Kotimaa

Vanhanen torjuu liit­tou­tu­mat­to­muu­den hautaamisen

Pääministeri Matti Vanhanen torjuu ehdotuksen liittoutumattomuuden hautaamisesta. Vanhanen muistutti Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että sanoja tärkeämpää on politiikan sisältö.
Kotimaa 28.3.2004 16:44
STT, Kaleva
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjuu eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren (sd.) esityksen liittoutumattomuus-sanasta luopumisesta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa määriteltäessä. Vanhanen muistutti sunnuntaina Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että sanoja tärkeämpää on politiikan sisältö.

Maailmalla asia ymmärretään Vanhasen mukaan siten, että jos ei kuulu sotilaalliseen liittokuntaan, on sotilaallisesti liittoutumaton.

Nato-jäsenyys on ollut pääministerin mukaan Suomelle aikaisemminkin mahdollisuus ja se on sitä jatkossakin. Vanhanen ei kuitenkaan nimeäisi Natoa vaihtoehdoksi, koska jäsenyydenkin oloissa Suomen tulisi kyetä puolustamaan itseään.

Vanhanen uskoi, että sanonnoista löytyy yksimielisyys ensi syksynä annettavaa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa laadittaessa. Yhteisymmärrys vallitsee jo siitä, ettemme ole nyt hakemassa Nato-jäsenyyttä.

SDP linjasi oman turvallisuuspoliittisen kannanottonsa puoluevaltuustossa pari viikkoa sitten. Kannanottoon otettiin "mahdollisuus harkita halutessamme" Nato-jäsenyyttä.

Vanhanen muistutti, että Nato-jäsenyys mainittiin myös keskustan Aulis Ranta-Muotion johtaman eduskunnan turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän raportissa. Ryhmä, jossa olivat edustettuina kaikki eduskuntapuolueet, päätyi yksimielisesti siihen, ettei jäsenyyttä haeta.

"Ei kannata nyt erityisesti ryhtyä kilpailemaan siitä, mitä täsmällisiä sanoja haetaan. Päätöksenteossa on olennaista, että itse asiassa tehdään ratkaisuja."

Vanhanen varoitteli lisäksi ennakoimasta liikaa tulevien päättäjien näkemyksiä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa uskottavuus merkitsee hänen mukaansa luottamista mahdollisimman tarkkaan siihen, mistä kulloinkin päätetään.

Ranta-Muotion työryhmä halusi Nato-jäsenyyden olevan Suomen turvallisuuspolitiikan todellinen vaihtoehto tulevaisuudessakin. Vanhanen ei tulkitse sanamuotoa siten, että se olisi jotain enemmän kuin voimassa oleva ns. Nato-optio. Hänen mukaansa kyse on vain semantiikasta.

"Meillä on jo aikaisemminkin ollut täysi mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä. Olemme muuttaneet omien puolustusvoimiemme teknistä rakennetta koko ajan lähemmäksi yhteensopivuutta Nato-maiden standardien kanssa", Vanhanen huomautti.

Lue myös:

Liisa Jaakonsaari hautaisi liittoutumattomuuden.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

131
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
88
Oulun Teatterin johtaja Kari-Pekka Toivonen irtisanoutui – Karhula: "Mitään akuuttia syytä eroamiseen ei tiedossani ole"
72
Hallituksen työllisyyspolitiikka sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-73 - Sipilä: Irtisanomislain valmistelua jatketaan
47
Uudet polttoainemerkinnät voivat hämmentää tankkaajia – B on diesel
46
Kelan pääsy asiakkaiden tilitietoihin voi helpottua – "Sähköisiä tiedonsaantioikeuksia on helppo käyttää väärin"
39
Ympäristöministeri Tiilikainen teki ilmastolakiesityksiä – kivihiili kiellettäisiin 2029, biopolttoaineet korvaisivat
35
Jopo vaihtui Jaguariin, Juhani Tamminen sai viimein ajokorttinsa takaisin – Ripittää IL:ssä virkavaltaa: "Olen Turun poliisin silmätikku"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkerahastoissa on rahaa vaikka latoja kattaa. Miljardikasat sen kun kasvavat. Sieltä on varaa jakaa pienituloisille el... Lue lisää...
Rahaa riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image