Kotimaa

Vanhanen: ”Soten ra­hoi­tus­rat­kai­sus­ta tulee vielä haas­teel­li­sem­pi kysymys”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen avaa sote-ratkaisun vaikutuksia. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 7.11.2015 11:33
Mikko Pulliainen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen vakuuttaa, että viime yönä saavutettu sote-sopu mahdollistaa tavoitellun kolmen miljardin euron kustannussäästä vuoteen 2030 mennessä.

Matti Vanhanen, mikä tekee syntyneestä sote-ratkaisusta tehokkaan?

– Teho syntyy siitä, että integroimme järjestelmän aina perusterveyskeskuksista alue- ja keskussairaaloiden kautta yliopistollisiin keskussairaaloihin. Se on yksi kokonaisuus, jossa on hyvin vahva valtion ohjausrooli. Valtio kykenee siis varmistamaan, että päällekkäistoimintoja ei ole, ja että työnjaosta tehdään tehokas.

– Myös yliopistollisten keskussairaaloiden välillä täytyy tulla työnjakoa. Kaikkein vaativimmat hoidot pitää pystyä keskittämään tarvittaessa vaikka johonkin yksittäiseen pisteeseen.

– Kolmea pienintä nykyistä keskussairaalaa koskeva alue on tehokkuuden kannalta marginaalinen kysymys. Piirejä ei ole vielä valittu, mutta todennäköisesti ne ovat väestöpohjaltaan pienimpiä alueita. Päätöksenteossa on mukana kahden maakunnan itsehallinto, eikä ole osoitettu mitään tekijää, joka heikentäisi järjestelmän tehokkuutta.

– Seuraava soteen liittyvä vaikea asia tulee olemaan rahoitusratkaisun tekeminen. Sen mittaluokka on noin 20 miljardia euroa. Miten rahat kerätään, miten kuntaveroja kevennetään? Tämä tulee olemaan teknisenä kysymyksenä vielä haasteellisempi, mutta uskon ettei siihen liity niin paljon intohimoja.

Miten yhteistyö hallituspuolueiden kesken sujuu tulevaisuudessa?

– Olin mukana keskeisissä neuvotteluissa. Tämä oli samalla todellinen tulikaste hallitukselle, että todella pystymme loppuun asti vietyihin päätöksiin.

– Tämä antaa hallitukselle sisäistä voimaa viedä läpi muutkin vaikeat päätökset. Hallituspuolueet tiedostavat, että kaikki kriittiset vaikeat asiat on tietoisesti otettu ensimmäisen puolen vuoden ajalle. Sitten hallituksen taival helpottuu huomattavasti.

Oppositio on jo kritisoinut ratkaisua siksi, että se kasvattaa hallintoportaiden määrää. Miten vastaatte?

– He eivät ole vielä lukeneet koko esitystämme, sillä soten rinnalla ratkaistiin myös aluehallinnon tulevaisuus. Vuoteen 2019 päättyy lähes kolmenkymmenen vuoden siirtymäkausi, jossa yli 300 vuotta voimassa olleesta valtiokeskeisestä läänijärjestelmästä siirrytään portaittain kansalaisten johtamaan maakunnalliseen itsehallintoon.

– Se vähentää hallintohimmeliä huomattavasti, kun lukuisat erilaiset alueelliset erillisjärjestelmät voidaan yhdistää tähän samaan kokonaisuuteen. Aika näyttää, miten esimerkiksi maakunnalliset koulutus- ja kuntayhtymät toimivat, kun niiden rajat menevät samoihin alueellisen itsehallinnon kanssa. On vain ajan kysymys, että ne tulevat tämän järjestelmän alle.

– Suomeen syntyy selväpiirteinen hallinnon kolmijako: peruskunnat, alueelliset itsehallintoalueet ja valtio. Meistä tämä selkeyttää kehikkoa huomattavasti.

– Kahdeksantoista alueellista itsehallintoaluetta sekä Ahvenanmaa ovat meidän olemassaolevia maakuntiamme. Olisi kummallista, että olemassaolevat toimivat maakunnat, joilla on kulttuuriin ja historiaan liittyviä perinteitä, yhdistettäisiin väkisin hallinnon vuoksi. Tässä sdp:llä ja keskustalla on ollut historiallinen riita. joka nyt ratkesi perinteisen maakuntajaon mukaan.

Mitkä olivat neuvotteluiden keskeiset kiistakohdat?

– Kaikkien tiedossa oleva aluekysymys oli erittäin vaikea. Samoin oikea tapa löytää kansalaisen valinnanvapauteen sekä julkisen ja yksityisen sektorin väliseen yhteistyöhön malli, joka ottaa huomioon meidän pienen väestöpohjamme. Pitää olla riittävät resurssit sille, että julkinen sektori toimii perusrunkona kaikkialla maassa tehokkaalla tavalla, mutta että sitä kirittämässä on yksityinen sektori. Tämä piti säätää niin, että julkinen valta kykenee järjestämään kansalaisille palvelut kaikissa olosuhteissa, ja samalla otetaan eduksi yksityisen sektorin kilpailu ja osaaminen.

– Tietysti myös iso ratkaisu siitä, että olemme varmasti kaikki samaa mieltä siitä, että sote-ratkaisun yhteydessä tehtiin kaikki olennaiset päätökset alueelliseen itsehallinnon järjestämiseen. Kun tehdään kaksi historiallisen suurta ratkaisua rinnakkain, hallitus otti suuren haasteen, jossa siinä onnistuttiin. Tämä vei kyllä vuorokauden verran odotettua enemmän aikaa,

Kuinka hyvin päätöksiä pystytään tekemään yöhön venyvissä maratonistunnoissa?

– Nämä eivät olleet yhtämittaisia neuvotteluja, vaan neuvottelusarja. Välillä vetäydyttiin tekemään taustaselvityksiä, ja siinä tarkistettiin asioita.

– Taustalla oli viiden vuoden valmistelu. Vaikka se olikin turbulenttia aikaa, kaikki taustavalmistelu lisäsi erittäin paljon käsitystä asian haasteista ja palveli lopullista päätöksentekoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On kummallista, että Keskusta on hylännyt hyvät historialliset toimivat yhteistyösuhteet itään päin hallinnon järjestelyssä Siihen olisi sekä kulttuurilliset, että historialliset perusteet ja aina tällaisissa kiistakysymyksissä saataisiin tuomio Kokoomuksen länsimielisyydelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Synnytykset tulisi keskittää Ouluun, OYS:n. Nyt lapista synnyttämään menevällä matkaa 500 - 700 km. Helsingistä synnyttämään menevälle matka olisi sama.
Kepu päättäjät, toimikaa asian vireille saattamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevytmielistä hommaa,kun 20 miljardin rahoitus on vielä auki. Himmeleitä muka purettiin,mutta tilalle tulee härdelli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

105
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
88
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
65
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image