Kotimaa

Vanhanen torjuu liit­tou­tu­mat­to­muu­den hautaamisen

Pääministeri Matti Vanhanen torjuu ehdotuksen liittoutumattomuuden hautaamisesta. Vanhanen muistutti Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että sanoja tärkeämpää on politiikan sisältö.
Kotimaa 28.3.2004 16:44
STT, Kaleva
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) torjuu eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren (sd.) esityksen liittoutumattomuus-sanasta luopumisesta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa määriteltäessä. Vanhanen muistutti sunnuntaina Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että sanoja tärkeämpää on politiikan sisältö.

Maailmalla asia ymmärretään Vanhasen mukaan siten, että jos ei kuulu sotilaalliseen liittokuntaan, on sotilaallisesti liittoutumaton.

Nato-jäsenyys on ollut pääministerin mukaan Suomelle aikaisemminkin mahdollisuus ja se on sitä jatkossakin. Vanhanen ei kuitenkaan nimeäisi Natoa vaihtoehdoksi, koska jäsenyydenkin oloissa Suomen tulisi kyetä puolustamaan itseään.

Vanhanen uskoi, että sanonnoista löytyy yksimielisyys ensi syksynä annettavaa ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa laadittaessa. Yhteisymmärrys vallitsee jo siitä, ettemme ole nyt hakemassa Nato-jäsenyyttä.

SDP linjasi oman turvallisuuspoliittisen kannanottonsa puoluevaltuustossa pari viikkoa sitten. Kannanottoon otettiin "mahdollisuus harkita halutessamme" Nato-jäsenyyttä.

Vanhanen muistutti, että Nato-jäsenyys mainittiin myös keskustan Aulis Ranta-Muotion johtaman eduskunnan turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän raportissa. Ryhmä, jossa olivat edustettuina kaikki eduskuntapuolueet, päätyi yksimielisesti siihen, ettei jäsenyyttä haeta.

"Ei kannata nyt erityisesti ryhtyä kilpailemaan siitä, mitä täsmällisiä sanoja haetaan. Päätöksenteossa on olennaista, että itse asiassa tehdään ratkaisuja."

Vanhanen varoitteli lisäksi ennakoimasta liikaa tulevien päättäjien näkemyksiä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa uskottavuus merkitsee hänen mukaansa luottamista mahdollisimman tarkkaan siihen, mistä kulloinkin päätetään.

Ranta-Muotion työryhmä halusi Nato-jäsenyyden olevan Suomen turvallisuuspolitiikan todellinen vaihtoehto tulevaisuudessakin. Vanhanen ei tulkitse sanamuotoa siten, että se olisi jotain enemmän kuin voimassa oleva ns. Nato-optio. Hänen mukaansa kyse on vain semantiikasta.

"Meillä on jo aikaisemminkin ollut täysi mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä. Olemme muuttaneet omien puolustusvoimiemme teknistä rakennetta koko ajan lähemmäksi yhteensopivuutta Nato-maiden standardien kanssa", Vanhanen huomautti.

Lue myös:

Liisa Jaakonsaari hautaisi liittoutumattomuuden.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:39
Yli 60 kuoli hääjuhlissa tapahtuneessa itsemurhapommituksessa Afganistanissa
8:15
Museossa voi käydä "ilmaiseksi" Museokortilla tai liittymällä ystäväyhdistykseen – Ateneumin ystävät täyttää jo 100 vuotta Tilaajille
8:14
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
8:06
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
8:05
Äärioikeistolaiset ja fasismin vastustajat kahakoivat mielenosoituksissa Portlandissa – Kuusi loukkaantui, yksi sairaalaan
8:00
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
7:12
MM-mestaruuden vuonna 1995 tuonut vauhti puuttuu Jutin ja Antsan muisteluista
9
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
6
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
4
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
2
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
1
Kärppien maine nuorten pelaajien kehittäjänä vetää ulkomaalaispelaajia Ouluun – Amerikkalaishyökkääjä Drew O’Connor tuorein pikkupetojen katsastama pelaaja
1
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta
1
Jussi Jokinen huhki jälleen paljon hyvää – oma tähdistötapahtuma tuotti noin 60 000 euroa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Olen äänestänyt sossuja, mutta tein virheen. Ei koskaan työssäkäyvän pidä äänestää vasemmistoa, vain siivestävät ovat ku... Lue lisää...
Elwiira

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image