Kotimaa

Van­hoil­lis­les­ta­dio­lai­nen pappi Mari Leppänen vaatii tekoja: "An­teek­si­pyyn­tö ei riitä"

Kotimaa 18.5.2012 17:58
Kaleva

Ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi Mari Leppänen ottaa Ylen haastattelussa kantaa arkkipiispa Kari Mäkisen anteeksipyyntövaatimukseen.

Mäkinen peräänkuulutti viime viikolla julkista keskustelua lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä ja toivoi herätysliikkeen johdon pyytävän uhreilta anteeksi.

Mari Leppäsen mielestä anteeksipyyntö ei ole tarpeeksi.

"Anteeksipyytäminen on tärkeätä, koska siinä myönnetään, että on tehty virheitä, mutta minä ajattelen, että anteeksipyyntö ei kuitenkaan riitä. Käytännöllä ja puheillla täytyy olla yhteys."

"Ihmisten, jotka ovat osallistuneet näiden asioiden käsittelyyn ja sanovat, että he ovat tehneet raskaita virheitä, olisi luonnollista kantaa vastuu ja astua sivuun ja tarjota tila toisille ihmisille. Se olisi myös mahdollisuus rakentaa luottamusta ja mahdollisuus ottaa askelia eteenpäin", Leppänen sanoo Ylellä.

Leppänen kertoo pelkäävänsä, että hyväksikäyttötapauksia on paljon enemmän kuin niitä on saatettu viranomaisten tietoon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (130)

Miten saatais ja minne pitäis ehdotus tehdä TIEDONJULKISTAMISpalkinnosta Mari Lappäselle ja Johanna Hurtigille ??!! Ei ole montaa henkilöä Suomen historiassa, joka on uskaltanut tehdä näin SUUREN HYVÄN TYÖn ja joutua suuriin kärsimyksiin omassa yksityiselämässään lasten/seksrikosten uhrien auttamisen takia. Risto Ryti uhrasi suuresti omaa elämäänsä aikoinaan. Siksi fanitan täysillä nyt näitä kahta rohkeaa VIISASTA NAISTA ja Rytiä. Ikuisesti kitollisena näille suorastaan PYHILLE Naisille !!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....fiksu ja viisas nainen. Hänellä on oikea usko.
Sillä minun mielestä oikea uskovainen näkee avoimin silmin asiat, niin hyvät kuin pahatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taitaa Mari olla ainoa oikean ja vastuuntuntoisen moraalin omistava VL.
Kun yleensä VL:n moraali on oman edun mukaan joustava, ja omat synnit hyväksyvä moraali.
Esimerkiksi valehtelu on VL:llillä hyvinkin sallittu jo se suojaa yhteisöä tai toista VL:ää esimerkiksi työ yhteisössä.
Rikokset ja petokset myös sallitaan ja selvittäminen ei ole tarpeen koska maine ja kunnia menee.. Ja mikä pahinta,VL:n ei tarvitse pyytää epäuskoiselta anteeksi koska riittää että on omassa sisimmässään tehnyt oikein ja sovittanut asian jumalan kanssa.. Että on vähän käsitys muuttunut!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä naisen alistamista on vl liikkeessä ollut iät ajat .Minutkin nuoren minian vei appiukko puhutteluu aina silloin tällöin kun en ollut tehnyt niinkuin hän olisi halunnut syytteli asiosta joita en ymmärtänyt. Luulin olevani niin paha ihminen ja pyysin aina anteeksi .Vasta nyt kun uskaltaa asiasta puhua olen ymmärtänyt mitä henkistä väkivaltaa se oli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, vl-porukka tehkääpä sellainen synti ja käykää katsomassa kotimainen elokuva Maa on syntinen laulu.
Elokuvassa on sitä totuudensiementä, jolle olette ummistaneet silmänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mummo hei se on elokuvaa joka ei todellakaan vastaa todellisuutta! vain todella vähä älyinen luulee sitä todelliseksi !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Elokuvassa on sitä totuudensiementä, jolle olette ummistaneet silmänne." ...Kuka lienee sen täydellisen totuuden omistaja? Sinä ilmeisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuntuu että te ette oikeesti kaikki ole lukenut alkuperäistä juttua Kalevasta.
Ihan naurettavia kommenteja täällä ja unohtuu se tosi asia mitä tässä viestitään.
Anteeksi anto on iso asia,mutta pf-jutuissa pitäis tehä muutakin, se ei lähe pois "jeesuksen nimessä ja veressä on syntisi anteeksi"-lauseella yksin....sehän on oikeesti rikoskin...ja se että uhrit tarvitsevat muutakin kun vl-liikkeen anteeksi pyytämistä.He tarvitsevat oikeita ystäviä,tukijoita jotka heitä kuuntelevat.
Ei asian vähättelijöitä ja suun tukkijoita,joita täälläkin näkkyy olevan...Mutta iät ajathan se on niih että hyökkäys on paras puollustus!!!!
Tukekaa uhria ja lukekaa Maijan-tarina kirja niin ymmärrätte mistä oikeesti on kyse! Voi olla että monen kirjoittajan silmät avautuvat näkemään mistä on kyse....ja jos tämä pf-juttu ei ihmistä koske miksi pitää kommentoija niin kärkkäästi????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi surullista, jos ja kun tällaista kiusaamista tapahtuu lestadiolaislasten taholta. Kehottaisin sinua, surullinen äiti, kuitenkin keskustelemaan lasten vanhempien kanssa suoraan asiasta mieluummin kuin päivittelemään sitä täällä Kalevan palstoilla. Luultavasti lasten äitinä ymmärrät, että lapset eivät läheskään aina toimi niin kuin kotona opetetaan, vaan saattavat porukassa keksiä jotakin typerää ja tehdä vastoin vanhempiensa neuvoja. Olipa asian taustat miten tahansa, liikkeessä kehotetaan noudattamaan Raamatun opetuksia ja rakastamaan lähimmäistä jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enkö olisi saanut tuoda täällä julki lapsemme lestadiolaisten taholta kokemaaa kiusaamista? Ja varoittaa samalla muita tavallisia perheitä, että harkitsevat kahdesti, ennen kuin muuttavat tällaiselle paikkakunnalle, joissa koululuokissa on lestadiolaiset enemmistönä. Lapselleni oli erittäin suuri kynnys kertoa niistä koulun tapahtumista ja kiusaamisesta edes minulle ja hän vannotti, etten tekisi asiasta numeroa, koska pelkää olevansa sen jälkeen entistä hyljeksitympi. Hän on juuri siinä iässä, että kaverisuhteet olisivat todella tärkeitä, 14-vuotias, harmittaa ihan hirveästi hänen puolesta. Jos tilanne jatkuu ensi syksynä samanlaisena, lupaan sinulle, että otan yhteyttä kiusaajien vanhempiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai sinulla on oikeus tuoda julki mielipiteesi. Hyvähän se toki myös oli, että ymmärsit myös varoittaa "tavallisia" ihmisiä harkitsemaan kahdesti sellaiselle paikkakunnalle muutosta. Mutta minusta ensisijainen toimenpide olisi kuitenkin ollut keskusteluyhteyden avaaminen kiusaajien vanhempiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millainen on vanhoillislestadiolainen oppi, kun tuntuu että toinen puhuu ihan erilailla kuin toinen.

