Kotimaa

Vanhemmat aikovat tehdä tut­kin­ta­pyyn­nön Jokirannan koulun sisäilmasta: "Oireilu alkoi heti loman jälkeen"

Kiimingin Jokirannan koulu. Arkistokuva. KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 14.8.2017 20:58
Silja Aitoaho, Eliisa Aikkila

Kiimingin Jokirannan koulun vanhempaintoimikunta aikoo tehdä poliisille tutkintapyynnön Jokirannan koulun sisäilmaongelmista, jotka näyttävät jatkuvan loppusuoralla olevasta remontista huolimatta.

Jo pitkään vakavista sisäilmaongelmista kärsineellä Jokirannan koululla on tehty sisäilmaremonttia viimeksi kuluneen kesän aikana.

Jokirannan koulun vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Sanna Pakanen kuitenkin sanoo, että remontti ei ole poistanut oppilaiden sisäilmaoireilua, vaan oireet palasivat välittömästi, kun koulu taas alkoi torstaina kesäloman jälkeen.

– Ensimmäiset oppilaat alkoivat oireilla heti koulun alettua. Lapsilla on ollut muun muassa päänsärkyä, nenäverenvuotoa, ihottumaa ja paineen tunnetta poskionteloissa. Myös remontoiduissa tiloissa oireillaan. Osa lapsista joutuu myös opiskelemaan remontin keskellä.

Pakanen kertoo saaneensa tähän mennessä parikymmentä huolestunutta yhteydenottoa lasten vanhemmilta.

Jokirannan koululla opiskelee edelleen reilut 500 oppilasta, vaikka 125 koulun oppilaista onkin siirtynyt evakkoon Hiukkavaara-taloon sisäilmaongelmien vuoksi.

Pakasen mukaan yhä jatkuvista sisäilmaongelmista on tarkoitus tehdä tutkintapyyntö poliisille. Hän sanoo olleensa asiasta yhteydessä poliisiin maanantaina.

– Jo terveydensuojelulain mukaan lapsella on oikeus terveellisiin ja turvallisiin koulutiloihin. Tähän mennessä jo kymmenkunta vanhempaa on ilmoittanut lähtevänsä mukaan tutkintapyynnön tekemiseen.

Rehtori: Ilmanlaatu parantunut keväisestä

Jokirannan koulun rehtori Martti Kumpulainen sanoo, että koulun ilmanlaatu on parantunut viime keväästä.

– Toimenpiteet ovat olleet oikeita, ja ilmanlaatu on parantunut paljon, Kumpulainen sanoo.

Rehtorin mukaan nyt ilmaantuneet oireet voivat johtua siitä, että remontti on edelleen kesken, eikä ilmanvaihtoa ole voitu vielä kunnolla käynnistää. Remontti valmistuu parin viikon sisällä, ja sen jälkeen voidaan säätää ilmastointi.

Rehtorin mukaan tiloissa, joita ei ole vielä remontoitu, ei opiskella.

­– Opetusta on vain niissä tiloissa, jotka on remontoitu, Kumpulainen sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Ne joilla ei ole omia lapsia tässä koulussa ja kirjoittelevat asiattomia kommenttejansa, voisivat mennä niiden lasten asemaan, jotka kärsivät homekoulun sisäilmasta. Ei lapset pysty puolustamaan omaa etuansa eikä vaatimaan tetveellisiä koulutiloja, se on vanhempien ja päättäjien tehtävä. Toivon että asiaa ei pallotella enempää vaan ryhdytään pikimmiten uuden koulun rakentamisen aloittamiseen. Tuota vanhaa homerötisköä on korjattu tuloksetta viimeiset 30 vuotta, rahaa on saatu menemään 15..20M ja homeelle altistuneita lienee jo tuhansia vuosien saatossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos todellinen syy onkin kuten meillä koulukiusaaminen johon ei puututa eikä sisäilma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko vastuu olla rakentajalla, joka on alunalkaen rakennuksen rakentanut? Tietää virheet, jotka on tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät vanhemmat, älkää laittako yhtään oireilevaa lastanne sisäilmaongelmaiseen kouluun!!! Lapsenne ei parane niissä olosuhteissa, vaan oireet pahenevat ja osa oireista voi jäädä pysyviksi tai kestää useamman vuoden.

Oireet ovat usein hankalia ja estävät normaalin opiskelun ja työnteon. Toisin sanoen sairasvuodet ovat täysin hukkaan heitettyä elämää, koska ei pysty elämään normaalia elämää työkyvyttömyyden / alhaisen toimintakyvyn vuoksi. Puhun todellakin kokemuksen rintaäänellä ja meitä on PALJON!

Siirtäkää lapsenne pikimmiten sisäilmalta terveeseen kouluun. Se on paras teko, mitä voitte lapsenne eteen tehdä.

