Kotimaa

Vanhanen torjuu liit­tou­tu­mat­to­muu­den hautaamisen

Pääministeri Matti Vanhanen torjuu ehdotuksen liittoutumattomuuden hautaamisesta. Vanhanen muistutti Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että sanoja tärkeämpää on politiikan sisältö.
Kotimaa 28.3.2004 16:44
STT, Kaleva
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjuu eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren (sd.) esityksen liittoutumattomuus-sanasta luopumisesta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa määriteltäessä. Vanhanen muistutti sunnuntaina Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että sanoja tärkeämpää on politiikan sisältö.

Maailmalla asia ymmärretään Vanhasen mukaan siten, että jos ei kuulu sotilaalliseen liittokuntaan, on sotilaallisesti liittoutumaton.

Nato-jäsenyys on ollut pääministerin mukaan Suomelle aikaisemminkin mahdollisuus ja se on sitä jatkossakin. Vanhanen ei kuitenkaan nimeäisi Natoa vaihtoehdoksi, koska jäsenyydenkin oloissa Suomen tulisi kyetä puolustamaan itseään.

Vanhanen uskoi, että sanonnoista löytyy yksimielisyys ensi syksynä annettavaa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa laadittaessa. Yhteisymmärrys vallitsee jo siitä, ettemme ole nyt hakemassa Nato-jäsenyyttä.

SDP linjasi oman turvallisuuspoliittisen kannanottonsa puoluevaltuustossa pari viikkoa sitten. Kannanottoon otettiin "mahdollisuus harkita halutessamme" Nato-jäsenyyttä.

Vanhanen muistutti, että Nato-jäsenyys mainittiin myös keskustan Aulis Ranta-Muotion johtaman eduskunnan turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän raportissa. Ryhmä, jossa olivat edustettuina kaikki eduskuntapuolueet, päätyi yksimielisesti siihen, ettei jäsenyyttä haeta.

"Ei kannata nyt erityisesti ryhtyä kilpailemaan siitä, mitä täsmällisiä sanoja haetaan. Päätöksenteossa on olennaista, että itse asiassa tehdään ratkaisuja."

Vanhanen varoitteli lisäksi ennakoimasta liikaa tulevien päättäjien näkemyksiä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa uskottavuus merkitsee hänen mukaansa luottamista mahdollisimman tarkkaan siihen, mistä kulloinkin päätetään.

Ranta-Muotion työryhmä halusi Nato-jäsenyyden olevan Suomen turvallisuuspolitiikan todellinen vaihtoehto tulevaisuudessakin. Vanhanen ei tulkitse sanamuotoa siten, että se olisi jotain enemmän kuin voimassa oleva ns. Nato-optio. Hänen mukaansa kyse on vain semantiikasta.

"Meillä on jo aikaisemminkin ollut täysi mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä. Olemme muuttaneet omien puolustusvoimiemme teknistä rakennetta koko ajan lähemmäksi yhteensopivuutta Nato-maiden standardien kanssa", Vanhanen huomautti.

Lue myös:

Liisa Jaakonsaari hautaisi liittoutumattomuuden.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

kuin vanhemmat,maksaa eläkemaksuja ja veroja tulojensa mukaan tähän yht.kuntaan..Kukaan ei ole "mailapoikana,paitsi jos ... Lue lisää...
Niin nuoret

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image