ollen välttämättä toimi enää yhdessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kirkko ole tasa-arvo kysymys. Ei se ole myöskään suvaitsevaisuus kysymys.
Näitä nimikkeitä pitävät elämän tärkeimpinä asioina aivan muut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä kiinnostaa eroavatko vai ei. Se on sitten vaan kerättävä kymmenykset jäseniltä jos kirkosta erotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En edelleenkään ymmärrä miksi ev. lut kirkko sietää näitä VL-tyyppejä organisaatiossaan. Pitävät omaa systeemiään noukkien rusinat pullasta ja tuomitsevat kaikki muut....!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai "sietää"? Eikös tässä koko ajan toitoteta, että kaikkia pitää "sietää".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossain pitäisi mennä raja... VL.t eivät hyväksy ketään muita, mutta verovarat ja kiinteistöt kelpaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tätä vaan jauhetaan? Tämä lakihan ei koske kirkkoa millään tavalla. Mutta lestadiolaisissa on kyllä homoja ja lesboja, se kannattaisi jo tunnustaa ja ottaa ihmiset ihmisinä :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän päivän suvaitsevaisuus on sitä ettei voi olla kuin samaa mieltä homojen kanssa. Jos ajattelee toisella tavalla, niin on suvaitsematon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko näin, että käsitteet tasa-arvo ja suvaitsevainen ja homo on synonyymi.
Jos kaikki ei toteudu niin on vastustaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juntuselta hyvä ulostulo aiheessa. Miksi alkaa elämöidä asialla ja alkaa tehdä liian hätäisiä päätöksiä. Maltti on ollut aina ohjenuorana. Kirkoissa on edelleen hyvä pitää Jumalanpalveluksia, seuroja, seurakunnilla ja vanhoillislestadiolaisuudella on hyvät välit. Liikkeessä on myös paljon pappeja, jotka palvelevat kansankirkkoamme. Papeilla suotava omantunnonvapaus vihkimisissä olisi jo iso askel kirkossa pysymiseen. Tapahtuuvan kirkon sisällä jo nyt paljon sellaista, mitä ei voi hyväksyä, mutta niissä ei ole pakko itse olla mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin Mäkinen haluaa puhua Juntusen kansa. On Se kumma, että tästä ahdistuneesta porukasta kirjoitetaan jatkuvasti. Tästä sakista ei kannata puhua ollenkaan, koska ovat kristinuskon irvikuva. Sitäpaitsi pappi ei voi kieltäytyä palveluksesta eli samaa sukupuolta olevien vihkimisestä. Eihän lääkäri tai opettajakaan valitse asiakkaitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletpas alentuva: "Tuskin Mäkinen haluaa puhua Juntusen kanssa." Kait kirkon arkkipiispan pitää pystyä keskustelemaan ev.lut. kirkon papin kanssa. Mikä sinun mielestäsi tässä joukossa niin häiritsee: "Tästä sakista ei kannata puhua ollenkaan, koska ovat kristinuskon irvikuva."? Kerro ja perustele! Yhdestä asiasta olen kanssasi samaa mieltä: toivoisin, ettei meistä kirjoitettaisi niin paljon. Mutta en silti ole ahdistunut. Ja onneksi ei ole sinun päätäntävallassasi, saammeko kuulua kirkkoon vai emme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (94)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image