Älkää viivytelkö, sillä oireet tulevat pahenemaan. Vaikka lapsella ei sisäilmaongelmaisissa tiloissa olisi oireita, hänen pitkäaikainen altistumisensa lisää huomattavasti riskiä sairastua myöhemmin erilaisiin sisäilmaongelmien aiheuttamiin sairauksiin kuten astmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TÄÄ SAISI LOPPUA
Eiköhän panna kertalaakista kaikki suomen julkiset rakennukset kumoon! Joo. Kaikki on homeessa. Kukaan ei tätä nykyä enää sairasta yskiä ja flunssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tällainen on mahdollista, että kouluun laitetaan oppilaat. vaikka remontti on kesken ja onko remontista huolimatta ilman laatu moitteeton, ilmeisesti ei, kun oireilua on ilmennyt.
Oppilaita ei missään nimessä saa laittaa kouluun, jos siellä ilman laatu ei ole kunnossa näin ajattelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmanlaatu on varmasti parantunut, siitä ei ole epäilystäkään, mutta ei se edelleenkään ole tervettä ilmaa. Sama kun poistaisi ämpärillisen saastunutta vettä järvestä ja hehkuttaisi, että järven veden laatu on parantunut. Totta on, mutta vain tietyssä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän panna kertalaakista kaikki suomen julkiset rakennukset kumoon! Joo. Kaikki on homeessa. Kukaan ei tätä nykyä enää sairasta yskiä ja flunssia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaa Pudasjärvestä mallia! Siellä tehneet todella viisaan päätöksen. Hirsikoulu. Ihan loistava keksintö!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirsikoulu saattaa kuullostaa siunaukselta sisäilman suhteen. Sitä se ei välttämättä ole. Olen ollut korjaamassa lahoja hirsikoulun rakenteita. Sisäilma ei sielläkään ollut ollut terveellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä riskeerata lasten terveyttä, mutta tässä tapauksessa pitää toimia nyt järjellä eikä tunteella. Pitää tehdä sisäilmatutkimus jotta selviää missä mennään. Jos raja-arvot eivät ylity niin koulunkäyntiä täytyy voida jatkaa niiden osalta jotka ovat terveitä. Se että joillakin on oireita ja joillakin ei johtunee pidenpiaikaisesta altistumisesta. Ihmiset ovat yksilöitä ja joillakin se raja tulee vastaan aikaisemmin. Ongelma on siinä että ne joilla altistumisraja on tullut vastaan huonosta sisäilmasta ennen remonttia eivät välttämättä kykene enää käymään tuolla koulua, vaikka sisäilma olisikin periaatteessa kelvollinen. Näille oppilaille ja opettajille olisi löydettävä tilat jossa voivat olla ilman oireita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpähän viitsi ottaa kantaa tähän ongelmaan kun tiedän siitä vain, mitä olen lukenut. Voisin vahingossa tai ymmärtämättömyyttäni solvata asianosaisia jopa täysin perusteetta. Laitan jäitä hattuuni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli-Iissä on uusi keskuskoulu, toimiva, idyllinen, laadukas, turvallinen, Miksi kuskata hiukkavaaraan, yhtä lähellä Yli-Iin keskuskoulu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan poliisi nyt oikea taho tutkimaan näitä sisäilma-asioita? Poliisitalokin homessa ollut vuosia eikä siitä ole välitetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista ettei nykypäivänä,kun tietous ja rakennustekniikka on edennyt esim.100v:n takaisesta,ei osata rakentaa kestävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osataan toki rakentaa, mutta kun urakan pitää valmistua aikataulussa ja budjetin rajoissa, voi tulla kiire. Lisäksi julkiset hankinnat tekee lähes aina halvin tarjoaja. Miettikääpä mitä se tekee laadulle?

Sitten lisäksi nämä älynväläykset ilmanvaihtojen kanssa. Laitetaan ilmanvaihto pois kesäksi tai viikonlopuiksi. Minunkin entisen työpaikan ilma oli keväästä syksyyn joka maanantai aivan surkea. Ihmettelin tätä kunnes kävin siellä yksi viikonloppu ja huomasin että ilmanvaihto ei ollut päällä laisinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama homma meidän toimistolla, ilmanvaihto on päällä arkisin klo 8 -16.

Vartin yli neljä on jo niin sakea ilma että ei siellä viitsi olla, mieluummin lähtee kotiin vaikka olisi mikä kiireprojekti pöydällä.

Ja samaten aamulla, mieluummin olisi paikalla vasta puoli ysin aikoihin kun ilma on ehtinyt jo hetken aikaa vaihtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä riittää rahaa kyllä ihan joutavanpäiväisyyksiinkin, en viitsi edes ääneen sanoa.Mutta kun pitäis saada tasavertaiset olosuhteet kaikille niin ei, eikö lapsissa ole se tulevaisuus??? vaiko tuontitavarassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi olla. Myöskin monessa muussakin asiassa. Pitäisi olla Aviin yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Ei köyhyys puhumallakaan poistu, se vaatii jokaiselta terveeltä ihmiseltä tekemistä. Lue lisää...
joko kouluun tai työ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image