Mitä tulee lasten hoitamiseen. Ennen ehkäisyn tuloa 10 lapsinen perhe oli normi.Selviydyttiin siitä sillonkin, kun kaikkea nykyajan mukavuuksia sähköstä pesukoneisiin ei vielä ollut keksitty. Nykyajan monet keksinnöt helpottavat 10 henkisen perheen arkea. 10 henkinen perhe ei suinkaan välttämättä ole köyhä, vaan moniin mukavuuksiinkin on rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppi ei todellakaan kaada ojaan ja nyt olisi jo pitänyt näitä lukevien oppia se, että läheskään kaikki täällä itseään lestadiolaisiksi nimittävät eivät ole sitä koskaan olleetkaan. Haluavatpahan vain hämmentää tätä soppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kerta olet aito vanhoillislestadiolainen, niin voiko mielestäsi lasta hyväksi käyttänyt saarnamies jatkaa saarnaajan tehtävässä? Seurakunnan paimenen tulee olla nuhteeton.

Jos kerta vaadit toisia rekisteröitymään, olisi kohtuullista että rekisteröityisit itse ensin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä täysin ymmärtäny mistä suutuit, koska minusta kysymys opista ei ole mitenkään loukkaava. Huomaan vaan, että monenlaista on ilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mari Leppänen perää anteeksipyyntöä ja mistä keskustellaan: siitä kuinka lestadiolaisperheet ovat ihmisten silmissä kaiken pahan alku ja juuri, säälittäviä ihmisiä, joista voi puhua mitä vain. Heidän takiaan jopa joku ilmoitti eronneensa tai harkinneensa eroa kirkosta. Onkohan keskustelu nyt lähtenyt väärille raiteille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peräsin jo aiemminkin hyviä käytöstapoja keskusteluun puolin ja toisin. Jokaisen kannattaa myös lukaista välillä alkuperäinen juttu, ennen kuin alkaa kirjoittamaan mitään. Näin asiat pysyvät paremmin asioina ja aihe hanskassa. Turhalta loan heitoltakin vältytään. Sehän ei rakenna mitään, eikä auta ketään. Eiköhän lasten suojeleminen rikoksen uhriksi joutumiselta pitäisi olla kaikille yhteinen asia vakaumukseen katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Mari! Suurella surulla katselin eilen äitiä, joka oli vasta vähän päälle 20 ja jo muutama pieni lapsi, lisää tulossa. Äiti-raukka oli niin surullisen, uupuneen ja väsyneen oloinen. Nuori isä kulki ilmeettömänä vierellä.

En haluaisi omalle lapselleni tuollaista alkua aikuisuuteen, eivät nuo lapsirievut ole vielä valmiita äideiksi ja isiksi. Voihan sitä pidättäytyä esiaviollisista suhteista yms. ja nauttia nuoruudesta ja sitten hiukan myöhemmin perustaa perhe??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olitko oikeasti surullinen? Mistä tiedät, millaisia asioita perheellä oli pohdittavana: lapsen tai muun omaisen sairaus, lähiomaisen kuolema, työpaikan menetys tai muu koettelemus? Oletko ihan varma, että suru ja väsymys johtuivat lapsista? Kävitkö ihan kysäisemässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (130)

Uutisvirta

88
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
27
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
23
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image