Kotimaa

Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyy­när­var­res­ta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”

Vanhemmat tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä. Heidän on maksettava pojalleen korvausta kärsimyksestä 8 500 euroa sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 4 500 euroa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 28.1.2020 14:15
Taneli Koponen

Tuomion mukaan vanhemmat olivat pakottaneet poikansa joitakin kertoja syömään ja nukkumaan siten, että lapsen kädet oli teipattu yhteen eteen tai selän taakse. Molemmat vanhemmat tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä. Syyte vapaudenriistosta hylättiin.

Helsingin hovioikeus on tuominnut tiistaina vanhemmat 5-6 vuotiaan lapsen törkeästä pahoinpitelystä ehdolliseen vankeuteen. Teot tapahtuivat vuonna 2015.

Tuomion mukaan vanhemmat olivat pakottaneet poikansa joskus syömään ja muutaman kerran nukkumaan siten, että lapsen kädet oli teipattu yhteen eteen tai selän taakse. Vanhempien mukaan teippaamisen tarkoituksena oli estää lasta raapimasta itseään.

Vanhemmat olivat myös vieneet lapsen viileään suihkuun ja sulkeneet hänet purjeveneretkellä kajuuttaan useiksi tunneiksi. He olivat myös pakottaneet pojan syömään lattialla. Oikeuden mukaan vanhemmat olivat laiminlyöneet poikansa atooppisen ihon hoidon, jonka seurauksena lapsi oli raapinut itseään ja hänelle oli aiheutunut lukuisia haavoja eri puolille vartaloa.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet. Hovioikeus katsoi, että vanhemmat olivat yhdessä ruumiillista väkivaltaa tekemättä vahingoittaneet tekohetkellä 5-6 -vuotiaan poikansa terveyttä laiminlyömällä hänestä huolehtimisen.

Tuomion mukaan lapselle oli aiheutunut vanhempien menettelyn seurauksena kipua, ihon kuivumista, haavautumista ja arpeutumista sekä pituuskasvun taittumista ja kehityksen viivästymistä. Kehityksen viivästyminen on ilmennyt fyysisinä ja psyykkisinä oireina.

Oikeus katsoi, että vanhemmat olivat siten vahingoittaneet lapsensa terveyttä ja syyllistyneet tämän pahoinpitelyyn.

Hovioikeus piti tekoa erityisen julmana, koska menettely oli kohdistunut puolustuskyvyttömään lapseen, pahoinpitely oli ollut hyvin pitkäkestoista ja se oli kohdistunut vastaajien omaan lapseen. Oikeuden mukaan pojalla ei ollut ollut mitään mahdollisuutta puolustautua vanhempiensa menettelyä vastaan.

Tuomion mukaan lapselle oli aiheutunut vanhempien menettelystä vakavia seurauksia, joten pahoinpitelyä oli myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä.

Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos katsoi, että vanhempien syyksi luettu menettely oli ollut erittäin moitittavaa ja lapselle terveydelle vahingollista, mutta ei kuitenkaan lain tarkoittamalla tavalla erityisen julmaa, eikä pahoinpitely siten ollut törkeä.

Vanhemmat olivat syytettyinä myös vapaudenriistosta, mutta hovioikeus katsoi, että se oli ollut osa pahoinpitelyä, joten syyte vapaudenriistosta erillisenä menettelynä hylättiin.

Äiti tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä yhdeksi vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Pahoinpitelytapauksessa oli kyse saksilla lyömisestä. Tutkimuksissa lapselta löytyi oikean kyynärvarren edestä läpimitaltaan 0,5 senttimetrin arpi. Tuomion mukaan lapselta kysyttiin tutkimuksessa arven alkuperästä.

– Äiti on tehny ton saksilla, poika kertoi.

Oikeus katsoi näytetyksi toteen, että äiti oli lyönyt poikaa saksilla yhden kerran oikeaan kyynärvarteen.

Isä puolestaan tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä yhdeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Pojalleen vanhempien on maksettava korvausta kärsimyksestä 8 500 euroa sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 4 500 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

MAINOS

Kommentoi

Onpas ikävä tappaus ja ei minkäälaista tuomiota tullut tuollasesta touhusta.. Ehdollinen on vain nimi paperissa ei muuta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on surullista luettavaa - saa itkua pidätellen näitä aina lukea. Jotkut lapset saavat kyllä haastavan alun elämälleen ja ajatuksiani lapsen vanhempia kohtaan ei tähän kommenttikenttään kehtaa kirjoittaakkaan, sen verran suututtaa. Miksi tehdä lapsia jos niistä ei pidä huolta eikä välitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä suomalainen oikeuskäytäntö sitten todella ihmeellistä. Ensin käräjäoikeus vapauttaa ja hovioikeus antaa vain piennen ehdollisen tuomion. Mitenpä olisi, jos olisivat anastaneet rahaa, niin kyllä olisi häkki heilahtanut. Ja miten ihmeessä voi tehdä lapselle, riippumatta onko oma vai ei, tuollaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image